Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

O βανδαλισμός του σταυρού εμπνέει τον Κώστα Τσόκλη


Η νέα έκθεση του Κώστα Τσόκλη, με τίτλο: «Ο βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης», είναι σύμφωνα με τον καλλιτέχνη «μία προσπάθεια λύτρωσης, από το διπλό βανδαλισμό που διεπράχθη πέρυσι το καλοκαίρι στη Σπιναλόγκα» μετά το τέλος της εκδήλωσης «Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός».
Η έκθεση αναφέρεται στην κλοπή των 13 εντοιχισμένων σχεδίων, που χάρισε στο νησί ως ανάμνηση, και στην καταστροφή του έργου του «Εκρηγνυόμενος σταυρός», που ήταν ένα ανάθημα στους εκατοντάδες λεπρούς που πέρασαν τη δυστυχισμένη τους ζωή και πέθαναν ανώνυμοι πάνω στο αφιλόξενο ξερονήσι.

Είχε φτιαχτεί «επί τόπου» μέσα σε γενική παραδοχή και ενθουσιασμό χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την τύχη του.

Δυστυχώς, το έργο, όπως λέει ο καλλιτέχνης, «αντί να προστατευτεί, θυσιάστηκε στο βωμό της παρελθοντολατρείας, της τυπολαγνείας και του πείσματος. Κρίμα τόσος κόπος, τόσοι κίνδυνοι που διατρέξαμε για να το στήσουμε, τόσα χρήματα, τόση αμοιβαία αγάπη που χάθηκε! Κρίμα όμως προπάντων για το νησί, που του έσκισαν μια ακόμα σελίδα από το βιβλίο του πολυτάραχου βίου του. Προσπάθησα, λέει ο Τσόκλης, μα δεν μπόρεσα να το διασώσω...».
Σε αντικατάσταση εκείνων που χάθηκαν, που καταστράφηκαν, που κλάπηκαν, δημιουργήθηκαν τα νέα αυτά έργα, που θα εκτίθενται στη Γκαλερί «Αστρολάβος-Δεξαμενή» από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 22 Μαρτίου 2014.

 Πρόκειται για μια σειρά ζωγραφικών έργων μικτής τεχνικής, στα οποία ο καλλιτέχνης, βλέπει το έργο του – τον Σταυρό – σαν ένα ζωντανό οργανισμό, που συμβολικά περνά τα δεινά που περνάει ο καλλιτέχνης, όταν ένα σημαντικό έργο του δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τους συγχρόνους του και καταλήγει ..να καταστρέφεται ! Κανένα έργο Τέχνης ποτέ δεν έχει βρεθεί στα σκουπίδια, κάτι τέτοιο είναι ιεροσυλία για την ίδια την Τέχνη όχι μόνο ενός ήδη αναγνωρισμένου καλλιτέχνη, αλλά ακόμη και του πιο άσημου ή του πιο ατάλαντου. Η Τέχνη περιέχει την έννοια της ανθρώπινης ευαισθησίας που την δημιούργησε και είναι αδιανότητο να καταστρέφεται!
O βανδαλισμός του σταυρού εμπνέει τον Κώστα Τσόκλη

Σε παγκόσμιο επίπεδο ευτυχώς, οι αρμόδιοι έχουν συνείδηση του ότι η Τέχνη του χθες, η Τέχνη του σήμερα και η Τέχνη του αύριο, μπορούν και επιβάλλεται να συνυπάρχουν. Καθώς είναι μέρος της Ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας ενός τόπου και μνημεία για τις επόμενες γενιές. Ελπίζουμε αυτή η έκθεση να βάλει έστω ένα μικρό λιθαράκι στην ευαισθησία των αρμόδιων και στον τόπο μας, καθώς ο τρόπος που σέβεται ένας λαός την Τέχνη του, δείχνει και το πνευματικό του επίπεδο.
O βανδαλισμός του σταυρού εμπνέει τον Κώστα Τσόκλη
Info:
«Ο βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης »
Μια έκθεση του Κώστα Τσόκλη με θέμα τον Σταυρό
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου,
Έως τις 22 Μαρτίου 2014
Ώρα: 8.00 – 10.30μμ. «Αστρολάβος-Δεξαμενή»
Ξανθίππου 11, 10675 Αθήνα, τηλ. 210 7294342, 3,
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου