Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Εορτασμός 12 χρόνων του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»


Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010, με αφορμή τον εορτασμό των 12 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» με τίτλο «Ξαναχτίζοντας τις μνήμες». Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Ειδικότερα:

18:30: Παρουσίαση του διαδικτυακού κόμβου «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού»

Γιώργος Τζεδόπουλος, Υπεύθυνος Ομάδας Νεότερης Ιστορίας του IME

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ehw.gr είναι διαθέσιμη στο κοινό η «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού» (ΕΜΕ). Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό έργο, αποτέλεσμα δεκάχρονης έρευνας έγκριτων επιστημόνων, στελεχών και συνεργατών του ΙΜΕ, με αντικείμενο τη συλλογή, καταγραφή, τεκμηρίωση, παρουσίαση και προβολή του ελληνικού πολιτισμικού στοιχείου σε όλη τη χωροχρονική του εξέλιξη.Τα λήμματα πραγματεύονται την ιστορία τοπωνυμίων, προσώπων, αρχιτεκτονημάτων, σημαντικών γεγονότων, αλλά και θεσμών, κοινωνικών και οικονομικών δομών, θρησκευτικών φαινομένων και άλλων θεμάτων της ιστορίας και του πολιτισμού. Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό και πολυμεσικό υλικό, καθώς και αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις κτηρίων. Υποστηρίζονται από γλωσσάρι, παραθέματα, πηγές, βιβλιογραφία και δικτυογραφία.

19:00 Παρουσίαση του προγράμματος «Γενεαλογίες και Προφορική Ιστορία»

Μιχάλης Βαρλάς, Επικεφαλής του Τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του ΙΜΕ

Μέσα από φωτογραφίες, ιστορικά τεκμήρια, βίντεο και συνεντεύξεις θα παρουσιαστούν ιστορίες οικογενειών και ανθρώπων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και την Τένεδο, όπως τις κατέγραψε η έρευνα του Τμήματος Γενεαλογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, από το 1997 μέχρι σήμερα.

9:30 Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΙΜΕ: «ΕΦΕΣΟΣ - Ιστορία και Αρχιτεκτονική»

Τη νέα έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Έφεσος - Ιστορία και Αρχιτεκτονική» προλογίζει η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία θα χαιρετίσει και την εκδήλωση.

Η έκδοση «Έφεσος - Ιστορία και Αρχιτεκτονική» είναι ένα πρωτότυπο συλλογικό έργο. Σε έναν τόμο συγκεντρώνονται πρώτη φορά αναλυτικά κείμενα, λεπτομερής τεκμηρίωση, ακριβή σχέδια και πλούσια εικονογράφηση για όλα τα κτίσματα και μνημεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική και ανασκαφική έρευνα, την οποία διενεργεί περισσότερο από έναν αιώνα στην Έφεσο το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Χορηγός της έκδοσης είναι το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

- Δρ. Georg Ladstatter, Διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα

- Καθ. Κώστας Μπουραζέλης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Δρ. Αθανάσιος Σίδερης, Προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΙΜΕ και επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης

20:30 «Μίλητος, Πριήνη - Στα χνάρια του Ελληνισμού»

Θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από την ιστορία και βασισμένο στην εικονική αναπαράσταση των δύο πόλεων της Μικράς Ασίας. Το δρώμενο βασίζεται σε μια τεχνολογικά προηγμένη εφαρμογή που χρησιμοποιείται πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Χορογραφίες: Κυριάκος Κοσμίδης

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Αίθουσα Αντιγόνη

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος

Eίσοδος ελεύθερη

Πηγή:http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου