Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Πρωτότυπος εικαστικός σχολιασμός για την Ελλάδα της κρίσης



Έκθεση της Μαρίας Σταμάτη στην Titanium Yiayiannos Gallery

Έκθεση της Μαρίας Σταμάτη, με τίτλο «εδώ στο Νότο...», εγκαινιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery την Δευτέρα 28 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 23 Μαΐου.

Με την τελευταία της δουλειά, η εικαστικός στέκεται ξεκάθαρα απέναντι στον κόσμο και σχολιάζει με χιούμορ, με σαρκασμό και κυρίως με κομψότητα την καθημερινότητά μας στην Ελλάδα της κρίσης, τη μοίρα της Ευρώπης, την πολιτική σκηνή. Εδώ, τον λευκό καμβά έχει αντικαταστήσει η γραβάτα. Η χρήση της όμως δεν εξαντλείται πλαισιώνοντας απλώς το πολιτικό σχόλιο της καλλιτέχνιδος. Η Μαρία Σταμάτη εκμεταλλεύεται τη συμβολικά φορτισμένη φύση του αντικειμένου και τη χρησιμοποιεί αναλόγως. Αλλού η γραβάτα λειτουργεί ως λαιμοδέτης, ως λουρί: μία επίμονη υπενθύμιση ότι το σύστημα κρατάει από το λαιμό όποιον τη φορά.







 Λουρί που σε αρκετά έργα γίνεται θηλιά: από όργανο ελέγχου, όπλο φονικό. Αλλού πάλι, μοιάζει να αγκαλιάζει το θέμα με τρυφερότητα θυμίζοντας την πρωταρχική της λειτουργία: ένα δώρο από τις γυναίκες των Κροατών στρατιωτών του 17ου αιώνα πριν αυτοί ξεκινήσουν για τον πόλεμο, ως σύμβολο αμοιβαίας πίστης ότι όλες οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι θα ξεπεραστούν.



Μαρία Σταμάτη.
Κοινός παρονομαστής όλων των έργων είναι μια εύθραυστη ισορροπία: Η γραβάτα κλείνει την περιοχή του συναισθήματος. Είναι μια καλά ασφαλισμένη κλειδαριά της προσωπικότητας, θα μπορούσε κανείς να πει. Το δέσιμο του κόμπου δε, και στις 85 παραλλαγές του, είναι μία λογική και υπολογισμένη διαδικασία, μία ένδειξη μέτρου, ορίου και πειθαρχίας που την φυλάσσει.

Πληροφορίες
Titanium Yiayianos Gallery, Βασ. Κωνσταντίνου 44, Αθήνα. Εγκαίνια: Δευτέρα 28 Απριλίου, ώρα 8:00μ.μ.. Διάρκεια: έως Παρασκευή 23 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18.00 - 22.00,  Σάββατο - Κυριακή  11.00 - 15:00. Πηγή:naftemporiki.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου