Το φαινόμενο που άνθησε στις ΗΠΑ μεταξύ 1966-1968 «φιλοξενεί» η έκθεση «Χρααατς! Μόδα από χαρτί» του πολιτιστικού οργανισμού Αtopos
Το χαρτί ως υλικό ένδυσης σε διαφορετικούς πολιτισμούς και ιστορικές περιόδους βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης «Ρap(i)er Fashion», η οποία παρουσιάζεται από τις 30 Απριλίου ως την 1η Αυγούστου στο Μουσείο Βellerive της Ζυρίχης. Μετά την Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη 2007), το Λουξεμβούργο (Μudam, 2008) και την Αμβέρσα (ΜoΜu, 2009), η ελβετική πόλη είναι ο τέταρτος «σταθμός» της ευρύτερης περιοδεύουσας έκθεσης με τίτλο «Χρααατς! Μόδα από χαρτί», την οποία συνέλαβε, σχεδίασε και υλοποίησε ο πολιτιστικός οργανισμός Αtopos. Η έκθεση επικεντρώνεται στο φαινόμενο της χάρτινης μόδας η οποία γνώρισε μεγάλη άνθηση στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960. «Η χαρτοβιομηχανία Scott Ρaper Company εισήγαγε το πρώτο χάρτινο φόρεμα μιας χρήσεως το 1966 ως διαφημιστικό τέχνασμα για τα προϊόντα της» διαβάζουμε στο ενημερωτικό υλικό της έκθεσης. «Σχεδόν αμέσωςτα χάρτινα ενδύματα μάγεψαν την Αμερική και την Ευρώπη και απέκτησαν χαρακτήρα φαινομένου με τεράστιες διαστάσεις για περίπου δύο χρόνια (1966-1968). Ομωςστα τέλη της δεκαετίας του 1960η τάση ολοκλήρωσε την ανοδική πορεία της και η “μόδα από χαρτί” εξαφανίστηκε σταδιακά από τη Δύση. Παρ΄ όλο που δεν έχει υπάρξει αναβίωση του φαινομένου από το 1968, ένας σημαντικός αριθμός οίκων μόδας και σχεδιαστών πειραματίζεται ακόμα με το χαρτί ή με υλικά που παραπέμπουν σε αυτό».
Ο πολιτιστικός οργανισμός Αtopos, ο οποίος ιδρύθηκε το 2003 με έδρα την Αθήνα και φιλοδοξεί να «παντρέψει» τις σύγχρονες τεχνολογίες με τη μόδα, το design και τη σύγχρονη τέχνη, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή χάρτινων φορεμάτων της δεκαετίας του 1960 καθώς και κάποια σπάνια ιστορικά ενδύματα από την Ιαπωνία και την Κίνα.
Η έκθεση «Ρap(i)er Fashion», σε επιμέλεια του διευθυντή της Αtopos
Περισσότερες πληροφορίες: www.museumbellerive.ch
και www.atopos.gr
Πηγή:http://www.tovima.gr
Θα πρεπει να ειναι μια πολυ ενδιαφερουσα παρουσιαση.Το χαρτι οπως και το υφασμα ειναι φανταστικα υλικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα απο την Θεσσαλονικη.
Κωστας
Πολύ μοντέρνο και ιντριγκαδόρικο project.. Νομίζω οτι αυτην την εποχή θα έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο λόγω των πολλών πλέον εκκεντρικών καλλιτεχνών που τεράστια μάζα ανθρώπων ''ακολουθούν''.
ΑπάντησηΔιαγραφή