Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Μουσείο από ... πάγο στην Κωνσταντινούπολη


Στις 23 Απριλίου θα εγκαινιαστεί, στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο μουσείο πάγου στον κόσμο, που δημιουργείται σε μια χώρα με ζεστό κλίμα.

Στα εγκαίνια του μουσείου, που θα ονομάζεται "Μαγικός Πάγος", θα τραγουδήσει ο νικητής του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, Eurovision, Αλεξάντερ Ρίμπακ.

Το μουσείο, το οποίο θα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, θα καλύπτει έκταση 1.400 τμ. Οι επισκέπτες του θα προμηθεύονται, στην είσοδο, ειδικά ρούχα, σε στιλ Εσκιμώου, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μουσείου δεν θα ξεπερνά τους -5 βαθμούς Κελσίου, τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους θερινούς μήνες.

Το μουσείο θα φιλοξενεί 34 αγάλματα από πάγο και η θεματική του θα αλλάζει κάθε εξάμηνο. Το κόστος του όλου project υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Εβδομήντα τόνοι πάγου θα μεταφερθούν από τη Σουηδία στην Τουρκία, ειδικά για την κατασκευή των αγαλμάτων, ενώ για τους τοίχους και τα τούνελ του μουσείου χρησιμοποιήθηκαν περίπου 100 τόνοι πάγου, από την Κωνσταντινούπολη.

Το μουσείο σχεδιάστηκε από τους ίδιους ανθρώπους που σχεδίασαν και το ξενοδοχείο από πάγο, στη Σουηδία.

Το εγχείρημα έχει αναλάβει η νορβηγική εταιρία Lotofen Trading Company, ενώ οι υποδομές και το σύστημα ψύξης-θέρμανσης είναι έργο Τούρκων μηχανικών.

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου