Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

“Μοντέρνα Ιαπωνική Τέχνη: Από την παραδοσιακή στην ανερχόμενη γενιά της κεραμικής τέχνης στην Ιαπωνία”


Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Japan Foundation παρουσιάζουν στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων την έκθεση μοντέρνας ιαπωνικής κεραμικής με τίτλο "Μοντέρνα Ιαπωνική Τέχνη: Από την παραδοσιακή στην ανερχόμενη γενιά της κεραμικής τέχνης στην Ιαπωνία".

Εγκαίνια: Δευτέρα 12 Απριλίου 2010, ώρα 19:30

Η έκθεση παρουσιάζει μερικούς από τους πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες της παραδοσιακής ιαπωνικής κεραμικής, οι οποίοι δημιουργούν αξιόλογα σύγχρονα έργα. Επικεντρώνοντας στα αγγεία, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι καλλιτέχνες κατανοούν την κατασκευή ενός αγγείου με σκοπό να αντιληφθούμε τη φύση της ιαπωνικής παραγωγής σήμερα. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν συγκαταλέγονται στους πιο ενεργούς κεραμιστές της Ιαπωνίας και οι πολιτικές προώθησης της παραγωγής τους διαφέρουν. Κάποιοι τείνουν στο να ενισχύουν τις παραδοσιακές τεχνοτροπίες, δουλεύοντας παράλληλα σε περιοχές όπου η κεραμική παράγεται για αιώνες και εμπλουτίζοντας τη με εκλεπτυσμένα στοιχεία με σκοπό να δημιουργήσουν ακόμα πιο πλούσια έργα τέχνης. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να αποδεσμευτούν από την παράδοση και να δημιουργήσουν ατομικιστικά κεραμικά προϊόντα ακολουθώντας εντελώς καινούργιες φόρμες, που έχουν υιοθετηθεί στο μοντέρνο lifestyle. Μερικοί δίνουν περισσότερο έμφαση στην πρακτική της κεραμικής στη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων, οι προσπάθειες των καλλιτεχνών συντελούν τελικά στο να δημιουργήσουν μία νέα κεραμική τέχνη για τη νέα γενιά.

Η ανάδειξη της παραδοσιακής κεραμικής τείνει να αναπτύσσεται σε περιοχές όπου ο πηλός είναι τοπικά διαθέσιμος. Στην Ιαπωνία το ήπιο κλίμα και η ποικιλομορφία του εδάφους προσέφεραν στους γιαπωνέζους σε αφθονία αυτό το φτιαγμένο από τη γη υλικό, καθιστώντας τη χώρα τους πατρίδα, όχι μόνο ενός τεράστιου αριθμού αγγειοπλαστών και κεραμιστών, αλλά κι ενός μεγάλου πληθυσμού που γνωρίζουν πολλά και εκτιμούν την τέχνης της κεραμικής.

Τα χαρακτηριστικά στιλ, για τα οποία τα ιαπωνικά κεραμικά είδη είναι γνωστά, αναδυθήκαν πριν αρκετό καιρό μέσα από τη χρήση του τοπικού πηλού και ακόμη και σήμερα μερικές από τις βιομηχανικές περιοχές παραγωγής κεραμικών εξακολουθούν να γνωρίζουν άνθηση. Η εξέλιξη στο σχεδιασμό του φούρνου ψησίματος των κεραμικών και στην ιστορία των τεχνοτροπιών διαφέρει από μέρος σε μέρος και υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου η πορεία της κεραμικής έχει τέτοια μεγάλη ιστορία και ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, που ακόμα πολλά έργα δημιουργούνται χρησιμοποιώντας υλικά, τεχνικές, σχέδια και σχήματα που αντανακλούν τις τοπικές παραδόσεις.

Η μοντέρνα επιστήμη έχει χαρίσει πολλά πλεονεκτήματα στην κεραμική παραγωγή. Η νέα τεχνολογία έχει άμεση επίδραση, μέσω της βελτίωσης του τρόπου ψησίματος και σχεδιασμού φούρνου για την καύση του πηλού και έχει επίσης συμβάλλει κατά πολύ στη βελτίωση της διανομής και τις επικοινωνίες. Τεχνικές βελτίωσης στην καύση και άλλες καινούργιες ιδέες έχουν γοργά εξαπλωθεί και ο πηλός μπορεί τώρα να μεταφερθεί από το ένα μέρος στο άλλο.

Στο παρελθόν τα μέρη όπου τα υλικά ήταν διαθέσιμα είχαν συνδεθεί στενά με τις περιοχές όπου η κεραμική είχε δημιουργηθεί, αλλά τώρα η κεραμική μπορεί να δημιουργηθεί οπουδήποτε. Με περισσότερες διαθέσιμες πηγές πηλού, πολύπλοκα μείγματα είναι τώρα εφικτά, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην έκφραση, η οποία είναι απαλλαγμένη από τα δεσμά της παράδοσης. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής στους σύγχρονους ιάπωνες κεραμιστές.

Η ανερχόμενη γενιά γιαπωνέζων κεραμιστών εξακολουθούν την αυθεντική εργασία προσφέροντας τεράστια ποικιλία. Κάποιοι από αυτούς δημιουργούν κυρίως αγγεία για πρακτική χρήση, κάποιοι συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με την χρήση παραδοσιακών τεχνικών και σχημάτων, ενώ κάποιοι άλλοι αγνοούν την πρακτικότητα και επιζητούν νέες και πρωτότυπες φόρμες.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 - 20:00 και Κυριακή 10:00 - 14:00


Επικοινωνία:
210 3452150
Τόπος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης - Θησείο, στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός
Πηγή:http://www.cityofathens.gr

1 σχόλιο: