Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

«Εναγκαλισμοί και Αναρριχήσεις»


Μια σειρά έργων του Δημήτρη Ψωμοδότη με τίτλο «Εναγκαλισμοί και Αναρριχήσεις» θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο του Pure Bliss.

Οι αναρριχητές χάνουν την αίσθηση του χρόνου και του χώρου και ζούνε στο όνειρο της δικής τους πραγματικότητας καθώς αγωνίζονται να ανεβούν ψηλότερα.
Έργα μικτής τεχνικής σε καμβά και γλυπτά κατασκευασμένα από σύρμα, σκοινί, μελισσοκέρι, φύλλα χρυσού ή ασημιού και χρωματική επεξεργασία με οξειδώσεις.

Η σύλληψη της ιδέας για την συγκεκριμένη σειρά έργων πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του Σκηνοθέτη Χρήστου Ν. Καρακάση «Η γέννηση μιας ιδέας» στην οποία πρωταγωνιστεί ο καλλιτέχνης.

Ταυτόχρονα Οι εναγκαλισμοί έργα σκαλισμένα με σμίλη και μαχαίρια πάνω σε σκληρά υλικά απεικονίζουν συναισθηματικές αγκαλιές.

Έναρξη (Εγκαίνια) Σάββατο 25 Ιανουαρίου, ώρα 20:00

Επιμέλεια: Βασιλική Κάππα

Διοργάνωση
Εταιρεία KOYINTA

25/1/2014 μέχρι 16/2/2014


Romvis 24A, 10562 Athens, Greece

Αυτές οι ακρότητες της σύγχρονης τέχνης που λατρεύουμε


Πολύς λόγος γίνεται συχνά για το στοιχείο του Σοκ σε έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, της χρήσης ακραίων εκδοχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της χρησιμοποίησης στοιχείων εντυπωσιασμού για έλξη του ενδιαφέροντος.

 Πόσο αλήθεια είναι αυτό και σε ποιες περιπτώσεις; Πόσο οι εικόνες που μας κατακλύζουν καθημερινά όσο ακραίες και αν είναι, στο τέλος της ημέρας ξεχνιούνται ή ακόμη χειρότερα συνηθίζονται; Kαι πώς οι καλλιτέχνες επαναφέρουν με το έργο τους την υπνωτισμένη μας ματιά σε εγρήγορση;


Σε τέσσερις συναντήσεις η Κατερίνα Ζαχαροπούλου θα αφηγηθεί μέσα από φωτογραφίες και βίντεο με δράσεις και έργα καλλιτεχνών, την ιστορία των Ακροτήτων από το 1960 ως τις μέρες μας.
Ο κύκλος αυτών των διαλέξεων διερευνά την ιστορία του φαινομένου αρχής γενομένης από τους Βιεννέζους Actionists των αρχών της δεκαετίας του '60, από τους οποίους αναπτύχθηκε η δημιουργία των Fluxus, της Body Art, του Performance και των Happenings. Ακόμη εξετάζει την έννοια του Ακραίου στην τέχνη βάζοντας ερωτήματα και κριτήρια επιλογής των μορφών που διεγείρουν τη συνείδηση ενώ γίνονται παράλληλες αναφορές σε έργα περασμένων εποχών που σόκαραν όταν πρωτοεμφανίσθηκαν.

23.01.2014:
Ακρότητες του Σώματος μέσα από performaces, body art, happenings
30.01.2014:
Ακρότητες της Αναπαράστασης μέσα από ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις

06.02.2014:
Φραστικές Ακρότητες μέσα από ηχητικά έργα, τέχνη και γλώσσα, video art
 13.02.2014:
Ακρότητες στον δημόσιο χώρο μέσα από δημόσια γλυπτική, performances στο δημόσιο χώρο, γκράφιτι στους δρόμους

ΙΝFO:
Κύκλος Διαλέξεων με θέμα "Ακρότητες στη Σύγχρονη Τέχνη"
με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
23 Ιανουαρίου – 13 Φεβρουαρίου 2014
κάθε Πέμπτη, 18:00 – 20:00
Νεοφ. Δούκα 4
(Αίθουσα Διαλέξεων, 5ος όροφος)
Συμμετοχή ηλεκτρονικά, στο www.cycladic.gr ή τηλεφωνικά, στο 2107228321-3.

O βανδαλισμός του σταυρού εμπνέει τον Κώστα Τσόκλη


Η νέα έκθεση του Κώστα Τσόκλη, με τίτλο: «Ο βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης», είναι σύμφωνα με τον καλλιτέχνη «μία προσπάθεια λύτρωσης, από το διπλό βανδαλισμό που διεπράχθη πέρυσι το καλοκαίρι στη Σπιναλόγκα» μετά το τέλος της εκδήλωσης «Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός».
Η έκθεση αναφέρεται στην κλοπή των 13 εντοιχισμένων σχεδίων, που χάρισε στο νησί ως ανάμνηση, και στην καταστροφή του έργου του «Εκρηγνυόμενος σταυρός», που ήταν ένα ανάθημα στους εκατοντάδες λεπρούς που πέρασαν τη δυστυχισμένη τους ζωή και πέθαναν ανώνυμοι πάνω στο αφιλόξενο ξερονήσι.

Είχε φτιαχτεί «επί τόπου» μέσα σε γενική παραδοχή και ενθουσιασμό χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την τύχη του.

Δυστυχώς, το έργο, όπως λέει ο καλλιτέχνης, «αντί να προστατευτεί, θυσιάστηκε στο βωμό της παρελθοντολατρείας, της τυπολαγνείας και του πείσματος. Κρίμα τόσος κόπος, τόσοι κίνδυνοι που διατρέξαμε για να το στήσουμε, τόσα χρήματα, τόση αμοιβαία αγάπη που χάθηκε! Κρίμα όμως προπάντων για το νησί, που του έσκισαν μια ακόμα σελίδα από το βιβλίο του πολυτάραχου βίου του. Προσπάθησα, λέει ο Τσόκλης, μα δεν μπόρεσα να το διασώσω...».
Σε αντικατάσταση εκείνων που χάθηκαν, που καταστράφηκαν, που κλάπηκαν, δημιουργήθηκαν τα νέα αυτά έργα, που θα εκτίθενται στη Γκαλερί «Αστρολάβος-Δεξαμενή» από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 22 Μαρτίου 2014.

 Πρόκειται για μια σειρά ζωγραφικών έργων μικτής τεχνικής, στα οποία ο καλλιτέχνης, βλέπει το έργο του – τον Σταυρό – σαν ένα ζωντανό οργανισμό, που συμβολικά περνά τα δεινά που περνάει ο καλλιτέχνης, όταν ένα σημαντικό έργο του δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τους συγχρόνους του και καταλήγει ..να καταστρέφεται ! Κανένα έργο Τέχνης ποτέ δεν έχει βρεθεί στα σκουπίδια, κάτι τέτοιο είναι ιεροσυλία για την ίδια την Τέχνη όχι μόνο ενός ήδη αναγνωρισμένου καλλιτέχνη, αλλά ακόμη και του πιο άσημου ή του πιο ατάλαντου. Η Τέχνη περιέχει την έννοια της ανθρώπινης ευαισθησίας που την δημιούργησε και είναι αδιανότητο να καταστρέφεται!
O βανδαλισμός του σταυρού εμπνέει τον Κώστα Τσόκλη

Σε παγκόσμιο επίπεδο ευτυχώς, οι αρμόδιοι έχουν συνείδηση του ότι η Τέχνη του χθες, η Τέχνη του σήμερα και η Τέχνη του αύριο, μπορούν και επιβάλλεται να συνυπάρχουν. Καθώς είναι μέρος της Ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας ενός τόπου και μνημεία για τις επόμενες γενιές. Ελπίζουμε αυτή η έκθεση να βάλει έστω ένα μικρό λιθαράκι στην ευαισθησία των αρμόδιων και στον τόπο μας, καθώς ο τρόπος που σέβεται ένας λαός την Τέχνη του, δείχνει και το πνευματικό του επίπεδο.
O βανδαλισμός του σταυρού εμπνέει τον Κώστα Τσόκλη
Info:
«Ο βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης »
Μια έκθεση του Κώστα Τσόκλη με θέμα τον Σταυρό
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου,
Έως τις 22 Μαρτίου 2014
Ώρα: 8.00 – 10.30μμ. «Αστρολάβος-Δεξαμενή»
Ξανθίππου 11, 10675 Αθήνα, τηλ. 210 7294342, 3,
Πηγή: http://www.e-go.gr

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Θράφια (Παναγιώτης Δανιηλόπουλος) | Ιχνογραφώντας την Κίτρινη Πόλη |

 

εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014, 20:00

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τον καταξιωμένο ζωγράφο Θράφια στην έκθεση με τίτλο «Ιχνογραφώντας την Κίτρινη Πόλη» σε επιμέλεια της κριτικού τέχνης Όλγας Δανιηλοπούλου.

Ο Θράφια (Παναγιώτης Δανιηλόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπουδάζει Καλές Τέχνες στο Λονδίνο στο Goldsmiths School of Art και από το 1985 εγκαθίσταται στο Βερολίνο από όπου εργάζεται και εκθέτει στην κεντρική Ευρώπη και την Ελλάδα. Εκπρόσωπος της εννοιολογικής ζωγραφικής, συμμετέχει και στο κίνημα του νεοεξπρεσιονισμού του ’80 με συστηματική εκθεσιακή δραστηριότητα και πολλά έργα σε συλλογές και μουσεία. Έχει διδάξει Καλές Τέχνες σε πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Βερολίνου και έχει δημιουργήσει τα εκθεσιακά προγράμματα “empty rooms” Βερολίνο 1995 και “365artproject” Αθήνα 2000. 

Ο Θράφια διδάχτηκε σχέδιο την δεκαετία του 70, στο απόγειο της εννοιολογικής τέχνης και τις επόμενες δεκαετίες ανέπτυξε μία προσωπική σημειολογία δημιουργίας εικόνας, της οποίας η υλικότητα και πολυσημασία διεκδικούν ολόκληρο πεδίο δράσης και δυνατοτήτων. Η προσπάθειά του ήταν να βρεθεί τρόπος να απεικονιστεί σώμα και χώρος ταυτόχρονα, με τρόπο που να περιέχει αναγνώσιμα, αν και πολυσήμαντα την σχέση της φιγούρας με το περιβάλλον, καθώς και την μεταμορφική διαδικασία σε αυτήν.

Η κριτικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Όλγα Δανιηλοπούλου γράφει σχετικά:


«Καλλιγραφία είναι κιόλας ένα δείγμα, που προσδιορίζει τον τρόπο που ορίζει ο καλλιτέχνης τη ζωγραφική του.
Σχεδόν σαράντα χρόνια ο Θράφια ζωγραφίζει πολύμορφες συνθέσεις που αιωρούνται ανάμεσα στην εικονογραφική παράδοση της Ευρωπαϊκής τέχνης και την πρόθεση του να μεταφέρει, την πάμπλουτη  ελληνική γραμματεία και σκέψη.
Θέματα μυθολογίας και  κλασικής ελληνικής φιλοσοφίας, μεταμορφώσεις και Οβίδιος, χειρονομίες και αφηρημένος εξπρεσιονισμός συνέθεσαν ένα έργο γεμάτο από την αγωνία της ερμηνείας του κόσμου. Έδωσαν εν τέλει ένα περιεχόμενο στην αισθητική σάρκα της ζωγραφικής του.
Χρόνο με το χρόνο οι μορφές που παλεύουν να μεταμορφωθούν με σχεδόν θρησκευτική προσήλωση στη μετουσίωση της ύλης,  ξεκαθάρισαν. Έγιναν ορίζοντες και αέρινα τοπία. Έκλεισαν μέσα τους την ενόραση του καλλιτέχνη, την κατασταλαγμένη επιθυμία να απλουστευτεί η εικονική διαδικασία να μείνει το αίσθημα, να μείνει μια χειρονομία, ένα ίχνος από το τοπίο του ωραίου.
Μιλώντας για λίγο ακόμα για το σύνολο του έργου του Θράφια θα έλεγα πως η έμφαση στο προσωπικό του αίσθημα τον οδήγησε στην δυναμική αφήγηση και εξερεύνησης της ζωγραφικής εικόνας με γνώμονα “ τον αληθινά φυσικό άνθρωπο” που όπως έλεγε και ο Ρουσώ “ ο άνθρωπος αυτός είναι, μονάχα  ο καλλιτέχνης”..
Η εννοιολογική τέχνη του Θράφια είναι πια κάτι, σαν περίτεχνος Ρομαντισμός. 

Δηλαδή αφού συγκέντρωσε σχολαστικά όλα τα στοιχεία μαζί με τις παραμικρές λεπτομέρειες του περιβάλλοντος χώρου έδωσε μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας που βλέπει ο ζωγράφος της.
Έφτασε να λατρεύει το ορατό σύμβολο και να το μετατρέπει σε μια όμορφη ζωγραφιά.
Γιατί άραγες αδιαφορούμε για μια όμορφη ζωγραφιά στις μέρες μας. Είναι ίσως απαγορευμένος ο καρπός της ανακούφισης του ματιού?


Η παρουσίαση έργων του στον Τεχνόχωρο μας δίνει μία  ευκαιρία.  Τα έργα ταπεινών διαστάσεων, με τα αχνά ονειρικά χρώματα, ονομασμένα Καλλιγραφίες είναι τοπία μιας άλλης διάστασης. Είναι ορίζοντες  κάποιου είδους, και μας μεταφέρουν άνετα στον μυστικό χώρο που ο καλλιτέχνης συλλαμβάνει την εικόνα για τον  κόσμο. Χρειάζεται μόνο λίγος από τον χρόνο μας.
Πολυσήμαντα και αμφιταλαντευόμενα ίχνη ενός ταξιδιού στις σιωπηλές περιοχές όπου ονειρευόμαστε, αλλά για να τις αισθανθούμε  μισοκλείνουμε τα μάτια.

Έτσι φτάνουμε στον λυρισμό της εικόνας, διότι η φαντασία του καλλιτέχνη δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί από το έργο του ιδίως όταν δεν φαίνεται να θέλει να υπηρετήσει το γούστο της εποχής.
Ας πούμε πως είναι τόσο απατηλό να εξετάσουμε σήμερα αν η προσέγγιση της τέχνης  με την διαμεσολάβηση της υποκειμενικής φαντασίας είναι ορθή σαν καλλιτεχνική αρχή.
Είναι, σας απαντώ εύκολα, είναι διότι το να επιτρέπουμε, στην εποχή μας, στον καλλιτέχνη να προσφέρει πιστά την άποψή του για την ζωή είναι υπέρτατη ελευθερία.
Και αν εμείς οι θεατές δώσουμε λίγο χρόνο να τον κοιτάξουμε, τότε έχει πραγματοποιηθεί η αληθινά φυσική επαφή του έργου τέχνης με τη ζωή. Τα υπόλοιπα θα τα αποφασίσει η ιστορία. Η τέχνη είναι μια δράση στην οποία οφείλουμε μια  αντίδραση!»


Διάρκεια Έκθεσης: 9 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2014
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού


Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη 117 42, Αθήνα
Μετρό Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

«ΔΙΑΤΡΗΤΑ» ΥΦΑΝΤΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ | ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ


«ΔΙΑΤΡΗΤΑ» ΥΦΑΝΤΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ | ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ | BOOZE COOPERATIVA
10 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2014

Το Booze Cooperativa διοργανώνει την πρώτη ατομική εικαστική έκθεση στην Αθήνα του Στρατή Ταυλαρίδη, με τίτλο «ΔΙΑΤΡΗΤΑ» ΥΦΑΝΤΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ από τις 10 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2014.
Ο Στρατής Ταυλαρίδης παρουσιάζει με το έργο του την ιστορία της οικογένειάς του, μέσα στο χώρο, αλλά και στο χρόνο. Μιλάει για τις καταγωγικές εκκινήσεις και ρίζες του, προσπαθώντας να διατυπώσει το προσωπικό του σχόλιο που αφορά το καίριο θέμα της συμβίωσης των λαών, αλλά και της οικογένειας.
Στα χωριά της Ανατολικής Θράκης, για χρόνια, ο προπάππους του συμβίωνε με γείτονες μιας άλλης κουλτούρας, ώσπου οι καταστάσεις και οι συνθήκες τον ανάγκασαν να ξεριζωθεί και να βρει καταφύγιο σε έναν άλλο τόπο.
Επέλεξε την τεχνική του paper cut, ώστε τα έργα του να ανακαλούν στη μνήμη μας παραδοσιακά εργόχειρα κι έτσι να λειτουργούν και σαν σύμβολα, όχι μόνο της συμβίωσης λαών και της οικογένειας, αλλά και της προσπάθειας των ανθρώπων να υφάνουν ξανά κι από την αρχή τις ζωές τους, κοιτώντας προς το μέλλον.

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 στις 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 10 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2014



Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57-59, Αθήνα.
Phone: 215-55-08-834 mail: booze@boozecooperativa.com

Παιχνίδι χωρίς σύνορα στο Πάρκο Ελευθερίας

Είκοσι τέσσερις εικαστικοί καλλιτέχνες, που ζουν και δραστηριοποιούνται ενεργά στην Ελλάδα, δημιούργησαν εικαστικά έργα εμπνεόμενοι από το παιχνίδι.

Συμμετέχουν οι:

 Αθανασίου Αντώνης, Αλτουνιάν Γκάγκικ, Ανούση – Ηλία Ρένα, Βακάλη-Συρογιαννοπούλου Φιλομήλα, Γιαχανατζή Νέλλη, Γριμάλδη- Κορομηλά Ράνια, Δεσεκόπουλος Νίκος, Ζαβιτσάνου Άννυ, Καμπάνης Μάρκος, Κολιός Γιάννης, Κότσαρης Γρηγόρης, Κότσαρης Μιχάλης, Κουμαντάκη Δήμητρα, Κτιστοπούλου Μαρία, Λιάνα Μελισσαρατου, Μενδρινού Άννα, Ξενάκη Μαριάννα, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Παπαγιάννη Σύνη, Πετροπούλου-Δημητράκη Μιμή, Ράλλης Τάσος, Σταϊνχάουερ Βαρβάρα, Τσιρογιάννης Δημήτρης και Φωτοπούλου Πηνελόπη.

Info:
Η έκθεση πραγματοποιείται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας ( Βας. Σοφίας Τηλ. 210 7224028, ώρες λειτουργίας : Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00)

Εγκαίνια της έκθεσης Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 19:30
Διάρκεια έως Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014


Πηγή:http://www.e-go.gr


Έτος Ελ Γκρέκο το 2014

Εζησε ανάμεσα στην Κρήτη και στο Τολέδο, έχοντας περάσει μια ουσιαστική περίοδο μαθητείας στην Ιταλία. Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατο του Ελ Γκρέκο, του Ελληνα (7 Απριλίου 1614), οι δύο πατρίδες θα σημειώσουν την επέτειο. Η Ελλάδα έχει κηρύξει το 2014 έτος Γκρέκο ήδη από το 2012.

 Η Ισπανία θα τον τιμήσει με δύο μεγάλες εκθέσεις στη Μαδρίτη και στο Τολέδο. Στην πρώτη, θα διερευνηθεί η επιρροή του στη μοντέρνα τέχνη με την έκθεση «Ο Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική», στο Πράδο (24 Ιουνίου μέχρι 5 Οκτωβρίου.)


Στο Τολέδο, για την έκθεση «Ο Γκρέκο στο Τολέδο», θα συγκεντρωθούν 80 έργα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, καθώς και εικόνες που κοσμούν τις εκκλησίες της πόλης. Η Ελλάδα κατορθώνει να συμμετάσχει στον εορτασμό, χάρη στην πρόνοια που είχε η γενική γραμματέας Πολιτισμού και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του έτους, Λίνα Μενδώνη, να εντάξει τις δράσεις στο ΕΣΠΑ. Με 1,5 εκατ. ευρώ θα γίνουν οι εκθέσεις και οι άλλες εκδηλώσεις.
Στην Αθήνα θα οργανωθούν εκθέσεις τον Νοέμβριο σε τρία Μουσεία (Βυζαντινό Μουσείο: Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Μουσείο Μπενάκη: Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο). Επίσης, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς θα μεταφερθεί δεύτερη έκθεση, που θα ξεκινήσει από την Κρήτη. Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο θα είναι η κεντρική έκθεση. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό όψεις της πνευματικής και κοινωνικής ζωής του Θεοτοκόπουλου στην πόλη αυτή. Επιμελητές ο κορυφαίος ειδικός στην ιστορία και πολιτιστική ζωή του Τολέδο της εποχής R. Kagan και ο ιστορικός τέχνης Ν. Χατζηνικολάου.
Από το Ηράκλειο Κρήτης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο η έκθεση «Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», που κατόπιν θα μεταφερθεί στο Μπενάκη. Επίκεντρο θα έχει τους 2 πίνακες του Ελ Γκρέκο, τη «Βάπτιση του Χριστού» και την «Αποψη του όρους Σινά», που εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Τα υπόλοιπα έργα θα μεταφερθούν, κυρίως από την Ιταλία.


Η γενέτειρα του καλλιτέχνη οργανώνει επίσης διεθνές επιστημονικό συνέδριο με έμφαση στην κρητική περίοδο του καλλιτέχνη: El Greco: The Cretan Period (Ιούνιος). Ακολουθούν βραδιά αναγνώσεων με ποιήματα και πεζά κείμενα που αφιερώθηκαν στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, εβδομάδα κινηματογράφου κ.ά. Τέλος, πέντε κορυφαίοι λυράρηδες του νησιού θα αφιερώσουν ένα κομμάτι στη μνήμη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το οποίο θα παίξουν οι ίδιοι σε μια ειδική βραδιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του καλοκαιριού.

Αναζητούν τρόπο συμμετοχής
Από τον προγραμματισμό λείπει προς το παρόν η Εθνική Πινακοθήκη, η διοίκηση της οποίας γνώριζε πως το κτίριό της θα ήταν υπό ανακαίνιση. Μια σκέψη ήταν να υπάρξει συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, ώστε να παρουσιαστούν αριστουργήματα του καλλιτέχνη σε ψηφιακή μορφή και μέσα σε ένα ομοίωμα παρεκκλησιού. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η σκέψη θα υλοποιηθεί. Τόσο το Ιδρυμα όσο και η Πινακοθήκη πάντως αναζητούν τον καλύτερο τρόπο συμμετοχής στο έτος Γκρέκο. Και οι δύο φορείς έχουν στη συλλογή τους Γκρέκο και έχουν προγραμματίσει παρουσίαση των πινάκων, έστω και δανείζοντάς τους σε κάποια μεγάλη έκθεση.

Η Ιταλία
Προς το παρόν, η Ιταλία δεν δείχνει έτοιμη να οργανώσει κάποια εκδήλωση προς τιμήν του καλλιτέχνη που μαθήτευσε εκεί δίπλα σε μεγάλους μάστορες όπως ο Τισιάνο. Ισως τα οικονομικά της προβλήματα την περιορίζουν στον ρόλο του απλού συμμετόχου.

 ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ