Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Βραβεία της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών



Τον Βλάση Κανιάρη τίμησε με το μεγάλο και εκτός συναγωνισμού βραβείο της η Ένωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών, για το σύνολο της προσφοράς του στην Τέχνη, με αφορμή την έκθεσή του στο Μπενάκη της Πειραιώς «Γενέθλιο».

Η τελετή απονομής των βραβείων της Ένωσης Κριτικών Τέχνης, (Association internationale des Critiques d’ Art-Ελληνικό Τμήμα), πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο πρώτος καλλιτέχνης που τιμήθηκε με το αντίστοιχο βραβείο της ΕΕΤ ήταν ο Γιάννης Κουνέλης, το 1997, πρώτη χρονιά του θεσμού.

Στο διαγωνιστικό μέρος, το πρώτο βραβείο στο οποίο κατέληξε η κριτική επιτροπή μέσα από 60 και πλέον φακέλους καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Παντελή Χανδρή και τον Άγγελο Παπαδημητρίου, στον πρώτο για την έκθεσή του «Μοναχικό ον», στην γκαλερί Αντωνοπούλου, το 2007, και στον άλλο για την έκθεσή του «Άγγελος Π.-Γιανούλης», το 2008, στις Νέες Μορφές.

Το βραβείο του διαγωνισμού δίνεται κάθε δύο χρόνια και είναι χρηματικό.

«Δυστυχώς, η συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση, υποθέτουμε, είναι η αιτία της άρνησης παραδοσιακών και μη χορηγών στους οποίους απευθύνθηκε το Δ.Σ. της ΑΙCA, να συμμετέχουν επιχορηγώντας το Βραβείο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Έλληνες τεχνοκριτικοί και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απονομή του βραβείου έστω και χωρίς το χρηματικό ποσό που το συνοδεύει, αφού έτσι κι αλλιώς «η υπόθεση της Τέχνης στην Ελλάδα προχώρησε και προχωρεί κάτω από το βάρος μιας μόνιμης οικονομικής αντιξοότητας που ευτυχώς δεν έχει να κάνει με τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών μας και τις προς διάδοση ιδέες τους».

Επίσης, απονεμήθηκε τιμητικός έπαινος στη Λίνα Θεοδώρου για τη συμμετοχή της στην έκθεση «Σε Ενεστώτα Χρόνο» του ΕΜΣΤ και το έργο της, που εκφράζει τις σύγχρονες τεχνολογίες παρακολούθησης και τη σχέση του καλλιτέχνη με αυτές. Και στην ομάδα «Ιndoors», μια παρέα τεσσάρων γυναικών -Μαριγώ Κάσση, Βάλλυ Νομίδου, Σπυριδούλα Πολίτη και Μαίρη Χρηστέα-, που δούλεψαν συλλογικά σ’ ένα διαμέρισμα στοχεύοντας στην υπόθεση της έκπληξης και της αποκάλυψης.

Η κριτική επιτροπή του Βραβείου 2010 αποτελείται από τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Τεχνοκριτών: Μαρία Μαραγκού, πρόεδρος, Σταύρος Τσιγκόγλου, γενικός γραμματέας, Διονυσία Γιακουμή, ταμίας και τα μέλη Νίκος Ξυδάκης και Κωστής Σταφυλάκης

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου