Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Έκθεση βιβλιο-κοσμήματος στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ


Το βιβλίο θα μπορούσε, θεωρητικά, να χαρακτηρισθεί «κόσμημα» για τη γνώση, που φέρει. Πώς, όμως, η έννοια μπορεί να λάβει μορφή κοσμήματος;

Το «στοίχημα» - στόχο κέρδισαν 25 νέοι δημιουργοί κοσμημάτων, μαθητές του τμήματος κοσμήματος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) Βέροιας και του Πολιτιστικού ΙΕΚ του δήμου Θεσσαλονίκης, που εκθέτουν τα έργα τους υπό τον γενικό τίτλο «Βιβλιομαγείες» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βιβλία «παραμυθένια», όπως «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βέρν, «Η νεραϊδόσκονη και η αναζήτηση της αιωνιότητας» του Γκέιλ Κάρσον Λέβιν, «Το άρωμα» του Πάτρικ Ζίσκιντ, «Η φάρμα των ζώων» του Τζώρτζ Όργουελ κ.ά, έγιναν το θέμα - όχημα για την έμπνευση των δημιουργών.

«Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ολόκληρη εικαστική δράση των δημιουργών, που σχεδιάζουν αρχικά μακέτες σκηνικών με θέμα αυτό του βιβλίου και τα κοσμήματα λειτουργούν σ΄αυτές ως μικρά γλυπτά», λέει στο ΑΠΕ η Τάσσα Γκανίδου, υπό τη διδασκαλία και την επιμέλεια της οποίας δημιουργήθηκαν τα εκθέματα.

Τα εκτιθέμενα έργα είναι φιλοτεχνημένα, στην πλειονότητά τους, από ασήμι και ημιπολύτιμες πέτρες. Οι δημιουργοί τους είναι ηλικιών από 20 έως και 65 ετών. Τα έργα έχουν ήδη εκτεθεί σε γκαλερί της Βέροιας και μεταφέρθηκαν για την παρουσίασή τους στην αίθουσα εκθέσεων του Τελλογλείου Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση άνοιξε σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου.

Την ίδια περίοδο (και έως τις 30 Μαΐου) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα εκτίθεται και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) «H Στέψη της Παναγίας» και έως τις 2 Μαϊου θα συνεχιστούν οι εκθέσεις «Αρχαίο Δράμα και Όπερα», «Τα Παναθήναια της παγκοσμίου γλυπτικής. Η ιστορία μιας έκθεσης 1965» και «Υπαιθρισμός. Απόηχοι του Ιμπρεσιονισμού στην ελληνική ζωγραφική των αρχών του 20ου αιώνα».

Η έκθεση των βιβλιο-κοσμημάτων θα είναι ανοικτή για το κοινό Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τις ώρες 09.00-14.00, Δευτέρα και Τετάρτη τις ώρες 09.00-14.00 και 17.00-21.00 και Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00.
Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου