Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Rise of Homo Mechanicus Γιώργος Μπογιατζίδης


Διοργανωτές: George Bogiatzidis, Dora Seitanidou και Yiannis Gounaridis
  • από τις 9 Απριλίου στις 8:00 μ.μ. μέχρι τις 30 Απριλίου στις 11:00 μ.μ.

 • Rise of Homo Mechanicus - Γιώργος Μπογιατζίδης

  Κείμενο: Δώρα Σεϊτανίδου

  Ο Γιώργος Μπογιατζίδης παρουσιάζει τη νέα σειρά κολάζ με τίτλο «Rise of Homo Mechanicus». Τα έργα συνοδεύει μία σύντομη ομότιτλη ιστορία που παρουσιάζει μία εκδοχή όχι για το τέλος του κόσμου αλλά για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ο Homo Mechanicus, μία ανθρωπόμορφη μηχανή στην οποία μεταφορτώνεται η συνείδηση των τελευταίων ανθρώπων του νεκρού πια πλανήτη, εμφανίζεται ως η μόνη λύση επιβίωσης. Η θρησκεία, που έχει από καιρό ξεπεραστεί, επανέρχεται για να διευκολύνει το σκοπό και για να λειτουργήσει ως φιλοσοφικό υπόβαθρο του όλου εγχειρήματος.

  Ο Homo Mechanicus δεν είναι για τον καλλιτέχνη μία ιδέα που ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού αλλά μία από τις πιθανές εκδοχές εξέλιξης. Η απίθανη τεχνολογική ανάπτυξη, η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των αξιών και της πορείας και η ύπαρξη και χρήση μέσων ελέγχου της σκέψης, όπως, π.χ., η θρησκεία, είναι στοιχεία που κάνουν την ιδέα για τον Homo Mechanicus να μοιάζει οικεία ή και πραγματοποιήσιμη.

  Τα ερωτήματα και οι αναζητήσεις του καλλιτέχνη αντικατοπτρίζονται τόσο στη θεματική των έργων του όσο και στην τεχνική του. Όπως δημιουργεί τα collage του με «αποσπάσματα» εικόνων και χαρτιών, με τον ίδιο τρόπο συνθέτει αποσπασματικά την ιστορία του. Οι ήρωες της ιστορίας απεικονίζονται ως συνθέσεις από θραύσματα μετάλλου και ανθρώπινης συνείδησης, ως αναγεννημένοι σωτήρες

  Η έκθεση θα παρουσιάζεται απο 9-30 Απριλίου στο cafe-bar μπορντ \\ ντε λό, Εγνατία 45 (εντός στοάς).

  Τα εγκαίνια της έκθεσης στις 9 Απριλίου θα πλαισιώσει η ομάδα κρουστών "Κρούση" με ένα ρυθμικό δυναμικό ξεκίνημα.

  Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Γιώργος Μπογιατζίδης διοργανώνει ένα 6ωρο δωρεάν σεμινάριο κολαζ την Κυριακή 22 Απριλιου από τις 1μμ ως τις 7μμ στον ίδιο χώρο.
  Το σεμινάριο περιλαμβάνει τα στάδια κατασκευής του collage, τα υλικά καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Ακολουθεί πρακτική εφαρμογή με τη δημιουργία ενός collage βασισμένου σε σχέδιο βιτρό με χρωματιστά κανσόν και φωτογραφίες. Τα υλικά και τα εργαλεία παρέχονται από τον καλλιτέχνη. Βέβαια, όποιος θέλει μπορεί να φέρει το δικό του ψαλίδι/κοπίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου