Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Στο «Γάζα ερχόμαστε» το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Στον βραβευμένο για τα ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφο Γιώργο Αυγερόπουλο και τον σκηνοθέτη Γιάννη Καρυπίδη, που συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία της ταινίας «Γάζα ερχόμαστε», απονεμήθηκε το βραβείο κοινού στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Η ταινία αφορά το ριψοκίνδυνο ταξίδι 44 ακτιβιστών από όλο τον κόσμο που ταξίδεψαν από την Κύπρο στη Γάζα το καλοκαίρι του 2008 και έσπασαν έτσι τον ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής έπειτα από 41 χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 49 λεπτών, ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις του κοινού με 4.792 ψήφους. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Αυγερόπουλος, τα χρήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση της αποστολής και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Οι συντελεστές της ταινίας δήλωσαν πως η επόμενη ταινία τους θα ονομάζεται.... «Γάζα επαν-ερχόμαστε», καθώς ετοιμάζουν νέα αποστολή τον επόμενο μήνα με μεγαλύτερο αριθμό πλοίων.

Ανεξάρτητο πλέον το Φεστιβάλ

Την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του οποίου αποτελούσε μέρος μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε κατά την τελετής απονομής η βουλευτής Επικρατείας Μάγια Τσόκλη .

«Η επιβεβλημένη λιτότητα των ημερών δεν μπορεί να σταματήσει τις πολύ παθιασμένες προσπάθειες» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ.Τσόκλη, η οποία ήταν παρουσιάστρια της βραδιάς για έκτη συνεχή χρονιά.

Σστην εισαγωγική της ομιλία, η κ. Τσόκλη ανακοίνωσε επίσης ότι η επεξεργασία του νέου νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο βρίσκεται στην τελική της ευθεία - η αναφορά προκάλεσε αντιδράσεις σε μέρος των θεατών, κυρίως κινηματογραφιστών.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Το βραβείο κοινού για την ξένη παραγωγή (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ ) απονεμήθηκε στην ταινία «Με τα μάτια ορθάνοιχτα - εξερευνώντας τη σημερινή Νότια Αμερική» του Ουρουγουανού Γκονσάλο Αριχόν .

Τα βραβεία κοινού για τις ταινίες κάτω των 45 λεπτών έλαβαν: Στην κατηγορία της ελληνικής ταινίας, με έπαθλο 4.000 ευρώ, το «Ενεργό μέλος/ Active Member», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Φυλακτού. Στην κατηγορία ξένης παραγωγής, με έπαθλο 2.000 ευρώ, ο «Οδυσσέας» (Αρμενία - Ελλάδα) του Βαχάν Καραπετιάν.

Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής FIPRESCI απονεμήθηκαν στις ταινίες : «Ταξιδιάρα ψυχή» σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου και «Κυνηγώντας ελέφαντες» (Ισπανία) σε σκηνοθεσία Αλμπέρτο Άρσε και Μοχάμαντ Ρουτζάιλα.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Ο πλανήτης σε κίνδυνο» απονεμήθηκε στην ταινία «Ωκεανοί από πλαστικό» της Γαλλίδας Σαντρίν Φεϊντέλ . To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.000 ευρώ. Η βραβευμένη ταινία θα προβληθεί από την ΕΡΤ3.

Το Βραβείο Doc on Air της ΕΡΤ απονεμήθηκε στο project «Life in a city full of errors» της Μυρτώς Παπαδογεώργου.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στην ταινία «Καταγγελία» (συμπαραγωγή Γαλλίας -Κίνας ) σε σκηνοθεσία Ζάο Λιανγκ, ενώ η φετινή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της WWF, που απονέμεται σε ταινία με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απένειμε το βραβείο στην ταινία «Οι τελευταίες μέρες του Σισμαρέφ» σε σκηνοθεσία του Ολλανδού Γιάν Λάουτερ .

Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου