Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Δύο Εργαστήρια Ζωγραφικής εκθέτουν στη Φλώρινα


Οι σχολές έχουν ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της εσωτερικής τους εκπαιδευτικής διαδικασίας και εκτός των τειχών παρουσιάζουν τη δουλειά των φοιτητών τους.

Το Β΄Εργαστήριο Ζωγραφικής του Κυριάκου Μορταράκου και το Γ΄Εργαστήριο Ζωγραφικής του Κυριάκου Κατζουράκη παρουσιάζονται μέσα από τα έργα των φοιτητών τους στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας.

Το Μουσείο φιλοξενεί το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών που το φέρνει σε διάλογο με τους νέους καλλιτέχνες. Το απασχολεί ο διάλογος ανάμεσα στο νέο και το παλιό.

Οι εκθέσεις των δύο Εργαστηρίων Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δίνουν μια καλή ευκαιρία να διαμορφώσει ο επισκέπτης μια πλήρη άποψη βλέποντας καλλιτέχνες που φοιτούν τόσο στα μικρά έτη της Σχολής όσο και από τελειόφοιτους. Οι 21 καλλιτέχνες από το Β΄Εργαστήριο που συμμετέχουν είναι απόφοιτοι και φοιτούν στο πέμπτο έτος. Οι 23 καλλιτέχνες του Γ΄Εργαστηρίου προέρχονται από όλα σχεδόν τα έτη.

Ο πρόεδρος της Σχολής μεταξύ άλλων αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης: «Η μαγεία που πολλές φορές αναβλύζει μέσα από τα έργα των σπουδαστών διατυπώνει την πραγματικότητά μας με αμεσότητα και μας εξοικειώνει με τα πράγματα που μας φοβίζουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η μαγεία διακρίνεται από πολύ νωρίς και μερικές φορές μας θυμίζει την ευθύτητα της παιδικής ζωγραφικής. Αυτή είναι η εμβάθυνση και το προνόμιο των πέντε ετών σπουδής στο αντικείμενο της ζωγραφικής. Ο σπουδαστής και η σπουδάστρια έχουν το χρόνο να πειραματιστούν χωρίς βιασύνη και χωρίς να χάσουν την πολύτιμη αύρα που είναι τόσο ιδιαίτερη στον κάθε καλλιτέχνη. Ο επισκέπτης των δύο εκθέσεων θα δει ότι το σύστημα διδασκαλίας επιτρέπει την ανάπτυξη και εξέλιξη χωρίς να ισοπεδώνει και χωρίς να δημιουργεί κάποια βαρετή ομοιομορφία-ομογενοποίηση».

Όσοι επισκέπτες βρεθούν στη Φλώρινα δε θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να απολαύσουν το πανόραμα των τάσεων που οι φοιτητές αναπτύσσουν μέσα στα πλαίσια των σπουδών τους.

Πηγή:http://www.artnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου