Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Εκθεση της Αρετής Κλουτσινιώτη


22 Aπριλίου - 15 Μαϊου Ώρες λειτουργίας: Tρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-15:00 & 17:30 -20:30, Τετάρτη, Σάββατο 11:00-15:00

Η Αρετή Κλουτσινιώτη παρουσιάζει την έβδομη ατομική έκθεση της με τίτλο "Conquerors".
Kάθε πίνακας της ζωγράφου, που παρουσιάζεται στην συγκεκριμένη ενότητα, εμφανίζεται ως ένας μικρόκοσμος. Τα στοιχεία που τον απαρτίζουν, άλλοτε είναι αναγνωρίσιμα, πότε πάλι παραμένουν ασαφή, εξαρτώμενα από την απόσταση που θα «διαβάσει» κανείς την εικόνα. Μια εικόνα, που δίνει την εντύπωση ενός εικαστικού «τάπητα» ή μιας mandala, ενός δηλαδή τελετουργικού πεδίου, που θυμίζει παράδοξο λαβύρινθο, στον οποίο εισβάλλουν, συναθροίζονται, αλληλεπενεργούν και την ίδια στιγμή δραπετεύουν μετασχηματιζόμενα μορφώματα, τα οποία ταυτοχρόνως λειτουργούν ως ιερογλυφικά και ως μικροοργανισμοί.

Ανάλογα με την θέση και τους συσχετισμούς που αναπτύσει κάθε μόρφωμα, σε αυτά τα έργα της Αρετής Κλουτσινιώτη, παίρνει υπόσταση ο χώρος, τόσο ο φυσικός, όσο και o νοηματικός, που αναπτύσσεται μέσα από ακολουθίες και υπονομεύσεις μιας σειραϊκής λογικής. Την διαλεκτική αντίθεση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην πειθαρχία και στην αυθαιρεσία, στην νομοτέλεια και στην τυχαιότητα, στο προσμετρήσιμο στοιχείο και στο άπειρο, στην ευταξία και στο χάος, την προβάλλουν οργανικά μοτίβα που προέρχονται από την φύση και από τον περιβάλλοντα μεταβιομηχανικό χώρο.

Τα μοτίβα αυτά ή μορφικά στοιχεία εναλλάσσονται και παράδοξα συμβιώνουν, όπως το πεπερασμένο και το ατελές, η μνήμη και η εντύπωση, οι εγγύτητες και οι αποστάσεις ενός κόσμου που διαρκώς ανακαθορίζεται και αινιγματικά επαναπροσδιορίζεται με παιγνιώδη πάντα διάθεση, με χιούμορ, λυρισμό, σαρκασμό, επιθετικότητα και ευφρόσυνη ειρωνία. Το οικείο συνυπάρχει με το αδιασφάλιστο και η προσδοκία με την απροσδιοριστία μιας ακολουθίας «περιπετειών» της ζωής, η οποία μέσα από ζωηρά χρώματα και άλλοτε με ήσσονων τόνων χρωματικές αντιθέσεις, δημιουργεί απρόσμενους ρυθμούς και συναρτήσεις του εφήμερου με το επαναληπτικά ατέρμονο. Η αλήθεια και η πλάνη ανάμεσα στους κατακτητές (conquerors) και στους κατακτημένους (conquered), αφορά έναν ακατοχύρωτο εντέλει κόσμο, στον οποίο η φαινομενολογία εναλλάσσεται με την οντολογία, με ζητούμενο πάντα τον τρόπο και τις αποστάσεις απ' όπου αντικρύζουμε τις διαφορετικές «πραγματικότητες» που βιώνουμε μέσα από την σχετικότητά τους.

Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά
Αίθουσα τέχνης ArtZone42, Λεωφ. Βασιλέως 42, Άγαλμα Τρούμαν, Αθήνα
Πηγή:http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου