Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

“Έκθεση ζωγραφικής του λαϊκού καλλιτέχνη Γιώργου Σαββάκη”


24/02/2010 - 17/03/2010
"Γιώργος Σαββάκης: Εικόνες από την παλιά Αθήνα" τιτλοφορείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του γνωστού λαϊκού καλλιτέχνη, που διοργανώνει η "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων.

Εγκαίνια: 24 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30

Πηγή έμπνευσης των έργων αποτελούν οι παιδικές αναμνήσεις του αθηναιογράφου δημιουργού, τα βιώματα της καθημερινής ζωής στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και η ιστορία του έθνους μας, απεικονίζοντας τοπία, λαϊκές γιορτές, ενδυμασίες, χαρακτήρες και στιγμιότυπα από τη ζωή στην παλιά Αθήνα, χωρίς να χρησιμοποιεί γραμμικά περιγράμματα, αλλά ζωγραφίζοντας κατευθείαν με χρώματα που κατασκευάζει ο ίδιος, αυτοσχεδιάζοντας για να πετύχει την απόδοση που θέλει.

Στην έκθεση οι πίνακες και τα σχέδια θα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή και με τις τοιχογραφίες του καλλιτέχνη, οι οποίες κοσμούν, έως και σήμερα, πολλές από τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής της Πλάκας.

Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του εικαστικού αθηναιογράφου Γιώργου Σαββάκη και μέσω αυτής η αναβίωση της παλιάς Αθήνας, μέσα στο πλαίσιο της διάσωσης των Ελλήνων λαϊκών-ναϊφ ζωγράφων, αποτελεί τον στόχο της έκθεσης που φιλοξενεί η "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων. Ως κίνητρο στάθηκε η επιθυμία μας, να αναδειχθεί η δυνατότητα αρμονικής συνύπαρξης του "χθες" με το "σήμερα", σε ένα χώρο, τους "Φούρνους" του Γκαζιού, που συνδυάζει την μνήμη με την ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία.

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης σημαντική ήταν η συμβολή, τόσο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, όσο και παραδοσιακών εστιατορίων στην περιοχή της Πλάκας, που δάνεισαν έργα από τις συλλογές τους, καθώς και της ΕΡΤ, η οποία παραχώρησε οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά), ο οποίος αποτελεί χορηγία της "Τεχνόπολις" και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Ο Γεώργιος Σαββάκης (1924-2004) γεννήθηκε στου Ψυρρή, αλλά έζησε και εργάστηκε στην Πλάκα μέχρι το θάνατό του. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει, ως αυτοδίδακτος, ήδη από τα μαθητικά του χρόνια στο δημοτικό. Το 1956 σχεδιάζει τοιχογραφίες σε περισσότερες από 40 παραδοσιακές ταβέρνες της παλιάς Αθήνας. Στα μέσα της δεκαετίας του '60, ταξιδεύει στην Ελβετία, όπου μένει και εργάζεται για μικρό χρονικό διάστημα. Από το 1973, με τις επίμονες προτροπές των φίλων του, αρχίζει να φιλοτεχνεί και σε καμβά. Το 1980, παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στην αθηναϊκή γκαλερί "Διογένης". Ακολουθούν πολλές ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο) και στο εξωτερικό (Η.Π.Α., Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία). Το 1991 του απονέμεται ο τίτλος του Ιππότη της Ελιάς από την ομώνυμη Αδελφότητα (Confrerie des Chevaliers de l'Olivier) στην Νυόν της Γαλλίας, σε αναγνώριση της δουλειάς του. Τον Φεβρουάριο του 2006, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, διοργανώνεται η τελευταία, μέχρι σήμερα, έκθεση με δημιουργίες του στο εστιατόριο "Θάλασσα" στο Μανχάτταν.

Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Μουσείο Βορρέ, στην συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, στο Διεθνές Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γαλλία και σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ τοιχογραφίες του κοσμούν, ακόμη, παραδοσιακές ταβέρνες στην περιοχή της Πλάκας, όπως η "Ταβέρνα του Βλάχου", η "Σπηλιά", η "Ταβέρνα του Σταματόπουλου", η "Ταβέρνα του Ψαρά", ο "Πλάτανος', η "Κληματαριά", η "Σαΐτα" και η "Αμβροσία".

Επιμέλεια έκθεσης: Παναγιώτης Δημητρόπουλος και Όλγα Σουφλιά

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη: 10:00-14:00 & 16:00-22:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10:00-22:00

Είσοδος ελεύθερη
Επικοινωνία:
210 3461589

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου