Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το μουσείο του Λίβερπουλ απέσπασε το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης


Το μουσείο του Λίβερπουλ εντυπωσίασε τα μέλη της κριτικής επιτροπής του οργανισμού European Museum Forum, που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και απέσπασε το βραβείο «Ευρωπαϊκού Μουσείου» για το 2013.
Το βραβείο κατέληξε στο μουσείο του Λίβερπουλ με το σκεπτικό ότι αποτελεί θεματοφύλακα της κουλτούρας, καθώς προωθεί την εμπέδωση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης «το μουσείο προωθεί με υποδειγματικό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αλληλεπίδρασή του με την τοπική κοινωνία είναι υποδειγματική, με μια πληθώρα δραστηριοτήτων για παιδιά, νέους, οικογένειες και ηλικιωμένους. Προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και χτίζει κουλτούρες σε κάθε κομμάτι της δουλειάς του».
Το βραβείο απονέμεται σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή διαθέτουν ανακαινισμένες εκθέσεις. Η κριτική επιτροπή ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη φαντασία, την παρουσίαση, τον εξοπλισμό, τη χρηματοδότηση, την κοινωνική ευθύνη, το εκπαιδευτικό έργο, το μάρκετινγκ και τη διαχείριση.
Στο μουσείο του Λίβερπουλ, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο, θα απονεμηθεί ένα χάλκινο αγαλματίδιο του μεγάλου Καταλανού εικαστικού Ζουάν Μιρό.
Το βραβείο, που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια από τη θεσμοθέτησή του, απονέμεται κάθε χρόνο στο μουσείο, το οποίο συνεισφέρει περισσότερο στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς.
Στην ιστορία του θεσμού, έχει βραβευθεί μόνο ένας ελληνικός φορέας, το μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο, το 1981.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

1 σχόλιο: