Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Έκθεση για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην Πάφο


Στην αναπαλαιωμένη «Οικία του Επάρχου», στην Πάφο, όπου στεγάζεται το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ), φιλοξενείται η θεματική έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί παρουσιάζει για πρώτη φορά το πιο πρόσφατο λειτουργικό αντίγραφο του περίφημου Μηχανισμού, η κατασκευή του οποίου αποτελεί την εφαρμογή και το επιστέγασμα των μελετών της επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της διεπιστημονικής μεθοδολογίας ανανέωσε τη μελέτη αυτού του υπολογιστικού οργάνου της αρχαιότητας. Καινοτόμες τεχνικές εφαρμογές επέτρεψαν την ανάγνωση επιγραφών στις επιφάνειες των θραυσμάτων του Μηχανισμού καθώς και τη λεπτομερή εξέταση της εσωτερικής δομής τους. Η ανάλυση αυτών των στοιχείων, που παρέμεναν άγνωστα πάνω από 2100 χρόνια, επέτρεψε την σχεδόν ολοκληρωμένη κατανόηση της λειτουργίας και της χρήσης του μοναδικού αρχαιολογικού ευρήματος.

Επιπλέον η έκθεση παρουσιάζει και το σημαντικότερο ομοίωμά του πριν τη χρήση της νέας τεχνολογίας, το οποίο βασίζεται στα πορίσματα της έρευνας του Derek J. de Solla Price, και ανήκει στις συλλογές του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας Νόησις στη Θεσσαλονίκη.

Τα δύο εκθέματα, πλαισιώνονται από πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό και την ψηφιακή τρισδιάστατη προσομοίωση της λειτουργίας του Μηχανισμού.

Η έκθεση, οργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τη διεπιστημονική «Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στηρίζεται από τους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου