Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ " Εικόνες του 21ου αιώνα"


Με 189 ταινίες και εικόνες που καταγράφουν τις "Οψεις του κόσμου" επανέρχεται από την ερχόμενη Παρασκευή για 12η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - "Εικόνες του 21ου αιώνα" - η σημαντικότερη και πλέον προσφιλής διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το φετινό κινηματογραφικό ψηφιδωτό περιλαμβάνει ελληνικές και ξένες ταινίες στο πλαίσιο των ενοτήτων "Οψεις του κόσμου", "Καταγραφή της μνήμης", "Πορτρέτα - Ανθρώπινες διαδρομές" , "Μικρές αφηγήσεις" , "Μουσική", καθώς και τις πρόσθετες "Πλανήτης σε κίνδυνο" , "Ιστορίες του Αιγαίου", "Αφρικανικές ιστορίες", ενώ ειδικά φέτος θα προβληθούν ταινίες στο πλαίσιο αφιερωμάτων στον Πολωνό κινηματογραφιστή Κριστόφ Κισλόφσκι και τον Ολλανδό -"πατέρα του ντοκιμαντέρ" Γιόρις Ιβενς, τον Πολωνό Αντρέι Φίντικ δημιουργό ντοκιμαντέρ και το σύγχρονο πολωνικό ντοκιμαντέρ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η προβολή τριών ταινιών (Από την Τσεχία, τις ΗΠΑ και τη Δανία) που αναφέρονται στην "άγνωστη" χώρα των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων- τη Βόρειο Κορέα που ζει τις τελευταίες δεκαετίες σε ιδιότυπο πολιτικό καθεστώς.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ παρουσίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ.Δημήτρης Ειπίδης και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη, υπογραμμίζοντας πως "παρά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διάγει η χώρα το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ συνεχίζει - με μειωμένο μεν προϋπολογισμό, αυξημένες δε ελπίδες για κινηματογραφική ενημέρωση και ψυχαγωγία στους χιλιάδες των θεατών του".

Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τη μικρή σχετικά ιστορία του φεστιβάλ (μόλις 12 διοργανώσεις μέχρι σήμερα ) και παρά το ότι άλλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο με πολύ μεγαλύτερη ιστορία έχουν πολύ λιγότερους θεατές , αυτό της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε στην περσινή διοργάνωση τους 40.000 .

Το φετινό Φεστιβάλ με προϋπολογισμό περί το ένα εκατομμύριο ευρώ , θα πραγματοποιηθεί από τις 12 ως τις 21 Μαρτίου στις αίθουσες του κινηματογράφου Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr


1 σχόλιο:

  1. ...traigo
    sangre
    de
    la
    tarde
    herida
    en
    la
    mano
    y
    una
    vela
    de
    mi
    corazón
    para
    invitarte
    y
    darte
    este
    alma
    que
    viene
    para
    compartir
    contigo
    tu
    bello
    blog
    con
    un
    ramillete
    de
    oro
    y
    claveles
    dentro...


    desde mis
    HORAS ROTAS
    Y AULA DE PAZ


    TE SIGO TU BLOG




    CON saludos de la luna al
    reflejarse en el mar de la
    poesía...


    AFECTUOSAMENTE:
    BLOGART


    ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE LOVE STORY, CABALLO, LA CONQUISTA DE AMERICA CRISOL.

    José
    ramón...

    ΑπάντησηΔιαγραφή