Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Στις 26 Μαΐου τα εγκαίνια των μεταβυζαντινών συλλογών του Βυζαντινού Μουσείου


Την Τετάρτη 26 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, θα γίνουν τα εγκαίνια της επανέκθεσης των μεταβυζαντινών συλλογών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο «Από το Βυζάντιο στη Νεώτερη Εποχή».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Μεγάλος απών ο Δημήτρης Κωνστάντιος, ο άνθρωπος που οργάνωσε, συντόνισε και υλοποίησε αυτό το σύνθετο διεπιστημονικό έργο.

Το καλοκαίρι του 2004 άνοιξε στο κοινό η νέα μόνιμη έκθεση των Βυζαντινών Συλλογών του Μουσείου, που καλύπτει την εποχή από τον 4ο έως και τον 15ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα παρουσιάζεται ολοκληρωμένη και η επανέκθεση των Μεταβυζαντινών Συλλογών.

Με τον γενικό τίτλο «Από το Βυζάντιο στη Nεώτερη Eποχή» η έκθεση καλύπτει χρονικά την περίοδο από την Αλωση μέχρι και τον 20ό αιώνα. Σε έναν εκθεσιακό χώρο 1400 τ.μ. εκτίθενται στο κοινό 1000 περίπου αντικείμενα -τα περισσότερα για πρώτη φορά. Τα εκθέματα αναδεικνύονται σε σχέση με το κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής από την οποία προέρχονται. Και είναι η πρώτη φορά που ένα μουσείο επιχειρεί να εκθέσει με τρόπο συνθετικό τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Η έκθεση αναπτύσσεται ως εξής:
* Πνευματική και καλλιτεχνική κινητικότητα τον 15ο αιώνα
* Από το Βυζάντιο στη Νεώτερη Εποχή
Η Ενετική Κυριαρχία και οι Γραικοί
Κοινωνία και Τέχνη στη Βενετική Κρήτη
Η Τέχνη στα Επτάνησα: Είδος Μεικτό αλλά Νόμιμο
Από το Ανθίβολο στην Εικόνα
Η Οθωμανική Κατάκτηση και το Γένος
Οι Κοινότητες των Ρωμιών
Όψεις Καθημερινής Ζωής
Εκκλησία: Τόπος Πίστης-Χώρος Κοινωνικής Συνοχής
Μονές: Ανθηση και Ακτινοβολία
Η Πολυμορφία του 18ου αιώνα
Το Έντυπο και ο Νέος Ελληνισμός
Θρησκευτική Ζωγραφική στο Ελληνικό Κράτος
* Το Βυζάντιο και η Νεώτερη Τέχνη.

Πνευματική και καλλιτεχνική κινητικότητα τον 15ο αιώνα
Στην πρώτη μεγάλη ενότητα παρουσιάζεται η εντυπωσιακή πνευματική και καλλιτεχνική κινητικότητα και παραγωγή που, παρά την πολιτική παρακμή της βυζαντινής αυτοκρατορίας, χαρακτηρίζει τον 14ο και 15ο αιώνα και στην ουσία εκτείνεται χρονικά και στην μετά την Άλωση εποχή.

Από το Βυζάντιο στη Νεώτερη Εποχή
Στην ενότητα «Η Ενετική κυριαρχία και οι Γραικοί» παρουσιάζονται σε δύο υποενότητες όψεις της τέχνης και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στις βενετοκρατούμενες περιοχές, όπως στην Κρήτη και στα Επτάνησα.

Στην υποενότητα «Κοινωνία και Τέχνη στη Βενετική Κρήτη» παρουσιάζεται η τέχνη που προέκυψε στην κρητοβενετική κοινωνία από την ώσμωση βυζαντινών και βενετικών στοιχείων. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν έργα των σπουδαίων ζωγράφων Αγγελου, Δαμασκηνού, Κλόντζα, Λαμπάρδου και Βίκτορα.

Στην υποενότητα «Η Τέχνη στα Επτάνησα: Είδος Μεικτό αλλά Νόμιμο» κυρίως μέσα από εικόνες του Τζάνε, του Πουλάκη, του Μόσκου, του Κόνταρη, του Καραντινού και του Δοξαρά παρουσιάζεται η τέχνη και ο πολιτισμός που άνθισε στα Επτάνησα μετά το 1669 και την έλευση των Κρητικών ζωγράφων —πρόκειται για το αποτέλεσμα της μείξης κρητικών, βενετικών και ντόπιων καλλιτεχνικών τάσεων.

Στην ενότητα «Από το Ανθίβολο στην Εικόνα», παρουσιάζονται τα σχέδια εργασίας των ζωγράφων που προορίζονταν για την αναπαραγωγή εικονογραφικών θεμάτων, υλικό πολύτιμο για την ιστορία της ζωγραφικής τέχνης.

Η τρίτη μεγάλη ενότητα με τον τίτλο «Η Οθωμανική Κατάκτηση και το Γένος» καλύπτει εκφάνσεις του βίου και του πολιτισμού των Ρωμιών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα μετά την Άλωση χρόνια σε πέντε υποενότητες: «Οι Κοινότητες των Ρωμιών», «Όψεις της καθημερινής ζωής», «Εκκλησία: Τόπος Πίστης-Χώρος Κοινωνικής Συνοχής», «Μονές: Ανθηση και ακτινοβολία», «Η Πολυμορφία του 18ου αι.»

Μια ξεχωριστή ενότητα με τον τίτλο «Το έντυπο και ο Νέος Ελληνισμός» παρουσιάζει τη συμβολή των ελληνικών και ξένων τυπογραφείων στη συγκρότηση της ταυτότητας του Νέου Ελληνισμού.

Η έκθεση κλείνει με την ενότητα «Θρησκευτική Ζωγραφική στο Ελληνικό Κράτος». Αρχιτέκτων-μουσειογράφος της επανέκθεσης των μεταβυζαντινών συλλογών είναι η Α. Τζάκου.

Το Βυζάντιο και η Νεώτερη Τέχνη
Βγαίνοντας κανείς από το Μουσείο έχει τη δυνατότητα να βλέπει διαφορετικές κάθε φορά περιοδικές εκθέσεις σχετικές με την πρόσληψη του Βυζαντίου και της τέχνης του από καλλιτέχνες της νεώτερης και σύγχρονης εποχής, κάτω από τον γενικό τίτλο «Το Βυζάντιο και η νεώτερη τέχνη».

Από τις 23 Μαρτίου το Μουσείο παρουσιάζει την πρώτη τέτοιου είδους περιοδική έκθεση με τίτλο «Η πρόσληψη της βυζαντινής τέχνης στην ελληνική ζωγραφική του α' μισού του 20ού αιώνα» η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 13 Ιουνίου 2010.
Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου