Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ " Εικόνες του 21ου αιώνα"


Με 189 ταινίες και εικόνες που καταγράφουν τις "Οψεις του κόσμου" επανέρχεται από την ερχόμενη Παρασκευή για 12η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - "Εικόνες του 21ου αιώνα" - η σημαντικότερη και πλέον προσφιλής διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το φετινό κινηματογραφικό ψηφιδωτό περιλαμβάνει ελληνικές και ξένες ταινίες στο πλαίσιο των ενοτήτων "Οψεις του κόσμου", "Καταγραφή της μνήμης", "Πορτρέτα - Ανθρώπινες διαδρομές" , "Μικρές αφηγήσεις" , "Μουσική", καθώς και τις πρόσθετες "Πλανήτης σε κίνδυνο" , "Ιστορίες του Αιγαίου", "Αφρικανικές ιστορίες", ενώ ειδικά φέτος θα προβληθούν ταινίες στο πλαίσιο αφιερωμάτων στον Πολωνό κινηματογραφιστή Κριστόφ Κισλόφσκι και τον Ολλανδό -"πατέρα του ντοκιμαντέρ" Γιόρις Ιβενς, τον Πολωνό Αντρέι Φίντικ δημιουργό ντοκιμαντέρ και το σύγχρονο πολωνικό ντοκιμαντέρ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η προβολή τριών ταινιών (Από την Τσεχία, τις ΗΠΑ και τη Δανία) που αναφέρονται στην "άγνωστη" χώρα των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων- τη Βόρειο Κορέα που ζει τις τελευταίες δεκαετίες σε ιδιότυπο πολιτικό καθεστώς.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ παρουσίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ.Δημήτρης Ειπίδης και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη, υπογραμμίζοντας πως "παρά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διάγει η χώρα το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ συνεχίζει - με μειωμένο μεν προϋπολογισμό, αυξημένες δε ελπίδες για κινηματογραφική ενημέρωση και ψυχαγωγία στους χιλιάδες των θεατών του".

Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τη μικρή σχετικά ιστορία του φεστιβάλ (μόλις 12 διοργανώσεις μέχρι σήμερα ) και παρά το ότι άλλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο με πολύ μεγαλύτερη ιστορία έχουν πολύ λιγότερους θεατές , αυτό της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε στην περσινή διοργάνωση τους 40.000 .

Το φετινό Φεστιβάλ με προϋπολογισμό περί το ένα εκατομμύριο ευρώ , θα πραγματοποιηθεί από τις 12 ως τις 21 Μαρτίου στις αίθουσες του κινηματογράφου Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr


1 σχόλιο:

 1. ...traigo
  sangre
  de
  la
  tarde
  herida
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  TE SIGO TU BLOG
  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...


  AFECTUOSAMENTE:
  BLOGART


  ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE LOVE STORY, CABALLO, LA CONQUISTA DE AMERICA CRISOL.

  José
  ramón...

  ΑπάντησηΔιαγραφή