Τρίτη 18 Μαΐου 2010

«Γλυπτικές Αφηγήσεις» σε περιοδεία

Η διεθνής περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «Γλυπτικές Αφηγήσεις» θα φιλοξενείται από τις 14 Μαΐου στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση εγκαινιάσθηκε στο Μόναχο το 2006, παρουσιάστηκε στη Λιθουανία το 2007 και στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 2009 και σε κάθε της στάση καλεί καλλιτέχνες της χώρας που τη φιλοξενεί να συμμετάσχουν σε αυτή.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα δέκα διεθνών καλλιτεχνών με βασικό κοινό στοιχείο τη διάδραση με το σώμα του καλλιτέχνη ως αναπόσπαστο μέρος του καλλιτεχνικού έργου.

Αν και οι καλλιτέχνες δεν είναι το σαφές υποκείμενο των έργων και το στοιχείο της αινιγματικότητας και του μυστηρίου δεν συνιστούν το επίκεντρο του σκοπού τους, η ενσωμάτωση της φυσικής οντότητας του καλλιτέχνη στο έργο εκ των πραγμάτων υποδηλώνει τη διερεύνηση της σχέσης των καλλιτεχνών με τον εαυτό τους και το ρόλο τους ως άτομα και ως μέλη της κοινωνίας.

Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται αδιάκοπα από τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όταν οι καλλιτέχνες της Δύσης πρωτοανακάλυψαν τη δυνατότητα της χρήσης του ίδιου του σώματός τους ως δημιουργικού μέσου. Οι δεκαετίες του 1980 και 1990 προσέθεσαν νέες διαστάσεις στην αναζήτηση αυτή και αποσαφήνισαν περαιτέρω την υλικότητα του ανθρώπινου σώματος.

Συμμετέχουν οι Helke Doscher (Γερμανία, Μόναχο), Nezaket Ekici (Γερμανία, Βερολίνο), Christian Engelmann (Γερμανία, Μόναχο), Patricija Gilyte (Λιθουανία – Γερμανία, Μόναχο), Isabel Haase (Γερμανία, Μόναχο), Κώστας Σαπχάζης (Ελλάδα, Αθήνα), Βασιλεία Στυλιανίδου (Ελλάδα – Γερμανία, Βερολίνο), Stefan Wischnewski (Γερμανία, Μόναχο), Anne Wodtcke (Γερμανία, Μόναχο) και Μαίρη Ζυγούρη (Ελλάδα, Αθήνα).

Πληροφορίες: Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, 210 3215717, www.mmca-mam.gr, www.skulpturalehandlungen.de. Διάρκεια 14-5-2010 έως 31-7-2010
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

1 σχόλιο: