Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

«Ενδύεσθαι» στο Μουσείο Μπενάκη


Μια ευχάριστη και συναρπαστική έκθεση του κόσμου της μόδας Ελληνίδων και ξένων μεγαλοαστών των '50, '60 και '70 φιλοξενείται από την Τρίτη 23/03, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, μέσα από τις μοναδικές συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και με απώτερο σκοπό να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον για την ίδρυση ενός Μουσείου του Ενδύματος στην Ελλάδα.

Ο τίτλος «Ενδύεσθαι. Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος» είναι ενδεικτικός του οράματος της διευθύντριας του Πελοποννησιακού Ιδρύματος, Ιωάννας Παπαντωνίου. Η ίδια ήταν η «ψυχή» και στις «Πτυχώσεις» το 2004, πάλι στο Μουσείο Μπενάκη, μια έκθεση που συνέδεε την αρχαία ελληνική ενδυμασία με το σύγχρονο ένδυμα.

«Τα ελληνικά ρούχα δεν είναι μόνο σιγκούνια και τοπικές φορεσιές μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια. Οι Ελληνίδες φόρεσαν και άλλα ρούχα, ξένων και Ελλήνων δημιουργών», έλεγε σήμερα η κ. Παπαντωνίου, ξεναγώντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση με συλλεκτικά ρούχα και αξεσουάρ, παπούτσια και τσάντες βεντάτζ που φέρουν υπογραφές σχεδιαστών όπως Κριστιάν Ντιόρ, Ζαν Πολ Γκοτιέ, Λανβέν, Πάκο Ραμπάν, Βιβιέν Γουέστγουντ, αλλά και Ελλήνων σχεδιαστών,με διεθνή ακτινοβολία, όπως Ζαν Ντεσέ, Τζέημς Γαλανός, ΓιάννηςΤσεκλένης, Γιάννης Ευαγγελίδης και νεώτερων.

Το στήσιμο σχεδίασε ο Σταμάτης Ζάννος, με χρονολογική σειρά για την εξέλιξη του ενδύματος από το 17ο αι. έως τη σύγχρονη εποχή και υποενότητες με ομάδες εκθεμάτων, ανάλογα με τη χρήση τους.

Η Ιωάννα Παπαντωνίου οραματίζεται το Μουσείο Πελοποννησιακού Ιδρύματος σαν ένα χώρο που θα αναδεικνύει με την ποικιλία των εκθεμάτων του, την εξέλιξη στο σχέδιο, την παραγωγή και τη βιομηχανία του ενδύματος. Είχε βρει θερμή υποστήριξη από τη Μελίνα Μερκούρη και είχε εντοπίσει ακόμα και το κτίριο -την οικία Λιβιεράτου στην Πατησίων- όπου θα μπορούσε να στεγαστεί το μουσείο ενδύματος αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε με το θάνατο της τότε υπουργού Πολιτισμού.

Από τότε το ΠΛΙ δεν έχει σταματήσει να εμπλουτίζει τις συλλογές του με δωρεές που δέχεται από όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, μια συλλέκτρια από τις ΗΠΑ δώρισε στο Πελοπονησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα συλλογή 750 παπουτσιών. Λόγω του μεγάλου κόστους συντήρησης των συλλογών του, το Ίδρυμα απευθύνει στο κοινό το σύνθημα «υιοθετείστε ένα ρούχο».

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 23/5 και στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τριήμερο διεθνές ενδυματολογικό συνέδριο (9-11/4),με θέμα «Ενδύεσθαι: Ιστορικές, κοινωνιολογικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις».

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου