Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η Παγκόσμια Έκθεση Φωτογραφίας του Τύπου στην Κύπρο


Μια διαφορετική θέαση της επικαιρότητας δίνει η Παγκόσμια Έκθεση Φωτογραφίας του Τύπου, που για δεύτερη φορά φιλοξενείται στην Κύπρο, με 168 βραβευμένες φωτογραφίες απ’ όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Έκθεση Φωτογραφίας Τύπου είναι ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου και κύριος στόχος της είναι η διασφάλιση της ποιότητας, της ακεραιότητας και της δημιουργικότητας στη φωτοδημοσιογραφία.

Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικές φωτογραφίες εξαιρετικών γεγονότων, στιγμών και καταστάσεων στον κόσμο και δίνει την ευκαιρία στο κυπριακό κοινό να αντιληφθεί και να γνωρίσει το επάγγελμα του φωτοδημοσιογράφου.

Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Παγκόσμιας Φωτογραφίας Τύπου (World Ρress Ρhoto Foundation - WΡΡh), το οποίο ιδρύθηκε το 1955 και εδρεύει στην Ολλανδία. Βασικός του σκοπός είναι να υποστηρίζει και να προωθεί διεθνώς το έργο των επαγγελματιών φωτογράφων που εργάζονται για τον Τύπο. Στο πλαίσιο αυτό το WΡΡh διοργανώνει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ετήσιο διαγωνισμό δημοσιογραφικής φωτογραφίας στον κόσμο, αποτέλεσμα του οποίου είναι η συγκεκριμένη έκθεση.
"Η έκθεση αυτή δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα ενός Διαγωνισμού, αλλά και μια ανασκόπηση των γεγονότων που συνέβησαν ανά τον κόσμο το 2009", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος WΡΡh και επιμελητής της έκθεσης, Γιούρε Γιάνσεν.

Φέτος, οι συμμετοχές στο διαγωνισμό ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς περισσότεροι από 5.847 φωτογράφοι από 128 χώρες, υπέβαλαν 101.960 φωτογραφίες και διαγωνίστηκαν σε 10 θεματικές κατηγορίες: Ειδήσεις Επί Τόπου, Καθημερινή Ζωή, Γενικές Ειδήσεις, Σύγχρονα Θέματα, Άνθρωποι στις Ειδήσεις, Πορτρέτα, Φύση, Αθλητική Δράση, Αθλητικά Χαρακτηριστικά και Τέχνη και Ψυχαγωγία. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες που βραβεύονται συγκεντρώνονται στην έκθεση, η οποία ταξιδεύει κάθε χρόνο σε περισσότερες από 45 χώρες και την επισκέπτονται πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα. Κάθε χρόνο κυκλοφορεί επίσης σχετικό λεύκωμα, σε έξι γλώσσες, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις βραβευμένες φωτογραφίες της χρονιάς.

Η έκθεση δεν απευθύνεται μόνον στους λάτρεις της φωτογραφίας και της τέχνης και τους επαγγελματίες των ΜΜΕ, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Μεταξύ των επισκεπτών της είναι χιλιάδες μαθητές σχολείων, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές αναγνωρίζουν την αξία αυτού του μοναδικού οπτικού υλικού ως ζωντανή μαρτυρία στη διδασκαλία της ιστορικής και κοινωνικής πραγματικότητας, στο ξύπνημα του ενδιαφέροντος για την επιστήμη, τον αθλητισμό, στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, συνδιοργανώνεται από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και την Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ). Τα εγκαίνιά της, στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης της ΑΗΚ, έγιναν από τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.
Πηγή:http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου