Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Τέχνη και τεχνική της βιβλιοδεσίας...


...Η προσφορά της Κικής Δούση στην καλλιτεχνική δημιουργία. Η προσφορά της Κικής Δούση στην καλλιτεχνική δημιουργία.

4 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2010

Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010,
ώρα 20.00

Το βιβλίο αποτελεί βασικό στοιχείο του πολιτισμού και η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία είναι η τέχνη που το ομορφαίνει, το συντηρεί, και του προσδίδει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ζωής.

Ο βιβλιοδέτης, εφαρμόζοντας την τεχνική και την εμπειρία του, βρίσκει ποικίλους τρόπους να εκφραστεί, να εκφράσει τον συναισθηματικό του κόσμο και τις καλλιτεχνικές του απόψεις, καθώς το βιβλίο είναι πηγή πολύτιμων πληροφοριών που αντανακλά τις κοινωνικές, πολιτικές. ή τις ιδεολογικές συνθήκες που το παρήγαγαν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τέχνη, ή οποία καταρχάς απαιτεί χρόνο, τεχνικές δεξιότητες, ταλέντο και μεράκι, μυστικά τα οποία γνωρίζει πολύ καλά η Κική Δούση.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1933, μετά τις πρώτες σπουδές της στην Ελλάδα, κατοικεί για πολλά χρόνια στη Γαλλία. Έχοντας πάθος για τη βιβλιοδεσία, σπουδάζει την τέχνη και παίρνει το 1969 το δίπλωμα από την École de l’ Union Centrale des Arts Décoratifs (U.C.A.D.), στο Παρίσι. Αφού τελειοποιείται για μερικά χρόνια στα ατελιέ των: Henri Lapersonne, Georges Desmules, Henri Mercher, και Renaud Vernier στο Παρίσι, επιστρέφει στη γενέτειρά της. Παράλληλα, ειδικεύεται στη συντήρηση βυζαντινής βιβλιοδεσίας, καθώς και σε άλλες μορφές παλαιών βιβλιοδεσιών, στο Istituto Centrale di Patologia del Libro στη Ρώμη και στη Bibliothéque Nationale στο Παρίσι.




Σκοπός της Κικής Δούση ήταν να κινήσει το ενδιαφέρον για τους έλληνες βιβλιοδέτες στο εξωτερικό και να προσδώσει διεθνή χαρακτήρα στα έργα και στις προσπάθειες που γίνονται στον τόπο μας. Πράγματι, το 1996 κατόρθωσε να ιδρύσει το πρώτο πολιτιστικό δίκτυο της A.R.A. Ελλάδος ( Les Amis de la Reliure d’Art), το οποίο αποτέλεσε σημαντικό μέσο ενίσχυσης και διάδοσης της Βιβλιοδετικής Τέχνης.

Στην έκθεση που διοργανώνεται στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζονται οι δημιουργίες της, από μια καλλιτεχνική πορεία που ξεπερνά τα σαράντα και πλέον χρόνια.

Η Κική Δούση, μέσα από τη δουλειά της παρουσιάζει τις παραλλαγές που μπορούν να γίνουν στη βιβλιοδεσία, καθώς όλα τα βιβλία δεν δένονται με τον ίδιο τρόπο. Βιβλία μικρά και μεγάλα, δεμένα με ευγενή δέρματα και χρυσά στολίσματα, χειροποίητα διακοσμητικά χαρτιά και ποικίλα μοντέρνα υλικά, αποκαλύπτουν μια βαθιά σχέση του βιβλιοδέτη με το είδος του βιβλίου, ακόμα και με το περιεχόμενο του.

Η έκθεση περιλαμβάνει πλήρες εργαστήριο βιβλιοδεσίας, με τον τεχνικό εξοπλισμό του βιβλιοδέτη και με τα διάφορα μικροσύνεργα του, στο οποίο θα γίνεται επίδειξη των διαδοχικών φάσεων και διαφόρων τύπων βιβλιοδεσίας.

Την έκθεση σχεδίασε και επιμελήθηκε η Ελευθερία Γκούφα. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κάθε Τετάρτη 17.00-19.00, παραδίδονται δωρεάν Μαθήματα Βιβλιοδεσίας, από την βιβλιοδέτη Κική Δούση και την συντηρήτρια Ελευθερία Γκούφα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (10 άτομα). Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η δήλωση συμμετοχής στο Τμήμα Ιστορικών Αρχείων, στα τηλέφωνα 2108079878 και 2108081896, καθημερινά 10.00-15.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Μουσείο Μπενάκη-Ιστορικά Αρχεία
Οικία Δέλτα
Εμμ. Μπενάκη 38, 145 61 Κηφισιά
Τηλ. 210 8079878
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-15.00
Τρίτη: 10.00-17.00
Σάββατο, Κυριακή: Κλειστά

www.benaki.gr
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου