Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η Ουνέσκο καλεί συναγερμό για κλοπιμαία από τη Λιβύη


Το πολιστικό τμήμα των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί τους εμπόρους έργων τέχνης και τα μουσεία διεθνώς για αντικείμενα τέχνης που ενδεχομένως βγούν παράνομα από τη Λιβύη κλεμμένα μέσα στο χάος των ενόπλων συγκρούσεων।
Η εκπρόσωπος της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα προειδοποίησε ιδιαίτερα τους εμπόρους έργων τέχνης και κάλεσε τους Λίβυους να προστατεύσουν τα μουσεία και αρχαιολογικά μνημεία τους, καθώς προσπάθειες να κλαπούν κομμάτια συλλογών συχνά καταστρέφουν ευρήματα αλλά και ολόκληρους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ τόνισε ότι οι αδίστακτοι ντίλερς έργων τέχνης στην ουσία επιτείνουν την λεηλασία.

Η Ιρίνα Μπόκοβα δεσμεύτηκε πως η Ουνέσκο θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στη φύλαξη και συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μόλις οι συνθήκες στη Λιβύη το επιτρέψουν.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια μια “αιμορραγία” αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, με πρώτη και μαζικότερη αυτή στο Ιράκ, όπου τα μεγαλύτερα μουσεία του καταστράφηκαν, αλλά και αργότερα κατά την διάρκεια των πρόσφατων ταραχών στην Αίγυπτο όπου το μουσείο του Καΐρου έγινε στόχος ληστών που πήραν 18 κομμάτια μεταξύ των οποίων και ένα ξύλινο επίχρυσο άγαλμα του Τουταγχαμόν.

Πηγή:http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου