Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Επιλογές έργων της Edy Ferguson στο Μουσείο Μπενάκη


«Επιλογές έργων» της Edy Ferguson θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη από τις 31 Μαίου.

Η Edy Ferguson γεννήθηκε στο Σικάγο, όπου παρακολούθησε το Early College Program στο Art Institute όταν ήταν ακόμα στο Λύκειο। Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Washington University, St. Louis το ενδιαφέρον της μοιράστηκε ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Παρόλο που πήρε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές, η Ferguson προτίμησε να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εργαστεί εθελοντικά ως εκπαιδευόμενη σε μια τηλεοπτική εκπομπή για το σύγχρονο χορό και κατ' επέκταση την τέχνη. Στην εκπομπή αυτή σκηνοθετούσε βίντεο για hip hop μουσικά κομμάτια στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εργάστηκε στον κινηματογράφο για πέντε χρόνια και κέρδισε το βραβείο MTV για το καλύτερο μουσικό βίντεο το 1993 για το τραγούδι Jeremy των Pearl Jam. Στη συνέχεια, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Hunter College.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και για μερικά χρόνια αργότερα, εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας σε αίθουσες τέχνης και μουσεία της Νέας Υόρκης, όπου εμπλούτισε τις γνώσεις της, απέκτησε εμπειρία πάνω σε θέματα που αφορούν στην ιστορία της τέχνης ενώ παράλληλα παράτεινε τις σπουδές της στο Hunter College.

Τα ταξίδια συνέβαλαν στην καλλιτεχνική πορεία της Ferguson. Από το 1993 έως το 1994, έζησε για λίγο στο Los Angeles, μετά το 2007 έζησε στη Βιέννη, ενώ συμμετείχε σε αναρίθμητα εκπαιδευτικά ταξίδια στην Αυστρία και την Ελλάδα. Σήμερα ζει ανάμεσα στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Επιλογές έργων της Edy Ferguson στο Μουσείο Μπενάκη
Η έκθεση παρουσιάζει μια πολυδιάσταση άποψη του έργου της στο οποίο χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές –σχέδιο, εγκατάσταση, performance, video και ζωγραφική– με τη μορφή ενός Gesamtkunstwerk, δηλαδή της ολότητας του έργου.
Επιλογές έργων της Edy Ferguson στο Μουσείο Μπενάκη

Το εικαστικό ενδιαφέρον σε αυτή τη δουλειά έγκειται στο γεγονός ότι την Ferguson απασχολούν θεματικές που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του διαλόγου γύρω από τη σύγχρονη τέχνη. Το εύρος των δεξιοτήτων της καλλιτέχνιδος, η ελευθερία της να χρησιμοποιεί μια μεγάλη γκάμα μέσων, καθώς και η στάση της απέναντι στην performance ως μέσο έκφρασης, καθιστούν τις δημιουργίες της άκρως ενδιαφέρουσες, ευφάνταστες, περιεκτικές αλλά ταυτόχρονα πολύ ελκυστικές. Η συγκεκριμένη έκθεση δεν αποσκοπεί στη μεμονωμένη παρουσίαση των έργων της, αλλά προσδοκά να προβάλλει το πλήρες εικαστικό όραμα της καλλιτέχνιδος, με όλες τις εκφάνσεις, την ευαισθησία, αλλά και την ενέργεια που εκπέμπει. Με σαφείς νύξεις στην υψηλή κουλτούρα και την κουλτούρα της καθημερινότητας –που συχνά πηγάζει μέσα από εικόνες του σινεμά ή τον κόσμο της rock μουσικής– η Ferguson θέτει σημαντικά και καίρια ζητήματα σχετικά με τον ρόλο των συναισθημάτων στις καλλιτεχνικές δημιουργίες, την απελευθερωτική δύναμη που εκπέμπουν οι εικόνες και η μουσική, καθώς και την συνύπαρξη πολλαπλών και αντιθετικών απόψεων για το πώς βιώνει ο θεατής την πραγματικότητα.

Εκθέσεις της Ferguson έχουν παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φραντζίσκο, τη Βενεζουέλα, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Επιμέλεια έκθεσης: Paolo Colombo

INFO:
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 31 Μαΐου 2012
Διάρκεια: 1 Ιουνίου έως 29 Ιουλίου 2012

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου