11 Μαΐου – 20 Ιουνίου
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει το νέο έργο της ομάδας xurban_collective με τίτλο A Clean Slate (Άγραφη Πινακίδα) στο πλαίσιο της σειράς Νέες Παραγωγές 2010.
Η xurban_collective είναι μια διεθνής καλλιτεχνική ομάδα που ιδρύθηκε το 2000 και αποτελείται από τους Γκουβέν Ιντσιρλίογλου, Χακάν Τοπάλ, Αχμέτ Ατίφ Ακίν και Μαχίρ Γιαβούζ. Τα μέλη της είναι εγκατεστημένα στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Λιντς και στη Νέα Υόρκη. Μέσα από οπτικοακουστικά έργα και εγκαταστάσεις οι καλλιτέχνες προάγουν την έρευνα, την μελέτη και την ανάλυση της σύγχρονης πολιτικής, θεωρίας και ιδεολογίας, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ντοκουμέντου, βίντεο και κείμενα. Η ομάδα εστιάζει την έρευνά της κυρίως σε περιοχές τοπικών συγκρούσεων, στο διαχωρισμό του πληθυσμού στα αστικά κέντρα και σε σύγχρονες στρατηγικές αποκλεισμού.
Το έργο A Clean Slate αποτελεί συνέχεια μιας έρευνας που ξεκίνησαν οι καλλιτέχνες το 2009 γύρω από τις θάλασσες και τα λιμάνια της Μεσογείου. Οι xurban_collective αντιμετωπίζουν τη θάλασσα ως φορέα της ιστορίας και του πολιτισμού αλλά και ως πηγή βιολογικού πλούτου. Έχοντας ταξιδέψει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες πόλεις-λιμάνια και έχοντας μελετήσει τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στις περιοχές αυτές, οι xurban_collective δημιουργούν ένα έργο στο οποίο η θάλασσα παρουσιάζεται ως ο τόπος του παγκόσμιου εμπορίου όπου ταξιδεύουν κοντέινερ γεμάτα εμπορεύματα, αλλά την ίδια στιγμή, και ως το μέρος όπου ταξιδεύουν τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες. Στη νέα οπτικοακουστική εγκατάσταση που παρουσιάζεται στο μουσείο, oι καλλιτέχνες πραγματεύονται τα παραπάνω θέματα μέσα από βίντεο και φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι ίδιοι κατά τη διάρκεια επιτόπιας έρευνας στα λιμάνια του Πειραιά, της Μασσαλίας, της Νίκαιας, της Νέας Υόρκης και της Κωνσταντινούπολης.
Η εγκατάσταση αποτελείται από 11 βάθρα διαφορετικών διαστάσεων πάνω στα οποία είναι τοποθετημένες περίπου 4.000 φωτογραφίες που απεικονίζουν διαφορετικά θέματα από το θαλάσσιο χώρο καθώς και λεπτομέρειες από κοντέινερ και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ακόμα, παρουσιάζονται δύο βίντεο με εικόνες από την εμπορική δραστηριότητα των λιμανιών και την κίνηση των ανθρώπων σε αστικά παγκοσμιοποιημένα κέντρα. Το τρίτο βίντεο της εγκατάστασης παρουσιάζει το κείμενο των καλλιτεχνών που συνοδεύει την έρευνά τους.
Εθνικό Μουσείο Συγχρονης Τέχνης, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα
Πηγή:http://www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου