Κυριακή 16 Μαΐου 2010

O ρόλος της γυναίκας και η εικαστική γλώσσα του σώματος


Η γυναικεία σεξουαλικότητα ως έκφραση ελευθερίας είναι ο κεντρικός άξονας των έργων που φιλοξενούνται στην έκθεση «Gender Show» στο Ινστιτούτο Γκαίτε από την Παρασκευή 14 Μαΐου.

Με φωτογραφίες, βίντεο, περφόμανς και έργα τρισδιάστατης τέχνης, τέσσερις καλλιτέχνιδες, η Nezaket Ekici, η Grit Hachmeister, η Pepa Hristova και η Patricia London Ante Paris έρχονται από τη Γερμανία για να εκθέσουν με ρεαλισμό το ρόλο της γυναίκας και την εικαστική γλώσσα του σώματος.

Ο όρος «gender» στον τίτλο της έκθεσης αναφέρεται γενικά στον κοινωνικό ρόλο του φύλου και σε όλα όσα συνδέονται τυπικά σε έναν πολιτισμό με τον όρο αυτό. Καμία από τις τέσσερις καλλιτέχνιδες, όμως, δεν αφιερώνεται αποκλειστικά στο θέμα αυτό. Η κοινωνική έκφραση του φύλου αποτελεί μόνο τον κεντρικό άξονα που διατρέχει το έργο τους και η παρουσίασή του δεν αποτελει αυτοσκοπό κατά τη δημιουργία των έργων.

Στα έργα που εκτίθενται το κείμενο, η εικόνα, η φωτογραφία, η ζωγραφική, το βίντεο και το σχέδιο βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους.

Και οι τέσσερις καλλιτέχνιδες ζουν στη Γερμανία, ωστόσο η Pepa Hristova κατάγεται από τη Βουλγαρία και η Nezaket Ekici από την Τουρκία. Αυτό αξίζει να αναφερθεί προκειμένου να γίνει κατανοητό στον επισκέπτη ο τρόπoς με τον οποίο καθεμιά από τις καλλιτέχνιδες αντιπαρατίθεται με την πολιτισμική της καταγωγή και ταυτότητα.

Πληροφορίες: Ινστιτούτο Γκαίτε,Ομήρου 14-16, 210 3661000, από 14 Μαϊου μέχρι 20 Ιουλίου, (η έκθεση θα παραμείνει κλειστή 18-26 Ιουνίου). Eίσοδος ελεύθερη.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

2 σχόλια: