Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Έκθεση Γλυπτικής Χριστιάνας Λαζοπούλου

Πόσες φορές δεν πιάνουμε τον εαυτό μας να αναγνωρίζει μορφές ανθρώπων, ζώων και πραγμάτων στα σύννεφα, στους βράχους και αλλού?
Δεν μπορεί παρά να είναι μια ανάγκη που μας δίνει ικανοποίηση και είναι αυτή η ανάγκη που μας οδηγεί στη ζωγραφική στη γλυπτική και σε κάθε άλλη μίμηση των μορφών. Είναι η διαδικασία εκείνη που βοηθάει τον άνθρωπο να αυτοπροσδιορίζεται και να εξελίσσεται.
Τα μοντέλα είναι συνήθως φυσικά και για να μπορέσει ο άνθρωπος να τα ΄΄διαβάσει΄΄-έτσι ώστε να τα καταλάβει- χρησιμοποίησε την γεωμετρία στην πρωταρχική της μορφή. Την εφαρμογή αυτής της γνώσης την βλέπουμε γύρω μας σε κατασκευές που πετούν, πλέουν και κυρίως κινούνται, φέροντας τους φυσικούς ρυθμούς καταγωγής τους.
Η Χριστιάνα Λαζοπούλου βρίσκει τους κρυφούς αυτούς κώδικες σε μηχανικά μέρη και τους μεταμορφώνει δίνοντας τους υπόσταση μετεμψυχώνοντάς τους θα λέγαμε, συνδιάζοντας μαζί τους και άλλα στοιχεία.
Το υλικό έχει γι’ αυτήν πρωταρχικό ρόλο, το σέβεται και το αναδεικνύει. Το έργο της κάνει αναφορές σε έργα και κατασκευές παλαιότερων δημιουργών ( Picasso, Caro, Chillida και άλλων). Φτάνει σε ένα αποτέλεσμα πρωτόγονης τέχνης φτιαγμένο με σύγχρονα εξαρτήματα, παρουσιάζοντάς μας σε άλλη διάσταση πράγματα που τα προσπερνάμε καθημερινά, σαν να φιλοδοξεί να μας κάνει πιο ΄΄προσεχτικούς΄΄ στοιχείο που την χαραχτηρίζει τουλάχιστον καλλιτεχνικά.
Οι κεραμικές της φιγούρες με εμφανή την ανάγκη να τις επιζωγραφίσει με μοτίβα άλλοτε χρωματιστά, άλλοτε όχι – εγχείρημα δύσκολο και εύκολα παρεξηγήσιμο για κάθε γλύπτη αλλά πάντα ελκυστικό – ενώνουν το αρχέγονο στοιχείο που χαρακτηρίζει την δουλειά της με κάτι πάντα πολύ σύγχρονο.
Τα έργα της απλά, εύσχημα και με μεγάλη αίσθηση του μέτρου. Αποφεύγει κάθε σειρήνα εύκολου εντυπωσιασμού που, δυστυχώς, κυριαρχεί στην εποχή μας και όχι μόνο στη τέχνη.
Η πρώτη της αυτή ατομική έκθεση – που δεν βιάστηκε να πραγματοποιήσει – δίνει τα καλύτερα εχέγγυα για την μελλοντική πορεία της.

Βασίλης Διονυσόπουλος
 Ζωγράφος

 Καθημερινά, 24 Δεκ 2018 - 5 Ιαν 2019

Eos Gallery
Χέυδεν 38, Πλατεία Βικτωρίας, 10434 Αθήνα

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

AnthropoGeography | Vagelis Poulis

Το ΒΟΟΖΕ υποδέχεται την ατομική έκθεση φωτογραφίας του VAGELIS POULIS με τίτλο ''AnthropoGeography". Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, 20:30 και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019.

Οι αστικές αφηγήσεις του Βαγγέλη Πουλή
Σε ένα ψυχικό τοπίο σιωπής, σε ένα φυσικό τοπίο αστικής ομίχλης, ο Βαγγέλης Πουλής μετουσιώνεται σε έναν αθόρυβο περιπλανητή. Τα βήματα του είναι αυτά ενός αγγέλου, συχνά η παρουσία του είναι απλώς ατμός, το βλέμμα του σαρώνει τις κόγχες του αστικού δράματος. Παράγει ιστορίες.

Οι φωτογραφίες του Βαγγέλη Πουλή έχουν την οικονομία και την πυκνότητα του βιώματος. Μοιάζουν να αναβλύζουν από δεξαμενές ενός προσωπικού μουσείου, όπου έχουν αποθησαυριστεί τα τρόπαια και οι θυρεοί μοναχικών διαδρομών. Οσα εντοπίζει στους δαιδάλους της πόλης, μοιάζουν άχρονα, σαν να υπήρχαν από πάντα εκεί. Μόνο, που η ύπαρξή τους αποκτά οντότητα και δικαιώνεται από τον κραδασμό της στιγμής. Είναι η στιγμή σε μια έκλαμψη του χρόνου, είναι η στιγμή που φωτίζει τα λαγούμια και τις κοιλότητες ενός κρυπτικού ψυχογραφήματος.

Εντονα ανθρωποκεντρικός, ο Βαγγέλης Πουλής επιτελεί το έργο ενός αστικού τροβαδούρου. Είναι ένας ποιητής των μοναχικών μορφών. Τις εντοπίζει μέσα από ψιθύρους και σκιές που λανθάνουν σε ξέφωτα του άστεως. Τις απομονώνει μέσα στο κέλυφος μιας ήδη προστατευτικής μοναξιάς, τις αποσπά μέσα από το συνεχές μιας πορείας προς τη λήθη. Ο Βαγγέλης Πουλής είναι ένας φύλακας άγγελος των απόκληρων και των μοναχικών, όσων επιλέγουν να θάλλουν στο ημίφως της ψευδαισθητικής ύπαρξης.

Τα αστικά τοπία του Βαγγέλη Πουλή είναι βαμμένα στο γαλακτερό ασήμι της σελήνης, στα κιτρινωπά φώτα της νύχτας, στα πράσινα και στα χάλκινα των αντανακλάσεων. Οι μορφές του μοιάζουν να προέρχονται από μια πινακοθήκη κινηματογραφικών ηρώων, είναι άλλοτε βυθισμένες στις λίμνες της ανυπαρξίας και άλλοτε στον αφρό μιας στιγμιαίας αυτοσυνειδησίας. Ολα τα βλέμματα συνθέτουν το σύμπαν μιας παράλληλης πολιτείας, σαν να είναι κάτοικοι των «Αόρατων Πόλεων» του Καλβίνο ή σαν να βγαίνουν υπνωτισμένοι από τα αθέατα μονοπάτια ενός μυστικού κήπου. Υπάρχει αίσθημα μυστηρίου που τυλίγει με γάζες την ερμηνεία όσων αγγίζει το βλέμμα.

Ο Βαγγέλης Πουλής μοιάζει με εκείνους τους ιχνηλάτες των αστικών εμπειριών, που αποζητούν τον θρυμματισμό του προφανούς. Οι φωτογραφίες του αφηγούνται, έχουν τη δύναμη των συνειρμών που μπορεί να πηγάζουν από μουσικές που δεν ακούγονται και από κτίρια που φανταζόμαστε. Είναι φωτογραφίες με την υγρασία των μητροπόλεων, σκηνές από τα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, από γκράφικ νόβελ του αμερικανικού Μεσοπολέμου, από καφενεία των Βαλκανίων και από γέφυρες των πόλεων που ζουν ανάμεσα σε ποτάμια και διώρυγες. Είναι ένας κόσμος στην κόψη μιας ψευδαίσθησης.

Νίκος Βατόπουλος
Δεκέμβριος 2018 


 Εγκαίνια: 21 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 20:30
Διάρκεια: 21.12 - 06.01.2019
Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 21:00 (Καθημερινά)
:OVERVIEW-Ikon
Ελεύθερη είσοδος

 Booze Cooperativa
Kolokotroni 57 , Athens, 10560
2114053733
booze.crossteam@gmail.com
http://www.boozecooperativa.com

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

«ΑΝΟΙΞΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ».

Η Estudio Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση κοσμήματος  της Ευγενίας Ζωϊδάκη, με τίτλο «ΑΝΟΙΞΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ».
Η Ευγενία Ζωϊδάκη (Evzo Jewellery), αναγνωρισμένη αργυροχρυσοχόος, φέρνει  από την Ολλανδία στην Estudio Gallery την καινούρια της σειρά «ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ».
Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 20:00
Διάρκεια: 14 - 24 Δεκεμβρίου.
Ωράριο λειτουργίας: 10:00 – 20:00, καθημερινά.
 Είναι σχεδιάστρια και κατασκευάστρια κοσμημάτων υψηλής αισθητικής (Contemporary Jewellery), από χρυσό, ασήμι, ημιπολύτιμους λίθους, μετάξι και πλαστικό. Έχει παρουσιάσει στο Μόναχο (Munich Jewellery Week 2018) τη συλλογή Mokume Zeus, στο Αμστερνταμ (Sieraad Art Fair 2017)  τη συλλογή The labours of Hercules, στις Βρυξέλλες (Contemporary Greek Jewelry 2017/The Barking Cat Brussels) τη συλλογή EyeFish και σε Ελληνικές γκαλερί.
 Εμπνεύστηκε την «ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ» από την ομορφιά της Ελληνίδας και την βασίλισσα των λουλουδιών, την Ολλανδία όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Πειραματίστηκε για πρώτη φορά με ασήμι, χαρτί και πλαστικό και δημιούργησε μοναδικά πολύχρωμα κοσμήματα - λουλούδια. Κολιέ, σκουλαρίκια δαχτυλίδια, καρφίτσες που στολίζουν και μυρίζουν παντοτινά. Γι αυτό διάλεξε να τα πρωτοπαρουσιάσει στην Κηφισιά που ξέρουν να εκτιμούν και να φροντίζουν τα λουλούδια.
 Estudio Gallery:
Estudio Gallery
Κυριαζή 22Α
Κηφισιά, Αθήνα, Αττική 145 62

Κάλλη Καστώρη| Snapshots

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος κλείνει το εκθεσιακό της πρόγραμμα του 2018 με την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κάλλης Καστώρη, με τίτλο Snapshots που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου. Η ίδια η καλλιτέχνις αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «… οι άνθρωποι της πόλης και τα δεσμά τους αποτελούν ταυτόχρονα την αφορμή μιας σειράς παραστατικών πινάκων, όπου έρχονται στο προσκήνιο και ειδικότερα τοποθετούνται σε ένα πλαίσιο «αστικής νωχέλειας» - μια άλλη πλευρά της σύγχρονης ζωής. Οι πίνακες εστιάζουν σε ρεαλιστικές εικόνες αδράνειας και χαλαρότητας των κατοίκων της πόλης, κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους, στους οποίους το άτομο παρευρίσκεται, αλλά τους οποίους δεν οικειοποιείται. Εκεί, το άτομο έρχεται σε αντίστιξη με το πλήθος˙ μέσα στην πολυκοσμία αναδεικνύεται η μοναξιά, μέσα στη βουή, η σιωπή».

 Όπως σημειώνει η Ιστορικός Τέχνης και διευθύντρια του MOMus – Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Θεσσαλονίκης, Μαρία Τσαντσάνογλου: «Το έργο της Κάλλης Καστώρη, στο σύνολό του, είναι μια σειρά από στιγμιότυπα μέσα από τα οποία η δημιουργός, σταθερά και μεθοδικά, περιγράφει το αφήγημα της ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων όπως διαμορφώνονται από τις συγκυρίες, είτε αυτές είναι δύσκολες και απρόβλεπτες, είτε απελπιστικά προβλέψιμες και βαρετές. Ο περιβάλλων χώρος στον οποίον κινούνται οι ήρωές της είναι οριακά μινιμαλιστικός. Με τον τρόπο αυτόν ορίζεται πιο εμφατικά ο εσωτερικός ψυχολογικός χώρος που είναι εν τέλει και ο χώρος που μεσολαβεί ανάμεσα στον πίνακα και στον θεατή. Γιατί ο άνθρωπος, ως θεματικό αντικείμενο στο έργο της Κάλλης Καστώρη, επικοινωνεί αντικατοπτρικά με τον άνθρωπο-θεατή. Αυτή η επικοινωνία δεν έχει αλληγορικό χαρακτήρα, ούτε επιβάλλεται. Συμβαίνει αθόρυβα και διακριτικά, καθιστώντας τον καθένα και την καθεμια από εμάς, με παράδοξο τρόπο, προέκταση του ζωγραφικού πίνακα».

 Η ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης, Μαρία Κενανίδου, αναφέρει για τα έργα της Κάλλης Καστώρη: «Από τη σύλληψη της σκηνής μέχρι την αποτύπωσή της, με τρόπο ακέραιο όχι παραμορφωτικό, μην αφαιρώντας τον τρέχοντα χρόνο, αποσπά τη σκηνή χωρίς να παραβιάσει τη χρονική της φύση. Αποτυπώνει τη στιγμή σαν snapshot, με ψυχολογική οξυδέρκεια, αποδίδοντας σχέσεις και ψυχικές καταστάσεις που ζουν μέσα στον χρόνο και ο χρόνος μέσα σ αυτές και, όπως αναφέρει ο Ταρκόφσκι στο «Σμιλεύοντας με το χρόνο»: «Ο χρόνος είναι κατάσταση, η φλόγα που ζει η σαλαμάνδρα της ανθρώπινης ψυχής, μπροστά στην αίσθηση του ανικανοποίητου που σπέρνει μέσα του η μνήμη καθιστώντας μας, ευαίσθητους και ευάλωτους».

 Η Κάλλη Καστώρη γεννήθηκε στον Βόλο. Ακολούθησε σπουδές πάνω στη μουσική και την κιθάρα και έκανε ηχογραφήσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Κάιρο, τη Ρουμανία, τη Σόφια και την ΕΡΤ. Δίδαξε επί σειρά ετών, ενώ έδωσε συναυλίες σε Διεθνή Φεστιβάλ όπως το Apollonia Festival of Arts στη Βουλγαρία, και το Aalborg  στη Δανία. Τo 2003 πέρασε πρώτη στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε πρώτη από το εργαστήριο του Γιώργου Γκολφίνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, τιμήθηκε με τέσσερις υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. αποσπώντας την υψηλότερη βαθμολογία. Έχοντας αποφοιτήσει με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., τον Ιούνιο του 2008 βραβεύεται με την υποτροφία του Ιδρύματος Μιχελή για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Πραγματοποίησε σπουδές στο University of the Arts στο Λονδίνο, (Wimbledon College of Art) με δάσκαλο τον διεθνούς φήμης ζωγράφο Geraint Evans. Το 2011 αποφοίτησε κατακτώντας τον τίτλο «MASTER OF ARTS». Έχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων σε γνωστές γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2013, το Hellenic Cultural Center του Λονδίνου πραγματοποίησε ατομική της έκθεση με τίτλο “Freeze” που στάθηκε αφορμή για να δημοσιευθεί σχετικό άρθρο στο Wall Street International Magazine με τίτλο “Kalli Kastori: Freeze”. Εργα της Κάλλης Καστώρη βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, Συλλογή Βογιατζόγλου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πολλά βρίσκονται σε δημόσιους οργανισμούς και Πινακοθήκες.

 Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
Κατά τις ημέρες των εορτών θα ισχύσει εορταστικό ωράριο

 Αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ | MyArtBox by technohoros
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | Λεμπέση 12, Αθήνα
metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

Έκθεση Κεραμικής Tessera

“TESSERA” - 1η Έκθεση Μαθητών Κεραμικών Αντικειμένων, Eργαστήριο Kεραμικής Xenaki Ceramic Art & Design Studio.

Εγκαίνια: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ.
Διάρκεια: 13 - 16 Δεκεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 21:00 (Καθημερινά)
:BaseGALLERY
Ελεύθερη είσοδος

Το ΒΟΟΖΕ υποδέχεται την 1η Έκθεση Μαθητών Κεραμικών Αντικειμένων του Eργαστηρίου Kεραμικής Xenaki Ceramic Art & Design Studio με τίτλο “TESSERA”.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ. και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

Στην Έκθεση Κεραμικών Αντικειμένων με τίτλο “Tessera” - τα χρόνια ύπαρξης του εργαστηρίου - οι μαθητές είναι ελεύθεροι να παρουσιάσουν για πρώτη φορά μέρος των έργων που έχουν δημιουργήσει στο εικαστικό εργαστήριο εκφράζοντας έτσι τις εκάστοτε καλλιτεχνικές τους ανησυχίες μέσα από τη μοναδική γλώσσα της τέχνης και συγκεκριμένα της Κεραμικής.



Σκοπός είναι, μέσα από αυτήν την εκδήλωση, να προκύψουν δημιουργικές συζητήσεις και συνεπώς ο μαθητής ως δημιουργός πια να «εκτεθεί» στα μάτια του κοινού και συνεπώς να έχει την εμπειρία να δεχθεί – αποδεχθεί την εκάστοτε κριτική έξω από τα πλαίσια της διδασκαλίας και της εκπαίδευσης.

Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει την ποιότητα και την εξέλιξη της δουλειάς των μαθητών αλλά και οι μαθητές με τη σειρά τους να εκθέσουν την  αισθητική τους αντίληψη μέσα από τους διάφορους πειραματισμούς με τα υλικά, τα σχήματα και τα χρώματα.

Το Xenaki Ceramic Art & Design Studio που επιμελείται την εκδήλωση ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Πρόκειται για ένα χώρο πειραματισμού και μελέτης των δυνατοτήτων του πηλού, ένα χώρο γνώσης, έκφρασης και δημιουργικής εκτόνωσης με στόχο τόσο τη δημιουργία γλυπτών, χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων όσο και την άρτια εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων για την τέχνη.

Στο ίδιο πλαίσιο βασίζεται και η λειτουργία του εργαστηρίου ως επιχείρηση, αναπτύσσει  μελέτες που αφορούν το σύγχρονο Design, την ένταξη κεραμικών στοιχείων σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους (Art – Γλυπτική), ειδικές κατασκευές (Custom Made αντικείμενα - συνθέσεις), τον φωτισμό καθώς και το κόσμημα.

Οργάνωση: Xenaki Ceramic Art & Design Studio & Booze Cooperativa
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Νάντια Τριανταφύλλου
Xenaki Ceramic Art & Design Studio
Λάσκου 9 – Παπάγου | 2016527577 |
www.ceramicdesign.gr

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ρουά Μάτ - Ειρήνη Πέννα

ΡΟΥΑ ΜΑΤ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ
«ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΕ ΑΣΠΡΟ ΚΑΜΒΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ. ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΠΙΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.»

Η Ειρήνη Πέννα, για πρώτη φορά στην Αθήνα, στην «Gallery ArteVisione», Πηλίου 5, Πλ. Κολιάτσου, Κέντρο της Αθήνας, την περίοδο 29 Νοεμβρίου – 28 Δεκεμβρίου 2018
Η Ειρήνη Πέννα, από την Κέρκυρα, με ρίζες από την Ιταλία, για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε μία ατομική έκθεση ζωγραφικής δημιουργίας, με θέμα το «ΣΚΑΚΙ». Ο δυναμικά νέος χώρος της «ArteVisione», έχοντας κατακτήσει με την αξία του μία υψηλή θέση, στις καλύτερες Galleries της Αθήνας, φιλοξενεί την Ειρήνη Πέννα, ξεκινώντας ένα δυνατό παιχνίδι σκάκι, στο Κέντρο της πόλης.Τα μοναδικά έργα τέχνης της ζωγράφου, έχοντας Βενετσιάνικες επιρροές, λόγο καταγωγής ,παντρεύουν την στρατηγική , την επιθυμία και το πάθος με την Ελληνική κουλτούρα, σε μία σκακιέρα από εντυπώσεις. Ένα παιχνίδι του άσπρου με το μαύρο , όπως το καλό με το κακό ή το ζεστό με το κρύο, είναι το δικό της παιχνίδι , με χρώμα μόνο στις μάχες. Η πνευματική υπόσταση του έργου μέσα από την αντίθεση των χρωμάτων, από τις επίδοξες μάχες και την ένταση στο σχέδιο, αντικατοπτρίζει πολλές φορές την ίδια την ζωή. “Πρόκειται πραγματικά για το παιχνίδι της ίδιας της ζωής”, μας λέει η καλλιτέχνιδα, “αλλά όχι με τη ζωή ως αντίπαλο. Η Ζωή είναι η Σκακιέρα – ο Καμβάς πάνω στον οποίο όλα εξελίσσονται. Μα πάνω από όλα λαμβάνει χώρα η πιο δύσκολη και αέναη μάχη: αυτή με τον Εαυτό μας. Μήπως η επιλογή του άσπρου και του μαύρου δεν είναι αρχετυπική με τις αντιθέσεις παρούσες και συμπληρωματικές; “ Έργα ζωγραφικής πνευματικότητας, που αγγίζουν την ζωή στις ρίζες της και αναγάγουν το αποτέλεσμα σε κάτι ανώτερο από έναν καμβά με χρώμα, σε ένα παιχνίδι συναισθήματος και λογικής όπως το σκάκι, της ζωής.
Ο Επιμελητής της Έκθεσης Αριστοτέλης Καραντής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Ο πολιτισμός είτε ως υλικό ώσμωσης, είτε ως προϊόν μεταλαμπάδευσης γνώσεως και κουλτούρας, μπορεί να κατανοηθεί αφενός ως όργανο πολιτικής ή οικονομικής δύναμης, αφετέρου ως εργαλείο επικοινωνίας και κατανόησης. Η συγκεκριμένη έκθεση γεφυρώνει το Σκάκι με την πραγματικότητα, το πνεύμα με την πράξη. Η Ειρήνη Πέννα εκθέτει την ζωή σε άσπρο και μαύρο, σε λάθος και σωστό μέσα από την κρίση του θεατή, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Αθήνα ένα νέο-παλιό παιχνίδι το ΣΚΑΚΙ.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ : Πέμπτη 29/11/2018, 8-11 μμ,

ArteVisione-Νικος Χιωτινης.Πηλίου 5, πλ. Κολιάτσου.
6945951345, nchiotin@yahoo.gr

Τάσος Μισούρας | ατομική έκθεση

Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, 19:30
Διάρκεια: 29/11/2018 - 12/1/2019

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης
Η τέχνη του Τάσου Μισούρα, ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη για «αφήγηση» –μια αφήγηση ολότελα προσωπική– και στη διαδικασία διαρκούς μετάπλασης και μεταμόρφωσης της οπτικής πραγματικότητας σε μια νέα –απροσδιόριστη, ρευστή και αποσπασματική, αιωρούμενη στο μεταίχμιο της φαντασίας και του ονείρου, του οικείου και του ανοίκειου, του ρητού και του άρρητου. Η στέρεη καλλιτεχνική παιδεία, ο συνεχής πειραματισμός, η μελέτη και η ουσιαστική εξοικείωση με τη μεγάλη κοίτη της ευρωπαϊκής ζωγραφικής παράδοσης, η ευρύτητα, η συνέπεια και η ποιότητα των μορφοπλαστικών του αναζητήσεων, συνέχουν τη διαδρομή του εικαστικού. Η ζωγραφική του, βαθιά ανθρωποκεντρική, σε άμεση συνάρτηση με ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις αλλά και πνευματικές διεργασίες και λειτουργίες, ανοίγεται και εξερευνά νέες δυνατότητες αναπαράστασης και νοητικούς μηχανισμούς «κατασκευής» εικόνων, επικαλούμενη μια βαθύτερη επικοινωνία και επαφή μέσα από την αμφισημία, την εσωτερικότητα και τους συμβολισμούς των θεμάτων της, τη μελαγχολική, υπαινικτική και, κάποιες φορές, δυσοίωνη ατμόσφαιρά τους. Η πλαστικότητα των όγκων, η χρωματική ένταση, η οξύτητα και η ακρίβεια του σχεδίου, οι παραμορφώσεις και η εξπρεσιονιστική γραφή μεγιστοποιούν την δύναμη, την υποβολή και την εκφραστικότητα των έργων του. Οι μορφές, εμβληματικές, σιωπηλές και απόμακρες, επιβάλλονται ολοκληρωτικά σε ελλειπτικούς και απροσδιόριστους, διαστελλόμενους ή δισδιάστατους χώρους, αποκαλύπτονται και αναδύονται σαν φασματικά είδωλα σε παραμορφωτικούς καθρέφτες ή απροσδόκητοι πρωταγωνιστές σε ιδιότυπες θεατρικές σκηνές ενός ταραγμένου και κατακερματισμένου κόσμου κρίσης και μετάβασης, συντάσσουν αλλόκοτες και ανησυχαστικές ιστορίες πολλαπλών αναγνώσεων και αναφορών· ιστορίες για τη ζωή και τον θάνατο, το σκοτάδι και το φως, για τις στιγμές του λαβώματος και της πτώσης αλλά και εκείνες της ανάτασης, της υπέρβασης και της ελπίδας· ιστορίες που εξομολογούνται την ποιητική της απώλειας, της ανολοκλήρωτης προσπάθειας και της καταπιεσμένης επιθυμίας, τους διχασμούς και τις παγιδεύσεις, τις δυσαρμονίες και τις αντιφάσεις της ανθρώπινης κατάστασης, τη μεταφυσική αγωνία και τη μοναξιά, την αποξένωση και τις περιπέτειες της ύπαρξης. Στις συνθέσεις του Τάσου Μισούρα, το παράδοξο συνυπάρχει με το αίνιγμα, η συγκίνηση και η ευαισθησία με τη δραματικότητα, το φρικώδες και το νοσηρό στοιχείο συμβιώνει με το ανορθολογικό και το στοιχείο της υπερβολής, το γκροτέσκο μ' έναν υφέρποντα ερωτισμό και μια υποδόρια ναρκισσιστική αίσθηση –χωρίς, ωστόσο, αυτές να στερούνται λυρικής διάθεσης, ανατρεπτικού πνεύματος και ρομαντικού αισθήματος.


ALMA Athens
Υψηλάντου 24
Αθήνα
 Κλήση 21 1400 3160
 

Εκθεση Αποφοίτων ΑΣΚΤ 2014 - 2017

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών "Απόφοιτοι 2014-2017 Μέρος 1ο" που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29.11.18 στις 7 και 30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο "Νίκος Κεσσανλής" της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης
Διάρκεια Έκθεσης 29.11.2018 - 22.12.2018
Ώρες λειτουργείας: Τρίτη-Παρασκευή: 12:00-20:00, Σάββατο: 11:00-15:00
Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Τσέλου

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ένας περίπατος στο Μουσείο Ακρόπολης


Παρ8 μ.μ. · Acropolis Museum - Μουσείο Ακρόπολης · Αθήνα
Θεματικές παρουσιάσεις | Μουσείο Ακρόπολης «Ένας περίπατος στο Μουσείο Ακρόπολης με τον αρχαιολόγο» Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βραδινούς περιπάτους μέσα στις αίθουσες του Μουσείου με απρόβλεπτους σταθμούς και ποικίλες συζητήσεις με τη συντροφιά ενός αρχαιολόγου - φροντιστή. ○ Γλώσσα: Ελληνικά ○ Ημέρα: κάθε Παρασκευή, στις 8 μ.μ. ○ Διάρκεια: 60 λεπτά ○ Εγγραφές: Έως 40 επισκέπτες ανά θεματική παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται τις ημέρες των παρουσιάσεων στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. ○ Κόστος συμμετοχής: Η θεματική παρουσίαση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη προϋπόθεση μόνο η έκδοση εισιτηρίου της γενικής εισόδου (5 ευρώ). ○ Σημείο συνάντησης με τον αρχαιολόγο - φροντιστή: Στο γυάλινο δάπεδο στο ισόγειο του Μουσείου.
Πηγή:
Acropolis Museum -

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Έκθεση Φωτογραφίας


Στα πλαίσια του 6ου Συμπόσιου Νοσηλευτικής Ογκολογίας 9 – 11 Νοεμβρίου 2018 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, η φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:

Φωτογραφί ΖΟΥΜΕ…

Φωτογραφί ΖΟΥΜΕ… για τη ζωή, την ελπίδα, τον άνθρωπο.

Άνθρωποι που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, φωτογραφήθηκαν, για να δώσουν μέσα από τον προσωπικό τους αγώνα ένα μήνυμα αισιοδοξίας και μια απόδειξη για τη δύναμη της ψυχής.


Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Ανδρέας Σπίνος, Ξακουστή Χελάκη, Τζίνα Νικάκη, Μάγδα Τσιτσεκίδου, Ζαχαρούλα Καλομινίδου, Δημήτρης Καλύβεζας, Γιώργος Λόης, Αγγελική Πρέντζα, Μπάμπης Ντιρίντης

Συντονισμός και επιμέλεια έκθεσης: Ξακουστή Χελάκη, Δημήτρης Ρουστάνης

Αφίσα: Νατάσσα Λαντζάκη

                                       
Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Ριζάρη 2, Αθήνα

Παρασκευή 9/11 14:00 ως 20:00
Σάββατο 10/11 9:30 ως 19:30
Κυριακή 11/11 9:30 ως 12:30

Είσοδος ελεύθερη

Παρουσίαση Φωτογράφου



Η Φωτογραφική Ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 παρουσιάζει το φωτογράφο Κώστα Γιαβή

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 στις 20:00 στο Cinemarian

Θα δούμε φωτογραφίες του και θα συζητήσουμε μαζί του για την τέχνη της φωτογραφίας. Ο Κ. Γ. πέρα από καλός φωτογράφος είναι και καλός συζητητής και πιστεύουμε ότι οι φίλοι της φωτογραφίας θα κερδίσουν σε διάφορα επίπεδα από αυτή την παρουσίαση και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Η φωτογραφία ως ενασχόληση ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού μου χρόνου αλλά και της σκέψης μου. Είναι το μέσο με το οποίο παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου, ο τρόπος με τον οποίο μπορώ να εκφράσω αυτά που νιώθω μέσα μου, το πώς με επηρεάζουν άνθρωποι και καταστάσεις, η δική μου ιδιαίτερη ματιά πάνω στον χρόνο και στον κόσμο. Κώστας Γιαβής



Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 στις 20:00

Cinemarian: Γενναίου Κολοκοτρώνη 42, Κουκάκι

Είσοδος Ελεύθερη




Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1977 και είναι αξιωματικός υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία στην ηλικία των 14 ετών, χωρίς να υπάρχει τεχνογνωσία και καθοδήγηση.

Το 2005 παρακολούθησε τα μαθήματα φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης στο Δήμο Αθηναίων και το 2007 το εργαστήρι καλλιτεχνικής φωτογραφίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου.

Έχει στο ενεργητικό του μία ατομική έκθεση (2011) και συμμετοχή σε πάνω από 40 ομαδικές εκθέσεις. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με τη φωτογραφία στα πλαίσια μαθημάτων και σεμιναρίων φωτογραφίας.

Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και στο διαδίκτυο και έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Η φωτογραφία ως ενασχόληση ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού μου χρόνου αλλά και της σκέψης μου. Είναι το μέσο με το οποίο παρατηρώ
τον κόσμο γύρω μου, ο τρόπος με τον οποίο μπορώ να εκφράσω αυτά που νιώθω μέσα μου, το πώς με επηρεάζουν άνθρωποι και καταστάσεις, η δική μου ιδιαίτερη ματιά πάνω στον χρόνο και στον κόσμο.

Κι αυτό ακριβώς το υποκειμενικό στοιχείο των εικόνων μου θέλω να κάνω οικείο στους θεατές που θα θελήσουν να αντλήσουν στοιχεία και να επιτύχουν έτσι την «συνομιλία» με τις φωτογραφίες αυτές. Κώστας Γιαβής.


Χορηγός επικοινωνίας: Περιοδικό Photonet Φιλοξενία: Cinemarian, Ανεξάρτητη Αίθουσα Προβολής Επιμέλεια εκδήλωσης: Ανδρέας Κατσικούδης

Παρασκευή Γαρδέλη | Η συνομιλία

Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, 20:00 – 23:00 | αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος | Ζωγραφική
Διάρκεια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου
Finissage: Σάββατο 1η Δεκεμβρίου στις 13:00 θα γίνει ξενάγηση από τον Μάνο Στεφανίδη        


Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τον Νοέμβριο την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Παρασκευής Γαρδέλη, με τίτλο «Η συνομιλία». Η έκθεση, την οποία προλογίζει ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, ημέρα που θα γίνει ξενάγηση από τον  Μάνο Στεφανίδη στις 13:00. Τα έργα που παρουσιάζονται διαθέτουν έντονα οικεία στοιχεία για την δημιουργό και τον θεατή, δομημένα έτσι ώστε να γεννούν ερωτηματικά και αινίγματα και να συνθέτουν έναν ολόκληρο κόσμο Ιδεών.
 Όπως αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Μάνος Στεφανίδης, «…η ζωγραφική της Γαρδέλη εξελίσσεται  πολυδιάστατα αφομοιώνοντας χωρίς συμπλέγματα μεγάλες στιγμές τόσο της εγχώριας όσο και της μοντερνιστικής, δυτικοευρωπαϊκής παράδοσης και μεταμορφώνοντάς τις σε προσωπική πρόταση. Με χιούμορ, με γνώση, με μικρές ή μεγάλες ανατροπές στην ήδη κατακτημένη γλώσσα δημιουργών όπως ο Magritte, ο Γαΐτης, ο δάσκαλός της, Δημήτρης Μυταράς. Όμως το τελικό αποτέλεσμα, συχνά πιο πολυδιάστατο και αινιγματικό από το αρχικό ερέθισμα, της ανήκει ολοκληρωτικά. Ως ένα είδος μεταμοντέρνου σχολίου πάνω στην ιστορία του μοντέρνου. Ή ένα είδος δισδιάστατου θεάτρου μέσα στο τρισδιάστατο θέατρο του κόσμου. Οι συνθέσεις της, εν είδει κατάδυσης στον βαθύτερο εαυτό και ασκήσεων μορφοπλαστικής μνήμης, επιχειρηματολογούν σχετικά με το πόσο ανυπόληπτο και έωλο είναι το προφανές, πόσο μαγικός, δηλαδή, ποιητικός και απογειωμένος, οφείλει να είναι κάθε ρεαλισμός αν φιλοδοξεί να καταστεί αληθινή τέχνη. Αυτό είναι. Η εικόνα να γίνεται το μέσον για να αποδοθεί το ανείδωτο. Και για να σχολιαστεί η ανθρώπινη συνθήκη. Επειδή κάθε τέχνη, ηθελημένα ή αθέλητα, είναι και πολιτική δήλωση…

 Η Παρασκευή Γαρδέλη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα µε δάσκαλο τον Δ. Μυταρά και σκηνογραφία µε τον Γ. Ζιάκα. Επιπλέον, σπούδασε Ψυχολογία της Εκπαίδευσης και Διδακτική της Τέχνης από όπου αποφοίτησε µε άριστα.  Από το 1994 έως το 2006 δίδαξε στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας και από το 2004 έως το 2011 ήταν υπεύθυνη στα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά του Δήμου Βόλου.
Συµµετείχε στο ερευνητικό πρόγραμµα της Α.Σ.Κ.Τ. µε υπεύθυνο τον Δ. Μυταρά για την βία στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης που οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου «Το Μοντέλο της Βίας» (Εκδόσεις Καστανιώτη 1996).
 
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Ρωσία και την Κύπρο.


Διάρκεια Έκθεσης: 8 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου 2018
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
 Αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ | MyArtBox by technohoros
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | Λεμπέση 12, Αθήνα
metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Μεγάλη Οθόνη / έκθεση φωτογρ./ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

Μεγάλη Οθόνη

Έκθεση από τη Φωτογραφική Ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

26 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2018 στη L, a, boutigue

Εγκαίνια: Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στις 19:00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 17:00 - 21:00
Σάββατο, Τρίτη, Πέμπτη 12:00 - 16:00, Κυριακή κλειστά L ,a, boutigue: Διώνης 15, Κ. Πετράλωνα, 2ος όροφος, 210 3424547, 6948804894


Σκηνές από ταινίες που είδαμε να γυρίζονται ή τις φανταστήκαμε καθώς η ζωή εξελίσσεται μπροστά στο φακό μας. Σκηνές ονειρικές, φωτισμένες ιδιαίτερα, μοναδικές όπως αυτές του κινηματογράφου. Η Μεγάλη Οθόνη μας ταξιδεύει, μας παρηγορεί, μας δίνει ιδέες, μα πάνω από όλα συγκινήσεις.

Όλα είναι μια ταινία; Εσύ πώς θα τη ζήσεις;


Η έκθεση που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Cinemarian το Μάιο του 2018 συνεχίζει το ταξίδι της με νέα έργα και συμμετοχές στο φιλόξενο χώρο της φωτογραφικής γκαλερί L, a, boutigue.

Εκθέτουν οι φωτογράφοι:

Karin Çizmeciyan Skotiniyadis, Αγγελική Πρέντζα, Ανδρέας Κατσικούδης, , Δημήτρης Καλύβεζας, Δημήτρης Ρουστάνης, Ζαχαρούλα Καλομινίδου, , Κονδυλένια Μπούσμπουρα, Ξακουστή Χελάκη, Μάγδα Τσιτσεκίδου, Μαργαρίτα Δόμινου, Μπάμπης Ντιρίντης, Ελίνα Παπανικολάου, Στράτος Σκοτεινιάδης, Τζίνα Νικάκη,Φιλοθέη Μαρία Σκιτζή Βαρδή, Χρήστος Τσατάλμπασης, Νατάσσα Λαντζάκη, Κυριάκος Αναστασόπουλος, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ανδρέας Σπίνος


Επιμέλεια: Ανδρέας Κατσικούδης, Παγκράτης Παγκρατίδης
Συντονισμός: Μάγδα Τσιτσεκίδου, Δημήτρης Ρουστάνης


Αφίσα: Πέννυ Φραγκάκη
Φωτογραφία αφίσας: Αγγελική Πρέντζα
Χορηγός επικοινωνίας: Περιοδικό PHOTONET


είσοδος ελεύθερη

www.diafragma26.gr
www.laboutiquefineart.com

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

"Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα" Έκθεση για το Κουκλοθέατρο

Οι τελειόφοιτοι του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση») του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν τη μόνιμη έκθεση Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα, σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Μαιρηβή».
Σκοπός της έκθεσης αυτής, που θα αποτελέσει την πρώτη του είδους στην Ελλάδα, είναι να ανατρέψει τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το κουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, επιχειρώντας μια νέα προσέγγισή του ως καλλιτεχνικού είδους που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

 Τι είναι ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι ύφασμα, ένα κομμάτι σκοινί;
Τίποτα από μόνα τους. Κι όμως! Στα κατάλληλα χέρια μπορούν να μεταμορφωθούν σε κάτι παραπάνω, κάτι ξεχωριστό.
Μπορούν να γίνουν φορείς μιας ιστορίας, μιας παράδοσης, μιας κουλτούρας. Αυτή είναι η μαγεία του κουκλοθεάτρου.

Μια ομάδα ανήσυχων φοιτητριών και φοιτητών ακολουθεί τα χνάρια που άφησαν κούκλες και μαριονέτες απ’ όλο τον κόσμο, ανακαλύπτει τις κρυφές και συναρπαστικές ιστορίες τους και μοιράζεται με το κοινό τη μοναδική εμπειρία του κουκλοθεάτρου. Ξεκινάει ένα ταξίδι στην καρδιά της αχαρτογράφητης αυτής τέχνης και προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει τις διαφορετικές παραδόσεις που εδώ και αιώνες πλαισιώνουν τα διαφορετικά είδη κουκλοθεάτρου σε κάθε γωνιά της γης.

Μια έκθεση φτιαγμένη για να ανοίξει ένα «παράθυρο» σε έναν αθέατο -για πολλούς επισκέπτες- κόσμο, μέσω της ανακάλυψης, της διάδρασης και της προσωπικής επαφής, φανερώνοντάς τους τη μαγεία που κρύβεται πίσω από την εμψύχωση κάθε κούκλας από άψυχο αντικείμενο
σε φορέα πολιτισμού και αξιών.


 Σχεδιασμός/Επιμέλεια έκθεσης:
Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση»

Πληροφορίες:
Έναρξη - Εγκαίνια:
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στις 7μ.μ.
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018
11π.μ. – 8μ.μ.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων τριημέρου:
Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 8μ.μ.:
"Οι κυνικοί στον Άδη"
- Θέατρο Σκιών από το Μικιό Θέατρο Σκιών

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, στις 8μ.μ.:
"Τι άκουσε η κούκλα"
- Αφηγήσεις με ιστορίες ζωής, μύθους και παραμύθια από τον Στέλιο Πελασγό και τους μαθητές του

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στις 8μ.μ.:
"Μισοκοκοράκος" - Κουκλοθέατρο από το "Εργαστήρι Μαιρηβή"


Είσοδος Ελεύθερη για τη διάρκεια του τριημέρου


"Εργαστήρι Μαιρηβή", Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, Αθήνα
Τηλ.: 210 5222181, 6942420062/
www.mairivi.gr
 


*Η έκθεση θα είναι μόνιμη
Ώρες λειτουργίας μόνιμης έκθεσης: Kάθε Πέμπτη, 2μ.μ. – 8μ.μ.
Καθημερινές για σχολεία και ομάδες κατόπιν συνεννόησης

"Εργαστήρι Μαιρηβή"
Κουκλοθέατρο

Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο
τηλ.: 2105222181 - 6942420062
info@mairivi.gr
www.mairivi.gr

 
 

Αριστομένης Κατσούλας | Προσωπο-γραφίες

Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, 20:00 – 23:00 | αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος | Ζωγραφική
Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 


 Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος φιλοξενεί τον Οκτώβριο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστομένη Κατσούλα με τίτλο «Προσωπο - γραφίες» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 3 Νοεμβρίου.

Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούνται από σκιές και μορφές ανθρώπων, που τα χρώματα και η αλληλουχία των σχημάτων τα οριστικοποιεί και τα μετουσιώνει σε εκφραστές και ερμηνευτές συναισθημάτων.

Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης, Στέλλα Μουζακιώτου, «ο εικαστικός Αριστομένης Κατσούλας αντικαθιστά τη ρεαλιστική απεικόνιση αντικειμένων με μια πρωτοφανή, ατόφια έκφραση συναισθήματος. Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό όραμα, έναν καινούργιο κόσμο πάνω στον καμβά. Τα έργα του είναι συγκλονιστικά δραματικά. Τον δημιουργό δεν τον ενδιαφέρει η αντικειμενική απεικόνιση του εμπειρικού κόσμου, αντίθετα, θέλει να εκφράσει εσωτερικά αισθήματα και βιώματα. Τον ενδιαφέρει η απεικόνιση του κόσμου όπως αυτός εμφανίζεται στη φαντασία του. Μέσα από την άρνηση κάθε αληθοφάνειας ή ευλογοφάνειας, εγκαταλείπει την όποια προσπάθεια για πιστή και ρεαλιστική απόδοση των μορφών του, στοχεύοντας στη διέγερση των βαθύτερων συναισθημάτων του θεατή. Οι πολυμορφίες των προσωπογραφιών του έχουν τη δική τους ζωή. Τα χρώματα διογκώνονται και διαλύονται, ενώνονται και χωρίζονται. Μερικές φορές μοιάζουν να αιωρούνται πάνω στον καμβά, σα να κοιτάζουμε ψηλά χρωματιστά σύννεφα που εμφανίζονται και ξεθωριάζουν μυστηριωδώς. Άλλες φορές όμως, τα χρώματα μοιάζουν να συγκρούονται λυσσαλέα. Πρόκειται για έργα που εκπέμπουν τόσο ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που ΄ταν τους γυρίσεις την πλάτη ή φύγεις από τον χώρο που εκτίθενται, αισθάνεσαι ακόμα την παρουσία τους».

Ο Αριστομένης Κατσούλας γεννήθηκε το 1955 στον Πύργο Τριφυλίας Μεσσηνίας όπου και έζησε έως το 1968, οπότε και μετακόμισε στην Αθήνα. Το 1972 γράφτηκε στο εργαστήριο Τέχνης Ε. ΒΑΚΑΛΟ. Αποφοίτησε το 1976 και την ίδια χρονιά έφυγε για την Ιταλία όπου γράφτηκε στην Aκαδημία Καλών Τεχνών της Perugia, Accademia Di Belle Arti Pietro Vanucci στα τμήματα ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας, ενώ παρακολούθησε για δύο χρόνια και το τμήμα γλυπτικής. Από το 1979 ζωγραφίζει και κατασκευάζει γλυπτά συμμετέχοντας σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα δίσκων και CDs Ελλήνων καλλιτεχνών και έχει εικονογραφήσει πολλές ποιητικές συλλογές. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

 Αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ | MyArtBox by technohoros
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | Λεμπέση 12, Αθήνα
metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org


Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2018 Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά...

Δελτίο Τύπου

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2018

Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά... 

Το 6ο μικρό Παρίσι των Αθηνών είναι ήδη καθ’ οδόν!
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 14 Οκτωβρίου 2018 και η χαρτογράφησή του περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, το Μεταξουργείο, τον Άγιο Παύλο και την πλατεία Βικτωρίας, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης με τις κουλτούρες των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.
Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι:
«Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά...» (Mai 1968. Cinquante ans après...)

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ όπως τυπώνεται εδώ και σε roll εδώ

Tα γραφεία του φεστιβάλ φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, Μ.Αλεξάνδρου 2 στο Μεταξουργείο και είναι ανοιχτά για το κοινό κάθε μέρα από τις 16:00 ως τις 19:00 από τώρα μέχρι και τη λήξη του φεστιβάλ.

 

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Εκθεση Ζωγραφικης - Marta Biagini -"Χώροι του Νου"

Marta Biagini
Έκθεση ζωγραφικής
"Χώροι του Νου"

Όλο χρώμα τόποι, βγαλμένοι από της φαντασίας το χάδι και του ρεαλισμού τη μνήμη, συνθέτουν τον ζωγραφικό κόσμο της Marta Biagini. Υπό τον τίτλο "Χώροι του Νου", η έκθεση, μου φέρνει πρωτίστως στο νου, την αίσθηση μιας ποιητικής ευθραυστότητας, που εκφράζεται όχι με λέξεις αλλά με πινέλο και τεχνικές και υλικά ζωγραφικής. Η Μάρτα, αρχιτέκτονας επί χρόνια, ζωγράφος από παιδί, πετυχαίνει στα έργα της να ενώσει αρμονικά τις δύο μεγάλες της αγάπες. Την Αρχιτεκτονική με τους αυστηρούς της κανόνες, με την ελευθερία της καλλιτεχνικής πράξης. Σε ένα αγκάλιασμα ζεστό, μεταφυσικό, σουρεαλιστικά δοσμένο, οι όλο κίνηση Χώροι του Νου, με τα οικοδομήματα - σημεία αναφοράς, ανοίγουν τις πόρτες τους για στροβιλισμούς της σκέψης σε απέραντα ταξίδια.
Κρύβεται μέσα στα αρχιτεκτονικά αυτά οικοδομήματα, μια πλανεύτρα μαγιά. Θα έλεγε κανείς πως θυμίζουν κρησφύγετα που σε προκαλούν να τα επισκεφθείς και να περιπλανηθείς εντός, εκτός κι ολόγυρά τους. Να περπατήσεις επάνω στα ρυθμικά πλακάκια τους. Να διασχίσεις μέσα από σκάλες τα ανοιχτά περάσματά τους. Να ψάξεις να βρεις τι κρύβεται πίσω από τους μικρούς και μεγάλους συμβολισμούς τους . Κάπου υπάρχει πέτρα και ιδιότροπα λουλούδια. Και υπάρχει και ήλιος και γαλάζια θάλασσα στο δείλι. Είναι αλήθεια, το στοιχείο του συμβολισμού, βρίθει στο σύνολο των έργων της Biagini ενώ και τα ίδια αρχιτεκτονήματα ενέχουν συμβολισμό. Άλλοτε παραπέμπουν σε ελλαδικά, νησιώτικα συμπλέγματα ή αρχαία ανάκτορα. Άλλοτε σε ψηλούς, κυλινδρικούς πύργους, αρχοντικούς, μιας αλλοτινής εποχής. Σε γειτονιές ή κωνικά οχυρά. Στοιχεία της φύσης τα συντροφεύουν. Ουρανοί, δέντρα, πουλιά.
Και σε όλα αυτά, ο άνθρωπος είναι απών.
Ανθρώπινες φιγούρες βρίσκουμε σε μια δεύτερη ενότητα έργων της, που παρουσιάζονται στην έκθεση. Πρόκειται για προσωπογραφίες τοποθετημένες σε αρχιτεκτονικά περιβάλλοντα, αλλού περισσότερο προσδιορισμένα(δωμάτια, χώροι) και άλλοτε τοποθετημένα σε φόντο αφαιρετικό, που συγκροτείται από τα διάφορα, γεωμετρικά μοτίβα. Τα πρόσωπα έχουν αποδοθεί σύμφωνα με μια προσωπική εικαστική γραφή, με τον ρεαλισμό τους να διαστρεβλώνεται. Κυρίαρχο σημείο σε όλες τις μορφές είναι η έκφρασή τους καθώς και το βλέμμα τους. Με τα μάτια υγρά και με σοβαρή έκφραση, κοιτούν τον θεατή ή κάπου αλλού. Κάπου ψηλά. Σαν σιωπηρά, βυθισμένα στα μέσα τους, δείχνουν να οραματίζονται ή σαν να θέλουν να δραπετεύσουν από το παρόν τους, στη χώρα των ονείρων τους. Νικολένα Καλαϊτζάκη, Ιστορικός Τέχνης

Η ιστοσελίδα μου είναι: www.martabiagini.gr

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2000 -. «Ημερολόγιο της ψυχής»-Αίθουσα Σύγχρονης Τέχνης Θεόφιλος, Αθήνα.
2000 - «Πέρα από τα μονοπάτια…μέσα» Galleria d’Arte. Puccini Φλωρεντία.
2002 - Έκθεση εμπνευσμένη από την ιταλική φιλολογία -.Αίθουσα Σύγχρονης Τέχνης Θεόφιλος- Αθήνα.
2005 - Έκθεση σε τρεις ενότητες 1) Πρόσωπα και ασυνείδητο,
2) Μορφές ,3) Παιδικός κόσμος. -.Αίθουσα σύγχρονης Τέχνης Θεόφιλος- Αθήνα.
2006 - «Τα καπέλα» -Χώρος Τέχνης William James- Αθήνα
2008 – Έκθεση σε τρεις ενότητες 1)Ερωτήματα-2) Ο προορισμός-3) Αιωρούμενα - Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Γ.Καρύδης»- Φιλοθέη
2011- « …ενδοχώρα» - ART ZONE42 GALLERY – Αθήνα
2012 - « Διαδρομές»- Εικαστικός Κεντρο Τρικάλων- Τρίκαλα
2014 - «Ρίζες»- Γκαλερί Χρυσόθεμις- Χαλάνδρι
2017- «Έκθεση σε τρείς ενότητες :1) Η γη της θάλασσας 2) Η Οδύνη 3) Παράξενο και Μαγεία- Γκαλερί Χρυσόθεμις - Χαλάνδρι
2018 - “ Χώροι του Νου”- Chili Art Gallery”- Θησείο Αθήνα


Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στις 7.30μμ και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018.


Chili Art Gallery
Δημοφώντος 13-15,Θησείο, Αθήνα
Τηλ. 210 7292564 – 6936755599 www.chiliart.gr, info@chiliart.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.30-18.00, Σάββατο 11-15.00, Κυριακή κλειστά.
ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός, ΗΣΑΠ ΘησείοMarta Biagini

Πηγή:Chili Art Gallery www.chiliart.gr

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΔΕΝΗΣ

Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου
Έκθεση: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΔΕΝΗΣ: Ζωγραφική
Εγκαίνια: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 στις 20:00
Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου θα ξεκινήσει, όπως κάθε χρόνο, την νέα εικαστική σεζόν με παρουσίαση έργων της Συλλογής.
Εφέτος τιμά τον ζωγράφο Μιχάλη Μαδένη.
Με ιδιαίτερη χαρά οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΔΕΝΗΣ: Ζωγραφική, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή. Η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων του ζωγράφου που ανήκουν στην Συλλογή Βογιατζόγλου. Πρόκειται για μια ενότητα έργων με κυρίαρχη την ανθρώπινη φιγούρα, μια συνομιλία του ζωγράφου με τον εαυτό του. Τα περισσότερα έργα φιλοτεχνήθηκαν πριν από 25 περίπου χρόνια και θα εκτεθούν για πρώτη φορά.
Ο Μάνος Στεφανίδης στο κείμενό του «Η ζωγραφική ως δισδιάστατο θέατρο», για τον κατάλογο της έκθεσης, αναφέρει: «Τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα σχέδια του Μαδένη που ο Βογιατζόγλου συγκεντρώνει μεθοδικά επί μιαν εικοσαετία, αποδεικνύονται σήμερα απολύτως ολοκληρωμένα έργα. Επιπλέον αποτελούν σπουδαίο μάθημα για τους νεότερους. Ότι δηλαδή τα πάντα (πρέπει να) ξεκινούν από το σχέδιο. Και ότι το σχέδιο, είτε είναι τυχαίο σκαρίφημα, είτε γρήγορο γράφημα, είτε σύνθεση-μακέτα, διαθέτει αυτάρκη γοητεία» .... και σε άλλο σημείο: «Επιπλέον, επιχειρώντας προσωπικές αναγνώσεις των παλιών δασκάλων, στα ακρυλικά και τα μελάνια του, υποδύεται ανάλογους ρόλους ώστε να κατανοήσει τη δική του θέση στην τέχνη και την ιστορία της. Εδώ η ζωγραφική λειτουργεί με όρους θεάτρου. Παίζει δηλαδή την περσόνα του Φάλσταφ, του Ιάγου, του Ρωμαίου, του Ιαβέρη, του Ριγκολέτο ή του Σάυλωκ. Είναι βέβαια αυτός έχοντας όμως αφομοιώσει ολόκληρη την ενέργεια της δυτικής τέχνης. Μαζί με την μυθολογία της»
Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος με κείμενα Γιώργου Βογιατζόγλου, Μάνου Στεφανίδη, Νίκου Αλ. Μηλιώνη και Χρίστου Χριστοφή.
Ο Μιχάλης Μαδένης γεννήθηκε στην Κομοτινή το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1985-1990) με δασκάλους τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη στο προκαταρκτικό έτος και στη συνέχεια τον Παναγιώτη Τέτση, από το εργαστήριο του οποίου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές, ένα χρόνο με υποτροφία του Ολλανδικού κράτους και δύο χρόνια με υποτροφία του ΙΚΥ, στην Ελεύθερη Ακαδημία Τεχνών της Χάγης με δάσκαλο τον Bob Bonies, όπου και αρίστευσε. Παρουσίασε τη δουλειά του σε 15 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε μέχρι σήμερα σε 150, περίπου, ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Παρ. 11πμ – 7μμ, Σαβ. 11πμ – 3μμ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ελ. Βενιζέλου 63, Ν. Ιωνία, Τ: 2102710472, Ε: info@vogiatzogloucollection.gr
Πηγή: https://www.vogiatzogloucollection.gr/