Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης


Με την προσοχή της στραμμένη στη Μεσόγειο, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της, η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό από τις 18 Σεπτεμβρίου και για τρεις μήνες, με τον τίτλο "Παλιές Διασταυρώσεις - Make it new".

Το κεντρικό και παράλληλο πρόγραμμά της περιλαμβάνουν εκθέσεις, διεθνές εργαστήριo νέων καλλιτεχνών, φεστιβάλ performance, φιλοξενούμενες δράσεις και ένα συμπόσιο, ενώ διοργανώνεται κατά κύριο λόγο από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μέσα από την "Κίνηση των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης" - 5Μ (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ).

Το κεντρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την έκθεση "Ο γκρεμός και το ρέμα", η οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς στους δύο ορόφους της Μονής Λαζαριστών έργα της συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ συνδιαλέγονται έμμεσα, θεματικά και αισθητικά με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.

Στο παράλληλο πρόγραμμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιαστεί η έκθεση "Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στον χώρο", η οποία φιλοξενεί αντικείμενα, πλούσιο εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό, ανέκδοτα κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες, αφηγήσεις και ηχητικά ντοκουμέντα.
3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζεται η έκθεση "Βυζάντιο & Άραβες", με πάνω από 100 έργα, όπως εικόνες, χειρόγραφα, κοσμήματα, νομίσματα, κεραμικά και γλυπτά από τις συλλογές του Μουσείου και επιλεγμένα αντικείμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Στη Μονή Λαζαριστών, που είναι η έδρα της Συλλογής Κωστάκη, παρουσιάζονται έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, που αναπτύσσονται σε θεματικές ενότητες, ενώ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ένα νομαδικό φόρουμ με τον τίτλο "Roaming Images. Διασταυρώσεις του ελληνικού και αραβικού πολιτισμού, μέσα από το βλέμμα σύγχρονων καλλιτεχνών", επιχειρεί να φέρει σε επαφή την Ανατολή με τη Δύση, μέσα αhttp://www.blogger.com/img/blank.gifπό δράσεις (site specific projects, δημόσιες παρεμβάσεις, διαλέξεις, εργαστήρια, κ.ά.), σε πόλεις-σταθμούς από το Μουσκάτ του Ομάν έως τη Θεσσαλονίκη.

Στο περιθώριο της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα γίνει επίσης το 3ο Διεθνές Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών, αλλά και το Φεστιβάλ Performance με τιμώμενο πρόσωπο τη Γαλλίδα πρωτοπόρο καλλιτέχνιδα Ορλάν.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου