Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Αισθάνομαι…”


17/02/2010 - 28/02/2010
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και ο Οργανισμός για τα Πνευματικά Δικαιώματα των Φωτογράφων "Φοίβος" παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση φωτογραφίας "Αισθάνομαι".

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προβολής του δημιουργικού έργου των μελών του Οργανισμού "Φοίβος" και οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται προέρχονται είτε από την επαγγελματική τους δραστηριότητα σε τομείς όπως το ρεπορτάζ, την απεικόνιση τοπίων και τη μόδα, είτε από το, ως επί των πλείστων, δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς τους.

Εγκαίνια: Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 20:00

Οι φωτογραφικές απεικονίσεις διακρίνονται για την τεχνική τους αρτιότητα, αλλά δεν στηρίζονται αποκλειστικά μόνο σε αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αντίθετα, αναδεικνύουν την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία και αποτελούν "κατάθεση ψυχής" του καλλιτέχνη, ο οποίος μέσα από τις εικόνες του στοχεύει στο να διεγείρει τον θεατή να "αισθάνεται, να κατανοεί με τις αισθήσεις, να νιώθει".

Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 60 σύγχρονοι δημιουργοί φωτογράφοι, μέλη του οργανισμού "Φοίβος", ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι εξής:
Ακριβιάδης Χάρης, Αλεβίζος Μιχάλης, Ανδρεόπουλος Ανδρέας, Ανδριώτης Σταύρος, Αντωναρόπουλος Δημήτρης, Ασημακόπουλος Γιάννης, Βάζου Χριστίνα, Βεντούρης Γιώργος, Βεροπούλου Λυδία, Βούτσας Αλέξανδρος, Γιαννακούρης Πέτρος, Γρηγοριάδου Ελένη, Διαμαντόπουλος Σπύρος, Δούμα Θαλασσινή, Ζαφειρόπουλος Γιώργος, Ζαχαριάδης Βασίλης, Ζαχοπούλου Χριστίνα, Ζερδεβάς Τάκης, Ζουλιάτης Χρήστος, Καραβά Κυριακή, Καραχάλης Γιώργος, Κασέρης Νίκος, Κατωπόδης Σπύρος, Κλάϊν Αλεξάνδρα, Κολεσίδης Γιάννης, Κόντος Γιάννης, Κουλελής Γιάννης, Κοτσιρέας Ηλίας, Κοτσιρέας Χρήστος, Κουρή Μάρω, Κουτσαυτίκης Κώστας, Κυριακόπουλος Στέφανος, Κωνσταντινίδου Κατερίνα, Λουλακάκη Πέπη, Μακρής Βασίλης, Μαντής Αδαμάντιος, Μαραζιώτης Γιάννης, Μαρκαντωνάκη Σοφία, Ματσάγγος Στέλιος, Μιζάρα Στεφανία, Μοσχονάς Διονύσης, Μπακλαβάς Στέλιος, Μπαλάφας Κώστας, Μπεχράκης Γιάννης, Ντεκοπούλου Γεωργία, Οικονομόπουλος Νίκος, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Παναγιώτου Ορέστης, Πάσχος Στέφανος, Πατσούρας Μιχάλης, Πηλός Νίκος, Πιταράκης Λευτέρης, Ρουπίνας Άρης, Σμαραγδής Ανδρέας, Σικοτακοπούλου Λαμπρίνα, Σκουλάς Γιάννης, Σοφιανόπουλος Αλέξης, Σταυράκης Θανάσης, Σταυρίτης Νίκος, Τσακίρης Σπύρος, Τσεβάς Δημήτρης, Φιώρου Ελεονώρα, Φυλακτού Εύη, Χατζηκωστής Ανδρόνικος, Χαψής Λουκάς.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-20:00 και Κυριακή 10:00-14:00

Επικοινωνία:
210 3621601
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα "Φ. Κόντογλου"
Πηγή:http://www.cityofathens.gr

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ξενάκης, ο πρωτοπόρος


Μεγάλη αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της δημιουργίας ενός καταξιωμένου έλληνα της διασποράς, του Κωνσταντίνου Ξενάκη, οργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη στα Χανιά.

Τιμώντας τον εξ Αλεξανδρείας δημιουργό που γεννήθηκε το 1931 και εμφανίστηκε στο εικαστικό προσκήνιο του Παρισιού στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, η πινακοθήκη υπό την επιμέλεια της Πέγκυ Κουνενάκη, παρουσιάζει έργα από όλο το φάσμα της δημιουργίας του.

Ξεκινώντας από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, περνώντας στην άμορφη τέχνη, (informel) για να περάσει στα κινητικά έργα, θεάματα, περιβάλλοντα, έως τα σημειολογικά του, έργα με γραφές, σύμβολα, κώδικες και σήματα, ο Ξενάκης ανήκει στη γενιά των πρωτοπόρων Ελλήνων καλλιτεχνών που συμπορεύτηκαν με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους δημιουργώντας σημεία αναφοράς. Η έκθεση μετά τα Χανιά έρχεται στην Αθήνα, στις 18 Φεβρουαρίου, στην γκαλερί Καλφαγιάν.

Πηγή:http://www.ethnos.gr/

1η Έκθεση ζωγραφικής αφισών του Κινηματογράφου “Αθήναιον”


11/02/2010 - 14/02/2010
Ζωγραφιστές κινηματογραφικές αφίσες του Βασίλη Δημητρίου που κοσμούν την όψη του κινηματογράφου "Αθήναιον" θα παρουσιαστούν στην πρώτη έκθεση με τίτλο "Η εικαστική όψη του κινηματογράφου. Βασίλης Δημητρίου 60 χρόνια δημιουργίας" που διοργανώνει η "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων.

Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30.

Ο Βασίλης Δημητρίου είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στην Ελλάδα που συνεχίζει ακόμα να φιλοτεχνεί γιγαντοαφίσες διαστάσεων 6m x 2,5m και 8m x 2,5m για τον κινηματογράφο "Αθήναιον" στους Αμπελοκήπους. Η δουλειά του, από την δεκαετία του ΄50 έως σήμερα, που έχει αναγνωριστεί τόσο στην χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, απαιτεί τεράστια τεχνική δεξιότητα (δεδομένου ότι οι διαστάσεις είναι υπερφυσικές για ζωγραφικό έργο) και βέβαια, ικανότητα στην απόδοση της ατμόσφαιρας του έργου, πάνω στις γιγαντιαίες χάρτινες επιφάνειες.

Στις περισσότερες αφίσες οι συνθέσεις είναι πρωτότυπες, εμπνευσμένες πάντα από το θέμα της κάθε ταινίας, με την προσωπική του, ωστόσο, σφραγίδα να πρωταγωνιστεί, δημιουργώντας στον θεατή ένα άμεσο συναίσθημα. Γεγονός, που δεν καταφέρνει να αποδώσει η μοντέρνα ψηφιακή ανάλυση σε σχέση με την αχλή των φίλτρων στις παλιές αγαπημένες ταινίες.

Η παράδοση της ζωγραφισμένης γιγαντοαφίσας, που στολίζει ακόμη την πρόσοψη του γνωστού αθηναϊκού κινηματογράφου αντιστέκεται σθεναρά στη γυαλιστερή εκτύπωση μιας φωτογραφίας από τον υπολογιστή, χάρη στις χειροποίητες δημιουργίες του μοναδικού καλλιτέχνη του είδους. Κι όσο υπάρχει εκείνος ωφελείται και ο κινηματογράφος και το σινεφίλ κοινό.

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Μετά τις βασικές του σπουδές, μαθήτευσε δίπλα στους ζωγράφους Κώστα Γρηγοριάδη και Βικέντιο Μπέγκνερ, με εξειδίκευση στην γιγαντοαφίσα του κινηματογράφου και κοντά στον Βάγια Σεμερτζίδη για σχέδιο, ακουαρέλλα και λάδι. Ξεκίνησε να δουλεύει για τους κινηματογράφους στις αρχές της δεκαετίας του '50, μόλις δεκατεσσάρων χρόνων, τότε που γνωστοί κι άγνωστοι καλλιτέχνες διαμόρφωναν το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας με τις γιγαντιαίες δημιουργίες τους, ανοίγοντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της κινηματογραφικής αφίσας.

Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Πίνακές του ανήκουν στους Δήμους Παλαιού Ψυχικού και Χολαργού, στην Πινακοθήκη του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 22:00

Είσοδος ελεύθερη


Επικοινωνία:
210 3461589
Τόπος: "Τεχνόπολις", Αίθουσα "Νίκος Γκάτσος"
Διεύθυνση: Πειραιώς 100, Γκάζι
Πηγή:http://www.cityofathens.gr

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

«1821 - 1827 Μεγάλες Ναυμαχίες»

Εγκαίνια απόψε στις 7 για την έβδομη προσωπική έκθεση του Παναγιώτη Μαστραντώνη με τίτλο: «1821 - 1827 Μεγάλες Ναυμαχίες», στην αίθουσα τέχνης Estudio (Κυριαζή 22α Κηφισιά).

Τα ιστιοφόρα του καλλιτέχνη έχουν αμεσότητα και αντανακλούν το μεγαλείο της ελληνικής ναυτοσύνης, την ανείπωτη ομορφιά και τη δόξα των μοναδικών αγωνιστικών στιγμών ενός έθνους που πάσχιζε να λυτρωθεί από τα δεσμά μιας δυσβάσταχτης σκλαβιάς.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Επιστολές και πίνακες του Βαν Γκογκ παρουσιάζει έκθεση στο Λονδίνο


Επιστολές του Βαν Γκογκ, πίνακες και σχέδιά του αποτελούν την έκθεση «Ο πραγματικός Βαν Γκογκ: ο καλλιτέχνης και οι επιστολές του» που παρουσιάζεται στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου.

Περισσότερες από 35 επιστολές, γραμμένες από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, 65 πίνακες και 30 σχέδια που εκφράζουν τα θέματα των επιστολών παρουσιάζονται στην έκθεση.

Τα πιο πολλά γράμματα απευθύνονται στον αδελφό του και έμπορο τέχνης, Τεό, άλλα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή σε άλλους καλλιτέχνες, όπως ο Πολ Γκογκέν.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου στη Royal Academy of Arts.
Πηγή:http://www.tovima.gr

Έργα τέχνης με αντικείμενα από τα σκουπίδια


Μπορεί ένα χερούλι πόρτας, ένα σκουριασμένο φαράσι και τα πόδια μιας... γαμήλιας τούρτας, μέσα σ' ένα ξύλινο συρτάρι να γίνουν έργο τέχνης; Κι όμως, ο Μπάρι Φέλντμαν (Barry Feldman), ο οποίος ζει τα τελευταία 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, έχει καταφέρει να δημιουργεί αντικείμενα τέχνης με υλικά από τα σκουπίδια. Γυρνάει στην πόλη με το παλιό του αυτοκίνητο, συλλέγει αντικείμενα που βρίσκονται έξω από τους κάδους σκουπιδιών και τα επαναχρησιμοποιεί, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια ανακύκλωση... τέχνης.

"Συλλέγω κυρίως έπιπλα σπασμένα αλλά και ό,τι μπορώ να χρησιμοποιήσω για να δημιουργήσω τα έργα μου, ενώ επισκέπτομαι πολύ συχνά και το Μπιτ Παζάρ, όπου αγοράζω διάφορα αντικείμενα από τους παλαιοπώλες", αναφέρει ο κ. Φέλντμαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα έργα του, τα "κουτιά" όπως τα αποκαλεί, είναι μικρές, προσωπικές δημιουργίες μέσα σε παλιά και καινούργια ξύλινα κουτιά, με θέματα που ποικίλουν.

"Tα αντιμετωπίζω σαν ποιήματα, στα οποία χρησιμοποιώ αντικείμενα ή τμήματα αντικειμένων, εκεί όπου ο ποιητής χρησιμοποιεί λέξεις", λέει ο καλλιτέχνης για τα έργα του.

Και συμπληρώνει: "Στη συνέχεια, αυτό το 'ζωντανό ποίημα' παρουσιάζεται στο δικό του μικρό θέατρο, το κουτί. Μέσα στον τρισδιάστατο χώρο των κουτιών συνδυάζονται κάθε λογής χρώματα, σχήματα και υλικά. Η παρουσίαση ενέχει θεατρικά στοιχεία, ακόμα και μουσικά".

Ο Μπάρι Φέλντμαν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1945. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Swarthmore College και το 1971 μετακόμισε στο Cape Breton, Nova Scotia του Καναδά όπου κέρδισε την υποτροφία Canada Council Arts Grant for Painting. Το 1989 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και το 1992 έγινε ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών "Αμάλγαμα". Έχει παρουσιάσει τη ζωγραφική, τις κατασκευές και τις φωτογραφίες του σε πολλές ατομικές εκθέσεις.

"Αρχισα να μαζεύω αντικείμενα από τον δρόμο, όταν ζούσα στη Νέα Υόρκη και δυσκολευόμουν να πληρώσω το νοίκι μου. Έπαιρνα τότε τα πράγματα που έβρισκα στα σκουπίδια, πήγαινα σε διάφορα υπαίθρια παζάρια (flea market) που γινόταν στην πόλη και τα πουλούσα, εξασφαλίζοντας έτσι χρήματα για το νοίκι μου. Αργότερα σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω αυτά τα αντικείμενα στη δουλειά μου", μας λέει ο καλλιτέχνης.

Στην Ελλάδα ήρθε, μαζί με τη γυναίκα του, η οποία σπούδασε αρχαία ελληνικά, το 1989 και αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας, "για καλύτερη ζωή", όπως τονίζει και συμπληρώνει, με περηφάνια, ότι και τα τρία τους παιδιά είναι καλλιτέχνες.

Μόνο τα ελληνικά δεν μπόρεσε να μάθει καλά επειδή, "κάθε μέρα είμαι μόνος μου στα εργαστήρι για πολλές ώρες και δεν μιλάω με κανέναν".

Το εργαστήρι του είναι ένας τεράστιος , χαοτικός χώρος με κάθε λογής αντικείμενα, στοιβαγμένα στις πιο απίθανες γωνιές. Εκεί μπορείς να δεις σπασμένα πόδια από καρέκλες, χαλασμένους ανεμιστήρες, καλώδια και εξαρτήματα από ηλεκτρικές συσκευές, πλήκτρα από υπολογιστές και δεκάδες συρτάρια από ντουλάπες που περιμένουν να μεταμορφωθούν σε έργα τέχνης.

Σ΄ ένα καβαλέτο, στην μέση του εργαστηρίου, ο Μπάρι Φέλντμαν ζωγραφίζει την αυτοπροσωπογραφία του. Κοιτάζεται στον καθρέφτη που έχει βάλει στα δεξιά του για να βλέπει όλες τις λεπτομέρειες του προσώπου του και βουτάει το πινέλο του στην μπογιά, βυθιζόμενος για ακόμη μια φορά στη σιωπή και τη μουσική των χρωμάτων του...
Πηγή:http://news.ert.gr

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

«O Μiró της Μαγιόρκα»...


...στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

εγκαινιάζεται στα τέλη Φεβρουαρίου

«Το όνειρό μου, όταν θα μπορέσω να εγκατασταθώ κάπου, είναι να έχω ένα πολύ μεγάλο εργαστήριο, για να έχω χώρο και πολλούς πίνακες. Θα ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου στην κεραμική, στο τύπωμα, να έχω μία πρέσα». Jοan Miró, Παρίσι, 1938

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί από τα τέλη Φεβρουαρίου ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός της Αθήνας, την έκθεση «O Μiró της Μαγιόρκα». Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ και το Ίδρυμα Pilar i Joan Μiró της Μαγιόρκα, θα φιλοξενηθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου» και θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου 2010.

H έκθεση περιλαμβάνει πολύ σημαντικά έργα της δημιουργικής περιόδου του μεγάλου καλλιτέχνη στο εργαστήρι της Μαγιόρκα: λάδια και μεγάλο αριθμό χαρακτικών έργων της ώριμης περιόδου του, που αποδεικνύουν τη ζωντανή και πολύτιμη παρακαταθήκη του στη σύγχρονη ζωή.

Στην έκθεση παρουσιάζονται λάδια της περιόδου 1976-1981, πρωτότυπα χαρακτικά έργα από τις σειρές Els Gossos (Τα σκυλιά), Gens de la mer (Άνθρωποι της θάλασσας) και τη σειρά Fundacio Palma, καθώς και φωτογραφίες των Jean-Marie del Moral και Francesc Catalá-Roca από το εργαστήρι του Miró στη Μαγιόρκα.

Όλο το υλικό προέρχεται από το Ίδρυμα Pilar i Joan Μiró της Μαγιόρκα. Η έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» συγκεντρώνει έργα που φιλοξενήθηκαν σε μουσειακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη.

H έκθεση «O Μiró της Μαγιόρκα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Αίθουσες Ισμήνη και Ιφιγένεια
Διάρκεια έκθεσης: Φεβρουάριος - 30 Μαΐου 2010
http://miro.hellenic-cosmos.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο», ενότητα φωτογραφιών από το εργαστήρι του Καταλανού καλλιτέχνη φιλοξενείται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Επιμέλεια έκθεσης Θεσσαλονίκη & Αθήνα: Μάριος Ελευθεριάδης

Επιστημονική επιμέλεια: Maria Luisa Lax (Ίδρυμα Μiró της Μαγιόρκα)
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

“Έκθεση γλυπτικής του Μάνου Γρηγοριάδη”


28/01/2010 - 06/02/2010
Αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Μάνου Γρηγοριάδη με τίτλο "1969-2009 Πορεία έμπνευσης και ταραχής" διοργανώνεται με την υποστήριξη της "Τεχνόπολις".

Εγκαίνια: Πέμπτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 20:00.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα σαράντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας του γλύπτη και περιλαμβάνει ξεχωριστές ενότητες έργων, με διαφορετικά υλικά και τεχνικές: πέτρα, ορείχαλκο, χάλυβα, κλπ.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει έναν ταλαντούχο, αλλά παράλληλα σεμνό καλλιτέχνη, που με τα έργα του τιμά την χώρα καταγωγής του.

Ο Μάνος Γρηγοριάδης από μικρός είχε εκδηλώσει έφεση προς την γλυπτική. Ολοκληρώνοντας τις ακαδημαϊκές του σπουδές ως μηχανικός στην Ελλάδα, βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου μυήθηκε στα μυστικά της γλυπτικής τέχνης, δίπλα στον καθηγητή του Πανεπιστήμιου του Καΐρου, Αμπντάλ. Παράλληλα, μελέτησε την αρχαία αιγυπτιακή γλυπτική, ως συνεργάτης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Στην συνέχεια, το πάθος του για την αρχαία ελληνική γλυπτική τον οδήγησε στο Κέντρο Μελετών Ακρόπολης, όπου εργάστηκε επί δέκα χρόνια, συντηρώντας αρχαία γλυπτά και κατασκευάζοντας γύψινα εκμαγεία, ενώ συνεργάστηκε και με την Εθνική Πινακοθήκη, όπου οργάνωσε το εργαστήριο συντήρησης των γλυπτών. Η καριέρα του στο εξωτερικό του έχει χαρίσει βραβεία και διακρίσεις.

Ώρες λειτουργίας: 10:00-22:00

Είσοδος ελεύθερη

Επικοινωνία:
210 3461589
Τόπος: "Τεχνόπολις", Αίθουσα "Κωνσταντίνος Καβάφης"
Πηγή:http://www.cityofathens.gr

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Εύη Καραχλή και Νικόλ Παπάκου


Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 20:00
IANOS Αριστοτέλους 7

Έκθεση / Εικαστική εγκατάσταση
Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια έκθεσης με καλαπόδια των Εύη Καραχλή καιΝικόλ Παπάκου, με τίτλο «Χρωματιστά βήματα».

Διάρκεια έκθεσης: 26/1-13/2

Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα: 9.00-21.00, Σα: 9.00-18.00

Μια προσπάθεια ενάντια στη λήθη, ενάντια στην ταχύτητα της απώλειας των ευγενών… υλικών και της κυριαρχίας των πλαστικών… υλικών. Πάνω σ’ αυτά, που οι τσαγκάρηδες σκυμμένοι με αγάπη για την τέχνη τους έφτιαχναν τα υποδήματα μας, εμείς ξαναπερπατάμε μέσα στα τοπία της μνήμης, των παιδικών μας ονείρων, των επιθυμιών μας. Όνειρα ξυπόλυτα και πολύχρωμα.

Εύη Καραχλή και Νικόλ Παπάκου.
Πηγή:http://www.zougla.gr

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Πώς σώθηκε η Ακρόπολη από τη λεηλασία


Τον αγώνα προστασίας των αρχαιοτήτων στη μετεπαναστατική Ελλάδα εξετάζει αποκαλυπτική μελέτη της αρχαιολόγου Αγγελικής Κόκκου
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Σε ολόκληρο τον 18ο αιώνα και στις αρχές του 19ου στρατιές «φιλάρχαιων» Ευρωπαίων έφθαναν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα για να γνωρίσουν τον αρχαίο πολιτισμό, για τον οποίο πολλά και θαυμαστά είχαν διαβάσει στις πατρίδες τους. Φεύγοντας δεν παρέλειπαν να πάρουν μαζί τους ένα ενθύμιο. Για την ακρίβεια, πολύ περισσότερα, καραβιές ολόκληρες. Αν η Ελληνική Επανάσταση όμως και η ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους έβαλαν τέλος στη λεηλασία, ποιος και πώς θα έβαζε τάξη στον απέραντο ερειπιώνα της Αθήνας; Αρκεί και μόνο να φανταστεί κανείς το απόλυτο τίποτε από το οποίο έπρεπε να συσταθεί ένα κράτος, πόσω μάλλον την κατάσταση που επικρατούσε με τις αρχαιότητες.

Και όμως, ένα από τα πρώτα επίσημα μέτρα αφορούσε την προστασία των αρχαιοτήτων, δίνοντας έτσι την εκκίνηση ενός τεράστιου αγώνα ο οποίος συνεχίζεται ως σήμερα. Η φροντίδα για την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά και η δημιουργία των πρώτων συλλογών και μουσείων υπήρξε η εποποιία της ελληνικής Αρχαιολογίας. Γι΄ αυτό είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη η συμβολή της αρχαιολόγου κυρίας Αγγελικής Κόκκου η οποία στη μελέτη της «Η μέριμνα για τις αρχαιότητες στην Ελλάδα και τα πρώτα μουσεία» (εκδόσεις Καπόν) συγκεντρώνει όλα τα ντοκουμέντα μιας ηρωικής εποχής.

«Οτε οι Τούρκοι εκυρίευσαν τας Αθήνας κατέστρεψαν όλους τους οίκους πλην εξήκοντα. Εις το ευρύ ερείπιον όλης της πόλεως περιερχόμενός τις τότε απήντει πλείστα τεμάχια επιγραφών και παντός άλλου είδους λείψανα της αρχαίας γλυπτικής και αρχιτεκτονικής. Ουδέ την δύναμιν, ουδέ τα μέσα είχον να σώσω ταύτα. Εζήτησα από την τότε εν Ναυπλίω διαμένουσαν Αρχήν να μοι δοθώσιν εκατόν Φοίνικες, όπως δι΄ ετούτων μετακομίσω εις ασφαλέστερα μέρη, ό,τι ήν δυνατόν, αλλά δεν εισηκούσθην, όθεν ενησχολήθην να αντιγράψω παν ό,τι εύρισκον και να σημειώσω ό,τι ήν άξιον σημειώσεως επ΄ ελπίδι ίνα συναθροίσω ταύτα εν αρμοδιωτέραις περιστάσεσιν».

Αυτά γράφει ο Κυριάκος Πιττάκης , ο οποίος το 1832 έγινε ο πρώτος διορισμένος επιστάτης αρχαιοτήτων. Γιατί μπορεί η Αθήνα να ήταν ακόμη ένα κατεστραμμένο χωριό- δεν ήταν καν η πρωτεύουσα της χώρας-, αλλά η μέριμνα για τις αρχαιότητες είχε προηγηθεί. Πού θα συγκεντρώνονταν όμως και πώς θα φυλάσσονταν τα αρχαία;

Η επιστράτευση
Η ανεύρεση κατάλληλων χώρων υπήρξε ό,τι δυσκολότερο. Εκκλησίες, σχολεία, δημαρχεία, δημόσια κτίρια αλλά κυρίως τα ίδια τα μνημεία επιστρατεύθηκαν. Η εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας (του 11ου ή 12ου αιώνα, χτισμένη επάνω στα λείψανα της Βιβλιοθήκης του Αδριανού και σήμερα κατεδαφισμένη), το Θησείο, η Στοά του Αδριανού, ο Πύργος των Ανέμων, η εκκλησία της Παναγίας Γοργοεπηκόου, ο Αγιος Δημήτριος ο Κατηφόρης, οι «Γίγαντες» (στη θέση του Ωδείου του Αγρίππα), το «Βουλευτήριο» (έτσι ονομάζονταν τα λείψανα του τείχους νοτίως της Αρχαίας Αγοράς), η Στοά του Αττάλου, το Διονυσιακό θέατρο, το Ασκληπιείο, ο Κεραμεικός και, φυσικά, η Ακρόπολη γίνονται «μουσεία».

Ο Πιττάκης, συνειδητοποιώντας ότι πρέπει να τοποθετήσει τα αρχαία σε όσο το δυνατόν ασφαλέστερους χώρους, σχηματίζει την πρώτη αρχαιολογική συλλογή επάνω στην Ακρόπολη. Αρχικώς φυλάσσει τα αρχαία στον «προμαχώνα», που δεν ήταν τίποτε άλλο από τον μεσαιωνικό πύργο, ο οποίος όμως γρήγορα κατεδαφίστηκε, οπότε τα αρχαία μεταφέρθηκαν στο τζαμί του Παρθενώνα. Το 1858 ο ίδιος θα κατεδαφίσει μια θολωτή δεξαμενή στα δυτικά του ναού και εκεί θα βρει εντοιχισμένες επιγραφές, ψηφίσματα, ενεπίγραφα βάθρα αγαλμάτων και θραύσματα γλυπτών. Τα αρχαία έχουν φθάσει πια τις 3.700. Ετσι, νέα μετακίνηση επιβάλλεται στην πυριτιδαποθήκη ανατολικά του Ερεχθείου.

Ο τοίχος
Μεγάλος αριθμός μαρμάρων, εξάλλου, που βρίσκονταν σκόρπια επάνω στην Ακρόπολη, συγκεντρώνονται και «χτίζονται» σε έναν ιδιόμορφο τοίχο, ο οποίος θα κατεδαφιστεί πολύ αργότερα, το 1888, από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Καββαδία, ο οποίος θα μεταφέρει τα αρχαία στο Μικρό Μουσείο της Ακρόπολης, στο «μπελβεντέρε» και στον ελεύθερο χώρο μεταξύ των δύο μουσείων. Δύο άλλες συλλογές σχηματίζονται μετά τον καθαρισμό των μνημείων, αυτή τη φορά στα Προπύλαια- η μία στο κεντρικό τμήμα τους και η άλλη στην Πινακοθήκη.

Ο Παρθενώνας συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως μουσείο περιλαμβάνοντας πλήθος αρχαιοτήτων. Στον ναό της Αθηνάς Νίκης συγκεντρώνονται τα αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου και οι ανάγλυφες πλάκες με τις Νίκες από το θωράκιο. Εξάλλου όσα αρχαία μάρμαρα βρίσκονται διάσπαρτα τοποθετούνται λόγω έλλειψης χώρου σε ξύλινα πλαίσια, αφού προηγουμένως στερεωθούν μεταξύ τους με γύψο και καρφιά.

Οι κλοπές
Μπορεί ο τρόπος αυτός να θεωρείται σήμερα αντιεπιστημονικός, ωστόσο για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, αν μη τι άλλο προστάτευε τα αρχαία από κλοπές και φθορές. Το 1833, βρετανός ναύτης θα σπάσει ένα τμήμα μιας ανάγλυφης μορφής της ζωφόρου του Παρθενώνα, και δεν θα λείψουν, φυσικά, οι προσπάθειες κλοπών. Τα μέσα για τη διαφύλαξή τους ελάχιστα. Και ο Πιττάκης, μη έχοντας καμία άλλη δυνατότητα προστασίας τους, καταφεύγει στο ελάχιστο και πλέον απλοϊκό: αναποδογυρίζει τις επιγραφές και τα ανάγλυφα ή τα κρύβει κάτω από τα ερείπια, φθάνει μάλιστα να καλύψει το Ερεχθείο με πέτρες για να το διαφυλάξει από τους βανδαλισμούς.

Δύο φορές κινδύνευσαν από κλοπή τα αγγεία, τα χάλκινα αντικείμενα και τα άλλα έργα μικροτεχνίας που είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές της Ακρόπολης και φυλάσσονταν σε ένα τούρκικο, ετοιμόρροπο σπίτι που βρισκόταν μπροστά από το Ερέχθειο. Είναι δε άξιο θαυμασμού πώς, από αυτό το χάος, κατέστη δυνατόν να προκύψει τάξη στα χρόνια που ακολούθησαν. Παρ΄ όλα αυτά, κάποιες ομοιότητες με τη σημερινή εποχή, όσον αφορά την έλλειψη χώρων συγκεκριμένα, μπορεί να τις διακρίνει κανείς. Αυτό το απέραντο μουσείο, που είναι η Ελλάδα, απαιτεί διαρκώς το καλύτερο.
Πηγή:http://www.tovima.gr

Οι μαθητές για το δάσκαλο


Ομαδική έκθεση, αφιερωμένη στον επιφανή ζωγράφο και σημαντικό δάσκαλο Δημήτρη Μυταρά, παρουσιάζεται από την ερχόμενη Δευτέρα στην Gallerie Glikas (Ελευθερίου Βενιζέλου 97).

Οι μαθητές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών τον τιμούν και συνεκθέτουν μαζί του, με αφορμή αυτή τη συνάντηση. Ο Δημήτρης Μυταράς, νυν ακαδημαϊκός και με αδιάκοπους ρυθμούς, συνεχίζει τη δημιουργική του προσφορά στο καλλιτεχνικό προσκήνιο, τόσο στο πνευματικό στερέωμα όσο και στο εικαστικό γίγνεσθαι του τόπου μας -και όχι μόνο.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Συνθέσεις και Φόρμες



Εκθεση γλυπτικής του Κώστα Ευαγγελάτου
Η ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικών κατασκευών του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Συνθέσεις και Φόρμες», εγκαινιάστηκε χθες στον εκθεσιακό χώρο Λουτρά «Παράδεισος» (Εγνατίας και Γενναδίου), στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εικαστικά και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich.

Το 1990, ίδρυσε την ομάδα τέχνης του Art Studio, «Est». Το 2000, γυρίστηκε από τον Αγγλο σκηνοθέτη, Γιαν Ράσελ, η ταινία «Κώστας Ευαγγελάτος - ο Ελληνας Νάρκισσος», που προβλήθηκε στο αγγλικό Channel 4, καθώς και το βίντεο-φιλμ costasest από την Αγγέλα Μυλωνάκη. Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές συναντήσεις. Εργα του ανήκουν σε πολλές συλλογές τέχνης.


Ο εικαστικός μάς μίλησε για την τρέχουσα έκθεσή του, που τελεί υπό την αιγίδα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και θα διαρκέσει έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Ποιο είναι το θέμα της έκθεσης;

«Ο θεματικός τίτλος της έκθεσής μου είναι ''Συνθέσεις και Φόρμες''. Επέλεξα ζωγραφικά μου έργα κυρίως μεγάλων διαστάσεων, αλλά και μικρών, που είναι εμφανής η συνθετική δομή τους, η σχεδιαστική και χρωματική τους σύνθεση. Επίσης, επιζωγραφισμένα γεωμετρικά αντικείμενα - σφαίρες, κώνους και μη κανονικά σχήματα φόρμες, των οποίων καθοδηγούν την συνειρμική μου γραφή και χρώση πάνω τους, με εννοιολογικά και συμβολικά στοιχεία. Πρόκειται για μια θεματική σειρά, που εκφράζει τις πρόσφατες αισθητικές μου αναζητήσεις».

Εργο του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Μνημειακή Στήλη».
Ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη τεχνική;

«Η τεχνική μου, από το 2005 περίπου, βασίζεται στην απευθείας χρήση του παστόζου λαδιού πάνω σε προετοιμασμένες επιφάνειες. Βέβαια, αυτό γίνεται σε συνάρτηση με μεικτές τεχνικές, που προϋποθέτουν σχεδιαστική ευχέρεια και άμεση χρωματική αντίληψη. Με το συνδυασμό εγκεφαλικών και συναισθηματικών στοιχείων, στοχεύω στη συγκινησιακή επικοινωνία με το θεατή».

Μέσα από τις ζωγραφικές σας συνθέσεις, αρχαϊκά πρόσωπα και σώματα μοιάζει να διηγούνται σύγχρονες ιστορίες.

«Τα ιδιότυπα αρχαϊκά μοτίβα, που πρωταγωνιστούν στα έργα μου, είναι ουσιαστικά σύγχρονες μορφές - μοντέλα, που η διαχρονική λιτή ομορφιά τους, η ερωτική τους έκφραση, η πνευματικότητα και η νεανική τους χάρις αναβλύζει από το βιωμένο παρόν. Τόσο τα πρόσωπα όσο και τα σώματα διηγούνται μια αποστασιοποιημένη περφόρμανς εσωτερικών διαδρομών και αισθημάτων, στο πλαίσιο μιας βιωματικής τέχνης που ακολουθώ, χωρίς υπαναχωρήσεις και ενοχές».

Τα επιζωγραφισμένα γλυπτά υμνούν την άτυπη τελειότητα της γεωμετρίας;

«Επιζωγραφισμένες γλυπτικές κατασκευές φιλοτεχνώ από την αρχή της πορείας, μου με κίνητρο την προέκταση στον τρισδιάστατο χώρο. Αρχικά, με την μεγάλη σειρά των ''Σωματογραφιών'' μου, προσπάθησα να αναδείξω εικαστικά τις γεωμετρικές σχέσεις που περικλείει το ανθρώπινο σώμα. Η τέλεια γεωμετρική φόρμα μού παρέχει έναν πόλο ασφάλειας, ώστε ελεύθερος να ζωγραφίσω, να χαράξω και να γράψω πάνω της έννοιες, σύμβολα, ονόματα προσώπων, σινιάλα της εποχής μας. Η γυμνή αλήθεια των γεωμετρικών σχημάτων έλκει την όραση και επικεντρώνει την εσωτερική έκφραση του καλλιτέχνη στην απόδοση και την ταύτιση του με το έργο του».

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Νέος χώρος τέχνης: Ομαδική έκθεση LABYRINTH 1


Η gallery genesis, ένας νέος χώρος τέχνης, ανοίγει τις πόρτες του στο φιλότεχνο κοινό της Αθήνας, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 με την Ομαδική Έκθεση LABYRINTH I. Οκτώ διακεκριμένοι καλλιτέχνες με ογδόντα αντιπροσωπευτικά έργα τους θα επιχειρήσουν να ευαισθητοποιήσουν τις αισθήσεις σας και να σας μεταφέρουν σ’ ένα νοητικό λαβύρινθο απρόσμενων εικόνων, που θα κεντρίσουν και θα απελευθερώσουν τη φαντασία και… τις φαντασιώσεις σας. Μοναδικός σκοπός τους να σας κάνουν να χαθείτε σε έναν δαιδαλώδη κόσμο εικόνων.
Για να βγείτε από το Λαβύρινθο, δεν έχετε παρά ν’ αναζητήσετε… την Αριάδνη.

Οι καλλιτέχνες με αλφαβητική σειρά:

ARNE FRIFARARE γεννήθηκε και ζει στη Στοκχόλμη

FERN SCOTT OLSSON γεννήθηκε στον Καναδά και ζει στη Στοκχόλμη

GABRIELLE POOL γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και ζει στην Αυστραλία

JAMES LEGGAT γεννήθηκε στη Σκωτία και ζει στο Λονδίνο

KATE MACDONALD γεννήθηκε στη Σκωτία και ζει στη Χιλή

MICHAEL HADJIHARALAMBOUS γεννήθηκε και ζει στη Αθήνα

OLIVER WILSON γεννήθηκε και ζει στο Λονδίνο

STEFAN PETRIDIS γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στην Αθήνα



Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Sandie Lowry.

Ειδικός σύμβουλος ο Kenth Sven Lennart Thunberg.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου.

Τα έργα των καλλιτεχνών θα αναρτηθούν στο site www.gallerygenesisathens.com μετά τις 25 Φεβρουαρίου 2010.

Gallery genesis. Χάρητος 35, Κολωνάκι

Τρίτη – Πέμπτη - Παρασκευή 11:00 – 20:30

Τετάρτη - Σάββατο 11:00 – 16:00
http://news.ert.gr/images/stories/culture/2010/gallery-genesis.jpg

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Βυζαντινή «επιδρομή» στη Γερμανία


Μεγάλη έκθεση με θέμα τον πολιτισμό του Βυζαντίου εγκαινιάζεται στις 26 Φεβρουαρίου στη Βόννη
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ
Το Βυζάντιο «χτυπάει» και πάλι στην Ευρώπη με μια μεγάλη έκθεση στη Γερμανία. «Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο» είναι ο τίτλος της και θα εγκαινιαστεί στις 26 Φεβρουαρίου στην Κunst und Αustellungshalle der Βundesrepublik Deutschland στη Βόννη με τη συμμετοχή μεγάλων μουσείων του κόσμου, τα οποία πρόκειται να αποστείλουν έργα τους. Μεταξύ αυτών, το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, το Ερμιτάζ, το Ιστορικό Μουσείο Μόσχας και άλλα, ενώ η Ελλάδα θα συμμετάσχει με αντικείμενα που προέρχονται από τρία μουσεία: το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Μπενάκη. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για την έκθεση ανήκει στους Γερμανούς, καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτή η σημασία και η σπουδαιότητα του Βυζαντίου όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό.

Συνδιοργανωτής της έκθεσης είναι το Ronisch- Germanisches Ζentralmuseum, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία αρχαιοτήτων της Γερμανίας, με σπουδαίο ερευνητικό κέντρο, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του προκειμένου να αποσταλούν στη Βόννη 66 αντικείμενα βυζαντινής τέχνης.

Σε εκθεσιακούς χώρους 5.600

τ.μ. πρόκειται να αναδειχθούν ο πολιτισμός και η ιστορία του Βυζαντίου από την ίδρυσή του το 324 μ.Χ. ως την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453. Η έκθεση θα επικεντρωθεί ωστόσο κυρίως στην περίοδο από τον Ιουστινιανό και τον 6ο αιώνα ως την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους. Στόχος των επιμελητών είναι να καταδειχθεί η επίδραση που άσκησε το Βυζάντιο στη Δύση, επίδραση με διάρκεια και σημασία ως και τη σύγχρονη εποχή. Θα παρουσιαστούν λοιπόν όλες οι σύγχρονες έρευνες αναφορικά με τη βυζαντινή περίοδο και θα προβληθούν τα επιτεύγματα του πολιτισμού αλλά και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το βυζαντινό κράτος, η τέχνη και ο πολιτισμός γενικότερα, η θρησκεία, η κοινωνία, η οικονομία και ο στρατός αποτελούν επί μέρους θέματα της έκθεσης, η οποία θα αναπτυχθεί σε δύο βασικούς άξονες: έναν χρονολογικό και έναν θεματικό.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου θα παρουσιαστούν και μεγάλα βυζαντινά κέντρα που διαδραμάτισαν σημαντικό πολιτικό, πνευματικό, θρησκευτικό ή καλλιτεχνικό ρόλο στην Ιστορία. Ετσι, εκτός από την Κωνσταντινούπολη, ιδιαίτερη εκθεσιακή μνεία θα γίνει για την Εφεσο, το Σινά και τη Ραβέννα. Η ψηφιακή τεχνολογία, τέλος, φαίνεται ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στην παρουσίαση αλλά και στην αναπαράσταση της ζωής στο Βυζάντιο. Ε ικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, κοσμήματα, νομίσματα, κεραμικά πρόκειται να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στη Βόννη. Συγκεκριμένα, 13 έργα προέρχονται από το Βυζαντινό Μουσείο. Ανάμεσά τους, μια μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη παράσταση κενταύρου και χορεύτριας και τμήμα μαρμάρινου επιστυλίου με πουλιά και ζώα- και τα δύο του 11ου-12ου αιώνα-, τμήμα αμφιπρόσωπης πλάκας με παράσταση μέδουσας (στη μία όψη) και σταυρού (στην άλλη) του 5ου-6ου αιώνα, εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας (12ος αιώνας), χειρόγραφο Ευαγγέλιο και χειρόγραφο ειλητάριο με τη λειτουργία του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου από τη Μονή Δουσίκου (12ος αιώνας), εικόνα της Εγερσης του Λαζάρου (12ος αιώνας).

Από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προέρχονται 40 έργα, μεταξύ των οποίων αρχιτεκτονικά μέλη που χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου, όπως ένας κορινθιακός κιονίσκος (4ος-5ος αιώνας) και ένα κορινθιακό κιονόκρανο (5ος-6ος), τοιχογραφία από διακόσμηση τάφου με φυτικά θέματα (6ος αιώνας) και γεωμετρικά θέματα (4ος-5ος αιώνας), ένα επαργυρωμένο χάλκινο διάδημα, χάλκινα ενώτια, πέντε χάλκινα βραχιόλια και ένα χάλκινο δακτυλίδι (όλα 10ος-12ος αιώνας), εφυαλωμένες κούπες με διακοσμητικά σχέδια (13ος-14ος αιώνας) και άλλα. Τέλος, 13 αντικείμενα θα αποσταλούν από το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουνίου 2010.
Πηγή:http://www.tovima.gr

«Μικροί τροπικοί» με πρωταγωνιστές παιδιά


Εκθεση της Ειρήνης Ηλιοπούλου
Τη δεύτερη ενότητα της τελευταίας δουλειάς της, που φέρει τον τίτλο «Μικροί Τροπικοί», παρουσιάζει η εικαστικός Ειρήνη Ηλιοπούλου, έως τις 30 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Κολωνάκι).


Στα νέα έργα της -που θυμίζουν απαγορευμένα παιχνίδια-, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα παιδιά. Πρόκειται για δημιουργίες που συνδιαλέγονται μεταξύ τους και λειτουργούν σαν μια μνημονική οθόνη, καθώς ξετυλίγουν ως ονειρικά επεισόδια τις αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις της παιδικής ηλικίας, που αποτελούν ενδόμυχες ενθυμήσεις και οικουμενικά πρότυπα.

Οι πίνακες διηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία. Αποτελούν μια αδιάλειπτη διήγηση, με ήρωες που «συνομιλούν» μεταξύ τους και επανέρχονται στον καμβά της, ενίοτε ως ενσάρκωση της ίδιας της ζωγράφου, που μας μίλησε για τους «Μικρούς Τροπικούς» της.

Μιλήστε μας για τον «κεντρικό άξονα» της έκθεσης;

«Οι μικροί τροπικοί είναι μεταφορικά οι κύκλοι της ζωής, καλά κρυμμένοι στο βάθος του υποσυνείδητου. Κατάδυση στους κυκλικούς λαβύρινθους, όπου διαμορφώνεται η παιδική ηλικία, μέσα από τα όνειρα, τους εφιάλτες και τις επιθυμίες μας. Οι καταστάσεις αυτές προσωποποιούνται από παιδικές φιγούρες, φυσιογνωμικά διφορούμενες».

Εκεί που η μητέρα φύση αγκαλιάζει με την ομορφιά και την τελειότητά της ονειροπαρμένες παιδικές φιγούρες, κρύβεται το μυστήριο του ψυχικού μας λαβύρινθου;

«Ολοι μας έχουμε το κλειδί, που, αν το χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα, ανοίγει τις δύσβατες περιοχές του μυαλού μας. Τα παιδιά, στα έργα μου, προστατεύονται από τη φύση και καθοδηγούνται από αυτήν, όπως στα παραμύθια. Η βελτίωση της εικαστικής γλώσσας, στη δική μου περίπτωση, ανοίγει δρόμο και φωτίζει την κάθοδο στους λαβύρινθους του μυαλού. Οταν αρθρώνεται ζωγραφικά μια ''έννοια'' και γίνεται μέρος της εικόνας, ελευθερώνει το χώρο πίσω της για τις επόμενες, που περιμένουν να γίνουν λόγος, εικόνα, ήχος κ.λπ.».

Η «μαγική» ικανότητα ενός ζωγράφου, να μετατρέπει τη φαντασία σε ύλη, είναι μια λειτουργία τόσο έμφυτη και αυτόματη όσο η αναπνοή;

«Δεν πιστεύω σε μαγικές ικανότητες, αλλά στο διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των ονείρων και των επιθυμιών. Τίποτα δεν γίνεται αβίαστα, εκτός από σπάνιες, ίσως, φωτεινές εξαιρέσεις... Επίσης, πιστεύω στη δύναμη και το θάρρος της καθαρής επιλογής, στην πολλή δουλειά και στην εκπαίδευση του να ακούς τι σου λέει το τελάρο, όταν εναποθέτεις επάνω του συγκεχυμένες φόρμες που ζητούν ξεκαθάρισμα και τακτοποίηση. Αυτά, σε πρώτο στάδιο γίνονται περισσότερο «ορμητικά» θα έλεγα, παρά «αυτόματα». Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η διαδικασία που ακολουθεί μετά, ώστε να αφαιρεθούν τα περιττά και να μείνει η ουσία».

Πόσο δύσκολο είναι να προλάβεις την ασύλληπτη ταχύτητα της σκέψης και να τη «φυλακίσεις» σε μια εικόνα;

«Δεν νομίζω πως φυλακίζεται η σκέψη σε εικόνα. Αλλιώς λειτουργεί. Μέσα από τις αλλεπάλληλες αλλαγές, σβησίματα, παστώματα ύλης κ.λπ., δημιουργούνται εικόνες που προκαλούν το διάλογο και κινητοποιούν τη σκέψη του θεατή. Οσο πιο γερά γίνεται το δέσιμο της μορφής με το περιεχόμενο, τόσο η εικόνα, που βγαίνει προς τα έξω, πλησιάζει να εκφράσει αυτό που θέλει να πει ο ζωγράφος».

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Φωτογραφίες από το Βερολίνο του 1989

Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Βερολίνο, Νοέμβριος 1989» διοργανώνει από σήμερα το αθηναϊκό Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16) στο φουαγιέ του μαζί με τη Γερουσία του Βερολίνου.

Το βλέμμα στρέφεται στο άνοιγμα του Τείχους, έτσι όπως το έζησαν 14 φωτογράφοι από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία. Και η φωτογραφία μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος εσωτερικής απελευθέρωσης. Η εικόνα απαθανατίζει έντονα βιωμένες στιγμές και γεγονότα, εμπειρίες μοιρασμένες με άλλους ανθρώπους.

Η γοητεία αυτής της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι οι φωτογράφοι έχουν μετατρέψει τόσο διαφορετικά ο ένας από τον άλλον την πραγματικότητα του Βερολινέζικου Νοέμβρη 1989 σε εικόνα. Με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Οι «μουντζούρες» του Αλέκου Κυραρίνη


Τα έργα του 24χρονου Αλέκου Κυραρίνη , τα οποία εκτίθενται στον Χώρο Τέχνης 24 (Σπευσίππου 38, Κολωνάκι), και ειδικά τα σκίτσα του, θυμίζουν τις μουντζούρες που ο καθένας σχεδιάζει όταν ακούει βαθυστόχαστες αναλύσεις και έχει μπροστά του λευκό χαρτί. Ο ίδιος ο ζωγράφος μάς εισάγει στον εικαστικό κόσμο του: «Δεν έχει σημασία το θέμα που ζωγραφίζεις, αλλά η δύναμη που έχει η ζωγραφική σου να το εννοήσει. Ούτε χρειάζονται βαθυστόχαστες σκέψεις. Η τέχνη έχει τον ρόλο να γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο πραγματικό και στο βαθυστόχαστο».

Με τον αυθορμητισμό και την οικειότητα της λαϊκής τέχνης, ο Αλέκος Κυραρίνης σχολιάζει με γραμμές, χρώματα και μεγάλο πάθος τη συνύπαρξη του αγγέλου και του δράκου, τη μάχη του καλού και του κακού. Ετσι πλάθει την ουσία της ζωγραφικής του και σχεδιάζει έναν αποκλειστικά δικό του δρόμο, ανατρεπτικό και εν πολλοίς επαναστατικό: «Η ζωγραφική θα πρέπει να έχει τον καθαρό νου ενός αριστουργήματος και τη ζεστή καρδιά μιας μουντζούρας». Αυτή η τρίτη ατομική έκθεσή του θα διαρκέσει ως τις 20 Φεβρουαρίου.
Πηγή:http://www.tovima.gr

Από τη Β. Κορέα

Τριτη, 19 Ιανουαριου 2010 07:00 Την εικαστική έκθεση παραδοσιακών έργων τέχνης καλλιτεχνών από τη Βόρεια Κορέα, εγκαινιάζει απόψε στις 7 ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Φ. Κόντογλου» του πνευματικού του κέντρου (Ακαδημίας 50).
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Εκθεση και ημερίδα για τον πολυδιάστατο κόσμο του σύγχρονου σχεδιασμού Ντιζάιν για μια ζωή στην καρδιά της Αθήνας


Eκθεση πολυδιάστατη και πολυσυλλεκτική για το design καταφθάνει στην Αθήνα, στις 22 και 24 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα».

Η πρώτη έκθεση αποκλειστικά για το design έρχεται στην Αθήνα και έχει το δεσμευτικό τίτλο «Design for Life», ενώ ενισχύεται από μια ειδική ημερίδα που θα γίνει στην «Τεχνόπολι». Τα εκθέματα υπογράφουν γνωστοί designers, ενώ στo πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το design με συμμετοχή καταξιωμένων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών, αλλά και με παρουσίαση νέων ταλαντούχων designers.

Πολυθρόνα bohemien της Patricia Urquiola για τον οίκο Moroso.
Στην έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστούν εκθέματα με πρωτοποριακά σχήματα και χρωματισμούς, που προκαλούν και συγχρόνως προτείνουν μία άλλη άποψη, μία ανατροπή ίσως στον συμβατικό τρόπο της καθημερινής μας ζωής. Πρόκειται για δημιουργίες που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με τη σύγχρονη τέχνη και προτείνουν μία ευκαιρία αλλαγής της καθημερινής ζωής προς το καλύτερο και επανεκκίνησης του συστήματος με ένα design απλό, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητο, προσιτό σε όλους.

Η παρουσίαση της έκθεσης είναι σε μορφή DESIGN art GALLERY με τη συμμετοχή και συμπαράσταση των εκθετών της, που προτείνουν το πρωτοποριακό design και όχι μόνο, με υλοποιημένα εκθέματα από designers όπως οι: Alessandro Mendini, Alvar Aalto, Kenzo, Versace, Tapio Wirkkala, Andy Warholl, Philippe Starck, Gio Pondi, Charles Eames, Massimo Ghini, Karim Rashid, Zaha Hadid, Patricia Urquiola, Barbara Vaessen, Michael Thonet, Renzo Piano, Antonio Citerio, Dafne Koz, Tom Dixon, Ron Arad, Giulio Capellini, Enrico Franzolini, Jasper Morrison, Andrea Branzi, Andrea Crosetta, Toyo Ito και Tobia Scarpa.

Μινιμαλισμός, μοντέρνες φόρμες, ακόμη και πολυτέλεια είναι οι πρώτες ύλες που μεταμορφώνουν τους χώρους που ζούμε. Οι designers δημιουργούν με αναφορά σε όλες τις σφαίρες της ζωής, χωρίς περιορισμούς ή υπερβολές, οργανικές φόρμες, εμπνευσμένες κυρίως από το φυσικό περιβάλλον και το ανθρώπινο σώμα (dimensione uomo) και λιγότερο από την ακατανόητη βιολογία (Ros Lovergrove βιολόγος του design). Οι σχεδιαστές δείχνουν να θέλουν να ξεφύγουν από τη δημιουργία εντυπώσεων - το κλισέ των τελευταίων χρόνων και να αναζωογονήσουν τις αισθήσεις σε μία περίοδο που δοκιμάζονται από το απρόβλεπτο και την αβεβαιότητα.

Καρέκλα Bugatti Rancing του Francois Azambourg για τον οίκο Cappellini.
Τη δεύτερη μέρα λειτουργίας της έκθεσης, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου θα διοργανωθεί ημερίδα για το design στο Αμφιθέατρο του Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων. Οι εισηγητές (Δημήτρης Φατούρος, Θεοφάνης Μπομπότης, Νίκος Μανάφης, Γιάννης Γκίκας, Αλκης Καστελλάνος) θα καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το design στην καθημερινότητά μας, καθώς και το νέο ρόλο που καλείται να παίξει στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Η νέα γενιά του ελληνικού design θα εκπροσωπηθεί στην ημερίδα με τη συμμετοχή δύο νέων ανερχόμενων designers καθώς και με την παρουσίαση σχεδιαστικών προτάσεων σπουδαστών από τις σχολές design «ΒΑΚΑΛΟ» και «ΔΟΜΗ».

Ιnfo

* Έκθεση «Design for Life»

Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο

Ώρες Λειτουργίας: την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου από τις 10:00 έως τις 23:00, το Σάββατο 23 από τις 10:00 έως τις 21:00 και την Κυριακή 24 από τις 10:00 έως τις 16:00.

* Ημερίδα Για Το Design

Παρουσίαση Νέων Ελλήνων Σχεδιαστών & Σπουδαστών Σχολών Design

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου από 10:00 έως 13:00, Αμφιθέατρο του Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι).
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Τα βλέμματα του πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη


Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010 Με μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων η Κωνσταντινούπολη παίρνει από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου τη σκυτάλη (μαζί με τη γερμανική πόλη Έσση και το Πετς της Ουγγαρίας), της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010.

Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρώτη τουρκική πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωση και ελπίζει ότι με τις 170 πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα οργανώσει, να προσελκύσει περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες.

Για αύριο Σάββατο προβλέπεται να δοθούν πολλές συναυλίες, παραστάσεις δρόμου και επιδείξεις με πυροτεχνήματα ενώ πολλά μουσεία έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.

Περίπου 5.000 προσκεκλημένοι θα παραστούν στη δεξίωση που θα δοθεί, παρουσία του προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τους οργανωτές 20 χώρες θα εκπροσωπηθούν σε υπουργικό επίπεδο.

Στο πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, το οποίο έχει αναλάβει ο οργανισμός "Istanbul-2010", περιλαμβάνονται τα εγκαίνια, τον Ιούλιο, του "Μουσείου Αθωότητας", που βασίζεται σε μια ιδέα του Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, η έκθεση "Από το Βυζάντιο στην Ισταμπούλ" (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) που έχει ήδη παρουσιαστεί στο Παρίσι, το ευρωπαϊκό φεστιβάλ θεάτρου των πανεπιστημίων (Μάιος) αλλά και μια συναυλία του συγκροτήματος U2 (Σεπτέμβριος).

Πηγή:http://www.skai.gr

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου από το ΕΜΣΤ Το σώμα μητρόπολη ενός σπάνιου εικαστικού χάρτη

Γυναίκα καθισμένη σε ντιβάνι, 1984. Λάδι σε μουσαμά. Ευγενική παραχώρηση Στεφανίας Ισμαήλου.
Η σπάνια τέχνη του Χρόνη Μπότσογλου ξεκινά από τον κεντρικό άξονα του ανθρώπινου σώματος και απλώνεται πέρα από τον καμβά του, σε σχολιασμούς κοινωνικούς και συνύπαρξης που φέρουν την ιδιαίτερη χειρονομιακή σφραγίδα του. Μια σφραγίδα που θα ακολουθήσει το κοινό μέσα από την περιήγηση που ετοιμάζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση που αφιερώνει στο σημαντικό εικαστικό καλλιτέχνη.

Γυναίκα καθισμένη (προφίλ), 1983. Λάδι σε μουσαμά. Mουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμος Ροδίων.
H τέχνη της μεταπολεμικής γενιάς αναδύεται με όλη της την ορμή, χάρη στη μεγάλη αναδρομική έκθεση ενός κορυφαίου εκφραστής της από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο λόγος βέβαια για τον Χρόνη Μπότσογλου, έργα του οποίου θα δούμε στην Αναδρομική που αρχίζει στις 28 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου, σε επιμέλεια της Τίνας Πανδή. Η έκθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναδρομική του καλλιτέχνη και παρουσιάζει περισσότερο από 170 έργα, ζωγραφική, σχέδια, γλυπτική, κατασκευές, χαρακτικά, ψηφιακές εικόνες, εικονογραφήσεις, που εκτείνονται χρονικά από τη δεκαετία του '50 μέχρι και σήμερα και συγκεντρώνονται για πρώτη φορά από ένα μεγάλο αριθμό Μουσείων, Ιδρυμάτων, Πινακοθηκών και ιδιωτών συλλεκτών.

Αριστερά: Σεξ, 1968. Λάδι σε μουσαμά. Ιδιωτική συλλογή. Δεξιά: Γριά γυναίκα CXVΙ, Αφιέρωμα στον Μπουζιάνη, 1986. Ακουαρέλα σε χαρτί arches. Εθνικό Μουσείo Σύγχρονης Τέχνης, Aρ. Εισ. 75/01.
Το πλούσιο και πολυδιάστατο έργο του Χρόνη Μπότσογλου χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αναζήτηση πάνω στην ανθρώπινη μορφή και ιδιαίτερα το γυμνό σώμα. Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες η καλλιτεχνική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε σε μια βιωματική, υπαρξιακή ζωγραφική, μέσω της παρατήρησης και της συγκινησιακής προσέγγισης του εαυτού του και των οικείων του πρόσωπων. Με άξονα το ανθρώπινο σώμα που διατρέχει το σύνολο σχεδόν της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, η έκθεση ιχνηλατεί τη θέση του Χρόνη Μπότσογλου απέναντι στην κριτική διάσταση της αναπαράστασης και τον κοινωνικό ρόλο του δημιουργού, την αναμέτρησή του με διαχρονικά ερωτήματα, όπως η αβεβαιότητα και η τρωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο κύκλος της ζωής και του θανάτου και ο φόβος της φθοράς, η έννοια του βιωμένου χώρου, ο ρόλος της μνήμης, αλλά και τη σχέση του έργου του με το ίδιο παρελθόν και την ιστορία της τέχνης.

Aντρας σε κόκκινο προφίλ, 1980-1984, λάδι σε μουσαμά του Χρόνη Μπότσογλου από τη Συλλογή Πέτρου Βέργου.
Εχει ενδιαφέρον η τοπογραφία που αναπτύσσεται μέσω των έργων του, όπου και πάλι ο άνθρωπος είναι ένα είδος… τοπίου. Δήλωνε χαρακτηριστικά ο Χρόνης Μπότσογλου «Πάντοτε χανόμουνα στο τοπίο και πάντα έχω στόχο να φτιάξω μια ζωγραφιά, ένα- δύο καλά τοπία, από αυτά που τα βλέπεις και τρελαίνεσαι. Αν το πετύχω, αν μπορέσω να βρω τη ματιά μου πάνω σ΄ αυτά, τότε θα κάνω τα τοπία δικά μου και θα συμφιλιωθώ μαζί τους».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα έργα των βασικών ενοτήτων της καλλιτεχνικής του δημιουργίας: έργα των δεκαετιών '60 και '70, οι ενότητες: Η εικόνα του σώματος (1979-1992), Λιοτριβιά (1978-1986), Σελίδες ημερολογίου (1980-1990), Η πολύπτυχη μνημειακή ζωγραφική εγκατάσταση Νέκυια (1993-2000), καθώς επίσης για πρώτη φορά η τελευταία σημαντική ενότητα του καλλιτέχνη με τίτλο: Αναφορές (2002-2009), μια σειρά φανταστικών πορτρέτων πέντε καλλιτεχνών του Φρ. Μπέικον, του Β. Βαν Γκογκ, του Α. Τζιακομέτι, του Γ. Μπουζιάνη και του Γ. Χαλεπά, που επέδρασαν καταλυτικά στη ζωγραφική σκέψη του.

Η πορεία του καλλιτέχνη


Ο Χρόνης Μπότσογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Αρχισε να ζωγραφίζει από παιδί, μάλιστα μικρός πουλούσε έργα του στη Θεσσαλονίκη όπου και ζούσε προκειμένου να εξοικονομήσει το χαρτζιλίκι του, αλλά και να αγοράζει όλα τα σύνεργα και τα υλικά που χρειαζόταν για τη ζωγραφική του. Ταυτόχρονα από μικρή ηλικία ενεπλάκη στα πολικά (προερχόμενος από αριστερή οικογένεια). Το διάστημα 1960-1965 σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και επηρεάστηκε σημαντικά από έργο ζωγράφων που δεν διστάζει να αποκαλεί δασκάλους του, όπως ο Γ. Μπουζιάνης.

Μετά τη Σχολή Καλών Τεχνών φεύγει με υποτροφία για το Παρίσι να επιλέγει στο Παρίσι (ως υπότροφος) στην Ecole Sup?rieure des Beaux-arts (1970-1972) και αρχίζει η μοναδική περιήγησή του στην αφηγηματική ζωγραφική. Τα ερεθίσματα που δέχεται εκεί είναι πάμπολλα, ενώ εμπνέεται μια πρώτη σειρά έργων από τη ζωή στο μετρό. Με την επιστροφή του στην Αθήνα ζυμώθηκε στην ομάδα του κριτικού ρεαλισμού που αναπτύχθηκε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70, με στόχευση στα καταναλωτικά προϊόντα, την πολιτική και το ρόλο των Μέσων μαζικής επικοινωνίας. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων.


«Ελένη στο λιοτριβιό, 1981. Λάδι σε μουσαμά. Συλλογή Alpha Βank. © Γιάννης Βαχαρίδης»

Το 1989 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ, στην οποία διετέλεσε αντιπρύτανης (1997-1998) και πρύτανης (2001-2006). Η θητεία του αυτή στη σχολή όπου και ο ίδιος φοίτησε ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού ουσιαστικά οδήγησε στην αναδιοργάνωσή της. Σήμερα ο Χρόνης Μπότσογλου ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ιδιαίτερα εκτενής είναι η βιβλιογραφία του όπου καταγράφεται το όραμά του και η φιλοσοφία του για την τέχνη και τη ζωή μέσα από εκφράσεις που δεν κρύβουν το χιούμορ του και την επέκταση του παιχνιδιού εκτός καμβά, και στο λεκτικό επίπεδο.

«Για να εμφανισθεί η μνήμη χρειάζεται σιωπή και ακινησία» πιστεύει. Σ΄ αυτή την πορεία δεν δίστασε να καταστρέψει πολλά έργα του, ενώ η αρρώστια της μάνας του τον έκανε να στραφεί στην καταγραφή της φυσικής φθοράς του σώματος, να γίνει παρατηρητής του δικού του, σε μια κατάδυση ψυχής», έγραψε. Ακόμη: «Η ζωγραφιά είναι ο τόπος όπου διασταυρώνονται σε αλλεπάλληλες διαδρομές οι λέξεις οδύνη και ηδονή» σημειώνει στη «Νέκυια» το έργο ζωής που τον απασχόλησε από το 1990 έως το 2000.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Εικαστικός διάλογος




Η αίθουσα τέχνης «K-art» (Σίνα 54) παρουσιάζει σήμερα μετά τις 7μ.μ. το έργο του νέου εικαστικού καλλιτέχνη Μάρτιν Ντόνεφ -ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα-, στη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο «Samadhi in the City» (φωτογραφία).

Στο επίκεντρο βρίσκεται μια εγκατάσταση μαυρόασπρων έργων, που βρίσκονται σε διάλογο με έργα χρωματιστά.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Ζαρύ και Μιρό


Τη σχέση του συγγραφέα Αλφρέντ Ζαρύ που θεωρείται πρόδρομος του σουρεαλισμού και του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό θα φωτίσουν δύο ανοιχτές - συζητήσεις που διοργανώνονται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Η πρώτη ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο Ζαρύ Βασιλιάς» θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010 στις 18.30 με ομιλητές τους ηθοποιούς Αργύρη Γκαγκάνη, Μαρία Καραμήτρη και Κώστα Χατζησάββα και τον επιμελητή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ δρ. Παναγιώτη Μπίκα.

Η δεύτερη ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Miro και Ζαρύ: Μια μοιραία σχέση» θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010 στις 20.00 με ομιλητές τη Γενική Γραμματέα του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, την υπεύθυνη του τμήματος Δραματολογίου – Διεθνών Σχέσεων του ΚΘΒΕ και υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ Αμαλία Κοντογιάννη και τους ηθοποιούς Μαρία Καραμήτρη και Αργύρη Γκαγκάνη.

Το ανατρεπτικό έργο του Αλφρέντ Ζαρύ «Ο Υμπύ Βασιλιάς» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Χουάν Μιρό. Ο σπουδαίος καταλανός καλλιτέχνης επηρεασμένος απ’ το βασικό χαρακτήρα του έργου, τον «Βασιλιά Υμπύ», αποτύπωσε εικόνες - καρικατούρες του δικτάτορα Φράνκο, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του στο καθεστώς.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΚΘΒΕ, με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ καθώς αυτή την περίοδο συμπίπτει χρονικά να παρουσιάζεται από την Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ, το έργο του Αλφρέντ Ζαρύ «ο Υμπύ Βασιλιάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και η μεγαλύτερη έκθεση Miró που έγινε ποτέ στην Ελλάδα «O Miró της Μαγιόρκα», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με έργα μεγάλου καλλιτέχνη Χουάν Μιρό. Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση υπάρχουν και σχέδια του Μιρό εμπνευσμένα απ’ το έργο του Ζαρύ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επισκέπτες της έκθεσης «Ο Miro της Μαγιόρκα» στο Τελλόγλειο, με την επίδειξη του αποκόμματος του εισιτηρίου έχουν μειωμένο εισιτήριο, 8 ευρώ, στην παράσταση του ΚΘΒΕ «Ο Υμπύ Βασιλιάς» και αντίστοιχα οι θεατές της παράστασης του Κρατικού έχουν, με την επίδειξη του εισιτηρίου, μειωμένο εισιτήριο εισόδου στο Τελλόγλειο, 2,5 ευρώ.

Η Παράσταση «Ο Υμπύ Βασιλιάς», του Αλφρέντ Ζαρύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου θα παρουσιάζεται από την Πειραματική Σκηνή στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών έως τις 24 Ιανουαρίου 2010

Ο Υμπύ βασιλιάς, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για την τέχνη, είναι πάνω απ’ όλα ένα κείμενο προκλητικό, καταλυτικό, ανατρεπτικό, ευφυές, χαρισματικό και απολαυστικό ταυτόχρονα, που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς παγκοσμίως.

Συντελεστές:
Ελεύθερη απόδοση: Βάσια Μπακάκου, Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου, Επιμέλεια κίνησης: Κώστας Γεράρδος
Μουσική επιμέλεια: Κοσμάς Ευφραιμίδης
Παίζουν: Βασίλης Γαλάτης, Αργύρης Γκαγκάνης, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Βάσια Μπακάκου, Μαγδαληνή Μπεκρή, Σταύρος Μπίλλιος, Παύλος Μυρόφτσαλης, Χρήστος Πίτσας, Χρίστος Στυλιανού, Κώστας Χατζησάββας.
Παραστάσεις: Τετάρτη 7μμ. Πέμπτη & Παρασκευή 9 μμ., Σάββατο 6 μμ. & 9 μμ., Κυριακή 7 μμ.

Η έκθεση «O Μirό της Μαγιόρκα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Συνεργασία: Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, «Δημήτρια»
Γενική ευθύνη έκθεσης: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά
Επιμέλεια έκθεσης: Μάριος Ελευθεριάδης
Επιστημονική επιμέλεια έκθεσης: Maria Luisa Lax (Ίδρυμα Μιρό της Μαγιόρκα)
Διάρκεια έκθεσης: 6 Σεπτεμβρίου 2009 - 5 Φεβρουαρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Πέμπτη- Παρασκευή: 9.00-14.00. Δευτέρα-Τετάρτη: 9.00- 14.00 και 17.00 -21.00. Σάββατο-Κυριακή: 10.00 – 18.00.
Ώρες ξεναγήσεων: Σάββατο και Κυριακή 11.30, 12.30 και 16.30
Πηγή:http://www.zougla.gr

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

«Έκθεση Αγιογραφίας του Κωνσταντίνου Κουντούρη»


Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση Αγιογραφίας με συλλεκτικά έργα του αγιογράφου και ζωγράφου Κωνσταντίνου Κουντούρη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση περιλαμβάνει 100 έργα, τα οποία δημιούργησε ο καλλιτέχνης από το 1970 έως σήμερα. Οι δημιουργίες βασίζονται στη βυζαντινή τεχνοτροπία με κύρια χαρακτηριστικά τα γήινα χρώματα και τα πιστά αντίγραφα εικόνων από βυζαντινά μουσεία και μονές του Αγίου Όρους.

Μέσα από αυτή την εικαστική τεχνική ο καλλιτέχνης αποσκοπεί στο να αποκαλύψει στο κοινό το νόημα της βυζαντινής αγιογραφίας και να το μυήσει στη μυσταγωγία που προσφέρει το έργο της.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Κωνσταντίνος Κουντούρης γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Ζει και εργάζεται στο Λουτράκι και διατηρεί Σχολή Αγιογραφίας στην Κόρινθο. Τα πρώτα μαθήματα αγιογραφίας με δάσκαλο τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο καθόρισαν την καλλιτεχνική του πορεία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην αγιογραφία και τη ζωγραφική στο πλευρό κορυφαίων δασκάλων (Κόντογλου, Κόκκινoυ, Γαληνoύ, Στέφανου Αμαλιώτη κ.ά.). Συνολικά από το 1975 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διατηρεί μόνιμη έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας σε γκαλερί στο Λουτράκι.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-20:00 και Κυριακή 10:00-14:00

Επικοινωνία:
210 3644449, 210 3638132
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα "Ν. Γύζης"
Διεύθυνση: Ακαδημίας 50
Πηγή:http://www.zougla.gr


Το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων στην Ελλάδα, το Athens Video Art Festival, σε καλεί να συμμετάσχεις και να παρουσιάσεις το έργο σου για στην 6η διοργάνωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Μαΐου 2010 στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων και θα συνεχιστεί με την προγραμματισμένη περιοδεία του στην περιφέρεια (Μάιος - Σεπτέμβριος 2010).

Το Athens Video Art Festival είναι το επίσημο φεστιβάλ της Ελλάδας στον τομέα της video art, ενώ φροντίζει συγχρόνως να καλύπτει τις απαιτήσεις ανθρώπων από όλο το φάσμα της δημιουργίας. Μέσα από την πολύπλευρη δράση του, το Athens Video Art Festival αποτελεί τοπίο προώθησης και συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους δημιουργούς και τις διοργανώσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Κάθε χρόνο το Athens Video Art Festival εξελίσσεται, εμπλουτίζεται και θέτει νέους στόχους ανεβάζοντας τον πήχη ψηλότερα, αναδεικνύει τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα και τον ενισχύει μέσω σημαντικών αφιερωμάτων και συνεργασιών, προσφέρει κίνητρα για δημιουργία στην καλλιτεχνική κοινότητα, παρουσιάζει τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των ψηφιακών μέσων και τις επικοινωνεί με το ευρύ κοινό. Στόχος παραμένει η έκφραση, μέσα από ένα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό γεγονός ανοιχτό σε κάθε έκφραση της ψηφιακής δημιουργίας.

Κατηγορίες Έργων: Video Art, Animation, Video Installation, Installation, Digital Image, Web Art, Performance Art.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.

Δεν υπάρχει θεματικός περιορισμός.

Δυνατότητα Επιλογής: Με το "FEEL FREE TO FEEL GREEN" ως αφετηρία έμπνευσης, το Athens Video Art Festival φέτος θα παρουσιάσει έργα που θα αφορούν στην ευρύτερη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση.
Με σεβασμό στην εικαστική δημιουργία αλλά και στα μεγάλα οικολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας, το Athens Video Art Festival 2010 καλεί τους σύγχρονους καλλιτέχνες να εμπνευστούν, να προβληματιστούν και να δημιουργήσουν έργα καταθέτοντας την δική τους ξεχωριστή άποψη πάνω στο θέμα. Με στόχο τη μέγιστη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην ενεργό δράση σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα, τα eco sensitive έργα όλων των κατηγοριών του AVAF συναντιούνται φέτος σε ένα ξεχωριστό τριήμερο πρόγραμμα και απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, ανοικτό σε ερεθίσματα και εξοικειωμένο με τα νέα μέσα. Με αυτόν τον τρόπο και με όχημα τις νέες μορφές ψηφιακών τεχνών, επιχειρούμε να τονώσουμε την σύγχρονη αντίληψη του κοινού σε ζητήματα οικολογικής ευαισθησίας. (Η θεματική αυτή είναι προαιρετική)

Παράλληλες Συμμετοχές: Αποστολή demos για το συναυλιακό γεγονός.

Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι την 15η Φεβρουαρίου 2010

Δηλώσεις συμμετοχής και αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Athens Video Art Festival.

Επιπλέον πληροφορίες και διευκρινίσεις: info@athensvideoartfestival.gr

The A.V.A.F. Production Team
info@athensvideoartfestival.gr

Χαρακτικά του Πικάσο

Εκθεση με χαρακτικά σε λινόλαιο που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο από το 1959 έως το 1963, θα παρουσιάσει η "Gagosian Gallery" Αθήνας (Μέρλιν 3) από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 10 Απριλίου.

Από το 1959 έως το 1962 ο Πικάσο έφτιαξε περίπου 100 χαρακτικά σε λινόλαιο, χρησιμοποιώντας τη νέα μέθοδο που είχε αναπτύξει.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

«Στα χνάρια των κουτσών»


Από Τετάρτη 13 Ιανουαρίου έως Κυριακή 7 Φεβρουαρίου

Το «ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ» παρουσιάζει από την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, την έκθεση γλυπτικής, του Έβη Χρήστου, με τίτλο «Στα χνάρια των κουτσών».

Ο καλλιτέχνης μιλάει για το έργο του :

«Νομίζουμε ότι ζούμε ‘μοναδικά’ αλλά βαδίζουμε “στα χνάρια των κουτσών”, επαναλαμβάνοντας τις ζωές των άλλων. Οι φευγαλέες στιγμές που, παρότι αδιόρατες, περιγράφουν καταστάσεις και χαρακτήρες.

Μια σειρά από σκηνογραφημένα γλυπτά που στόχο έχουν να τονίσουν αυτό που ο καθένας παρατηρεί αλλά δεν το βάζει σε λόγια. Παλιότερα και νέα έργα από σίδερο σκουριασμένο, ή μάλλον από σκουπίδια.»


Εγκαίνια Έκθεσης : Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στις 21:00
Ημέρες και ώρες εκθεσιακού χώρου : Καθημερινά 18:00 – 22:00



Σατωβριάνδου 36
Ομόνοια
Τηλέφωνο : 210-5242211-3
Πηγή:http://www.zougla.gr

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Αναδρομική Leon Levinstein

Ανοίγει πάλι σήμερα για το κοινό -έως τις 23 Ιανουαρίου- η αναδρομική έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Leon Levinstein (1919-1988) στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22).

Ο Levinstein γεννήθηκε στη Δυτική Βιρτζίνια το 1910 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1988. Θεωρείται ένας από τους εξέχοντες φωτογράφους της επονομαζόμενης νεοϋορκέζικης σχολής.

Εργάστηκε ως γραφίστας από το τέλος του πολέμου μέχρι το θάνατό του, στη διάρκεια όμως όλων αυτών των μεταπολεμικών χρόνων αφοσιώθηκε στην καλλιτεχνική φωτογραφία και στην παραγωγή ενός πολύ σημαντικού φωτογραφικού έργου. Την έκθεση, που περιλαμβάνει 85 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, επιμελείται ο θεωρητικός της φωτογραφίας, Πλάτων Ριβέλλης.
Πηγή:Ανοίγει πάλι σήμερα για το κοινό -έως τις 23 Ιανουαρίου- η αναδρομική έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Leon Levinstein (1919-1988) στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22).

Ο Levinstein γεννήθηκε στη Δυτική Βιρτζίνια το 1910 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1988. Θεωρείται ένας από τους εξέχοντες φωτογράφους της επονομαζόμενης νεοϋορκέζικης σχολής.

Εργάστηκε ως γραφίστας από το τέλος του πολέμου μέχρι το θάνατό του, στη διάρκεια όμως όλων αυτών των μεταπολεμικών χρόνων αφοσιώθηκε στην καλλιτεχνική φωτογραφία και στην παραγωγή ενός πολύ σημαντικού φωτογραφικού έργου. Την έκθεση, που περιλαμβάνει 85 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, επιμελείται ο θεωρητικός της φωτογραφίας, Πλάτων Ριβέλλης.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Έκθεση Λήδας Κοντογιαννοπούλου


Τη νέα της δουλειά παρουσιάζει στις 12 Ιανουαρίου 2010 η Λήδα Κοντογιαννοπούλου στην Αίθουσα Τέχνης ΓΑΒΡΑΣ (Ηροδότου 17, Κολωνάκι, τηλ. 210 7214195).

Μέσα από μία σειρά μικρών σε διαστάσεις έργων, η ζωγράφος επιχειρεί μία ερμηνεία της εικόνας χωρίς τις ευκολίες της αφαίρεσης και τη σαγηνευτική παραπληροφόρηση της ωραιοποιημένης φόρμας, προσπαθώντας να αφουγκρασθεί τις δονήσεις που προκαλεί η σχέση της φιγούρας με το γύρο χώρο.

Το αποτέλεσμα είναι η αποκάλυψη της λιτότητας της αλήθειας μέσα από την καθαρότητα μιας τίμιας ματιάς.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Ιανουαρίου - 6 Φεβρουαρίου 2010
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Σε πορεία ερευνητική


Η έκθεση γλυπτικής και εγκαταστάσεων του Κώστα Βρούβα, με τίτλο «Παύσις ΙΙ», εγκαινιάζεται αύριο το βράδυ στις 8, στην Titanium Yiayiannos Gallery (Βασιλέως Κωνσταντίνου 44).

Ο καλλιτέχνης συνεχίζει την πορεία της έρευνας, που εδώ και χρόνια χάραξε, δημιουργώντας μεγάλες ενότητες έργων και εγκαταστάσεις, πάνω στα όρια που του θέτει το θέμα που διαπραγματεύεται, ο χώρος και ο χρόνος.

Στην εργασία του αυτή, όπως και στις προηγούμενες, αναπτύσσει στο χώρο ένα είδος «ορχήστρας», μέσα από το οποίο η οπτική περιδιάβαση του θεατή παραλληλίζει «το χρόνο τον αληθινό», με το ρυθμικό (μουσικό) χρόνο του «ήχου» και των διαδρομών του.

Στις γλυπτικές του συνθέσεις -αποτελούμενες από σίδερο, ξύλο και λοιπά υλικά-, ενσωματώνει αυτούσια στοιχεία ηχητικών οργάνων, καθώς και σκαπτικά εργαλεία, τα οποία συνθέτουν τα πλήκτρα ενός πιάνου - πάγκου εργασίας.

Ολα αυτά τα στοιχεία δηλώνουν έναν «ήχο» σε παύση, έγκλειστο, που αναζητά τη φυγή και τη δύναμη της φωνής του μέσα από τη σιωπή του.

Πρόκειται για ένα «μουσικό σύνολο» σιωπής, που οργανώνει έναν άδειο χώρο, μέσα από τα επίσης άδεια ηχητικά όργανα, που η λειτουργία τους είναι η νοητή πορεία του χρόνου μέσα στο χώρο.

Η θέαση των έργων του μετατρέπεται σε μία ενιαία βιωματική εμπειρία. Ο καλλιτέχνης αισθάνεται τους ανθρώπους να περιπλανιούνται σε έρημους χώρους σιωπηλούς και αδιέξοδους, να αναζητούν ο ένας με τον άλλον την επαφή και την επικοινωνία, για να συμπορευτούν μαζί με το αθόρυβο βήμα του χρόνου σε μία πορεία περιπετειώδη και ανεξήγητη μέσα στο χώρο, προσπαθώντας να της δώσουν νόημα.

Ο Κώστας Βρούβας σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Εχει παρουσιάσει δουλειά του σε 10 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Ρώμη, την Τεργέστη και την Ανκόνα.

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε συμπόσια γλυπτικής και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει εργαστεί συλλογικά με τους γλύπτες Ερση Βενετσάνου και Νάκη Ταστιόγλου, από το 1980 έως το 1993, δημιουργώντας εικαστικά «περιβάλλοντα και δράσεις». Η παρούσα έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Φεβρουαρίου.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Κωνσταντίνος Παρθένης: «Δύναμις-Ποίηση, Ευαγγελισμός»


Ζωγραφική
Έως την 1η Φεβρουαρίου, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία)
Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών φιλοξενεί πέντε έργα του κορυφαίου έλληνα ζωγράφου εμπνευσμένα από το θέμα του Ευαγγελισμού. Ο Ευαγγελισμός συγκινούσε ιδιαίτερα τον καλλιτέχνη, ο οποίος το παρουσίασε με μια σύνθεση που δεν συναντάται ούτε στην ευρωπαϊκή ούτε στη βυζαντινή εικονογραφία. Η παρούσα έκθεση συγκεντρώνει τρία έργα με τον συγκεκριμένο τίτλο, τα οποία τοποθετούνται χρονικά στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας (1910-1911). Το νέο έργο που παρουσιάζεται στην έκθεση αυτή είναι ένας μεγάλος πίνακας (318Χ158) προερχόμενος από ιδιωτική συλλογή, ο οποίος ουσιαστικά δεν έχει μελετηθεί και παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό. Το έργο ανήκει στα τελευταία χρόνια της δημιουργίας του Παρθένη, στη δεκαετία του 1950, και έχει δύο τίτλους, «Ποίηση» και «Ευαγγελισμός».
Πηγή http://www.naftemporiki.gr/t+z/

Η Ανθρώπινη Μορφή Στην Τέχνη (2)








Η έκθεση ζωγραφικής,γλυπτικής,χαρακτικής και διακόσμησης, Η Ανθρώπινη Μορφή στην Τέχνη που παρουσιάζουν ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δ.Αθηναίων, η Τεχνόπολις και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) σε όλους τους χώρους της Τεχνόπολις,συνεχίζεται με επιτυχία.
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται τέτοιας έκτασης διοργάνωση με περισσότερα από 2000
έργα.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.
Την επισκεφθήκαμε, εντυπωσιαστήκαμε και χορτάσαμε τέχνη...
Μην την χάσετε!

Ηλεκτρονική ζωγραφική από τις κινήσεις του σώματος


Επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ διεξάγουν πειράματα στα πλαίσια ενός προγράμματος που φέρει την ονομασία Body Brush και το οποίο έχει ως στόχο να συνδυάσει την τεχνολογία των υπολογιστών με τις κινήσεις του σώματος. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος κατασκευάστηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, που μπορεί να δημιουργεί οπτικά και ηχητικά σήματα από τις κινήσεις του σώματος. Το πρόγραμμα διευθύνει ο καθηγητής Horace Ιρ του πανεπιστημίου της πόλης του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος δήλωσε: «Τα ίχνη της κίνησης ανιχνεύονται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η ταχύτητα της κίνησης καθορίζει την ένταση με την οποία χτυπά το ηλεκτρονικό πινέλο και η επιτάχυνση το βάθος του χρώματος».Ήδη η συσκευή έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κάποιων έργων τέχνης που δημιουργούνται από τις κινήσεις του βραχίονα του χρήστη καλλιτέχνη.Ο χρήστης στέκεται μπροστά από μια μεγάλη οθόνη, ενώ ανάμεσα στο χρήστη και την οθόνη και πάνω στο δάπεδο βρίσκεται ένα πλέγμα που ο καθηγητής Ιρ ονομάζει «τρισδιάστατο καμβά».Η κατεύθυνση από την οποία εισέρχεται ο χρήστης στο πλέγμα αυτό καθορίζει και το χρώμα που θα χρησιμοποιηθεί κάθε φορά. Την ίδια στιγμή η ακριβής θέση του χρήστη στο πλέγμα προσδιορίζεται από αρκετές κάμερες που τον παρακολουθούν. Σε ό,τι αφορά στις πρακτικές προεκτάσεις της συγκεκριμένης συσκευής ο Ιρ δήλωσε: «Είναι ένας τρόπος δημιουργίας τρισδιάστατων ζωγραφιών για τους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία. Είναι επίσης χρήσιμο για τους χορευτές, διότι θα μπορούν να παρακολουθούν την οπτικοποιημένη απόδοση της κίνησης τους αντί να χορεύουν παρακολουθώντας προ καταγεγραμμένα βίντεο». Ακόμη, το όλο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετατρέπει την κίνηση του σώματος σε ήχο. Σε αυτή την περίπτωση η συχνότητα του παραγόμενου ήχου εξαρτάται από το πόσο ψηλά βρίσκονται τα χέρια του χρήστη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας τρισδιάστατος ήχος που παράγεται από ένα σύστημα τεσσάρων ηχείων. Επίσης, ο καθηγητής Ιρ πιστεύει ότι η συσκευή θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε θέατρα, σε γκαλερί, αλλά και σε βιντεοπαιχνίδια, ανοίγοντας νέες δυνατότητες οπτικοακουστικής έκφρασης και αισθητικής.
Πηγή:http://thenewsbus.blogspot.com/

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Βαρώτσος και στην Αίγινα


Το σπίτι-ατελιέ του στα ορεινά της Αίγινας κάνει αίσθηση με την αρχιτεκτονική του. Πλέον όμως ο Κώστας Βαρώτσος θα μας υποδέχεται στο νησί και με το έργο του «Η Πύλη της Αίγινας», μια γυάλινη στήλη στο γνώριμο ύφος του γλυπτή, που παίζει με το φως του λιμανιού. Δεδομένου ότι η δημόσια τέχνη στην Ελλάδα είναι πονεμένη υπόθεση, η Αίγινα είναι μάλλον τυχερή, ακόμη και μ' ένα τυπικό γλυπτό του Βαρώτσου, από αυτά που έχουμε δει κατά καιρούς σε διάφορες εκδοχές. Δεν είναι, ωστόσο, σίγουρα αυτό που φανταζόμαστε όταν ακούμε δηλώσεις του ίδιου του καλλιτέχνη ότι η Αίγινα είναι ένα νησί-φαινόμενο, το οποίο συγκεντρώνει εκατοντάδες καλλιτέχνες και είναι σε θέση να παράγει πρωτογενώς τέχνη και να την εξάγει όπως το φιστίκι...
Δέσποινα Ζευκιλή dzeykili@athinorama.gr
Πηγή:http://www.athinorama.gr/

"Εvolution" Oμαδική έκθεση 10 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών


Ο Πολυχώρος Designer’s Dot Gallery παρουσιάζει από τις 11 Ιανουαρίου την ομαδική έκθεση 10 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με τίτλο: “Evolution”.

Οι καλλιτέχνες, σε αυτή την παρουσίαση της δουλειάς τους, θέλουν να δείξουν την εξέλιξη της πορείας τους από το χθες στο σήμερα, τις αλλαγές της έμπνευσης, τις επιρροές του χώρου και του χρόνου και ότι άλλο έχουν καταγράψει με τα μάτια της ψυχής τους, όταν η Τέχνη παίζει μαζί τους αναπάντεχα παιχνίδια σε κάθε δημιουργική τους στιγμή.
Συμμετέχουν: Φαίη αναγνωστοπούλου Ελλάδα
Κωνσταντίνος Μπεδία Αλβανία
Αλέξανδρος Βακιρτζής Ελλάδα
Παντελής Δημητρίου Ελλάδα
Gabriel Grama Ρουμανία
Maya Green U.S.A
Jean-Philippe Gueant Γαλλία
Στέλιος Κουτρούλης Ελλάδα
Χρήστος Παπαδημητρίου Ελβετία
Κοραλία Παπαθανασοπούλου Ελλάδα
Pedro Diogo Pires Πορτογαλία
Πηγή:Συμμετέχουν: Φαίη αναγνωστοπούλου Ελλάδα
Κωνσταντίνος Μπεδία Αλβανία
Αλέξανδρος Βακιρτζής Ελλάδα
Παντελής Δημητρίου Ελλάδα
Gabriel Grama Ρουμανία
Maya Green U.S.A
Jean-Philippe Gueant Γαλλία
Στέλιος Κουτρούλης Ελλάδα
Χρήστος Παπαδημητρίου Ελβετία
Κοραλία Παπαθανασοπούλου Ελλάδα
Pedro Diogo Pires Πορτογαλία


Πηγή:www.elculture.gr