Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Κάλεσμα - γιορτή από τα μουσεία


Ενωση «μουσειακής σωτηρίας» έκαναν πολλά μουσεία της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου। Το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας καλεί τους Αθηναίους σε γνωριμία με τα μουσεία της πρωτεύουσας. Τους προτείνει να βγουν στις γειτονιές της πόλης και να γνωρίσουν τους φορείς του σε μια δράση με τίτλο «Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία».

Αφετηρία της δράσης που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 11 Μαϊου έως και την Κυριακή 27 Μαΐου θα είναι το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα) και τερματισμός το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αϊ-Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).

Πολλοί από τους φορείς προσφέρουν μειωμένο ή μισό εισιτήριο στους επισκέπτες που συμμετέχουν σε αυτή την κοινή εκδήλωση, ενώ κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η είσοδος παντού θα είναι δωρεάν.

Σχετικά έντυπα θα διατίθενται από το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη σήμερα (10.00-20.00) και αύριο (10.00-18.00) και από μεθαύριο και από τους υπόλοιπους φορείς.

Στη δράση συμμετέχουν οι φορείς: Ακαδημία Αθηνών-Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ελληνοαμερικανική Ενωση, Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείου Ηρακλειδών, Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Moυσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Οικία Κατακουζηνού.

Κάλεσμα - γιορτή από τα μουσεία

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.athensmuseums.net

Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις». Τιμώμενο μουσείο είναι φέτος το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Γαία». Ποικίλες εκδηλώσεις γίνονται σε μουσεία όλης της χώρας με την υποστήριξη του ελληνικού τμήματος του ICOM και σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΤ.

Θεσσαλονίκη: Περιήγηση σε ρωμαϊκή αγορά, Μπέη χαμάμ, Αριστοτέλους...

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης βγαίνουν στον δρόμο και συστήνουν στο κοινό, το παρελθόν και το παρόν της πόλης. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012, οργανώνεται μια σειρά από πρωτότυπες δράσεις κατά μήκος του άξονα της Αριστοτέλους. Ετσι, την Παρασκευή (18/5), το Σάββατο (19/5) και την Κυριακή (20/5), μουσειολόγοι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και φοιτητές προσκαλούν το κοινό σε μια περιήγηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών σε τέσσερα σημεία με ιδιαίτερη σημασία για το παρελθόν και το παρόν της πόλης: τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον ναό Παναγίας Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και την Πλατεία Αριστοτέλους. Στόχος των δράσεων της Θεσσαλονίκης είναι να προβληθεί ένας ενοποιημένος σχολιασμός για το μουσείο σε διάφορους και διαφορετικούς χώρους. Ο εορτασμός διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων και το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσειολογία» του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής, τις εφορείες του υπουργείου Πολιτισμού, τη Μητρόπολη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

  • Μουσείο Ακρόπολης
    Tο Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει σήμερα Παρασκευή με μουσικές εκδηλώσεις στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων και με ελεύθερη είσοδο για όλους (ανοιχτά από τις 8 π।μ. έως τις 10 μ.μ. και το εστιατόριο έως τα μεσάνυχτα). Αύριο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα. Στις 9.30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο, συναυλία της Συμφωνική Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
  • Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου