Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Γιάννης Γούτσιας, “Κιβωτοί“


Γιάννης Γούτσιας, “Κιβωτοί“

Στο μεσαίο επίπεδο της γκαλερί την ίδια περίοδο, παρουσιάζεται η έκθεση κατασκευών από χαρτί και χρώμα, του Γιάννη Γούτσια, με τίτλο: « Κιβωτοί».

Μικρά θεατράκια με σκηνές και χώρους της καθημερινότητάς μας ή τοπία. Έργα-μινιατούρες από τα οποία αναδύεται μια αίσθηση χειρονακτικής απλότητας και προσωπικής εικαστικής γραφής, που βγαίνει στις 3 διαστάσεις. Στα έργα αυτά, οι σκηνές εκτυλίσσονται σε επάλληλα μεταξύ τους εικονιστικά πλάνα, ορισμένα από μικρά καθημερινά αντικείμενα, όπως ένα σκαμπώ, το τραπέζι, τα έργα ζωγραφικής στους τοίχους του εσωτερικού χώρου ή τα στοιχεία του φυσικού τοπίου. Ανεξαρτήτως της θεματογραφίας του κάθε έργου – μικρού κουτιού, μοιάζει το στοιχείο που κυριαρχεί, ο συνεκτικός τους κρίκος, να είναι η αίσθηση της ησυχίας, της ηρεμίας. Σαν η σιγή να απέκτησε σχήμα και να κλείστηκε σε ένα μικρό θεατράκι σκιών. Κάθε έργο του καλλιτέχνη περιχαρακώνει την ησυχία σε ένα κουτί, ένα προοπτικό κουτί που στη συνέχεια αναιρεί στο εσωτερικό του τη μία και μοναδική εστία.
Ο καλλιτέχνης παίζει με την ιδέα της προοπτικής, παραθέτοντας φιγούρες αντικειμένων που παραπέμπουν στον Καραγκιόζη, μα εδώ υπάρχει σε αντίθεση με το θέατρο Σκιών η απουσία της ανθρώπινης φιγούρας, ένας ηχηρός υπαινιγμός σε ένα σιωπηλό ανθρώπινο τοπίο της καθημερινής ζωής. Οι χώροι που κινούμαστε μετατρέπονται σε σκηνικά, φτιαγμένα από χαρτόνι τοποθετημένα σε διαφορετικά επίπεδα, το χρώμα πλακάτο και μετά ο σχεδιασμός με μαύρο περίγραμμα που κυκλώνει τις μνήμες, τις εντάσεις και ισχυροποιεί τη σιωπή. Ο τρισδιάστατος χώρος κατασκευάζεται από δισδιάστατες χαρτοκοπτικές «άψυχες» φιγούρες αντικειμένων, που δημιουργούν μαγικά «έμψυχα» δωμάτια, δωμάτια που έζησε ή ονειρεύτηκε να ζήσει, και τοπία, αστικά τοπία της καθημερινότητάς του, που τα μετέτρεψε σε μυθολογικούς τόπους της προσωπικής του πορείας. Κουτιά έφτιαξαν και ο Τζόζεφ Κορνέλ, o Μαρσέλ Ντυσάν, ο Αλέξης Ακριθάκης, ο Γιάννης Τσαρούχης και σε αυτήν την ιδέα της ένταξης του έργου σε ένα κιβώτιο, ακολουθεί και ο Γούτσιας, καταθέτοντας ευρηματικά τη δική του εικαστική μυθολογία με αναφορές στον εξπρεσσιονισμό, τη λαϊκή Τέχνη διαφορετικών λαών και πολιτισμών και το Θέατρο Σκιών, δημιουργώντας μια προσωπική, δική του, Γεωμετρία του Σύμπαντος.



Μέχρι 17/4

Ώρες λειτουργίας: Τρ.- Παρ. 10.30 π.μ. - 3 μ.μ., 6 - 9 μ.μ., Σάβ. 10.30 π.μ. - 3 μ.μ.



Αστρολάβος δεξαμενή, Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, 2107294342, www.astrolavos.gr, gallery@astrolavos.gr

Πηγή:http://www.forfree.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου