Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Έκθεση για τη Ρόδο στο Μουσείου του Λούβρου

«Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πόρτες της Ανατολής», είναι η νέα μεγάλη έκθεση του Μουσείου του Λούβρου που ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό, και θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου του 2015.

Σε μπλε φόντο, η μεγάλων διαστάσεων αφίσα στην πρόσοψη του Μουσείου, με το απείρου κάλλους μυκηναϊκό ρυτό, το κωνικό αγγείο για χοές που ταξιδεύει από τα βάθη του χρόνου, προσκαλεί τους Παριζιάνους για μια πρωτόγνωρη εμπειρία.




Συνεργασία τεσσάρων ευρωπαϊκών Μουσείων

Η ιδιαίτερη σημασία που έχει δοθεί στην έκθεση, οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά οργανώνεται παγκοσμίως μια έκθεση αποκλειστικά για τη Ρόδο, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάσθηκαν τέσσερα ευρωπαϊκά Μουσεία. Πρόκειται για το Βρετανικό Μουσείο με 80 αρχαιολογικά ευρήματα, το Μουσείο της Κοπεγχάγης με 30 ευρήματα, το Λούβρο με 120, και το Μουσείο της Ρόδου με 150.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να παρουσιάσει και ν’ αναδείξει σπάνια έργα τέχνης, αρχαιολογικούς θησαυρούς που προέρχονται από διαφορετικές φάσεις της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Κι όπως σημειώνουν οι Γάλλοι διοργανωτές, μπορεί η Ρόδος να είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τον Κολοσσό (κατά τον 3ο αι. π.Χ.), ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ή για τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη στον Μεσαίωνα, ωστόσο αποτέλεσε κεντρικό κόμβο εμπορίου ανάμεσα στο Αιγαίο και την Ανατολή από την αρχαιότητα.

Ο χρονολογικός ορίζοντας της έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στην πτέρυγα «Ρισελιέ» του Λούβρου,  καλύπτει μια χιλιετία, από τον 15ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ..  Για τη Ρόδο, το μεγάλο κέρδος είναι ότι θα εκδοθεί ο επιστημονικός κατάλογος με όλα τα ευρήματα που εκτίθενται, πράγμα σημαντικό, γιατί πολλά από αυτά ήταν έως τώρα αδημοσίευτα.


 Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες

Η ενότητα  «Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα και κεραμική από πρόσφατες ελληνικές ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στην Πυλώνα, ευρήματα από τις ανασκαφές Δανών αρχαιολόγων στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, αμφορείς από τις ιταλικές ανασκαφές στην Ιαλυσό, κ.ά.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο», εξετάζεται ο κομβικός ρόλος του νησιού λόγω της γεωγραφικής θέσης του στη διάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής. Παρουσιάζονται αιγυπτιακά ειδώλια από τα ιερά της Λίνδου, της Ιαλυσού και της Καμείρου.

Η τρίτη και τελευταία ενότητα εστιάζει στα ροδιακά εργαστήρια κεραμικής και μικροτεχνίας με πληθώρα αντικειμένων, όπως ειδώλια από φαγεντιανή με αιγυπτιακές επιρροές, γυάλινους μεγεθυντικούς φακούς, κ.ά.


 Από το Παρίσι, στη Ρόδο

Η  έκθεση του Λούβρου, μετά το Παρίσι, έρχεται στη Ρόδο. Η απόφαση ελήφθη σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου με τον διευθυντή  του Μουσείου, Jean-Luc Martinez.  Αξίζει να τονιστεί ότι το 2015 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου.

Αναμένεται τώρα και η οριστικοποίηση της ημερομηνίας μεταφοράς  και της διάρκειας της έκθεσης στη Ρόδο, με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να συζητά για την παραμονή της, καθ’  όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα αποτελέσει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το νησί της Ρόδου και για ολόκληρη την Ελλάδα, σε ευθεία διασύνδεση και με το τουριστικό προϊόν της περιοχής.


 Χορηγοί που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης στο Λούβρο είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η γαλλική εταιρία Louis Vuitton και η γαλλική φαρμακευτική IPSEN.

Πηγή:naftemporiki.gr

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η δίκη του Γιόζεφ Κ. | έκθεση χαρακτικής |

«Εν αρχή ην «Η Δίκη» του  Τσέχου, Γερμανόφωνου συγγραφέα Εβραϊκής καταγωγής Φραντς Κάφκα(1883-1924).
Άρχισε να γράφεται το 1914 και δημοσιοποιήθηκε, παρά τις αντιρρήσεις του συγγραφέα του που ήθελε να καούν τα ημιτελή χειρόγραφά του, μετά το θάνατό του από το φίλο το Μαρξ Μπροντ το 1925.       
Αποτυπώνει με τα εργαλεία της αφήγησης του μοντέρνου, το όνειρο και το θραύσμα, τη σύγχρονη ιστορία της κατάρρευσης ενός άδολου ανθρώπου μέσα στους άτεγκτους μηχανισμούς μιας δόλιας εξουσίας.
Παρουσιάζει ως «τραγική ειρωνεία» την περιπέτεια ενός καθόλα συνηθισμένου και προσαρμοσμένου στο σύστημα ατόμου, διευθυντικού στελέχους μιας τράπεζας μάλιστα, που βλέπει όλη του τη ζωή να ανατρέπεται, όταν πέφτει θύμα μιας δικαστικής πλάνης.


Στη «Δίκη του Γιόζεφ Κ.» ο Γιάννης Κολιός εισδύει στο προφητικό δράμα του συγγραφέα της. Μεταφέρει την επερχόμενη απειλή μιας τεχνοκρατικής και ψυχρής αντίληψης του κόσμου και των πλασμάτων της που συνεχίζει να πλανάται και μετά την καταστροφική επήρεια του 2ου Μεγάλου Πολέμου και του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου, που ακολούθησε, πάνω από ολόκληρη την υφήλιο. 
Πυκνώνει τα γνωρίσματά της σε γεωμετρικούς, καθαρά περιγεγραμμένους,  διαγώνιους, κάθετους και οριζόντιους σκοτεινούς όγκους, ανορθόδοξες προοπτικές και κενές, λευκές επιφάνειες.
Προτάσσει την αλήθεια που διέβλεπε ο Κάφκα μέσα στο σκοτάδι ως μήνυμα αυτογνωσίας και αντίδοτο της εκτυφλωτικής και παραπλανητικής λάμψης των εκτυφλωτικών προβολέων των καιρών μας.»

Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός τέχνης


Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση  χαρακτικών και σχεδίων του Γιάννη Κολιού με τίτλο «Η δίκη του Γιόζεφ Κ.», που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου.
Τα έργα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα δουλειάς 5 ετών και μετεξέλιξη των σχεδίων που έχει κάνει, πάνω στο ίδιο θέμα, για το λεύκωμα που εκδίδεται από τον “Τεχνοχώρο” . Το βιβλίο προβάλει μέσα από 42 επιλεγμένα σχέδια και αντίστοιχα κείμενα στα γερμανικά, αγγλικά και ελληνικά το κορυφαίο μυθιστόρημα  «Η Δίκη» του   Φραντς  Κάφκα.
Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας.


Ο Γιάννης Κολιός γεννήθηκε  το 1964 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται . Σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Αccademia Di Belle Arti Φλωρεντίας και Χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας.
Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε δεκατρείς Bienalle και Trienalle στο εξωτερικό. Η δουλειά του περιλαμβάνει τις ενότητες  Ψυχογραφήματα (1992 - 1995) – Idols (1996 -2000) - Transformation 1+1 (2001 - 2006 ) - Lily (2005 - 2007 ) - Ad Hoc (2007 – 2008)  Statement (2007 -2009 ) - Plan B (2012) - Η Δίκη του Γιόζεφ Κ. (2013 -2014)
Από το 2009 συνεργάζεται στην εικονογράφηση κειμένων του πολιτιστικού ένθετου «Αναγνώσεις» της «Αυγής της Κυριακής». Εικόνες από τα έργα του κοσμούν το βιβλίο «Από το 1821 στο 2012» (επιμέλεια Μάρθα Πύλια, εκδόσεις Βιβλιόραμα-2012) καθώς και το εξώφυλλο του βιβλίου «Κ.Π. Καβάφης, κλασικός και μοντέρνος ελληνικός και παγκόσμιος» (επιμέλεια Κώστας Βούλγαρης, εκδόσεις Poema-2013).
To 2013 επιμελήθηκε μαζί με την ιστορικό τέχνης Λήδα Καζαντζάκη την έκθεση σκίτσου, comics και γελοιογραφίας στο «1st Festival Comics» του Δήμου Καλαμαριάς στον Πολιτιστικό χώρο Remezzo.
Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί δύο φορές  στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνεικόνες»  της Ε.Ρ.Τ.  Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Εταιρίας «Α.Τάσσος», της ομάδος «Lo and Behold» και της ομάδας «Greek artists».


Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης έχει αφιερώσει στην έκθεση το παρακάτω ποιήμα του.

ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ;

Θα σας φωνάξουμε
όταν θα ‘ρθει η σειρά σας
προς το παρόν καθίστε
στην καρέκλα σας ήσυχα

και μην κάνετε μορφασμούς
μην κουνάτε τα χέρια σας
πάνω κάτω το κεφάλι ακίνητο
κοιτάχτε λίγο πιο πάνω: κλικ

κλικ κλικ – υπομονή ακόμα
λίγο και τελειώνουμε κλικ
τέλειο κλικ – πώς γεννηθή-


κατε; γιατί; πότε; πού;
θαυμάσια έχω όλα τα
στοιχεία – θα σας φωνά-
ξουμε όταν θα ‘ρθει η σειρά


Σας... με ακούσατε, τι συμ-
βαίνει – κουφαθήκατε; πώς;
σας φώναξαν αλλά δεν
το πήρατε είδηση: τώρα

είναι πια αργά σχολάσαμε
ελάτε αύριο μεθαύριο
όποτε μπορείτε όποτε
θέλετε... δεν θα ΄μαστε πια
εδώ ούτε πουθενά αλλού

Νάνος Βαλαωρίτης Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2011
Από την ποιητική συλλογή «Πικρό Καρναβάλι», Αθήνα 2013, Εκδόσεις Ψυχογιός


Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014, 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 13 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2014
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ο πάπυρος του Δερβενίου υποψήφιος για τον κατάλογο της Unesco

Το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης, ο πάπυρος του Δερβενίου, θα είναι υποψήφιος για εγγραφή στον κατάλογο της Unesco, στην κατηγορία του Μνημείου Τεκμηριωμένης Κληρονομιάς.

Πρόκειται για τον μοναδικό αναγνώσιμο πάπυρο ο οποίος έχει διασωθεί στον ελλαδικό χώρο, και γράφτηκε γύρω στο 340 - 320 π.Χ. αντιγράφοντας ένα παλιότερο κείμενο του τέλους του 5ου αι. π.Χ. Είναι γραμμένος με μυτερό καλάμι βουτηγμένο σε μελάνι, αποτελείται από εννέα πίνακες και έχουν διασωθεί 266 σπαράγματα, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από αυτό ενός μεγάλου γραμματοσήμου έως αυτό μιας φακής.



Για να εγγραφεί στον κατάλογο της Unesco, θα πρέπει να εκτίθεται στο σύνολό του, αντί του ενός φύλλου που εκτίθεται μέχρι σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το θέμα της ένταξης του συνόλου στη μόνιμη έκθεση συζητήθηκε στο Συμβούλιο Μουσείων, με θετική γνώμη του Μουσείου. Ο πάπυρος ανακαλύφθηκε το 1962 στο Δερβένι Θεσσαλονίκης στη νεκρική πυρά τάφου, από πλούσια κτερισμένη συστάδα τάφων των ύστερων κλασικών χρόνων. Διασώθηκε, αν και κατακερματισμένος, επειδή απανθρακώθηκε μερικώς.
Η σημασία του αναγνωρίστηκε αμέσως από τον ανασκαφέα Πέτρο Θέμελη και κατόπιν από τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Μακαρόνα, ενώ ο Αυστριακός ειδικός Α. Φάκελμαν ξετύλιξε αμέσως τον κύλινδρο και τοποθέτησε τα σπαράγματα σε υπόστρωμα από στυπόχαρτο, το οποίο συμπιέστηκε μεταξύ δύο υαλοπινάκων, που κατόπιν σφραγίστηκαν.

Ο πάπυρος έχει χαρακτηριστεί ως «η σημαντικότερη νέα μαρτυρία για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και θρησκεία που εμφανίστηκε από την εποχή της Αναγέννησης», αλλά παράλληλα και «η πιο δύσκολη στην κατανόησή της».

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr


Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Φωτογραφικό workshop με τον Γιάννη Μπεχράκη

Ο καταξιωμένος και βραβευμένος φωτογράφος σ' ένα τετραήμερο workshop για τις τεχνικές του φωτορεπορτάζ.







Το Ελληνικό Κέντρο φωτογραφίας διοργανώνει τετραήμερο εντατικό workshop με τον καταξιωμένο φωτογράφο και διευθυντή του φωτογραφικού τμήματος του Reuters στην Ελλάδα, Γιάννη Μπεχράκη.

Γιάννης Μπεχράκης

O Γιάννης Μπεχράκης, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του φωτορεπορτάζ. Μέσα από το φακό του έχει καλύψει τα τελευταία 28 χρόνια μερικά από τα σημαντικότερα πολεμικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα. Έχει αποσπάσει επανειλημμένα σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το World Press Photo και έχει διακριθεί τρεις φορές με τον τίτλο «Ευρωπαίος Φωτορεπόρτερ της Χρονιάς» από τη Fuji.

Επίσης, έχει βραβευθεί από το Overseas Press Club of New York, που αποτελεί το πιο σημαντικό βραβείο στην Αμερική για ξένους ανταποκριτές, καθώς και από τους βετεράνους της απόβασης στη Νορμανδία (D-Day) για την κάλυψη του πολέμου στο Αφγανιστάν το 2001. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες του παγκόσμιου τύπου όπως, οι New York Times, Washington Post, London Times, Guardian, Newsweek, Time Magazine, Life Magazine κ.ά.

 Περιγραφή
Το workshop επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση του φωτορεπορτάζ ως πεδίο καταγραφής και κατανόησης της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Με αφετηρία την ανάθεση ενός θέματος οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια φωτογραφική «αποστολή», σε «περιορισμένα» χρονικά πλαίσια, με καθημερινές εξωτερικές λήψεις υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μπεχράκη. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη μεθοδολογία και τις τεχνικές του φωτορεπορτάζ και αναλύονται οι ειδικές συνθήκες του επαγγέλματος.

Bασικές Πληροφορίες
Πρόγραμμα
Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει παρουσίαση δείγματος της δουλειάς των συμμετεχόντων, γνωριμία με το έργο του Γιάννη Μπεχράκη και προετοιμασία για το θέμα της εργασίας και τις λήψεις των επόμενων ημερών.

Η δεύτερη και τρίτη μέρα περιλαμβάνει το πρακτικό σκέλος του εργαστηρίου, με φωτογράφηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια προβολή των λήψεων, ανάλυση βασικών ζητημάτων που προέκυψαν και κριτικό σχολιασμό των φωτογραφιών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη ανάδειξη των εκφραστικών δυνατοτήτων και του προσωπικού ύφους κάθε συμμετέχοντα.

Η τέταρτη ημέρα περιλαμβάνει κυρίως αξιολόγηση των εργασιών και το τελικό editing του φωτογραφικού υλικού που έχει παραχθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες. Σημαντική ιδιαιτερότητα του εργαστηρίου είναι ότι ο Γιάννης Μπεχράκης κατά την εξέλιξη της φωτογραφικής άσκησης, συνοδεύει για περίπου 30 λεπτά προσωπικά κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, δίνοντάς του την ευκαιρία να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία και την εμπειρία του και σε πρακτικό επίπεδο.


Συμμετοχή
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και να είναι εξοικειωμένοι με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό ώστε να είναι σε θέση να επιλύουν βασικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.


Info
Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Τσάμη Καρατάσου 15
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Παρασκευή 12/12 έως Δευτέρα 15/12/2014
Σύνολο ημερών: 4
Σύνολο ωρών: 30

Αριθμός συμμετεχόντων: 14

Επικοινωνία
Τ: 210 9211750 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00)

E: contact@hcp.gr
Πηγή: http://www.e-go.gr

O Κώστας Καρακίτσος με τις Γυναίκες του στη Myrό Gallery

Με ιδιαίτερη χαρά, η Myrό Gallery παρουσιάζει έκθεση με γλυπτά του γνωστού κεραμίστα Κώστα Καρακίτσου στον χώρο της Myrό Κόγχη, και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014. Η έκθεση θα αποτελείται από γλυπτά που θα ξεκινούν από φυσικό μέγεθος ανθρώπου, και θα καταλήγουν σε μικρότερα.





 Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της νέας σειράς του καλλιτέχνη "Γυναίκες". Τα γλυπτά της σειράς είναι φτιαγμένα από κεραμικό πηλό, ο οποίος έχει διέλθει ειδική επεξεργασία (σε μεγάλο βαθμό δικής του επινόησης) ώστε το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και μεγάλης σκληρότητας. Τα γλυπτά είναι φτιαγμένα ώστε να μπορούν να παραμείνουν ακόμα και σε εξωτερικό χώρο αναλλοίωτα.



"Δουλεύω τον πηλό με μικτές τεχνικές. Συναρμολόγηση φύλλων πηλού, λωρίδες μακαρόνι κομμάτια από πηλό και με αυτοσχεδιασμούς οι οποίοι φυσικά ευνοούν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια οι φόρμες χρωματίζονται με οξείδια πυροχρώματα και υαλώματα για να ψηθούν σε καμίνι υψηλών θερμοκρασιών 1260 βαθμοί C. (Τα κεραμικά είναι κατάλληλα και για εξωτερικό χώρο αφού η υψηλή θερμοκρασία μεταλλάζει τον πηλό σε ένα σκληρό υλικό το οποίο δεν έχει καμία απορροφητικότητα και είναι σχεδόν αδύνατο να τρυπηθεί με εργαλείο). Η τελευταία μου δουλειά είναι μια προσπάθεια να αποδώσω την σημαντική θέση της γυναίκας στον κόσμο μου. Χρησιμοποιώ 3 στοιχεία τα οποία νομίζω ότι καταγράφουν την σημαντική της θέση. Το καπέλο (δείγμα εξουσίας και δύναμης) , τα αντικείμενα που κρατάει και μας προσφέρει.( προσφορά, όνειρα, έρωτες, ταξίδι, η αντικείμενα συμβολικά, ρόδι μήλο, κύκνος, λουλούδι) ,και ο πλούσιος ενδυματολογικός χρωματισμός (η αέναη ανάγκη της να δημιουργεί περιβάλλοντα γεμάτα χρώμα.) Οι κοινωνίες μας θα ήταν μονόχρωμες εν τη απουσία της.", σημειώνει ο κ. Καρακίτσος σε ένα statement σχετικό με την σειρά.
Βιογραφικό:
Ο Κώστας Καρακίτσος γεννήθηκε το 1956 στην Καβάλα. Την περίοδο 1984-1986 παρακολούθησε μαθήματα στο εργαστήριο Κεραμικής – Γλυπτικής της Γεωργίας Γαληνού στις Σέρρες, ενώ από το 1985 λειτουργεί το δικό του εργαστήριο Κεραμικής στην Καβάλα. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει εκθέσει την δουλειά του σε 9 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει λάβει μέρος σε 14 διεθνή συμπόσια κεραμικής. Από το 2009 οργανώνει ο ίδιος το Συμπόσιο Κεραμικής με διακριτικό τίτλο “Με χώμα και νερό” στην Αβραμηλιά Καβάλας σε ετήσια βάση. Είναι μέλος του " Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος", ενώ ως καλλιτέχνης περιλαμβάνεται στον διεθνή κατάλογο “500 figures in clay – Ceramic Artists celebrate the Human Form” στον τόμο του 2004.
Πληροφορίες Τοποθεσία: Myrό Gallery, Myrό Κόγχη, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη


Info:

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
Διάρκεια: 7 – 29 Νοεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ.: 2310 269187
www.myro.gr
Πηγή: http://www.e-go.gr

Το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι άνοιξε και πάλι

Η ανακαίνιση κόστισε περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ


Το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι άνοιξε και πάλι τις πόρτες του για τους επισκέπτες, ύστερα από μία εξαιρετικά δαπανηρή ανακαίνιση που διήρκεσε πέντε χρόνια, με τον πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, να απευθύνει έκκληση στη Γαλλία να εμπνευστεί από τον Ισπανό ζωγράφο.
Το Mουσείο, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία Μαρέ της γαλλικής πρωτεύουσας και στεγάζεται σε ένα μπαρόκ αρχοντικό του 17ου αιώνα, φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο των έργων του Πικάσο.

 Εγκαινιάζοντας το Mουσείο, ο πρόεδρος Ολάντ είπε ότι ο μοντερνισμός και η ενέργεια του Πικάσο θα πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση για τη Γαλλία. «Δεν χτίζεις τίποτα πάνω στη νοσταλγία.


 Τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του πραγματοποιήθηκαν την 25η Οκτωβρίου   καθώς η 25η Οκτωβρίου του 1881 είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο Πικάσο, στη Μάλαγα της Ισπανίας. Ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος πέρασε, ωστόσο, τα περισσότερα χρόνια της ενήλικης ζωής του στη Γαλλία, μέχρι τον θάνατό του, το 1973.
Η ανακαίνιση του Mουσείου - που φιλοξενεί περισσότερα από 5.000 έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, κεραμικά, φωτογραφίες καθώς και προσωπικά αρχεία του Πικάσο -, σημαδεύτηκε από διαφωνίες που οδήγησαν σε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις.




 Η επί εννέα χρόνια πρόεδρός του, Άν Μπαλντασαρί, απολύθηκε τον Μάιο, ύστερα από τη δημόσια διαμάχη της με το προσωπικό του Mουσείου και με την πρώην υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Ορελί Φιλιπέτι, η οποία επίσης αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση τον Αύγουστο.
Εγκαινιάζοντας το Mουσείο, ο πρόεδρος Ολάντ είπε ότι ο μοντερνισμός και η ενέργεια του Πικάσο θα πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση για τη Γαλλία. «Δεν χτίζεις τίποτα πάνω στη νοσταλγία. Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν ένας ζωγράφος του μέλλοντος, της ελπίδας, των κατακτήσεων. Απελευθέρωσε τον εαυτό του από τους κανόνες του παρελθόντος. Ήταν αβάν - γκαρντ. Η Γαλλία είναι μία χώρα αβάν -γκαρντ», ανέφερε ο Ολάντ.

 Η ανακαίνιση κόστισε περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ και το Μουσείο πλέον θα διαθέτει τριπλάσιο χώρο για τα έργα που θα εκτίθενται σε πέντε ορόφους, ενώ οι αρχές του εκτιμούν ότι ο αριθμός των επισκεπτών του ετησίως θα ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο.
Πηγή:naftemporiki.gr