Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά


Δισκέτες, χερούλια και ηλεκτρικές συσκευές αποκτούν δεύτερη ζωή στα χέρια ενός καλλιτέχνη

Μπορεί οι δισκέτες να θεωρούνται ξεπερασμένο μέσο αποθήκευσης δεδομένων, τα βαρέλια να απουσιάζουν πλέον από τις αποθήκες των σπιτιών και οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές να μην έχουν καμία αξία μπροστά στις νέου τύπου, οικολογικές, ωστόσο τα παραπάνω αντικείμενα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, χάρη στον καλλιτέχνη, Γιώργο Κοσμίδη.

Υλικά παλιά και χρησιμοποιημένα μετατρέπονται σε ευφάνταστες συνθέσεις- έργα τέχνης στα χέρια του Θεσσαλονικιού δημιουργού. Κομμάτια ξύλου, μεταλλικά εξαρτήματα, σύρματα, σκοινιά, καπάκια, γυάλινα αντικείμενα, υφάσματα και κουτιά αναψυκτικών αποκτούν νέα οντότητα και επαναπροσδιορίζονται στα έργα τέχνης του Γιώργου Κοσμίδη.

Στη διαδικασία αυτή "πρωταγωνιστούν" και νέα, ακόμα πιο ευφάνταστα, υλικά: πλακέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών, δισκέτες αποθήκευσης αρχείων, τμήματα ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και πόμολα πόρτας!

Κινητήρια δύναμη του Γιώργου Κοσμίδη για την παραπάνω δραστηριότητα αποτελεί η ανάγκη της ανακύκλωσης.

"Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα ανακυκλώσιμα υλικά, όταν διαπίστωσα πως πολλά από αυτά πετιούνται, ενώ θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα", εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Μάλιστα, προσθέτει ότι η ενασχόλησή του με τα συγκεκριμένα υλικά είναι τόσο εκτενής που πλέον χρησιμοποιεί μόνο αντικείμενα σε δεύτερη χρήση για τη δημιουργία έργων τέχνης. "Η πραγματική ανακύκλωση επιτυγχάνεται μόνο όταν αρχίσεις να επαναχρησιμοποιείς την πλειονότητα των αντικειμένων που συνθέτουν την καθημερινότητά σου", τονίζει.

Ο Γιώργος Κοσμίδης εμπνέεται τα θέματά του από τη φύση, κυρίως από τη θάλασσα. Δημιουργεί νεκρές φύσεις, ζώα και ανθρώπινες φιγούρες. Τα ευτελή υλικά παίρνουν σχήμα και μορφή και μετατρέπονται σε εικόνες και κατασκευές. Αγαπημένο του θέμα είναι τα κάθε είδους καράβια, που τον απασχόλησαν σε πληθώρα εκθέσεων.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματός του είναι αρκετές, κυρίως πρακτικές. "Εκτός από καλλιτέχνης, έπρεπε να γίνω τεχνίτης και οξυγονοκολλητής για να εντάξω τα ανακυκλώσιμα υλικά στις εικαστικές συνθέσεις μου", υπογραμμίζει. Τα εμπόδια που συναντά διαγράφονται, ωστόσο, αμέσως από τη μνήμη του, όταν καταφέρνει να μετατρέψει φαινομενικά ασύνδετα υλικά σε ένα αρμονικά δεμένο έργο. "Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός πως, όταν κοιτάξεις ένα έργο μου από κοντά διακρίνεις όλα τα επιμέρους κομμάτια μίας σύνθεσης, αλλά μόλις απομακρυνθείς λίγο το μάτι "αιχμαλωτίζεται" από ένα τέλειο καράβι ή μία τέλεια φιγούρα", λέει.

Ο Γιώργος Κοσμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική ως αυτοδίδακτος δημιουργός παραδίδοντας στο κοινό αρχικά ακουαρέλες. Έργα του εκθέτει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '70. Το 1998 παρουσίασε για πρώτη φορά σειρά κατασκευών με θέμα τα καράβια χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά. "Έκανα την πρώτη μου έκθεση σε μία εποχή που ο όρος ανακύκλωση δεν είχε μπει ακόμα στη ζωή μας", εξηγεί.

Αυτή την περίοδο έχει ως στόχο του να αναδημιουργήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τη βοήθεια τμημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών!

Επίσης, από το 2002 διδάσκει σε παιδιά (ακόμα και ενήλικες) την τέχνη των κατασκευών με ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Ζητά από τους μαθητές του να σκεφτούν διπλά πριν αποφασίσουν να πετάξουν ένα καλαμάκι, ένα χαρτί περιτυλίγματος ή μία συσκευασία. Έτσι, τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία της συλλογής αντικειμένων στα σπίτια τους, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπουν σε έργα. "Η καλύτερη πρακτική για να συνειδητοποιήσουν οι μικρότεροι τη σημασία της ανακύκλωσης είναι να εμπνευστούν από τα άχρηστα υλικά και να τους δώσουν νέα πνοή", τονίζει ο κ. Κοσμίδης.

Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετάσχει και στο φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης "Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας" με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, που θα γίνει στις 18 Απριλίου, στο ισόγειο του περιπτέρου 1 της ΔΕΘ.


της Μαρίας Κουζινοπούλου

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου