Κυριακή 30 Μαΐου 2010
Ζωγραφική για το Περιβάλλον
Η λέξη «περιβάλλον» εδώ και μισό αιώνα παρουσιάζεται ως μια λέξη που έχει πλούσιο και πολυσύνθετο περιεχόμενο. Με αφετηρία το περιβάλλον, η Μάγδα Ρούσση δημιούργησε ένα ζωγραφικό έργο που αποτελεί κομμάτι της συλλογής που είναι αφιερωμένη σε αυτό και που προορίζεται για την Μπιεννάλε του Πεκίνου, με θέμα «Περιβάλλον και Άνθρωπος» και με τη συμμετοχή εικαστικών καλλιτεχνών από 83 χώρες.
Το έργο αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα της εν λόγω συλλογής και απεικονίζει συμβολικά τη στιγμή που παραδίδει με τα δύο του χέρια ο δημιουργός των Πάντων, ο Θεός, τον πλανήτη Γη στα χέρια της οικογένειας, ως το κύτταρο της διαιώνισης της κοινωνίας. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται, υψώνοντας τα χέρια τους για να παραλάβουν «το δώρο» του Θεού, δίνοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση πως θα τηρήσουν τους περιβαλλοντολογικούς κανόνες που έχει θέσει η ανθρωπότητα μετά από συλλογική σκέψη.
Η ζωγραφιά («Περιβάλλον & Άνθρωπος» - Λάδι σε Μουσαμά - Μάγδα Ρούσση) έχει συμβολικό χαρακτήρα. Μέσα από τους συμβολισμούς μπορούμε να καταλήξουμε στην αναγνώριση των αξιών. Η διασαφήνιση εννοιών και τα μηνύματα που δίδονται σε άτομα και κοινωνικές ομάδες είναι η κατανόηση, η ερμηνεία και η αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος και του ανθρώπου ως προς τη φύση και την αειφορία. Αν έχουμε την ευκαιρία να δούμε ολόκληρη τη συλλογή, θα παρατηρήσουμε ότι απεικονίζονται σε αυτήν τα σημαντικότερα στοιχεία του αέρα, του εδάφους και του νερού δύο κατηγοριών, όπως του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με τις σχετικές ομοιότητες και αντιθέσεις τους.
Στόχος δημιουργίας αυτής της συλλογής είναι να προβληματίσει τον θεατή με τα συμβολικά στοιχεία που περιέχονται, δημιουργώντας σκέψεις και συνειρμούς που παραπέμπουν στην ευαισθητοποίησή του για πρακτική ενασχόληση, ενεργό συμμετοχή. Ο προβληματισμός αυτός απαιτεί την πρακτική ενασχόληση, την άσκηση στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ατομικού και κοινωνικού κώδικα συμπεριφοράς για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την αειφορία.
Πηγή:http://www.zougla.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Desde luego tenemos que cuidar más el medio ambiente porque no se que van a herredar nuestro hijos con el destrozo que estamos haciendo en todos los aspectos.
ΑπάντησηΔιαγραφήBesos Liruvi