Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

AnthropoGeography | Vagelis Poulis

Το ΒΟΟΖΕ υποδέχεται την ατομική έκθεση φωτογραφίας του VAGELIS POULIS με τίτλο ''AnthropoGeography". Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, 20:30 και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019.

Οι αστικές αφηγήσεις του Βαγγέλη Πουλή
Σε ένα ψυχικό τοπίο σιωπής, σε ένα φυσικό τοπίο αστικής ομίχλης, ο Βαγγέλης Πουλής μετουσιώνεται σε έναν αθόρυβο περιπλανητή. Τα βήματα του είναι αυτά ενός αγγέλου, συχνά η παρουσία του είναι απλώς ατμός, το βλέμμα του σαρώνει τις κόγχες του αστικού δράματος. Παράγει ιστορίες.

Οι φωτογραφίες του Βαγγέλη Πουλή έχουν την οικονομία και την πυκνότητα του βιώματος. Μοιάζουν να αναβλύζουν από δεξαμενές ενός προσωπικού μουσείου, όπου έχουν αποθησαυριστεί τα τρόπαια και οι θυρεοί μοναχικών διαδρομών. Οσα εντοπίζει στους δαιδάλους της πόλης, μοιάζουν άχρονα, σαν να υπήρχαν από πάντα εκεί. Μόνο, που η ύπαρξή τους αποκτά οντότητα και δικαιώνεται από τον κραδασμό της στιγμής. Είναι η στιγμή σε μια έκλαμψη του χρόνου, είναι η στιγμή που φωτίζει τα λαγούμια και τις κοιλότητες ενός κρυπτικού ψυχογραφήματος.

Εντονα ανθρωποκεντρικός, ο Βαγγέλης Πουλής επιτελεί το έργο ενός αστικού τροβαδούρου. Είναι ένας ποιητής των μοναχικών μορφών. Τις εντοπίζει μέσα από ψιθύρους και σκιές που λανθάνουν σε ξέφωτα του άστεως. Τις απομονώνει μέσα στο κέλυφος μιας ήδη προστατευτικής μοναξιάς, τις αποσπά μέσα από το συνεχές μιας πορείας προς τη λήθη. Ο Βαγγέλης Πουλής είναι ένας φύλακας άγγελος των απόκληρων και των μοναχικών, όσων επιλέγουν να θάλλουν στο ημίφως της ψευδαισθητικής ύπαρξης.

Τα αστικά τοπία του Βαγγέλη Πουλή είναι βαμμένα στο γαλακτερό ασήμι της σελήνης, στα κιτρινωπά φώτα της νύχτας, στα πράσινα και στα χάλκινα των αντανακλάσεων. Οι μορφές του μοιάζουν να προέρχονται από μια πινακοθήκη κινηματογραφικών ηρώων, είναι άλλοτε βυθισμένες στις λίμνες της ανυπαρξίας και άλλοτε στον αφρό μιας στιγμιαίας αυτοσυνειδησίας. Ολα τα βλέμματα συνθέτουν το σύμπαν μιας παράλληλης πολιτείας, σαν να είναι κάτοικοι των «Αόρατων Πόλεων» του Καλβίνο ή σαν να βγαίνουν υπνωτισμένοι από τα αθέατα μονοπάτια ενός μυστικού κήπου. Υπάρχει αίσθημα μυστηρίου που τυλίγει με γάζες την ερμηνεία όσων αγγίζει το βλέμμα.

Ο Βαγγέλης Πουλής μοιάζει με εκείνους τους ιχνηλάτες των αστικών εμπειριών, που αποζητούν τον θρυμματισμό του προφανούς. Οι φωτογραφίες του αφηγούνται, έχουν τη δύναμη των συνειρμών που μπορεί να πηγάζουν από μουσικές που δεν ακούγονται και από κτίρια που φανταζόμαστε. Είναι φωτογραφίες με την υγρασία των μητροπόλεων, σκηνές από τα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, από γκράφικ νόβελ του αμερικανικού Μεσοπολέμου, από καφενεία των Βαλκανίων και από γέφυρες των πόλεων που ζουν ανάμεσα σε ποτάμια και διώρυγες. Είναι ένας κόσμος στην κόψη μιας ψευδαίσθησης.

Νίκος Βατόπουλος
Δεκέμβριος 2018 


 Εγκαίνια: 21 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 20:30
Διάρκεια: 21.12 - 06.01.2019
Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 21:00 (Καθημερινά)
:OVERVIEW-Ikon
Ελεύθερη είσοδος

 Booze Cooperativa
Kolokotroni 57 , Athens, 10560
2114053733
booze.crossteam@gmail.com
http://www.boozecooperativa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου