Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η Θεσσαλονίκη παίζει «Φτού ξελευτερία»


Στις 29 Μαΐου οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσουν το φεστιβάλ «ΠΧ5: Φτου ξελευτερία!», μια συνδιοργάνωση συλλογικοτήτων και καλλιτεχνών με πολιτιστικό αλλά και κοινωνικό περιεχόμενο και στόχο.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι έκφρασης και παρέμβασης στους δημόσιους χώρους με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας της πόλης αλλά και τη διεκδίκηση ελεύθερου δημόσιου χώρου στην πόλη.

Το φεστιβάλ εμπνέεται από το παιδικό παιχνίδι στο οποίο με τη φράση «φτού ξελευτερία» τα «μαρμαρωμένα» παιδιά ελευθερώνονταν κι έμπαιναν. Kαι πάλι στο παιχνίδι.

Συμβολικά, λοιπόν, μεταφέρεται στο σήμερα, στη χαώδη πόλη κι όλοι οι δημόσιοι χώροι, Παρτέρια, Παρκάκια, Πεζοδρόμια, Πεζόδρομοι, Πλατείες «ελευθερώνονται» ξανά για τους πολίτες με το άγγιγμα της τέχνης!

Μουσική, θέατρο, προβολές, εικαστικά, διαγωνισμός και έκθεση φωτογραφίας, ταινίες μικρού μήκους, μουσικοχορευτικά δρώμενα, χαριστικό παζάρι ρούχων και βιβλίων, αγορά βιολογικών προϊόντων και κεραμικών, ανάπλαση χώρου, ακροβάτες, δραστηριότητες για παιδιά και πολλά ακόμα δρώμενα θα πραγματοποιούνται από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ του Σαββάτου στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και παράλληλα στις πλατείες Ναυαρίνου και Ιπποδρομίου, στην οδό Ισαύρων και στο χώρο γύρω από τη Ροτόντα.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να στρώσουν το τραπεζομάντηλο και την κουρελού τους το μεσημέρι για να κάνουν πικ-νικ στο γρασίδι της Ροτόντας ενώ το βράδυ προβλέπεται χορός και μουσική.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ βρίσκονται και ο Αρκτούρος, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης, το Thess International Short Film Festival και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες: Thessaloniki Urban Festival, http://thessurbanfest.blogspot.com/

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου