Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Γεμάτη από Πικάσο η άνοιξη στη Νέα Υόρκη

Με μία μεγάλη έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο και δύο δημοπρασίες, από τους οίκους Christie's και Sotheby's, η φετινή άνοιξη στη Νέα Υόρκη εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εποχή του Πικάσο». Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 27 Απριλίου και θα ακολουθήσουν οι δημοπρασίες, στις 4 και 5 Μαΐου.

Η έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο περιλαμβάνει 34 πίνακες, 58 γκραβούρες, 12 γλυπτά και κεραμικά, καθώς και εκατοντάδες σχέδια σε χαρτί.

Τα εκθέματα αποτελούν την πλήρη συλλογή Πικάσο τού Μουσείου και καλύπτουν όλη τη δημιουργική περίοδο του Ισπανού καλλιτέχνη: από την αυτοπροσωπογραφία «Υο», που φιλοτέχνησε σε ηλικία 19 ετών, μέχρι και έργα που υπέγραψε στα 87 του χρόνια.

Ξεχωρίζoυν ο «Θεατρίνος» -που πρόσφατα έπεσε θύμα μίας απρόσεκτης επισκέπτριας του Μητροπολιτικού Μουσείου αλλά επιδιορθώθηκε- καθώς και το πορτραίτο της Γερτρούδης Στάιν, το οποίο αποτελεί και το πρώτο έργο του Πάμπλο Πικάσο που απέκτησε το Μητροπολιτικό Μουσείο.

Παράλληλα, ένα βίντεο με εννέα επιλεγμένους πίνακες θα παρουσιάζει πώς ο διάσημος δημιουργός ανανέωνε τα έργα του.

Η έκθεση εκτιμάται πως θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των αγοραστών στις δύο δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν από τους οίκους Christie's και Sotheby's στις 4 και 5 Μαΐου, αντίστοιχα.

Ο Christie's βγάζει σε δημοπρασία τη συλλογή της Σίντνι Φράνσις Μπρόντι που, ανάμεσα σε δεκάδες πίνακες και γλυπτά, περιλαμβάνει το έργο του Πικάσο «Nude, Green Leaves and Bust» (1932). Η τιμή δημοπράτησης υπολογίζεται από 70 εκατ. δολάρια ώς 90 εκατ. δολάρια.

Ενδέχεται, δε, να πιάσει και μεγαλύτερη τιμή, καθώς όπως εξηγεί ο Κόνορ Τζόρνταν, από τους Christie's, «ελάχιστα έργα του Πικάσο βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές».

Την επομένη, στις 5 Μαΐου, ο οίκος Sotheby's θα βγάλει στο σφυρί το έργο «Femme au Chapeau, Buste» στο πλαίσιο της δημοπρασίας Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνας Τέχνης. Ο πίνακας κοσμούσε επί 50 χρόνια το διαμέρισμα της Πατρίτσια Κένεντι Λόφορντ και η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί από 8 εκατ. δολάρια μέχρι 12 εκατ. δολάρια.

Ο Πικάσο φιλοτέχνησε το έργο το 1965 και πηγή έμπνευσής του ήταν η τελευταία του αγάπη, η κατά 47 χρόνια νεώτερη σύζυγός του Ζακλίν Ροκ
Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου