Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Έρχεται η έκθεση «A Thousand Doors» στο NEON


Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματός του ΝΕΟΝ Διαδρομές, οργανώνει την έκθεση «A Thousand Doors» σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

 Η έκθεση πραγματοποιείται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery.
Περισσότερα από 30 έργα σύγχρονης τέχνης σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών παρουσιάζονται εκτός μουσείου, σε ένα δημόσιο χώρο ανοιχτό σε όλους.


Η έκθεση θα εκτείνεται σε όλους τους χώρους της Γενναδείου, από τη βιβλιοθήκη μέχρι και τους κήπους της. Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά µέσα όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κλπ. Μεταξύ των έργων συμπεριλαμβάνονται μια εγκατάσταση του Ισπανού Juan Muñoz στη δενδροστοιχία του κήπου, ένα γλυπτό δέντρο του Ιταλού Giuseppe Penone, ανάθεση από τη Whitechapel Gallery το 2012, ένα γλυπτό ποίημα του Georg Herold, ενώ η Βαλεντίνα Κάργα θα αναβιώσει την Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη σε περιηγήσεις στους κήπους.
Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι: Edward Allington, Matthew Barney, Christian Boltanski, Pavel Büchler, Michael Dean, Nina Fischer και Maroan el Sani, Ceal Floyer, Isa Genzken, Shuruq Harb, Nigel Henderson, Georg Herold, Susan Hiller, Hannah Höch, John Latham, Mark Manders, Juan Muñoz, Giuseppe Penone, Elizabeth Price, Michael Rakowitz, Annie Ratti, Meriç Algün Ringborg, Daniel Silver, Francis Upritchard, Adrián Villar Rojas, Jane και Louise Wilson, Γιάννης Κουνέλλης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κώστας Ιωαννίδης, Βαλεντίνα Κάργα, Νίκος Ναυρίδης. Τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι νέες αναθέσεις.


Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο θα περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις, ανοιχτές συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το παράλληλο πρόγραμμα φέρει τη σφραγίδα Ελλήνων και ξένων επιμελητών οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών που οργανώνει ο ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery από το 2012.

Η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης ∆ρ. Μαρία Γεωργοπούλου σημειώνει:
«Η “εισβολή” της δημόσιας τέχνης στο χώρο της βιβλιοθήκης είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να ανοίξει αυτή η ερευνητική ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη τις πύλες της σε ένα δημιουργικό, καλλιτεχνικό κοινό. Χαιρετίζουμε την ευκαιρία που µας προσφέρει η έκθεση A Thousand Doors να φιλοξενήσουμε στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη και τον πανέμορφο κήπο της διάσημους καλλιτέχνες. Η δημόσια τέχνη ενδυναμώνει και εμπλουτίζει τους χώρους όπου τοποθετείται και ανυπομονούμε να µας δοθεί η ευκαιρία να εξερευνήσουμε εκ νέου το “σπίτι µας” μέσα από τα φρέσκα µάτια τόσων πολλών καλλιτεχνών».

 Η επιμελήτρια της έκθεσης Iwona Blazwick αναφέρει: «Τα έργα εδώ είναι πύλες σε πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες, σε ιδανικούς ή αποκαλυπτικούς μελλοντικούς κόσμους, που παρουσιάζονται στους υπέροχους κήπους και τους επιβλητικούς χώρους μιας ιστορικής βιβλιοθήκης. Αυτή η έκθεση σε ανοιχτό χώρο που οργανώνει ο ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery θα δώσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με απαράμιλλα έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, όλα με έμπνευση από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας».
Η Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια του ΝΕΟΝ, επισημαίνει«Με την έκθεση A THOUSAND DOORS, ο ΝΕΟΝ φέρνει τη σύγχρονη τέχνη σε μία τοποθεσία που συνδυάζει την εσωτερικότητα μιας βιβλιοθήκης, την ομορφιά των εξωτερικών της κήπων και το δημόσιο χαρακτήρα ενός χώρου προσβάσιμου σε όλους. Είναι η πρώτη μεγάλη συνεργασία του ΝΕΟΝ με τη Whitechapel Gallery, που λαμβάνει χώρα σε μια από τις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες της ελληνικής γνώσης».


Info:
A Thousand Doors
Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών,
σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery

Γεννάδειο Βιβλιοθήκη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Σουηδίας 61, 106 76, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης 4 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2014
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Τρίτη: 9πμ-5μμ
Τετάρτη-Σάββατο: 9πμ-9μμ
Κυριακή: 12μ-6μμ
Είσοδος ελεύθερη
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου