Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

«Πρόσωπα της Μεσογείου»


24 Απριλίου έως 9 Μαΐου


Δεκαέξι φωτογράφοι από έξι χώρες της Μεσογείου συναντώνται στην έκθεση Πρόσωπα της Μεσογείου και με το φακό τους απαθανατίζουν ανθρώπους, τοποθεσίες, σκηνές από την καθημερινή ζωή, μνημεία και παραδόσεις κοινές σε όλες τις μεσογειακές χώρες.

Πρόκειται για τους φωτογράφους Ιβάν Ντεμπελούσιν, Τσβετάν Τσετάσκι, Ντόρα Ταμάρι-Τούνιεβιτς, Νίνο Ράσιτς, Μαρία Κουσάνοβιτς, Ελένη Φωτίου, Πέτρα Σλομπόντνιακ, Μάγια Μάριτς, Νίκος Φιλίππου, Σεμπάστιαν Ραντάκοβιτς, Ζοράνα Μαρτίνιτς, Ρίμα Μαρούν, Ανκα Γκαρντάσεβιτς, Ντούσκο Μιλγιάνιτς, Ιβάν Κνέζεβιτς και Πέταρ Βούγιοβιτς.

Η έκθεση, παρουσιάζεται ταυτόχρονα και στις έξι πόλεις: Αθήνα, Βηρυτός, Λευκωσία, Ποτγκόριτσα, Μπελόγκραντσικ, Ζάγκρεμπ και αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Anna Lindh για τον διαπολιτισμικό διάλογο στην ευρω-μεσογειακή ζώνη.

Στην Αθήνα, φιλοξενείται στο Παλιό Σχολείο στην Πλάκα (Στοά Αττάλου), από τις 24 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου 2010. Την διοργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ως επικεφαλής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ερευνών Ευξείνου Πόντου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει αυτές τις περιοχές, καθώς και τον πολιτισμό τους, υπογραμμίζοντας τα κοινά στοιχεία και να προκαλέσει το κοινό να σταθεί και να αντιδράσει στο μήνυμα της κάθε φωτογραφίας. Για το λόγο αυτό απουσιάζει εσκεμμένα η λεζάντα δίπλα από κάθε φωτογραφία, έτσι ώστε το κοινό να αμφιβάλλει για την προέλευσή της κάθε μίας.

Ο θεατής καλείται να αναλάβει ενεργό ρόλο: οι επισκέπτες καλούνται να γράψουν τις εντυπώσεις τους σε σημειωματάρια και πίνακες, τα συναισθήματα που οι φωτογραφίες τους προκαλούν καθώς και σκέψεις και ιδέες για τον τόπο προέλευσης της κάθε φωτογραφίας.

Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου