Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών

Ένα Φεστιβάλ που αναδεικνύει τη σχέση της τέχνης με τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της εικόνας και του ήχου, πραγματοποιείται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο από τις 25 Μαϊου-31 Μαϊου. Το Φεστιβάλ διοργανώνουν από κοινού το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών, ΕΡΗΜΕΕ), σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ambient Creativity (Περιβάλλουσα δημιουργικότητα).

Σε μια σειρά από καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας των δύο Τμημάτων στον χώρο των σύγχρονων τεχνών του ήχου και της εικόνας.Παράλληλα αναπτύσσονται θέματα και προβληματισμοί που αφορούν την σχέση της τέχνης και των τεχνολογιών του ήχου και της εικόνας, όπως: οι νέες μορφές έκφρασης που προκύπτουν από τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, η επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στη συμμετοχή του πολίτη στις σύγχρονες τέχνες αλλά και η προσέγγιση επιστήμης και πολιτισμού.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής και ζωντανών οπτικοακουστικών έργων, σειρά εγκαταστάσεων, εκθέσεις εργασιών φοιτητών, σεμινάρια, εργαστήρια και συζήτηση καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών με θέμα την Εκπαίδευση στην Τέχνη Νέων Μέσων.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν το πρωί της Τετάρτης, 26 Μαίου με τα εργαστήρια και σεμινάρια που γίνονται στις Αίθουσες του ΕΡΗΜΕΕ και έχουν ως θέμα τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα για διαδραστικές τέχνες (openFrameworks, SuperCollider, Arduino), αισθητική και πρακτική της ηλεκτροακουστικής μουσικής, και το πειραματικό Ραδιόφωνο σαν μορφή τέχνης.

Οι συναυλίες αρχίζουν την ίδια μέρα το βράδυ στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρουριο και συνεχίζουν κάθε βράδυ μέχρι την τελική συναυλία του Σαββάτου 29 Μαίου που οργανώνεται στο Κέντρο Αμπελώνας στο Τρίκλινο. Η τελική συναυλία παρουσιάζει έργα που συνδυάζουν ζωντανή ακουστική και ηλεκτρονική μουσική με συνθετικό αλγοριθμικό βίντεο. Στις Αλευραποθήκες του Παλαιού Φρουρίου φιλοξενούνται εγκαταστάσεις των φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και εικόνας.

Στην Ιόνιο Ακαδημία παρουσιάζονται εργασίες βιντεοτέχνης και animation καθώς και θεωρητικές εργασίες των φοιτητών. Στην Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, σχεδίου και κόμικ. Τέλος, η Ημερίδα του Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία την Παρασκευή και το Σαββατο 28-29 Μαΐου. Τα σεμινάρια συνεχίζονται μέχρι την Δευτέρα 31 Μαΐου με εργαστήρια στα οποία μπορούν οι συμμετέχοντες να πειραματιστούν με νέες τεχνικές ψηφιακής ηχητικής τέχνης.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου