Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Έκθεση ζωγραφικής του Λεωνίδα Α. Καμπανάκη στο Red Dot


Ζωγραφικά έργα του Λεωνίδα Α. Καμπανάκη φιλοξενεί το RED DOT, από τις 28 Μαΐου έως και τις 10 Ιουνίου στο Γκάζι.

Η ζωγραφική έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη:

- «Γυμνά»: Όπως πρέπει να είμαστε όλοι μας απέναντι στον εαυτό μας!
- «Αναγεννησιακά πορτραίτα σε κυβιστικά remix»: Με χρώματα έντονα … Όπως η ζωή πρέπει να έχει!

«Το τι έμαθα …
και που το έμαθα δεν παίζει ρόλο…
Κοίτα με στα μάτια μέσα από κάθε πίνακά μου…
Μάθε να βλέπεις και όχι απλά να κοιτάς»

Λεωνίδας Α. Καμπανάκης

Café-bar-restaurant RED DOT
Ευμολπιδών 24 & Τριπτολέμου,
Γκάζι, 210 3411725।

Πηγή:http://www.e-go.gr

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Επιλογές έργων της Edy Ferguson στο Μουσείο Μπενάκη


«Επιλογές έργων» της Edy Ferguson θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη από τις 31 Μαίου.

Η Edy Ferguson γεννήθηκε στο Σικάγο, όπου παρακολούθησε το Early College Program στο Art Institute όταν ήταν ακόμα στο Λύκειο। Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Washington University, St. Louis το ενδιαφέρον της μοιράστηκε ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Παρόλο που πήρε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές, η Ferguson προτίμησε να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να εργαστεί εθελοντικά ως εκπαιδευόμενη σε μια τηλεοπτική εκπομπή για το σύγχρονο χορό και κατ' επέκταση την τέχνη. Στην εκπομπή αυτή σκηνοθετούσε βίντεο για hip hop μουσικά κομμάτια στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εργάστηκε στον κινηματογράφο για πέντε χρόνια και κέρδισε το βραβείο MTV για το καλύτερο μουσικό βίντεο το 1993 για το τραγούδι Jeremy των Pearl Jam. Στη συνέχεια, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Hunter College.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και για μερικά χρόνια αργότερα, εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας σε αίθουσες τέχνης και μουσεία της Νέας Υόρκης, όπου εμπλούτισε τις γνώσεις της, απέκτησε εμπειρία πάνω σε θέματα που αφορούν στην ιστορία της τέχνης ενώ παράλληλα παράτεινε τις σπουδές της στο Hunter College.

Τα ταξίδια συνέβαλαν στην καλλιτεχνική πορεία της Ferguson. Από το 1993 έως το 1994, έζησε για λίγο στο Los Angeles, μετά το 2007 έζησε στη Βιέννη, ενώ συμμετείχε σε αναρίθμητα εκπαιδευτικά ταξίδια στην Αυστρία και την Ελλάδα. Σήμερα ζει ανάμεσα στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Επιλογές έργων της Edy Ferguson στο Μουσείο Μπενάκη
Η έκθεση παρουσιάζει μια πολυδιάσταση άποψη του έργου της στο οποίο χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές –σχέδιο, εγκατάσταση, performance, video και ζωγραφική– με τη μορφή ενός Gesamtkunstwerk, δηλαδή της ολότητας του έργου.
Επιλογές έργων της Edy Ferguson στο Μουσείο Μπενάκη

Το εικαστικό ενδιαφέρον σε αυτή τη δουλειά έγκειται στο γεγονός ότι την Ferguson απασχολούν θεματικές που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του διαλόγου γύρω από τη σύγχρονη τέχνη. Το εύρος των δεξιοτήτων της καλλιτέχνιδος, η ελευθερία της να χρησιμοποιεί μια μεγάλη γκάμα μέσων, καθώς και η στάση της απέναντι στην performance ως μέσο έκφρασης, καθιστούν τις δημιουργίες της άκρως ενδιαφέρουσες, ευφάνταστες, περιεκτικές αλλά ταυτόχρονα πολύ ελκυστικές. Η συγκεκριμένη έκθεση δεν αποσκοπεί στη μεμονωμένη παρουσίαση των έργων της, αλλά προσδοκά να προβάλλει το πλήρες εικαστικό όραμα της καλλιτέχνιδος, με όλες τις εκφάνσεις, την ευαισθησία, αλλά και την ενέργεια που εκπέμπει. Με σαφείς νύξεις στην υψηλή κουλτούρα και την κουλτούρα της καθημερινότητας –που συχνά πηγάζει μέσα από εικόνες του σινεμά ή τον κόσμο της rock μουσικής– η Ferguson θέτει σημαντικά και καίρια ζητήματα σχετικά με τον ρόλο των συναισθημάτων στις καλλιτεχνικές δημιουργίες, την απελευθερωτική δύναμη που εκπέμπουν οι εικόνες και η μουσική, καθώς και την συνύπαρξη πολλαπλών και αντιθετικών απόψεων για το πώς βιώνει ο θεατής την πραγματικότητα.

Εκθέσεις της Ferguson έχουν παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φραντζίσκο, τη Βενεζουέλα, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Επιμέλεια έκθεσης: Paolo Colombo

INFO:
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 31 Μαΐου 2012
Διάρκεια: 1 Ιουνίου έως 29 Ιουλίου 2012

Πηγή:http://www.e-go.gr

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Εκθεσιακό αφιέρωμα στον Κυριάκο Κρόκο


Τιμώντας τον αείμνηστο, γνωστό Έλληνα αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το έργο του στην έκθεση - αφιέρωμα, που εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.

Η έκθεση

Με την επιμέλεια της συζύγου του Κυριάκου Κρόκου, Λέτης Αρβανίτη – Κρόκου, και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Λίλης Πεζανού, η έκθεση διαπερνά όλο το αρχιτεκτονικό και ζωγραφικό του έργο.

Παράλληλα με τα πρωτότυπα σχέδια, τα σκίτσα και τις μακέτες από τις μελέτες και τις φωτογραφίες από τα κτίρια που πραγματοποιήθηκαν, παρουσιάζονται δείγματα από τη ζωγραφική του δραστηριότητα, με έργα που καλύπτoυν τη χρονική περίοδο από την αρχή της δεκαετίας του ’60 μέχρι την αρχή της δεκαετίας του '90.

Στην ενότητα της αρχιτεκτονικής εκτίθενται συνολικά 20 κτίρια και μελέτες, με αφετηρία την παρουσίαση μερικών από τα εναπομείναντα υλικά, όπως σοβάς, ξύλο και τσιμέντο που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Κρόκος, για να προβάλει την υλικότητα του έργου του, όταν εκπροσώπησε την ελληνική συμμετοχή στην VΙ Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 1996.

Την έκθεση συμπληρώνει η προβολή «Κυριάκος Κρόκος - αρχιτέκτων και ζωγράφος», η οποία αποτελεί μια σύνθεση των διαθέσιμων εικόνων και ήχων για τη ζωή και τα έργα του Κυριάκου Κρόκου, από τον σκηνοθέτη Γιάννη Τριτσιμπίδα.

Επίσης, η έκθεση συνοδεύεται από μονογραφία για τον Κυριάκο Κρόκο, η οποία είναι αφιερωμένη στο αρχιτεκτονικό και το -λιγότερο γνωστό- ζωγραφικό του έργο. Η έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια γραμμικά, ελεύθερα και σκίτσα, μακέτες, έναν μεγάλο αριθμό ζωγραφικών έργων και σπουδών, κείμενα, χρονολόγιο, καθώς και δύο λιγότερο γνωστές συνεντεύξεις του Κυριάκου Κρόκου, στον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κοσμά (1990) και τον ποιητή Σωτήρη Κακίση (1995).


Σύντομο βιογραφικό

Ο Κυριάκος Κρόκος γεννήθηκε το 1941, στη Σάμο. Μετά την αποφοίτηση του από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και τη στρατιωτική του θητεία, έζησε για έναν χρόνο στο Παρίσι, κάνοντας αυτοσπουδή και μαθητεύοντας ζωγραφική κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παράλληλα με την αρχιτεκτονική του εργασία, συνέχισε να ζωγραφίζει, ακολουθώντας την κλίση που είχε από παιδί.

Δημιουργώντας το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, η εργασία του επικεντρωνόταν σε μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων. Συμμετείχε επιτυχώς σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και απέσπασε βραβεία και επαίνους για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Έργα του -όπως το Θέατρο της οδού Κυκλάδων στην Αθήνα, η κατοικία Βέττα στη Φιλοθέη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η μελέτη για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το ιδιωτικό Μουσείο Φασιανού στην Αθήνα, η κατοικία Ανδρεάδη στη Χαλκιδική κ.ά., είναι δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα αρχιτεκτονικά περιοδικά.

Τα ζωγραφικά του έργα παρουσιάστηκαν σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ, το 1987, εκδόθηκε το βιβλίο «Αρχιτεκτονικά τοπία» με σχέδια και κείμενα δικά του και του Αλέκου Φασιανού.

Έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1998, δύο χρόνια μετά την εκπροσώπηση της χώρας μας στη VΙ ΒΙennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στην οποία εξέθεσε τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου - Αθήνα, τηλ।: 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου - 29 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Απογυμνωμένες, κέρινες φιγούρες σύγχρονης τέχνης


Οι γυμνές, νωχελικές φιγούρες του Ελβετού καλλιτέχνη Ούγκο Ροντινόνε κυριαρχούν στην έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τίτλο «Nude», η οποία παρουσιάζεται από σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Τα έργα

Επτά γυμνά γλυπτά φυσικού μεγέθους κυριεύουν το μουσείο, το οποίο διαμορφώθηκε ανάλογα από τον ίδιο τον Ούγκο Ροντινόνε. Με αλλαγές στο δάπεδο, τον φωτισμό, το χρώμα στους τοίχους και την οροφή, ο καλλιτέχνης δημιούργησε το δικό του φαντασιακό τοπίο, για να εκτοξεύσει τον θεατή πέρα από τον χωροχρόνο.

Ανάμεσα στα γαλήνια και μυστηριώδη ειδώλια της μόνιμης συλλογής του Mουσείου - που χρονολογούνται στην 3η π.Χ. χιλιετία, αναπαύονται ο χαλαρές φιγούρες του Ροντινόνε, αποτυπωμένες με ακριβή λεπτομέρεια, καθώς έχουν χυθεί σε κερί απευθείας από το ανθρώπινο σώμα και οι αρθρώσεις τους θυμίζουν τις κούκλες που στέκονται ατάραχες στις βιτρίνες των καταστημάτων.

Με φόντο τους λευκούς τοίχους, τα επιμέρους τμήματα κάθε γλυπτού βυθίζονται σε ένα μείγμα κέρινων και γήινων χρωμάτων. Γυμνές και ευάλωτες, οι φιγούρες μοιάζουν να ξεκουράζονται μετά από μια παράσταση, γεννώντας υπαρξιακά ερωτήματα. Γιατί ξεκουράζονται; Από τί; Ίσως, από τη ζωή; Είχαν ποτέ δική τους ζωή;

Ο Ροντινόνε χρησιμοποίησε για μοντέλα νέους χορευτές, οι οποίοι βρίσκονται στο ζενίθ της δυναμικής και σωματικής τους διάπλασης, για να τονίσει την αντίθεση με τις επιλεγμένες στάσεις χαλάρωσης που σχηματίζουν τα σώματα των έργων του.


Ο καλλιτέχνης

Ο Ούγκο Ροντινόνε γεννήθηκε στην Ελβετία, το 1964, και ζει στη Νέα Υόρκη. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλες ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Οι τοτεμικές φιγούρες του - που αποτελούν ποιητικές και χιουμοριστικές μεταφορές για την κυκλική φύση του χρόνου, έχουν εγκατασταθεί από το Παρίσι μέχρι την Ιαπωνία. Οι χαρακτηριστικές μεγάλες επιγραφές σε σχήμα ουράνιου τόξου που τοποθετεί σε κτίρια είναι εξίσου ευφάνταστες, με τον δικό τους αινιγματικό τρόπο.

Έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις ποιητικές και ατμοσφαιρικές δημιουργίες του, στις οποίες χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, όπως ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και γλυπτική. Συνδυάζει ποικίλες αναφορές, από τα στοιχεία ποπ και την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του '60, μέχρι τον μελαγχολικό ρομαντισμό - καλώντας τον θεατή να αναλογιστεί το εφήμερο της ζωής- και κάνει συχνή χρήση του ανθρώπινου σώματος, για να διερευνήσει τις διαδικασίες, με τις οποίες η παραστατική γλώσσα παράγει και μεταφέρει πολιτιστικά νοήματα.

Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (αίθουσες περιοδικών εκθέσεων στην πτέρυγα της Νεοφύτου Δούκα), Νεοφύτου Δούκα 4 – Αθήνα, τηλ।: 210 7228321-3. Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαΐου - 19 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 με 17:00, Πέμπτη: 10:00 με 20:00, Κυριακή: 11:00 με 17:00. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος (πλην Δευτέρας): 7 ευρώ, μειωμένη είσοδος: άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, άτομα 19 - 26 ετών: 3,5 ευρώ, ομάδες 15 ατόμων και άνω: 5 ευρώ ανά άτομο, γενική είσοδος Δευτέρας: 3,5 ευρώ, ημέρα ελεύθερης εισόδου: Πέμπτη 31 Μαΐου 10.00 - 20.00.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

«Δόλιχος» του Χρήστου Μήτσικα στην Titanium


Τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012 και ώρα 20।30, εγκαινιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μήτσικα με τίτλο "Δόλιχος". Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012.

Οι πίνακες που εκθέτει ο Χρήστος Μήτσικας δουλεύτηκαν και ολοκληρώθηκαν τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Διατηρώντας ορισμένα κοινά γνωρίσματα, επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται σαν ιδιαίτερη σειρά, κάτω από το γενικό τίτλο "Δόλιχος", που παραπέμπει σε δρόμο αντοχής. Είναι το τωρινό αποκρυστάλλωμα μιας εικαστικής διαδρομής στις πραγματοποιήσεις της οποίας το πέρασμα των χρόνων, αντί να αφαιρεί, προσθέτει σταθερά λάμψη, σφρίγος και ζωτικότητα.

Η μορφοπλασία τους, υπακούοντας σε εξπρεσιονιστικές διαθέσεις αποτυπώνει και υποβάλλει γενικευτικά, δηλαδή αφηρημένα, την αίσθηση της διάχυτης έντασης και της ανησυχαστικής και βαριάς ατμόσφαιρας των καιρών.

Titanium Yiayiannos Gallery,
Βασ. Κωνσταντίνου 44, Αθήνα
Τηλ: 210 7297644,
Website: www।titaniumartgallery.com

Πηγή:http://www.e-go.gr

"Πυρκαγιά του Άγγελου" από τις Θωμαδάκη - Κλωνάρη στο Μπενάκη


Ένα πολύ ιδιαίτερο, με μακριά ιστορία και διεθνή αναγνώριση εικαστικό δίδυμο, η Κατερίνα Θωμαδάκη και η Μαρία Κλωνάρη, έρχονται από το Παρίσι για μια μόνο εμφάνιση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών।

Tο Σάββατο 9 Ιουνίου από τις 16.00 ως τις 20.30 περίπου, στο Μουσείο Μπενάκη φιλοξενείται το αφιέρωμα με τίτλο «Πυρκαγιά του Άγγελου» που είναι μια ταχύρυθμη, αλλά ουσιαστική γνωριμία με το έργο τους, που ξεκίνησε από το αθηναϊκό θέατρο στα τέλη της δεκαετίας του '60 με σκηνοθεσίες και σκηνογραφίες, για να εκτιναχθεί μετά το 1975 στη Γαλλική πρωτεύουσα, όπου ζουν μέχρι σήμερα.

Στο Παρίσι κάνουν ακόμα πιο εξειδικευμένες ανώτατες σπουδές (θεατρολογία, εικαστικές τέχνες, πειραματικός κινηματογράφος, ψηφιακή τέχνη). Έρχονται σε επαφή με όλα τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά, αλλά και κοινωνικά κινήματα (κυρίως τον ριζοσπαστικό, επηρεασμένο από την ψυχανάλυση και τον φεμινισμό). Αποτέλεσμα ήταν οι ανήσυχες Θωμαδάκη - Κλωνάρη, που συνυπογράφουν πια όλα τα έργα τους, να οδηγηθούν σε μια τέχνη πολυσχιδή και συνεχώς ανανεούμενη, ακριβώς επειδή δεν αναγνωρίζει τα «όρια της φόρμας» και δοκιμάζει τις νέες τεχνολογίες μέσα στα παραδοσιακά είδη.

Ο κινηματογράφος τους, που ανήκει σήμερα στους θησαυρούς των Γαλλικών Κινηματογραφικών Αρχείων και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, γίνεται «διευρυμένος» και «σωματικός». Στρέφονται στα οπτικοακουστικά περιβάλλοντα με φωτογραφίες μεγάλου φορμά, πολλαπλές προβολές και ειδικούς φωτισμούς, καθώς και στις σκηνογραφικές εγκαταστάσεις in situ , όπως το μνημειακό Night Show for Angel (Hornsey Road Baths, Λονδίνο, 1992). Στην δεκαετία του 2000 επικεντρώνονται στην ψηφιακή εικόνα. Ποτέ, σε όλη αυτή τη διαδρομή, δεν ξεχνούν τις ελληνικές τους καταβολές με αναφορές σε μυθολογικές μορφές (Αστάρτη, Ηλέκτρα, Περσεφόνη).

 Πυρκαγιά του Άγγελου  από τις Θωμαδάκη - Κλωνάρη στο Μπενάκη

Πρώτα το Centre Pompidou με μια αναδρομική τους έκθεση το 1980 και στη συνέχεια τα μεγαλύτερα μουσεία και διοργανώσεις του κόσμου (ΜοMA, Μπιενάλε του Παρισιού, Fondation Joan Miro, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού κ.ά) παρουσιάζουν δουλειά τους. Ενώ με τη στήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού ιδρύουν το πρόγραμμα Α.S.T.A.R.T.I, που διερευνά τις σχέσεις των νέων μέσων, πειραματικού σινεμά, βίντεο, φωτογραφίας και ήχου.

Στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη, θα έχουμε την ευκαιρία να μυηθούμε στον εικαστικό τους κόσμο με οδηγούς τις ίδιες. Το αφιέρωμα «Πυρκαγιά του Άγγελου» έχει τρία μέρη.

Το πρώτο είναι ένα κλασικό master class, στο οποίο θα παρουσιάσουν την πορεία τους με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού.

Το δεύτερο μέρος ανήκει στην πιο διάσημη, ίσως, δουλειά τους, τον «Κύκλο του Άγγελου», που ξεκίνησε το 1985 και περιλαμβάνει ήδη πάνω από 30 έργα: φωτογραφικές σειρές, εγκαταστάσεις, multi-media περφόρμανς, ψηφιακά βίντεο.

Στο Μουσείο Μπενάκη θα προβληθούν τέσσερις ταινίες: «Requiem for the XXth Century” (14 '), ”Pulsar” (14'), “Quasar” (32'), “Angel Scam” (25;), όλες σε μουσική του Σπύρου Φάρου. Πηγή έμπνευσής τους η φωτογραφία ερμαφρόδιτης γυναίκας, που ανακάλυψαν το 1985 στο αρχείο του γυναικολόγου-μαιευτήρα, πατέρα της Κλωνάρη. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με στρογγυλό τραπέζι.


INFO:
Πότε: 9 Ιουνίου, 16:00 - 20:30
Που: Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες: 16।00 – 20.30 (περίπου)

Πηγή:http://www.e-go.gr/

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Tα χρώματα της Ειρήνης και της Ευρώπης


H ομαδική έκθεση «Tα χρώματα της Ειρήνης» παρουσιάζεται από 22 Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», στο πλαίσιο του 14ου Eco Art Festival.

Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Σλοβακία, Αυστρία, Γερμανία, Αλβανία και Γαλλία) και μέσα από τους έργα τους αναδεικνύεται η μοναδικότητα του εκάστοτε δημιουργού।
Στόχος της παρουσίασης είναι η προαγωγή του πολιτισμικού πλούτου της Ευρώπης και η προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μέσα από τη διαφορετικότητα της κουλτούρας. Επίσης, δίνεται στους καλλιτέχνες η ευκαιρία της έκφρασης και η δυνατότητα συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης διαφόρων πολιτισμών.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι εξής: Aurel Vlad, Edi Rama, Fate Velaj, Hannes Swoboda, Robert Kabas, Young-Cha Kim, Ingrid Zamecnikova, Marie Francoise Poutays και Σύνη Παπαγιάννη.


INFO:
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, ώρα: 19.30
Διάρκεια: 22 Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου 2012
Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης- Θησείο, τηλ. 210-3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.००

Πηγή:http://www.e-go.gr

"Διακοπές από τη λογική" από τον Μ. Αρφαρά

Η έκθεση του Μιχάλη Αρφαρά «Διακοπές από τη λογική» παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας.

Χαράκτης, ζωγράφος και γλύπτης, ο Μιχάλης Αρφαράς είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς και «ανήσυχους» Έλληνες εικαστικούς। Γεννημένος το 1954 στην Αθήνα, έφυγε το 1974 στη Δυτική Γερμανία για να σπουδάσει τεχνικές της χαρακτικής και πειραματικό κινηματογράφο. Υπήρξε καθηγητής χαρακτικής στο Πανεπιστήμιο του Hildesheim στο Ανόβερο και τώρα, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Από το 1990 το έργο του παρουσιάζεται με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής και τα φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου.

Η συγγραφή και επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων αποτελεί μια συνεχή του ενασχόληση και πειραματισμό, καταλαμβάνοντας αξιόλογο μέρος της δημιουργίας του.

Ο Αρφαράς είναι αναμφισβήτητα ένας σύγχρονος καλλιτέχνης με βαθιά ελληνικές ρίζες. Τα έργα του, άμεσα επηρεασμένα από τη βυζαντινή αντίληψη για τη δισδιάστατη και αυτόφωτη εικόνα, έχουν ως κυρίαρχο θέμα τους την ανθρώπινη φιγούρα. Είναι βιρτουόζος στην παράλληλη χρήση διαφορετικών εικαστικών τεχνικών και στις συνθέσεις του συνυπάρχουν το σχέδιο, η ζωγραφική, το κολάζ και οι διάφορες τεχνικές της χαρακτικής, όπως η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η λιθογραφία και η μεταξοτυπία. Ο εικαστικός του κόσμος είναι έγχρωμος. Ακόμα και στις ασπρόμαυρες συνθέσεις του υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ευαίσθητων γκρίζων τόνων.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται 64 περίπου ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, μια επιλογή από τη νεότερη δουλειά του καλλιτέχνη και αποτελεί μελέτη της θεματικής και συνθετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ζωγραφικού και του χαρακτικού έργου του Μιχάλη Αρφαρά .

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και έχει παρουσιαστεί στα πολιτιστικά του κέντρα, των Αθηνών (Μέγαρο Εϋνάρδου) και της Θεσσαλονίκης (Βίλα Καπαντζή).

INFO:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας: Ταγμ. Φουλεδάκη 8, τηλ.2385029444,

Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Μαΐου ώρα 20.30. Κτίριο Εξάρχου
Διάρκεια έκθεσης : 18 Μαΐου - 16 Ιουνίου
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Τρίτη-Σάββατο 18.00 – 21.00,
Κυριακή 10.00-13.00
Πηγή:http://www.e-go.gr

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Διεθνής Ημέρα Μουσείων σε έναν κόσμο που αλλάζει


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη.


Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών»।


Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Παρουσίαση του έργου της Νεφέλης Κονταρίνη στο Μπενάκη


Η εικαστικός Νεφέλη Κονταρίνη με αφορμή την ολοκλήρωση και τοποθέτηση του μνημείου πεσόντων, στην πλατεία Τυρού της Αρκαδίας, παρουσιάζει το έργο της και τους επιμέρους σταθμούς της πορείας της, την Τετάρτη 23 Μαϊου 2012, στις 19।30 στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι).
Η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου θα συζητήσει με τη δημιουργό Νεφέλη Κονταρίνη, με τη συμμετοχή του κοινού, για το σύνολο του έργου της.

Λίγα λόγια για το μνημείο πεσόντων

Το έργο φιλοτεχνήθηκε κατά την περίοδο 2005-2011. Η καλλιτέχνης, μέσω της χρήσης ενός σύγχρονου μη εικονογραφικού λεξιλογίου, που αρθρώνεται μέσα από συμβολισμούς, αποβλέπει σε μια διαφορετική νοητική επικοινωνία του θεατή με το θέμα, μιας γλυπτικής αποδεσμευμένης από τις προσεγγίσεις της μνημειακής τεχνικής του παρελθόντος.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ο σίδηρος, το μπετόν, το μάρμαρο, το γυαλί, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο νυκτερινό φωτισμό του έργου.

Οι μεγάλες πτυχωτές σκουριασμένες μεταλλικές επιφάνειες που τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος του μνημείου, παραπέμπουν στην εντυπωσιακά κυρίαρχη κορυφογραμμή που περιβάλλει τον οικισμό του Τυρού. Συμβολίζουν τη δύναμη και την ισχυρή θέληση του ανθρώπου στους αγώνες του για την ελευθερία.

Οι γυάλινες, τεθλασμένες λάμες που αναπτύσσονται μπροστά τους εισάγουν τον κυματισμό της θάλασσας που απλώνεται στον ανοιχτό ορίζοντα και την αέναη κίνηση του διάφανου υγρού στοιχείου, ως του κατ' εξοχήν συμβόλου της ελευθερίας.

Το επιβλητικό, από μπετόν, βάθρο στο οποίο τοποθετούνται τα παραπάνω στοιχεία της σύνθεσης, αναφέρεται ως κιβωτός μνήμης σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν στους αγώνες για την κατάκτηση της και πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε η προσφορά της στους επερχόμενους.

Τέλος, η άσβεστη φλόγα που καίει στην κοίλη μαρμάρινη εστία σε προβαλλόμενο σημείο του έργου, συμβολίζει τη διαχρονική και ακατάλυτη αξία του υπέρτατου αγαθού και την ανάμνηση των αγωνιστών της στο διηνεκές.

Για την κατάθεση στεφάνων τοποθετήθηκε μπροστά από το έργο επιμήκης μαρμάρινη πλάκα στην οποία χαράκτηκε ο στίχος του Σολωμού:

Κι ετάραζε τα σπλάχνα μου ελευθερίας ελπίδα

Κι εφώναζα: ω θεϊκιά κι όλη αίματα πατρίδα


Λίγα λόγια για τη Νεφέλη Κονταρίνη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στo Λονδίνο στο Croydon College of Art and Design. Από το 1983 εκθέτει έργα της σε ατομικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Σταθμοί στην πορεία της ήταν οι εκθέσεις «Γραμμή του Ορίζοντα», Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, (1989), «Ο Μίτος της Ισορροπίας», Γαλλικό Ινστιτούτο (1991), στη γκαλερί Titanium (1995), στο Σπίτι της Κύπρου (1999), στη Γκαλερί 3 (2003), η έκθεση «Δύο μάτια μόνο» στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (2008), «Ψίθυροι σιωπής», στο Μουσείο του Κεραμεικού το 2009. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές θεματικές εκθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί και με την επιμέλεια θεματικών εκθέσεων όπως στο ιστορικό Θωρηκτό Αβέρωφ (2001), στο Χαμάμ της Αθήνας (2006) και στο Παζάρ Χαμάμ της Θεσσαλονικής (2007). Παράλληλα δίδαξε εικαστικά στα σχολεία: Σχολή Μωραϊτη, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Κολλέγιο Αθηνών, Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, Σχολή Hill, Εργαστήρι Χαλκίδας και στη Σχολή Βακαλό.
Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει δώσει διαλέξεις σχετικές με το έργο της. Το 1995 οργάνωσε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Τέχνη και Εκπαίδευση» στην Εταιρεία Σπουδών της Σχολής Μωραϊτη.
Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ιδρύματα, μουσεία καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

ΙΝFO:
Πότε: Τετάρτη 23 Μαϊου 2011, ώρα: 19.30
Που: Μουσείο Μπενάκη-Κουμπάρη 1, Αθήνα

Πηγή:http://www.e-go.gr

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Εικαστικοί «Αντικατοπτρισμοί του παρελθόντος»


Το μνημειακής σύνθεσης έργο της εικαστικού Μαριάννας Στραπατσάκη παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο «Τα φαντάσματα της Μεσογείου ή Οι αντικατοπτρισμοί του παρελθόντος», η οποία εγκαινιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πέμπτη 17 Μαΐου, στις 8:00 το βράδυ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία επιμελείται ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας Αντρέας Ιωαννίδης, είναι αφιερωμένα στην Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου και προσφέρει δωρεάν είσοδο στο κοινό.

Το εικαστικό έργο

Το σύγχρονο αυτό έργο τέχνης παντρεύει τα παραδοσιακά υλικά με τη σύγχρονη τέχνη και την ακίνητη εικόνα με το βίντεο. Πρόκειται για μία μνημειώδη σύνθεση/βίντεο - εγκατάσταση, που αποτελείται από τέσσερις διαφανείς κυλίνδρους με διπλά τοιχώματα, ένα φύλλο ζωγραφισμένης ανοξείδωτης λαμαρίνας, μια οθόνη μέσα σε κάθε κύλινδρο, καθώς και μία στρώση βότσαλων γύρω από τους κυλίνδρους.

Η Μαριάννα Στραπατσάκη, με κεντρικό άξονα τους πολιτισμούς της Μεσογείου και τις κολόνες του Δυτικού Πολιτισμού, εστιάζει στον υμνητή του ιδανικού ανθρώπου, δηλαδή στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από τις εικόνες του αρχαίου ναού της Αφαίας στην Αίγινα, οι οποίες προβάλλονται στο βίντεο και μέσα από τα σχέδια της ανοξείδωτης λαμαρίνας.

Με αυτόν τον τρόπο, διαβαίνει από το συγκεκριμένο στο διαρκές και στον αέναο κύκλο γέννησης - θανάτου – αναγέννησης, με συμβολισμούς που συντελούν στην εναρμόνιση του έργου με τα αρχαία γλυπτά του χώρου, πραγματοποιώντας, έτσι, τον στόχο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που φιλοδοξεί να αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαριάννα Στραπατσάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 34 ατομικές εκθέσεις σε Ευρώπη και Αμερική και έχει συμμετάσχει σε 55 και πλέον ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα της φιλοξενούνται σε πινακοθήκες και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στη Γαλλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Αίθουσα Βωμού, Πατησίων 44 – Αθήνα, τηλ॥: 210 8217724। Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου – 31 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 13:30 - 20:00, Τρίτη - Κυριακή: 8:00 - 15:00.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Από τον Picasso στον Koons: Κοσμήματα καλλιτεχνών στο Μπενάκη


Η έκθεση «Από τον Picasso στον Koons. Κοσμήματα καλλιτεχνών» παρουσιάζεται στο Κεντρικό Κτήριο από τις 16 Μαΐου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 200 κοσμήματα που υπογράφουν οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα: Arman, César, Giorgio de Chirico, Jean Cocteau, André Derain, Julio Gonzalez, Keith Haring, Fernand Léger, Roy Lichtenstein, Yoko Ono, Man Ray, Niki de Saint-Phalle και Bernar Venet είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που αντιπροσωπεύονται στην έκθεση।

Ο Georges Braque, η Louise Bourgeois, ο Max Ernst, ο Lucio Fontana, ο Anish Kapoor, ο Yves Klein, ο Jeff Koons και ο Pablo Picasso είναι κάποιοι από τους γνωστότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Δεν είναι όμως εξ ίσου γνωστά τα έργα απαράμιλλης ομορφιάς που οι καλλιτέχνες αυτοί δημιούργησαν με τη μορφή κοσμημάτων. Η έκθεση με τίτλο: «Από τον Picasso στον Koons. Κοσμήματα καλλιτεχνών», που επιμελείται η Diane Venet, παρουσιάζει έργα μιας πλειάδας εικαστικών καλλιτεχνών που σχεδίασαν εκπληκτικά κοσμήματα, τα οποία είτε ανακαλούν στη μνήμη το εικαστικό τους λεξιλόγιο είτε συνιστούν μια εντυπωσιακή απόκλιση από την καλλιτεχνική τους πορεία. Τα ευφάνταστα αυτά έργα δεν προορίστηκαν ποτέ για μαζική παραγωγή, αλλά αποτέλεσαν μάλλον μοναδικά κομμάτια ή αναπαράχθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, κυρίως ως προσωπικά δώρα των καλλιτεχνών προς συγγενείς και φίλους. Αποκαλύπτουν με τον τρόπο αυτό ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη όψη της προσωπικής ζωής των δημιουργών τους.

Με βασικό πυρήνα την προσωπική συλλογή της επιμελήτριας Diane Venet, αλλά και με σημαντικά δάνεια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, η έκθεση έχει ως στόχο να θέσει εκ νέου το ζήτημα της σύνδεσης της αργυροχοΐας με τις πλαστικές τέχνες. Η αργυροχοΐα και η καλλιτεχνική δημιουργία ακολουθούν παράλληλες διαδρομές για αιώνες. Τον 16ο αιώνα όμως οι διαδρομές αυτές θα πάρουν διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ζωγράφοι και γλύπτες αρχίζουν τότε να θεωρούνται καλλιτέχνες, ενώ οι χρυσοχόοι, παρά τη δεξιοτεχνία τους, εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στους τεχνίτες. Έκτοτε, οι δύο αυτοί κλάδοι θα εξελιχθούν αυτόνομα, ακολουθώντας ο καθένας τις δικές του τεχνικές εξελίξεις και αισθητικές ανατροπές. Τον 20ό αι. το χάσμα μεταξύ των δύο αυτών τύπων καλλιτεχνικής παραγωγής μοιάζει αγεφύρωτο. Οι πλαστικές τέχνες ανοίγονται στο άυλο, το εφήμερο, το εννοιολογικό, χαρακτηριστικά που μοιάζουν εντελώς ξένα στο κόσμημα, ενώ ο χρυσοχόος παραμένει πιστός στην υπηρεσία των υλικών του, καθώς η αξία της εργασίας του μετριέται πολύ συχνά σε καράτια.

Τα κοσμήματα όμως των Miquel Barceló, Pol Bury, Alexander Calder, Leonor Fini, Robert Indiana και Wilfredo Lam που παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση δίνουν το έναυσμα για να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση για το σημείο τομής της γλυπτικής, της ζωγραφικής και της αργυροχοΐας που συνιστά η δημιουργία τους. Το νέο αυτό πεδίο, τα «κοσμήματα καλλιτεχνών», αποτελεί για τους εικαστικούς δημιουργούς μια θαυμάσια πρόκληση να επινοήσουν μια πολύ μικρότερη εκδοχή των διασημότερων αριστουργημάτων τους. Η έκθεση προσφέρει μια νέα ματιά τόσο στο κόσμημα όσο και στην καλλιτεχνική δημιουργία, μια ματιά που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο καθιερωμένο εικαστικό λεξιλόγιο των καλλιτεχνών και τους περιορισμούς που θέτει η αργυροχοΐα: το μέγεθος, το βάρος, τη λειτουργικότητα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Με πρωτοβουλία της επιμελήτριας Diane Venet, η έκθεση θα πλαισιωθεί από κοσμήματα σχεδιασμένα από Έλληνες καλλιτέχνες. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει μια ιδιαίτερη πτυχή του έργου γνωστών και αγαπητών Ελλήνων καλλιτεχνών σε διάλογο με τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης. Από τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον Αλέκο Φασιανό στον Νάκη Ταστσιόγλου και στον Γιώργο Γυπαράκη, η έκθεση παρουσιάζει τις δημιουργίες 21 Ελλήνων εικαστικών, γλυπτών και ζωγράφων, και τους πειραματισμούς τους με τη φόρμα του κοσμήματος. Τρεις μάλιστα από αυτούς —ο Μίλτος Μιχαηλίδης, η Λίνα Μπέμπη και ο Νάκης Ταστσιόγλου— ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιμελήτριας, δημιούργησαν ειδικά για την έκθεση από μια εικαστική εγκατάσταση, σε διάλογο με τα εκτεθειμένα κοσμήματα.

Η ΕΚΔΟΣΗ
Με την ευκαιρία της έκθεσης το Μουσείο Μπενάκη εκδίδει έναν μικρό τόμο, που περιλαμβάνει μια επιλογή από τα έργα της συλλογής της Diane Venet καθώς και από ένα αντιπροσωπευτικό κόσμημα όλων των Ελλήνων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση.
Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμος στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη ο αγγλικός κατάλογος της έκθεσης, που εκδόθηκε με την ευκαιρία της παρουσίασης της συλλογής στο Museum of Art and Design της Νέας Υόρκης: From Picasso to Koons. The artist as jeweler, εκδ. Skira-Flammarion, επιμ.: Diane Venet, κείμενα: Diane Venet, Barbara Rose, Adrien Goetz.

INFO:

Τι: Από τον Picasso στον Koons, Κοσμήματα καλλιτεχνών
Πότε: 16 Μαΐου – 2 Σεπτεμβρίου 2012

Που: Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο

Πηγή:http://www.e-go.gr

Έκθεση φωτογραφίας «Αείζωον Πυρ»


Η έκθεση του Έλληνα φωτογράφου Γιώργου-Όμηρου Χριστάκου με τίτλο «Αείζωον Πυρ», εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 και ώρα 20:30.
Ο φακός του φωτογράφου, παρακολουθεί την ανθρώπινη κίνηση και απαθανατίζει στιγμές στο χρόνο. Μέσα στην φωτογραφία το σώμα ξεφεύγει από τα όρια του χώρου και του χρόνου και μας μεταφέρει τη δύναμη και ενέργεια που το διακατέχει. Το έντονο χρώμα και η αντίθεση φωτός και σκιάς, σε συνδυασμό με την ένταση που προκαλεί στο έργο η κίνηση, προσδίδουν, στα -μεγάλων διαστάσεων- έργα του Γιώργου Χριστάκου, δύναμη και εντάσσουν τον θεατή μέσα στο έργο.

Ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει: «Στόχος μου ήταν να απαθανατίσω τη στιγμή, τη συγκεκριμένη στιγμή που η κίνηση του ανθρώπινου σώματος προβάλλει την ενέργειά της στο χώρο και το χρόνο. Η στιγμή που καταφέρνει να φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα εξέλιξης και να απαλλαχθεί από το κατώτερο κομμάτι της προσωπικότητάς του. Η στιγμή της κατάβασης στον Ανώτερο Εαυτό! Ένα ταξίδι τελικά προς μια νέα διάσταση έτοιμη προς εξερεύνηση ή ένα παιχνίδι του μυαλού;»

Η κεντρική ιδέα αυτής της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει 22 έργα, δεν ήταν τυχαία. Κρατώντας βαθιά μέσα του τη ρήση του Ηράκλειτου: "Κόσμον τόνδε τον αυτόν απάντων, ούτε τις Θεών, ούτε τις ανθρώπων εποίησεν, αλλά ήν αεί και εστίν και έσται πυρ αείζωον, απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα" ο Γιώργος-Όμηρος Χριστάκος θεωρεί ότι: «Είμαστε όλοι ενέργεια που δεν μπορεί να καταστραφεί ούτε να αναπαραχθεί. Αυτή η ενέργεια, ο πυρήνας του κάθε ανθρώπου, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα». Η φωτογραφική του λοιπόν διάθεση, εμπνέεται από τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις και τον οδηγεί στο δημιουργικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται κάτω από το Θόλο του Παλαιού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τον σχετικό τίτλο «Αείζωον Πυρ».

Αξιοποιώντας στο έπακρο τις τεχνικές του γνώσεις στη φωτογραφία, ο Γιώργος-Όμηρος Χριστάκος παρουσιάζει ένα έργο, που αν και μιλά στις αισθήσεις, απευθύνεται τελικά στην ψυχή του θεατή.

«Αείζωον Πυρ»
Έκθεση Φωτογραφίας
του Γιώργου-Όμηρου Χριστάκου
στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η έκθεση θα διαρκέσει από 22 Μαΐου έως 24 Ιουνίου 2012, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11:00-21:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες). Eίσοδος ελεύθερη.
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π.Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Τηλ.: 210 9469600.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

"ΣΚΗΝΕΣ", έκθεση φωτογραφίας Γιώργου Στεργιούλα


Σάββατο στις 9:00 μ.μ. - Σάββατο, 19 Μαΐου στις 9:00 μ.μ.

_Ζω στο 2012,στο σήμερα_είμαι στο δρόμο_στο σπίτι_σε στέκια καλλιτεχνικά_μπροστά σε τοίχους_μέσα και πίσω από δάση_σε παραμύθια........_Πότε με ρούχα κι άλλοτε γυμνός, φοβάμαι_τρομάζω_δακρύζω_τρελαίνομαι_ουρλιάζω_αντιδρώ_φωνάζω_σου κρατάω το χέρι_ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΜΑΙ.

Μέσα στο φωτογραφικό φακό, αποτυπώνεται η φρέσκια ματιά του νέου Λαρισαίου φωτογράφου Γιώργου Στεργιούλα, που καταγράφει με μυσταγωγία σε κάθε κλικ μια μικρή-αστική (η μήπως όχι;) ιστορία της καθημερινότητας, όπως τη βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, προσπαθώντας να
απελευθερωθεί από κανόνες, χρέη και νόρμες...

Η έκθεση θα βρίσκεται από 12 έως 16 Μαϊου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας(Κούμα 28), και μέρος της έκθεσης θα μεταφερθεί στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο(Ρούσβελτ 59) και εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 9ου Πανελληνίου φεστιβάλ ερασιτεχνικού φοιτητικού θεάτρου που διοργανώνεται από την ένωση φοιτητών θεάτρου, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, στα πλαίσια των Αχιλλείων 2012.Είσοδος ελεύθερη.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:Mikel coffee company, Φωτοβολταϊκά συστήματα "Περιβαλλοντολόγοι", Grey cafe Lounge bar, Σχολή οδήγησης Αυτοκίνηση(Καϊμακάνης Νίκος)

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:artandcity.gr, artfools.gr, Δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας, Ήχος 91radio


*Ο Γιώργος Στεργιούλας γεννήθηκε το 1980 στη Λάρισα, όπου ζει και εργάζεται σήμερα। Ανακάλυψε τη φωτογραφική μηχανή στην εφηβεία, και έκτοτε συνοδεύει κάθε του κίνηση. Έχει συνεργαστεί με ανθρώπους στο χώρο των τεχνών σε Αθήνα και Λάρισα, είναι μέλος της Φωτογραφικής λέσχης Λάρισας και η έκθεση "ΣΚΗΝΕΣ" είναι η πρώτη έκθεση του που απευθύνεται στο ευρύ κοινό.



Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2012 ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ & ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚ. Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μελιδώνη 4-6, Θησείο, τηλ. 210-3318491

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2012

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ & ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που για το 2012 έχει ως θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις», αγκαλιάζει την παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Άνω Ιλισίων «Η Γειτονιά μας» και διοργανώνει έκθεση με παιδικά έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από μύθους, ιστορίες και παραμύθια που έχουν διαβαστεί κατά τη τετραετή διάρκεια της Λέσχης.

Ζωγραφίζοντας μύθους και παραμύθια …

18 - 27 Μαΐου 2012

Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 (19.30΄)

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί στους χώρους του Μουσείου παράλληλη Έκθεση Παιδικού Βιβλίου.

Συμμετέχουν οι εκδόσεις Κέδρος, Λιβάνη, Παπαδόπουλος, Καλειδοσκόπιο, Επόμενος Σταθμός, Άγκυρα, Πατάκη, Ενάλιος, Κάστωρ, Μίλητος, Μοντέρνοι Καιροί, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. κ.ά.

Εντός της έκθεσης θα λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα ζωγραφίζοντας.

Ωράριο λειτουργίας μουσείου: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00 – 15.00, Κυριακή: 10.00 – 14.00, Σάββατο κλειστά

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πηγή:Cerart.gr Blog

Αυστραλός καλλιτέχνης κλείνει τα σύννεφα σε ένα δωμάτιο

Αυστραλός καλλιτέχνης κλείνει τα σύννεφα σε ένα δωμάτιο

Έκλεισε ένα σύννεφο σε ένα δωμάτιο! Ο καλλιτέχνης Berndnaut Smilde έρχεται από το Άμστερνταμ και η εικαστική του εγκατάσταση φέρνει ένα κομμάτι του ουρανού δίπλα μας...

Δημιουργεί σύννεφα σε ένα δωμάτιο και είναι ένα υπέροχα εξωπραγματικό θέαμα, όπως λένε όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά τα ουράνια δωμάτια του καλλιτέχνη. Πρόκειται για έναν συνδυασμό καπνού, νέφους υγρασίας και θεατρικού φωτισμού. Το τεχνητό σύννεφο «ζει» για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αφήνει μια μοναδική αίσθηση στον θεατή του ακόμα και όταν εξαφανιστεί.

Το νέφος «Nimbus I» ήταν ορατό μόνο για μερικά λεπτά στην εγκατάσταση του καλλιτέχνη στο Hotel MariaKapel, ενώ το «Nimbus II» φωτογραφήθηκε για την online γκαλερί Probe.

Ο δημιουργός δήλωσε για τα σύννεφά του: «Η ιδέα μου ήταν να κάνω μια εφήμερη δημιουργία. Θα υπήρχε μετά μόνο σε φωτογραφία

Επιμέλεια Χ।Τ.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η έκθεση «la mam art» είναι γυναικεία υπόθεση


Στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα

Μητέρες, εργαζόμενες, σύζυγοι, βρίσκουν, παρά την πιεστική τους καθημερινότητα, τον χρόνο για καλλιτεχνική δημιουργία. Η έκθεση «la mam art», που εγκαινιάστηκε σήμερα, δίνει την ευκαιρία σε 52 γυναίκες, αυτοδίδακτες, που ποιούν «τέχνη εν οίκω» να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό.

Σε δύο ορόφους στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα εκτίθενται πίνακες, κοσμήματα, κεραμικά, κεριά, διακοσμητικά αντικείμενα, τσάντες, αξεσουάρ, t-shirt.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ζητήθηκε από τις καλλιτέχνιδες να δημιουργήσουν και ένα έργο αφιερωμένο στην πόλη. Το αποτέλεσμα ήταν σε κάποιες περιπτώσεις αναπάντεχο, όπως μια καρφίτσα με τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και ένα χάρτινο καραβάκι με φωτογραφίες από την παλιά Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Μπελίδου η διοργάνωση ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια δειλά-δειλά με 11 γυναίκες. «Κάθε χρόνο ήταν όλο και περισσότερες αυτές που ήθελαν να πάρουν μέρος. Έτσι ανακαλύψαμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυναμική αυτοδίδακτων καλλιτεχνών στην πόλη μας. Φέτος φτάσαμε τα 52 άτομα. Είναι όλες τους πάρα πολύ υψηλών προδιαγραφών καλλιτέχνες παρόλο ότι είναι αυτοδίδακτες», πρόσθεσε.
Τιμώμενη καλλιτέχνης είναι η καταξιωμένη ναΐφ ζωγράφος, Σοφία Καλογεροπούλου, που έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών, πτυχιούχος Νομικής και έχει σπουδάσει Μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στη Βιέννη. Εμφανίστηκε κάνοντας επιτυχή καριέρα στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως σολίστ την περίοδο 1996-1997. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη, όπως οι περισσότεροι ναΐφ καλλιτέχνες.

Τα θέματα της είναι από την όπερα, λόγω και των μουσικών καταβολών της, από την μυθολογία, την ποίηση, την παράδοση, «από πράγματα που πρέπει να διασώζονται και να τα περνάμε ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές», όπως δήλωσε η ίδια στο ΑΜΠΕ.

«Ξορκίζω αυτά που φοβάμαι με χρώματα. Και προσπαθώ να φτιάχνω κόσμους που θα ήθελα και εγώ να ζω μέσα σε αυτούς», τόνισε η κ. Καλογεροπούλου και πρόσθεσε ότι «η τέχνη γενικά, αν δεν λύνει προβλήματα, λυτρώνει την ψυχή και παρηγορεί».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου και θα συνοδευτεί από παράλληλες εκδηλώσεις όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, διαλέξεις και βραδιά μουσικής και ποίησης।
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Κάλεσμα - γιορτή από τα μουσεία


Ενωση «μουσειακής σωτηρίας» έκαναν πολλά μουσεία της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου। Το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας καλεί τους Αθηναίους σε γνωριμία με τα μουσεία της πρωτεύουσας. Τους προτείνει να βγουν στις γειτονιές της πόλης και να γνωρίσουν τους φορείς του σε μια δράση με τίτλο «Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία».

Αφετηρία της δράσης που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 11 Μαϊου έως και την Κυριακή 27 Μαΐου θα είναι το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα) και τερματισμός το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αϊ-Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).

Πολλοί από τους φορείς προσφέρουν μειωμένο ή μισό εισιτήριο στους επισκέπτες που συμμετέχουν σε αυτή την κοινή εκδήλωση, ενώ κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η είσοδος παντού θα είναι δωρεάν.

Σχετικά έντυπα θα διατίθενται από το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη σήμερα (10.00-20.00) και αύριο (10.00-18.00) και από μεθαύριο και από τους υπόλοιπους φορείς.

Στη δράση συμμετέχουν οι φορείς: Ακαδημία Αθηνών-Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ελληνοαμερικανική Ενωση, Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείου Ηρακλειδών, Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Moυσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Οικία Κατακουζηνού.

Κάλεσμα - γιορτή από τα μουσεία

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.athensmuseums.net

Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις». Τιμώμενο μουσείο είναι φέτος το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Γαία». Ποικίλες εκδηλώσεις γίνονται σε μουσεία όλης της χώρας με την υποστήριξη του ελληνικού τμήματος του ICOM και σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΤ.

Θεσσαλονίκη: Περιήγηση σε ρωμαϊκή αγορά, Μπέη χαμάμ, Αριστοτέλους...

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης βγαίνουν στον δρόμο και συστήνουν στο κοινό, το παρελθόν και το παρόν της πόλης. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012, οργανώνεται μια σειρά από πρωτότυπες δράσεις κατά μήκος του άξονα της Αριστοτέλους. Ετσι, την Παρασκευή (18/5), το Σάββατο (19/5) και την Κυριακή (20/5), μουσειολόγοι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και φοιτητές προσκαλούν το κοινό σε μια περιήγηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών σε τέσσερα σημεία με ιδιαίτερη σημασία για το παρελθόν και το παρόν της πόλης: τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον ναό Παναγίας Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και την Πλατεία Αριστοτέλους. Στόχος των δράσεων της Θεσσαλονίκης είναι να προβληθεί ένας ενοποιημένος σχολιασμός για το μουσείο σε διάφορους και διαφορετικούς χώρους. Ο εορτασμός διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων και το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσειολογία» του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής, τις εφορείες του υπουργείου Πολιτισμού, τη Μητρόπολη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

  • Μουσείο Ακρόπολης
    Tο Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει σήμερα Παρασκευή με μουσικές εκδηλώσεις στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων και με ελεύθερη είσοδο για όλους (ανοιχτά από τις 8 π।μ. έως τις 10 μ.μ. και το εστιατόριο έως τα μεσάνυχτα). Αύριο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα. Στις 9.30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο, συναυλία της Συμφωνική Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
  • Πηγή:http://www.e-go.gr

Cocktail του Βλάση Κανιάρη στις Kalfayan Galleries


Από την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012, 20.00 έως 22.00, παρουσιάζεται στην Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, η μνημειακή εγκατάσταση του Βλάση Κανιάρη (1928-2011) με τον τίτλο 'Cocktail'.

Η έκθεση φωτίζει μία ακόμα πλευρά του πολυδιάστατου έργου του Βλάση Κανιάρη, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της Μεταπολεμικής περιόδου।
Το 2009 οι Kalfayan Galleries παρουσίασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ιστορικής σημασίας εγκατάσταση με τον τίτλο 'Arrivederci-Willkommen-1976' που διαπραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης.

Στην εποχή της 'Ελληνικής Κρίσης' και των έντονων κοινωνικο-οικονομικών αναταραχών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο εικαστικός λόγος του Βλάση Κανιάρη είναι όχι μόνο τραγικά επίκαιρος αλλά και πιό αναγκαίος από ποτέ. Η παρουσίαση της εγκατάστασης του 1980 με τον τίτλο 'Cocktail' στην Kalfayan Galleries συγκεντρώνει καίρια χαρακτηριστικά του έργου του Κανιάρη: στοχεύει στο να προβληματίσει, να γίνει αφορμή έντονου κοινωνικού διαλόγου, να θέσει ερωτήματα και όχι να προσφέρει έτοιμες λύσεις-απαντήσεις.

Στο έργο 'Cocktail' ο Κανιάρης, με αναφορές στην αισθητική της Arte Povera, χρησιμοποίησε απλά, καθημερινά υλικά και αντικείμενα, όπως σύρμα και είδη ρουχισμού για να δημιουργήσει ένα tableau vivant. Οι ανθρώπινες φιγούρες που απαρτίζουν την εγκατάσταση στέκονται μπροστά από μία σειρά αποκομμάτων εφημερίδων και περιοδικών, παλαιότερων αλλά και επίκαιρων κάθε φορά με τον χρόνο παρουσίασης της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει τόσο το 'διάλογο' μεταξύ των ανώνυμων 'καλεσμένων-επισκεπτών' όσο και τη διαλλεκτική σχέση με την επικαιρότητα όπως αυτή παρισφρύει με τη μορφή των αποσπασμάτων από τον Τύπο. Ταυτόχρονα το έργο προσκαλεί και απαιτεί την άμεση αισθητηριακή βίωσή του από το θεατή, ο οποίος μετατρέπεται και αυτός με τη σειρά του σε 'καλεσμένο-επισκέπτη'.

Ενδεικτικό της δυναμικής του έργου του Κανιάρη ως κοινωνικό-πολιτική μαρτυρία με διαχρονική ισχύ είναι το γεγονός οτι το 'Cocktail' εντάσσεται σε μία ευρύτερη ενότητα-εγκατάσταση που παρουσιάστηκε το 1980 στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του ΦΙΞ (οργάνωση Τεχνοχώρος- Bernier) με τον τίτλο 'Hélas, Hellas'. Και με αυτή τη φράση -'Αλίμονο, Ελλάδα' - έρχεται αντιμέτωπος ο θεατής-επισκέπτης στην έκθεση στην Kalfayan Galleries καθώς μεταξύ άλλων διαβάζει και αποσπάσματα από το Διεθνή Τύπο που αφορούν την 'Ελληνική Κρίση' του σήμερα.

Ο Βλάσης Κανιάρης υπήρξε πάντοτε οξυδερκής παρατηρητής του ιστορικο-κοινωνικού γίγνεσθαι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ανήκε στη γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών που έδρασαν την περίοδο του '60 και του '70 στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Δημιούργησε μία καθαρά προσωπική εικαστική γλώσσα, τολμώντας να πειραματιστεί με ποικίλα εκφραστικά μέσα, έξω από τα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής του. Τη δεκαετία του '60 εισάγει στο έργο του τη χρήση αντικειμένων της καθημερινότητας, και από το 1971 – έτος όπου δημιουργεί τις πρώτες εγκαταστάσεις/περιβάλλοντα- και μετά, η ανθρώπινη μορφή εδραιώνεται ως βασική θεματική στο έργο του.

Το 1988, ο Βλάσης Κανιάρης, μαζί με τον Νίκο Κεσσανλή, εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, και το 1997 παρουσίασε το έργο του στην Documenta. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Έργα του βρίσκονται στη συλλογή μουσείων όπως TATE MODERN (Λονδίνο) και Ostwall Museum (Ντόρτμουντ) καθώς επίσης και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ
Kalfayan Galleries
Χάρητος 11, Αθήνα
Εγκαίνια: 24 Μαΐου 2012, 20.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης : 25 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2012

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα, Σάββατο 10।00 - 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 10.00 - 20.00.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Μαρκ Χατζηπατέρας "Γλυπτά"


Μαρκ Χατζηπατέρας
" Γλυπτά"
12/05 - 29/06/2012

Την καινούργια ενότητα έργων του, θα παρουσιάσει ο Μάρκ Χατζηπατέρας το Σάββατο 12 Μαΐου 2012 (12-4).

Έχει αναπτύξει αρκετά νέα είδη πανίδας και χλωρίδας για να εποικίσει την ιδιάζουσα επικράτεια του. Όσοι θεατές είναι εξοικειωμένοι με το εγχείρημα του καλλιτέχνη, θα αναγνωρίσουν πολλά από τα θεμελιώδη γενετικά δομικά υλικά, σε νέες διατάξεις.
Επιπλέον, υπάρχουν μερικές σαφώς καινούργιες μορφές ζωής, ειδικότερα δέντρα («Trees») με κορμούς από τους οποίους ξεφυτρώνουν μίσχοι και βολβώδεις εκβλαστήσεις. Τα «Trees», είναι καθαρά οργανικής προέλευσης χωρίς ίχνος της μηχανιστικής μετάλλαξης που συναντούμε συχνά στις οντότητες του Χατζηπατέρα. Αντίθετα με την μονοχρωμία που επικρατούσε στα προηγούμενα γλυπτά του, εδώ ο καλλιτέχνης έχει αποδώσει τους κορμούς των δένδρων με χρωματιστή πατίνα, που οπτικά αντικρούει την λεία γυαλιστερή επιφάνεια. Τα διάστικτα μπεζ και καφέ χρώματα θυμίζουν τη χαρακτηριστική υφή των σημύδων, ενός αρχέγονου δέντρου που οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το φλοιό του για να φτιάχνουν στέγες και κανό.
Το δεύτερο είδος κατοίκων στην έκθεση είναι μεταλλαγμένοι συγγενείς των γνωστών του, «CityDwellers». Αυτά τα υβριδικά πλάσματα – εν μέρει βιομορφικά, εν μέρει μηχανιστικά – μοιάζουν να έχουν αναπτύξει χαρακτηριστικά και μέλη προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένους ρόλους ή καθήκοντα : παρίες, αφηγητές, μουσικοί, τεχνίτες, δάσκαλοι, σαμάνοι.
Ο πληθυσμός αυτός, χυτευμένος σε μπρούτζο με λεία μαύρη πατίνα, είναι μικρός σε ύψος, γύρω στα 25 εκ. Αλλά το κοινό τους έδαφος καθιστά την κλίμακά τους αμφίσημη και σχετική` θα μπορούσαν να είναι μικροσκοπικά αλλά και μνημειώδη.
Ένας τρίτος ένοικος αυτού του κόσμου που αποτελεί κρίκο της εξελικτικής αλυσίδας σε κλίμακα, μορφολογία και κοινωνική λειτουργικότητα είναι οι πρόγονοι, λιτές φιγούρες, με κλασικές-μοντερνιστικές απηχήσεις. Μερικοί είναι ευθυτενείς και στατικοί, άλλοι εξερευνούν το έδαφος. Κρατώντας τρομπέτες και χωνιά, εκτελούν χρέη αγγελιαφόρων, κυνηγών και καρποσυλλεκτών – αγωγοί της σοφίας στον καινούργιο κόσμο που θα έρθει.
Τέλος, τα πέντε Τοτέμ («Totem») είναι αυτόπτες μάρτυρες ολόκληρης αυτής της κοινωνίας, την τιμούν και συντηρούν τη μνήμη της. Οι Ινδιάνοι της Βορειοδυτικής Αμερικής σκάλιζαν ψηλά δέντρα με σειρές τοτεμικών σύμβολων, παραπομπές στην οικογενειακή ιστορία, μυθικά ή ιστορικά περιστατικά και άλλες κοινωνικές περιστάσεις, τα οποία ύψωναν μπροστά στα σπίτια τους. Εξίσου επιβλητικοί, οι στύλοι «Τοτέμ» του Χατζηπατέρα είναι κατακόρυφες συνθέσεις, από το γνωστό του λεξιλόγιο οργανικών μορφών και πρωτόγονων συμβόλων. Στέκονται αυτάρκεις και ακλόνητοι σε συμπαγείς βάσεις, ανεξιχνίαστοι. Είναι φρουροί κάποιου αρχαίου ή μελλοντικού πολιτισμού με μια τελετουργική λειτουργία που παραμένει άγνωστη έως τώρα.
Andrea Gilbert, Κριτικός Τέχνης



a.antonopoulou.art

Αριστοφάνους 20 , 4ος όροφος
Ψυρρή 105 54, Αθήνα
tel : +30 210 3214994
fax : +30 210 3214263

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 12 Μαΐου 2012 στις 12.00 το μεσημέρι ( 12-4)
Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2012­­­­
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη –Παρασκευή 2-8 Σάββατο 12-4
Πηγή:http://www.aaart.gr

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Έκθεση «Δωρικού Ρυθμού» στο Μπενάκη


Την πρώτη ατομική έκθεση του Ιρλανδοαμερικανού καλλιτέχνη Σον Σκάλι στην Ελλάδα - ο οποίος υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Τέρνερ, το πιο έγκυρο εικαστικό βραβείο του κόσμου-, εγκαινιάζει απόψε στις 8 το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, Αθήνα).

Η έκθεση, με τίτλο «Δωρικός Ρυθμός», επικεντρώνεται σε έξι μνημειώδεις «δωρικούς» πίνακες ζωγραφικής, τους οποίους ο καλλιτέχνης φιλοτεχνεί από το 2009. Πελώρια σε κλίμακα και φιλόδοξα, τα έργα του Σκάλι έχουν ως απαρχή τους το δωρικό στοιχείο. Μαζί με τους «δωρικούς» πίνακες, η επιμελήτρια Σάλι Ράντιτς θα αναρτήσει στον εκθεσιακό χώρο μεταξοτυπίες, υδατογραφίες, καθώς και άλλα ζωγραφικά έργα του δημιουργού προερχόμενα από διαφορετικές περιόδους της τριαντάχρονης καλλιτεχνικής του πορείας.

Ο καλλιτέχνης

Το έργο του 67άχρονου καλλιτέχνη έχει εκτεθεί ευρέως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και σε μερικά από τα σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου. Ο Σκάλι σήμερα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, τη Βαρκελώνη και τη Βαυαρική εξοχή νότια του Μονάχου, διδάσκοντας παράλληλα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της γερμανικής πόλης.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός, με την αφηρημένη καλλιτεχνική έκφραση, που κάνει την πρώτη του γνωριμία με το ελληνικό κοινό εξομολογείται: «Η έμπνευση για τα έργα προκλήθηκε από την αρχιτεκτονική φόρμα που συνόδευσε τη γέννηση της Δημοκρατίας. Στην Αθήνα ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, και όλων όσων πολιτισμικών διεργασιών ακολούθησαν στη Δύση, θέλησα να αποτίνω ένα φόρο τιμής. Ήθελα να εκφράσω την τάξη και τον ανθρωπισμό. Είναι σπάνιο οι προθέσεις ενός καλλιτέχνη να συνδέονται τόσο άμεσα με έναν τόπο, με τέτοιον τρόπο ώστε η πρώτη τους δημόσια παρουσίαση να πραγματοποιείται στην πόλη στην οποία αναφέρονται: την Αθήνα».

Συζήτηση

Λίγο πριν τα εγκαίνια της πρώτης του έκθεσης στην Ελλάδα, ο Σον Σκάλι συνομιλεί με τον Oscar Humphries, εκδότη του περιοδικού Apollo Art Magazine। Η συζήτηση των δύο ανδρών - οι οποίοι γνωρίζονται πολλά χρόνια- θα κινηθεί γύρω από τον Δωρικό Ρυθμό και τις διαφορετικές τεχνικές με τις οποίες πραγματεύεται αυτό το θέμα ο καλλιτέχνης: λάδι σε ξύλο, λινό ή καμβά, καθώς επίσης χαρακτική, ξυλογραφία και υδατογραφία. Η έκθεση -η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου- μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Αθήνα πρόκειται να περιοδεύσει στα Μουσεία IVAM στην Ισπανία και Hugh Lane στο Δουβλίνο.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

«Η ημέρα διώχνει τη νύχτα» στον ΑΣΤΡΟΛΑΒΟ - Δεξαμενή


Την Πέμπτη 10 Μαΐου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ -Δεξαμενή η νέα έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικών κατασκευών του Φαίδωνα Πατρικαλάκι, με τίτλο: "Η μέρα διώχνει τη νύχτα"।

Στη νέα του δουλειά, ο Πατρικαλάκις εξελίσσοντας τις πριμιτίφ καταβολές της Τέχνης του, με ροπές προς Υπερρεαλιστικούς θεματικούς άξονες και σκηνές, ζωντανεύει για μία ακόμη φορά με τα έντονα φωτεινά χρώματα της παλέτας του, μυθικές σκηνές- παραστάσεις της Ζωγραφικής και Γλυπτικής διαδικασίας. Για τον καλλιτέχνη, το Φως και η 'Μέρα' είναι σύμβολα, όπως άλλωστε και το ' Σκοτάδι' , μιλώντας έτσι για τα αδιέξοδα και τις λύσεις τους στα προβλήματα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο ίδιος αναφέρει σχετικά με τη νέα του δουλειά : “Κάθε ένα έργο αυτής της έκθεσης, επινοήθηκε από το προηγούμενο, δημιουργώντας μια αλυσίδα και μια κοινή αλληλένδετη πορεία, ένα εικαστικό όραμα ενός αδιάσπαστου συνόλου με αλληλεξαρτήσεις και συνέπειες. Υπάρχουν μορφές υπνωτισμένες μέσα σε μία ονειρική ατμόσφαιρα, που τις γυροφέρνουν πουλιά και πολύχρωμα τριαντάφυλλα. Οι φιγούρες αυτές βρίσκονται καθιστές ή όρθιες σκεπτόμενες την κάθε αρχή που τελειώνει και κάθε τέλος που επαναφέρει την αρχή απρόβλεπτα αλλά τελεσίδικα. Σε μερικές συνθέσεις μου, αναβιώνει ο κόσμος των πανηγυριών, των ακροβατών και ισορροπιστών, που τόσο πολύ μας μάγευαν στην παιδική μας ηλικία.

«Η ημέρα διώχνει τη νύχτα» στον ΑΣΤΡΟΛΑΒΟ - Δεξαμενή
Σε μερικές άλλες συνθέσεις, απαντά κανείς μορφές που αναλογίζονται την καθημερινότητά τους και άλλες που απομονωμένες, κλεισμένες επιλεκτικά στη μοναξιά τους, επιδιώκουν την διατήρηση μιας πιο ουσιαστικής επαφής με το φυσικό περιβάλλον, σε αντιδιαστολή με την προδοσία και απροσδιοριστία των ανθρώπινων σχέσεων. Υπάρχουν τέλος μορφές και όγκοι, που διατηρούν μόνο τη σχηματική μορφοπλασία τους, ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, τα αφαιρώ, πλημμυρίζοντας τις επιφάνειες τους με γράμματα και αριθμούς, σύμβολα της γνώσης όλων των εποχών. Ο τίτλος της έκθεσης: «Η ημέρα διώχνει τη νύχτα», περνά το μήνυμα. Το σκοτάδι μας αφοπλίζει, μας οδηγεί σε δρόμους μυστηριώδεις, συχνά ολέθριους, αφαιρεί την κάθε μας ενέργεια κι ελπίδα, είναι το βασίλειο των σκιών, ο τόπος που θεριεύουν τα άγχη και οι ανασφάλειες, μέχρι που καταφτάνει η μέρα και το φως. Καθώς απομακρύνεις τους καταλυτικούς εφιάλτες, πολεμάς την όρφνη, τα ορατά και αδιόρατα αδιέξοδα, επαναφέρεις την προνομιούχα εγρήγορση της Φαντασίας και των Χρωμάτων."

Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ -Δεξαμενή
Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3,
www.astrolavos.gr, ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 - 15.00 & 18.00 - 21.00, Σάββατο: 10.30 - 15.00)
Διάρκεια έκθεσης: από Πέμπτη 10 Μαΐου έως Σάββατο 16 Ιουνίου 2012।

Πηγή:http://www.e-go.gr

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

"Πέρα από τα όρια του βλέμματος" στη Θεσσαλονίκη


Η έκθεση «Πέρα από τα όρια του βλέμματος» με τις νέες δημιουργίες τριών σύγχρονων ελληνίδων εικαστικών, της Caroline May, της Φωτεινής Παπαχατζή, και της Μαρίας Πσσχαλίδου, φιλοξενείται από τις 11 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 2012, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης।

Πρόκειται για τρία αυτόνομα, ανεξάρτητα μεταξύ τους πρότζεκτ τα οποία προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν τη φωτογραφία ως βασικό μέσο, αλλά διευρύνουν τόσο τεχνικά, όσο και εννοιολογικά τα εκφραστικά της όρια. Επιμελητές της έκθεσης είναι η Συραγώ Τσιάρα, Προϊσταμένη-Επιμελήτρια του ΚΣΤΘ και η Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια του ΚΣΤΘ.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του ΚΣΤΘ για την προβολή και προώθηση νέων καλλιτεχνών, την υποστήριξη της πρωτότυπης δημιουργίας, αλλά και την ενίσχυση των συνεργασιών του με φορείς και διοργανώσεις της πόλης και εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της Photobiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης προτείνει για τη φετινή Photobiennale, που έχει ως θέμα της τον λόγο, τρεις γυναίκες εικαστικούς που χρησιμοποιούν πολύπλευρα και δημιουργικά τον γραπτό λόγο, τα αρχεία και τη διακειμενική συνομιλία.

Η έκθεση

 Πέρα από τα όρια του βλέμματος  στη Θεσσαλονίκη
Στην κεντρική αίθουσα του ΚΣΤΘ εκτείνεται η διαδραστική φωτογραφική εγκατάσταση με τίτλο «Αυθαιρεσία» της εικαστικού Μαρίας Πασχαλίδου. (Ηχητική σύνθεση/ηχητική εγκατάσταση: Μανώλης Μανουσάκης. Προγραμματισμός και ανάπτυξη λογισμικού: Μαρίνος Κουτσομιχάλης).
Όπως σημειώνει η ίδια η καλλιτέχνης, η Αυθαιρεσία επιχειρεί να εξερευνήσει τον χώρο ανάμεσα στο 'τυχαίο', το 'μη τυχαίο' ή και το 'ατυχές', την επιλογή και το σχεδιασμό τους, μέσα από επαναλαμβανόμενες πράξεις αφήγησης και συσχετισμών λόγου, φωτογραφικής εικόνας και ήχου.

Το έργο εμπνέεται από, αλλά και κινείται στον εύθραυστο όσο και απρόβλεπτο χώρο μεταξύ λόγου και εικόνας, έτσι όπως αυτός καταγράφεται στο έργο/βιβλίο της Louise Bourgeois, He disappeared into complete silence. Ένα ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα στους θεατές να διαδράσουν με φράσεις, παραφράσεις και λέξεις-κλειδιά που συνοδεύουν κάθε προβαλλόμενη φωτογραφική εικόνα, συμμετέχοντας έτσι σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης της 'επιλογής', της 'τυχαίας επιλογής', της 'αναγκαιότητας', της 'αναποφασιστικότητας' ή και της 'αδιαφορίας'.

Στο ισόγειο, περιμετρικά της κεντρικής αίθουσας, εκτίθεται η φωτογραφική σειρά με τίτλο «The Killing Pictures» της Caroline May. Η τελευταία δουλειά της φωτογράφου πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Μουσείο Φρόυντ του Λονδίνου και εστιάζει στους ομοφοβικούς φόνους οι οποίοι διεπράχθησαν σε αρκετά πάρκα του Λονδίνου την τελευταία δεκαετία.

Η συγκεκριμένη σειρά φωτογραφιών επικεντρώνεται σε θέματα αναπαράστασης σχετικά με την συλλογική μνήμη, την υποταγή και το τραύμα, και εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η φωτογραφία ως μέσω μπορεί να κατασκευάσει την ιστορία.
Τέλος, στον πρώτο όροφο του ΚΣΤΘ παρουσιάζεται το πρότζεκτ σε εξέλιξη της Φωτεινής Παπαχατζή με τίτλο «Elevador», μια καταγραφή των προσωπικών ιστοριών, των συνθηκών διαβίωσης και των διαπροσωπικών σχέσεων των εκδιδόμενων γυναικών στην πόλη Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα της βορειοανατολικής Βραζιλίας. Η προβολή των βίντεο και οι σειρές των φωτογραφιών που συνθέτουν την συγκεκριμένη εγκατάσταση σύμφωνα με την δημιουργό πραγματεύονται θέματα επιλογής, σεξουαλικότητας, μίντια, φύλου και ηλικίας, στην πορνεία, σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

Ο χώρος ορίζεται πραγματικά και συμβολικά από το Elevador Lacerda στο Σαλβαντόρ της Bahia στην Βόρεια Βραζιλία, μια σιδερένια μοντερνιστική κατασκευή ύψους 72μ., κατασκευής 1873. To Σαλβαδόρ, πρωτεύουσα της Bahia, είναι μια πόλη χτισμένη πάνω σε ένα βράχο, που βλέπει στη θάλασσα. Η απότομη πλαγιά χωρίζει τη πόλη σε δύο μέρη, στη Cidade Alta και στη Cidade Baixa, την Πάνω Πόλη και την Κάτω Πόλη. Οι δύο πόλεις ενώνονται, πραγματικά και μεταφορικά, με το Elevador Lacerda, την 'γέφυρα' του σήμερα η οποία φιλοξενεί δύο ασανσέρ που εξυπηρετούν το κοινό.


INFO:
Έκθεση: «Πέρα από τα όρια του βλέμματος: Caroline May, Φωτεινή Παπαχατζή, Mαρία Πασχαλίδου»
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1 (λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Πότε: 11 Μαΐου – 17 Ιουνίου 2012
Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Μαΐου, 20:30

(Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Μαΐου, 20:30। Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00, Κυριακή 11.00-15.00).

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δέκα κορυφαίοι Φιλανδοί εικονογράφοι στην Αθήνα


Η έκθεση “Pekka of Finland- Contemporary Illustration of Finland: From the Land of Booze and Blondes” με έργα δέκα κορυφαίων Φιλανδών εικονογράφων και γραφιστών φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, από 9 έως 24 Μαΐου 2012।

Η Φινλανδία έχει μακρά παράδοση στο βιομηχανικό σχέδιο και τις εφαρμοσμένες τέχνες, με παγκοσμίως γνωστούς σχεδιαστές όπως τους Άλβαρ Άαλτο, Έερο Άαρνιο, Τάπιο Βίρκαλα και Έερο Σάαρινεν (σχεδίασε και το κτίριο του Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών). Σήμερα τη σκυτάλη έχουν πάρει εικονογράφοι και γραφίστες, οι οποίοι έκαναν πάλι γνωστή τη Φινλανδία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, μέλη του πρακτορείου Pekka, είναι οι εξής: Ίνκα Γιάρβινεν, Σάννα Μάντερ, Ράμι Νίεμι, Λόττα Νίεμινεν, Γιάνινε Ρίγουελλ, Πίεταρι Πόστι, Μίννι Χάβας, Σακ Μαζίκ, Άνττι Ούοτιλα και Σάνττου Μούστονεν.

Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τη Dutch Design Week, στο Eindhoven της Ολλανδίας, τη Βουδαπέστη και τη Σόφια και διοργανώνεται από το Πρακτορείο Pekka στο πλαίσιο της ανακήρυξης του Ελσίνκι ως World Design Capital 2012.

Δέκα κορυφαίοι Φιλανδοί εικονογράφοι στην Αθήνα

Το Πρακτορείο Pekka είναι για μία δημιουργική ομάδα που ασχολείται με την εικονογράφηση, το σχέδιο, την καλλιτεχνική διεύθυνση, το CGI ( Common Gateway Interface) και την κινούμενη εικόνα, στην οποία η Grafia, η Ένωση των Επαγγελματιών Γραφιστών της Φιλανδίας, απένειμε τον τίτλο του Γραφικού Σχεδιαστή 2011.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 στις 7.30μ.μ.

Διάρκεια: 9 έως τις 24 Μαΐου 2012
Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας- Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής, τηλ. 210-7224028
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.००

Πηγή:http://www.e-go.gr

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Athens Fringe Network


Η τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση του Athens Fringe Festival στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ως δικτύου και στηρίζει τη δράση του σε 4 βασικούς πυλώνες:

1. Athens Fringe Live: Το γνωστό από τις προηγούμενες επιτυχημένες διοργανώσεις φεστιβάλ, συνεχίζει, ως “Live” πλέον, να αποτελεί το κυρίαρχο πεδίο έκφρασης και συνάντησης της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας με το κοινό της πόλη.

Ως κυρίαρχη έκφραση του Athens Fringe Network αποτελεί το πρώτο βήμα για τους συμμετέχοντες να δείξουν τη δουλειά τους, να συναντηθούν με το κοινό, με άλλες καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές κοινότητες, να συνεργαστούν με φορείς, να δικτυωθούν με επαγγελματίες του χώρου, να συνομιλήσουν με την πόλη. Πρόκειται για ένα ανοιχτό βήμα παρουσίασης νέων καλλιτεχνών και ομάδων κοινωνικής δράσης

Συμμετοχικό
Διακαλλιτεχνικό
Παρεμβατικό
Διεθνές

2. Athens Fringe Community: Μια πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ των καλλιτεχνών, online services μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Athens Fringe Network (forum, blog, ατζέντα, μικρές αγγελίες), δυνατότητα παρουσίασης του καλλιτεχνικού τους προφίλ και έργου, δημιουργία κοινών δράσεων και open day εκδηλώσεις- συναντήσεις για την καθοδήγηση των μελών από ειδικούς σε όλα τα θέματα παραγωγής, επικοινωνίας, χρηματοδότησης κλπ.

3. Athens Fringe Industry:


Συμμετοχή των μελών του δικτύου σε showcasing events με την παρουσία επαγγελματιών από πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού

Διαρκής και σταθερή ενημέρωση των μελών για δυνατότητες δικτύωσης και παρουσίασης του έργου τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Προώθηση του έργου των μελών στο εξωτερικό μέσω δικτύου επαφών που αναπτύσσουμε διαρκώς

4. Athens Fringe Funding: δημιουργία online υπηρεσίας για τη χρηματοδότηση των δράσεων του Athens Fringe Network μέσω της τεχνικής του crowd funding, των Φίλων του Athens Fringe Network και, εν γένει, εναλλακτικών τεχνικών χρηματοδότησης.

Web Presence & Social Media


Το Athens Fringe Network έχει έντονη online παρουσία (μέσω δυναμικού site και social media) κατά την διάρκεια όλου του έτους με καθημερινές ενημερώσεις, αποτελώντας ένα διαδραστικό και κομβικό σημείο της διοργάνωσης και παρέχοντας στα μέλη του μια σειρά υπηρεσιών από επαγγελματικό, εξειδικευμένο δυναμικό.

Athens Fringe Live: 15-30 Ιουνίου

Πληροφορίες www.fringenet.gr

Πηγή:http://www.newsbomb.gr

'Πόδια Τοτέμ - Τotem Legs'' - Έκθεση Φωτογραφίας από τον Βαγγέλη Ρασσιά


Έκθεση Φωτογραφίας
''Πόδια Τοτέμ-Τotem legs''
Βαγγέλης Ρασσιάς
στο MCF Bar - Resto και στον Αίθριο χώρο
Σάββατο 5 Μαΐου έως Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Μαΐου 2012, στις 21:00

Προλογίζουν:
Γιώργος Γρηγοριάδης, χειρουργός, ιδρυτής της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη
Γιάννης Σχινάς, εικαστικός-καθηγητής (πρώην Πρύτανης)
Δημήτρης Κωνσταντάρας, δημοσιογράφος

Η Αθηνά Παππά απαγγέλει ποιήματα της Vennis Mak και η Μελεντίνη στο πιάνο ερμηνεύει τα νέα της τραγούδια.


Ο φωτογράφος Βαγγέλης Ρασσιάς παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας ''Πόδια Τοτέμ - Τotem legs'', με 23 ασπρόμαυρα επιλεγμένα έργα διαστάσεων 2Χ1.5 και 1.20Χ0.80, στο MCF Bar - Resto και στον Αίθριο χώρο του 3ου.

Τοτέμ στις αρχέγονες ανιμιστικές κοινωνίες ήταν το σύμβολο ενός αντικειμένου λατρείας. Τα γυναικεία πόδια έχουν χαρακτηρισθεί ως αντικείμενα λατρείας σε όλους τους πολιτισμούς. Τό απαύγασμα όμως της λατρείας εκδηλώθηκε στον πολιτισμό της Δύσης, όπου τα πόδια - Τοτέμ έχουν χαρακτηρίσει τον Δυτικό πολιτισμό εδώ και αιώνες.

Ετούτη, λοιπόν, τη λατρεία απαθανάτισε ο Βαγγέλης Ρασσιάς, διακεκριμένος φωτογράφος με πολυπληθείς και πολύχρονες συνεργασίες με ελληνικά περιοδικά μόδας, διεθνή πρακτορεία, την ΕΡΤ κ.α. όπως και πολυπληθείς ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές.

Ο φωτογράφος, Βαγγέλης Ρασσιάς σημειώνει…
«Αποφάσισα σε μία δύσκολη εποχή να παρουσιάσω τις φωτογραφικές μου δημιουργίες με τίτλο ''Πόδια Τοτέμ''.

Σε μία προσωπική ενδοσκόπηση διαπίστωσα τον ρόλο πού είχαν τα γυναικεία πόδια στην φωτογραφική μου διαδρομή τα τελευταία 30 χρόνια.

Οφείλω να ομολογήσω μία ''άγρια'' ψυχαναλυτική ερμηνεία, ότι το γυναικείο πόδι είναι το υποκατάστατο ενός τραύματος, πού φετιχοποιήθηκε

και έγινε Τοτέμ υπηρετώντας το Ταμπού (τον απαγορευτικό νόμο τού πατέρα).

Με αυτόν τον τρόπο, για την υπέρβαση τού τραύματος δημιουργήθηκε ένας μεταλόγος σε μορφή τέχνης με περιεχόμενο το λατρευτικό αντικείμενο σε μία μετανάγνωση.

Τα γυναικεία πόδια στην φωτογραφική τους αποκάλυψη υπάρχουν ως ''έργα τέχνης'', δημιουργώντας έναν λόγο μετά τον λόγο, επικαλύπτοντας την αληθινή αποκάλυψη του τραύματος και του ανείπωτου λόγου.

Οι φωτογραφίες πού εκθέτω είναι ένα απόσπασμα μίας πορείας ''μέ τα πόδια'' 3 δεκαετιών.

Σάς προσκαλώ να την κρίνετε απολαμβάνοντάς την.»

Σάς ευχαριστώ
Βαγγέλης Ρασσιάς
Πηγή:http://www.mcf.gr

Εργα της Λίντα Μπένγκλις στην γκαλερί «Καππάτος»


Λίγους μήνες μετά τη συμμετοχή της με γλυπτά εμπνευσμένα από τις πτυχώσεις των πέπλων των Καρυάτιδων στην ομαδική έκθεση «The last grand tour» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η Ελληνοαμερικανίδα καλλιτέχνις Λίντα Μπένγκλις παρουσιάζει έργα της σε χαρτί στην γκαλερί «Καππάτος» (Αθηνάς 12), έως το τέλος Μαΐου।

Η Λίντα Μπένγκλις είναι από τις επιφανέστερες και σημαντικότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες της εποχής μας διεθνώς. Γεννημένη στη Λουιζιάνα το 1941, από μητέρα Αμερικανίδα και πατέρα ελληνικής καταγωγής από το Καστελόριζο, όπου η Μπένγκλις διατηρεί σήμερα σπίτι, διακρίθηκε για το ριζοσπαστικό έργο της από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60, όταν εμφανίστηκε στην απαιτητική εικαστική σκηνή της Νέας Υόρκης.

Εγινε γνωστή για την ειρωνική της στάση, συχνά προκλητική, απέναντι στα κυρίαρχα ανδρικά πρότυπα στον χώρο της τέχνης। Εχει εκθέσει στα σημαντικότερα μουσεία.

Πηγή:http://www.e-go.gr