Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Μελέτες για 17 θέματα του Τσαρούχη στο Μπενάκη


Η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 θέματα» που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη είναι αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη και προσεγγίζει για πρώτη φορά σπουδές, παραλλαγές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρωτότυπο αρχειακό υλικό από το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, μέσα από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά.
Κατά τα 60 περίπου χρόνια που ο Τσαρούχης ζωγράφιζε ασταμάτητα, δημιούργησε ένα πολύπλευρο, εξαιρετικά πλούσιο και σύνθετο καλλιτεχνικό σύνολο που ενσαρκώνει όλη την ουσία της συνάντησης της ελληνικής τέχνης με τη μοντέρνα ζωγραφική κατά τον 20ό αιώνα. Μια λιγότερο γνωστή πλευρά της δουλειάς του, πέρα από τα περίφημα και γνωστά σε όλους έργα του, είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόταν ένα θέμα ή μια θεματική σειρά.
Η συγκεκριμένη έκθεση επικεντρώνεται σε αυτήν ακριβώς την πτυχή του έργου του και επιχειρεί να εισαγάγει τον επισκέπτη στο εργαστήριο του καλλιτέχνη.
Μέσα από σχέδια, άλλοτε πρωτόλεια και άλλοτε ώριμες ασκήσεις, αλλά και μέσα από ολοκληρωμένα ζωγραφικά έργα, καταγράφεται η δημιουργική διαδικασία που ακολουθούσε ο ζωγράφος προκειμένου να αποδώσει σημαντικά θέματα που τον απασχόλησαν από τα νεανικά του χρόνια ως την ωριμότητά του, όπως η Θυσία της Ιφιγένειας, η Μεγάλη αναχώρηση, το Γράμμα, οι Τέσσερις εποχές και άλλα. Μέσα από σπουδές, δοκιμές, παραλλαγές στο ίδιο θέμα αλλά και αντικείμενα που χρησιμοποιούσε, όπως λ.χ. τα φτερά για τη σειρά Νέος με φτερά πεταλούδας (τα οποία είχε ο ίδιος κατασκευάσει), φωτογραφίες των μοντέλων που επέλεγε του τρόπου που τα έστηνε (υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό), αποκαλύπτεται στον θεατή ο τρόπος που προετοίμαζε και εκτελούσε τους πίνακές του.
Η έκθεση αποκρυπτογραφεί, έτσι, το πολύπλευρο έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του '30, μέσα από μια ιδιαίτερη σκοπιά, αυτή του εργαστηρίου του. Φιλοδοξεί να τιμήσει τον σημαντικό αυτό καλλιτέχνη και παράλληλα να προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση του έργου του, αφενός εξετάζοντας τα θέματα που πυροδοτούσαν την έμπνευσή του και τα ερεθίσματα από τον περίγυρό του και αφετέρου αναδεικνύοντας τον τρόπο που χρησιμοποιούσε και αφομοίωνε στοιχεία από την ελληνική παράδοση, την ευρωπαϊκή ζωγραφική και τη μοντέρνα τέχνη. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει και στην αναθεώρηση των συνδέσεων του έργου του Τσαρούχη με το σύγχρονό του πλαίσιο.
Την έκθεση επιμελήθηκε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη και σχεδίασε η Λίλη Πεζανού, και είναι η πρώτη από μια σειρά θεματικών εκθέσεων που είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων.
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ
Μελέτες για 17 θέματα

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Πειραιώς
Εγκαίνια: 6 Δεκεμβρίου 2012
Διάρκεια: 7 Δεκεμβρίου 2012 – 31 Μαρτίου 2013
Τιμή εισιτήριου: €5
Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €2,5 (επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για τις σχετικές λεπτομέρειες
Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 210 3453111
Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι 151 22, 210 8062636-7.
Ωράριο λειτουργίας
Πέμ.& Κυρ.: 10.00-18.00,
Παρ.& Σάβ.: 10.00-22.00,
Δευτ., Τρ.& Τετ.: Κλειστά.
www.benaki.gr
www.tsarouchis.gr
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου