Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η Ιταλία μέσα από τα μάτια των γυναικών


Παρουσιάστηκε χθες στην ιταλική πρεσβεία το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου που αρχίζει απόψε στη θερινή αίθουσα Λαΐς της Ταινιοθήκης για να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 2 Ιουνίου. Το φεστιβάλ εφέτος είναι αφιερωμένο στις ιταλίδες δημιουργούς, με την ακόλουθη δομή προγράμματος: Επτά ταινίες παραγωγής 2000-2009 που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τρεις της Κριστίνα Κομεντσίνι, δύο της αδελφής της Φραντσέσκα Κομεντσίνι (και οι δύο κόρες του Λουίτζι Κομεντσίνι ), μία της Φραντσέσκα Αρκιμπούτζι και μία της νεότερης Σουζάνα Νικιαρέλι.

Σύντομη ανασκόπηση σε ταινίες ιταλίδων δημιουργών που έχουν προβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής ΡCV, ξεκινώντας από το «Ο άντρας που αγαπά» (2008) της Μαρία Σόλε Τονιάτσι , εκπροσώπου της νεότερης γενιάς, με τη Μόνικα Μπελούτσι σε έναν απρόσμενο ρόλο.

Ταινίες δημιουργών της παλαιότερης γενιάς την οποία εκπροσωπούν η «κυρία του ιταλικού κινηματογράφου» Λίνα Βερτμίλερ με την τολμηρή για την εποχή της κωμωδία γύρω από την πάλη των δύο φύλων «Η κυρία και ο ναύτης» (1974) αλλά και τη δημοφιλή τραγικοκωμωδία «Ιστορία έρωτα και αναρχίας» (1973) και η Λιλιάνα Καβάνι με το σπάνιο «Πέρα από το καλό και το κακό» (1977), δεύτερο μέρος της γερμανικής τριλογίας της δημιουργού μετά τον «Θυρωρό της νύχτας», με αφορμή τη ζωή του Φρειδερίκου Νίτσε (περισσότερες λεπτομέρειες για τις προβολές στη σελίδα των αιθουσών). Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Αίθουσα Λαΐς (Ταινιοθήκη Ελλάδας), Ιερά οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, τηλ. 210

3612.046.

η Από σήμερα ως την Τετάρτη 2 Ιουνίου.
Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου