Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

«Καλλιέργεια Καπνού» στην Εθνική Πινακοθήκη


Την «Καλλιέργεια του Καπνού» έχει ως θέμα το βαρύτιμο ζωγραφικό έργο το οποίο ανακαλύφθηκε στην παλιά καπναποθήκη της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, στη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.

Το έργο του περίφημου χαράκτη Τάσσου «ανακαλύφθηκε» πρόσφατα στο ισόγειο της παλιάς καπναποθήκης από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Γιώργο Κανελλόπουλο, και απεικονίζει όλα τα στάδια καλλιέργειας και επεξεργασίας του καπνού από άνδρες και γυναίκες αγρότες.


Το - μήκους 12,40 μέτρων- έργο είχε φιλοτεχνηθεί το 1960 για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Θεσσαλονίκης κατόπιν παραγγελίας της Εταιρείας Παπαστράτος

Ο καλλιτέχνης


Ο χαράκτης Τάσσος (1914-1985) γεννήθηκε στη Λευκοχώρα Μεσσηνίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Αλεβίζος। Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του φιλοτέχνησε γραμματόσημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από την τεχνική αρτιότητά τους και την συγκινησιακή απόδοση της μορφής των απλών ανθρώπων του μόχθου και του πόνου.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου