Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Η «Έκστασις» του Φίλιπ Τάαφ στη Gagosian


Η γκαλερί Gagosian της Αθήνας φιλοξενεί μία έκθεση με νέα έργα σε χαρτί και πρόσφατους πίνακες του Φίλιπ Τάαφ, ενός από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς ζωγράφους. Οι σύνθετες εικόνες του με τον συνδυασμό χρωμάτων και γραμμών θα γεμίσουν το χώρο τέχνης Gagosian από τις 18 Μαΐου.

Το σχέδιο διαδραματίζει πάντοτε πολύ σημαντικό ρόλο στην τέχνη του Τάαφ. Έχει χρησιμοποιήσει αρκετές τεχνικές τυπώματος για τη μεταφορά ενός έργου σε διαφορετικό υλικό, μεταξύ των οποίων και η χρήση ριζόχαρτου για ξεπατίκωμα, προκειμένου να δημιουργήσει πολλά από τα μεγάλης κλίμακας έργα του.

Από το 2003 πειραματίστηκε εκτενώς με την τεχνική της καλλιγραφίας με υδατογράφημα, τόσο σε χαρτί όσο και σε καμβά και το αποτέλεσμα των έργων που προέκυψαν φανερώνει μια νέα αισθητική διάσταση μακριά από τις συχνά ελεγχόμενες και φορμαλιστικές μεθόδους του Τάαφ.

Τα πιο πρόσφατα έργα του σε χαρτί αποτελούν συνέχεια αυτών των πειραματισμών και αναζητήσεών του και οικειοποιούνται την τεχνική του paste paper -ένα μίγμα από διαφορετικά είδη μπογιάς και άλλων υλικών το οποίο το περνά πάνω στο χαρτί και στη συνέχεια αφήνει αποτυπώματα πάνω σε αυτό χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αντικείμενο είναι διαθέσιμο γύρω του.

Η τεχνική αυτή χρονολογείται από τον 18ο αιώνα όταν χρησιμοποιήθηκε στη διακοσμητική βιβλιοδεσία. Με τη μίξη μπογιάς με αλεύρι και άλλα φυσικά υλικά δημιουργήθηκε μια αλληλουχία ανάγλυφων σχεδίων φτιαγμένων από το αποτύπωμα κτενών, βουρτσών και άλλων αντικειμένων.

Ο Φίλιπ Τάαφ γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ το 1955, σπούδασε στο Cooper Union της Νέας Υόρκης, συμμετείχε σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις ενώ έργα του υπάρχουν σε πολλές δημόσιες συλλογές όπως του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Nέας Υόρκης, του Μουσείου Τέχνης στη Φιλαδέλφεια κ.α.

Πληροφορίες: Gagosian Αθήνας, Μέρλιν 3, 210 3640215
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

1 σχόλιο: