Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Νέα πτέρυγα για το Μουσείο Χρήστου Καπράλου


«Πράσινο φως» στη μελέτη της Εθνικής Πινακοθήκης

Την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου Μουσείων απέσπασε η οριστική μελέτη του έργου «Νέα Πτέρυγα Μουσείου Χρήστου Καπράλου» στην περιοχή Πλακάκια της Αίγινας, την οποία εκπόνησε η Εθνική Πινακοθήκη.

Η νέα πτέρυγα θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο δίπλα στο υφιστάμενο Μουσείο Καπράλου, που αποτελεί και ιδιοκτησία του.

Η είσοδος του νέου χώρου θα έχει θέα προς τη θάλασσα και το χάλκινο άγαλμα «Μάνα» του Χρήστου Καπράλου, ενώ τα έργα του γλύπτη, που θα οργανωθούν σε ενότητες, θα εκτίθενται σε μια κλειστή αίθουσα με τεχνητό φωτισμό και στην αίθουσα με την τζαμαρία με φυσικό φως.

Στον εσωτερικό χώρο θα παρουσιάζονται έργα της πρώτης περιόδου του Χρήστου Καπράλου τα οποία πήραν μορφή σε εργαστήριο, ενώ η αίθουσα με την τζαμαρία θα περιλαμβάνει έργα της δεύτερης περιόδου του καλλιτέχνη που πλάστηκαν με ξύλα στην ύπαιθρο.

Θα υπάρχουν επίσης χώροι για περιοδικές εκθέσεις και μια αίθουσα που θα είναι αφιερωμένη στους τρεις φίλους καλλιτέχνες, Χρήστο Καπράλο, Γιάννη Μόραλη και Νίκο Νικολάου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό χώρο η υφιστάμενη βλάστηση θα εμπλουτιστεί με λεμονιές και ευκαλύπτους, επιλογές καθόλου τυχαίες, καθώς ήταν δέντρα που χρησιμοποιούσε ο γλύπτης στα έργα του.

Το κόστος της νέας πτέρυγας έχει καλυφθεί από την πώληση της ζωφόρου «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» στη Βουλή που κόστισε 1।200.000 ευρώ και από τη Δημαρχία Πειραιά η οποία χρηματοδότησε το έργο με 1.800.000 ευρώ.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου