Κυριακή 27 Απριλίου 2014

«Θαλασσινά τοπία» στη ναυαρχίδα της ελευθερίας Έκθεση στο πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»

Εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με το κορυφαίο εικαστικό ίδρυμα της χώρας, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), το πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» γίνεται ο χώρος παρουσίασης της έκθεσης «Θαλασσινά τοπία».

Πρόκειται για έργα ζωγραφικής από τη συλλογή της Πινακοθήκης της ΑΣΚΤ, με θέμα τη θάλασσα, η οποία είναι τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας μας, που σχεδόν δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς θάλασσα, αλλά και θάλασσα χωρίς Ελλάδα. Δίνοντας την αίσθηση της ελευθερίας με το απέραντο γαλάζιο της, η θάλασσα ταιριάζει απόλυτα με το πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», το οποίο, όπως συνέβαλε στη διατήρηση της ακεραιότητας και ελευθερίας της χώρας, φιλοδοξεί να συμβάλλει και στον χώρο του πολιτισμού, δηλώνοντας, με αυτό τον τρόπο, ότι ελευθερία και πολιτισμός συνιστούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.






 Σε συντονισμό του Επίκουρου Καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γιάννη Σκαλτσά, η έκθεση περιλαμβάνει 19 έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών: Μιχάλη Οικονόμου, Βάλιας Σεμερτζίδη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Σωτήρη Σόρογκα, Αλέκου Φασιανού, Κυριάκου Κατζουράκη, Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, Νίκου Παραλή, Ιωάννη Γιαζή, Καίτης Μαυροκεφάλου, Δημήτριου Μπραέσσα, Κωνσταντίνου Σοφιανόπουλου, Δημήτρη Γιολδάση, Πέπης Σβορώνου - Κοκκινίδου και Δημοσθένη Κοκκινίδη.

 Έργο του Ιωάννη Γιαζή.

 Ένας αγέρωχος ζωντανός μύθος

Το πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Γ. Αβέρωφ» ελλιμενίζεται στον κόλπο του Φαλήρου και είναι το 141 μέτρων πλοίο που διετέλεσε ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου στις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης το 1912 και της Λήμνου στις αρχές του 1913, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Σήμερα, στέκεται αγέρωχο ως ένας ζωντανός μύθος, ένα φωτεινό σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης και του πολεμικού ηρωισμού. Ως Μουσείο, φιλοξενεί συχνά εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες και δέχεται ετησίως περισσότερους από 28.000 επισκέπτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την αποκατάσταση των εσωτερικών διαμερισμάτων και εξωτερικών χώρων, να ξεναγηθούν και να περιηγηθούν σε αυτά και να βιώσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία μέσα από την ιστορία του θρυλικού θωρηκτού.



 Έργο του Μιχάλη Οικονόμου.


 Ένα ζωντανό δείγμα της ιστορίας της

Παράλληλα με την ίδρυσή της το 1837, η ΑΣΚΤ ξεκίνησε να συγκροτεί μια Πινακοθήκη (συλλογή έργων), η οποία άρχισε να φιλοξενεί έργα τέχνης, που σχετίζονταν με την καλλιτεχνική παραγωγή όσων εμπλέκονταν στις διαδικασίες της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που παρείχε η Σχολή. Μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει περίπου 8.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, αγιογραφίας και ψηφιδωτού, πλούσια συγκομιδή μιας ζωής 170 χρόνων.

Τα έργα, που συνθέτουν τη συλλογή της Πινακοθήκης, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας Καθηγητών των Εργαστηρίων και σπουδαστών, ενώ συμπεριλαμβάνονται και έργα από δωρεές προς την ΑΣΚΤ. Έτσι, η Πινακοθήκη της ΑΣΚΤ αποτελεί ένα ζωντανό δείγμα της ίδιας της ιστορίας της και, κατά συνέπεια, ενός πολύ σημαντικού τμήματος της νεοελληνικής τέχνης, αφού κατέχει και διαχειρίζεται μία συλλογή σημαντικής πολιτιστικής αξίας και μεγέθους.


 Πληροφορίες
Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»: Μαρίνα Φλοίσβου – Τροκαντερό, τηλ.: 210 9888211. Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Οκτωβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 09:00 -14:00, Σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες: 10:00 - 17:00, Δευτέρα: κλειστά.

Πηγή:naftemporiki.gr



2 σχόλια: