Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Συρματογλυπτά στην Αθήνα


Ένα μοναδικό τρισδιάστατο συρματογλυπτό, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά όσοι φίλοι της Τέχνης επισκεφθούν την πρώτη ατομική έκθεση της Joulia Strauss στην Ελλάδα με τίτλο «Welcome to the Mediterranean Basin», που έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στο κοινό στη γκαλερί BETON7 και θα διαρκέσει μέχρι και τη Μ. Τρίτη, 30 Μαρτίου.

Το εν λόγω γλυπτό αποτελεί μέρος του γλυπτικού συστήματος των «Μαθηματικών Τελεστικών Ζώων» της Strauss. Δημιουργεί μια κυκλική συναρμογή με πέντε ζευγάρια «υπολύδιες» χελώνες και πέντε «λύδιους» σκύλους. Αυτοί οι χαρακτήρες ενσωματώνουν την αρμονική δομή του Δεύτερου Δελφικού Ύμνου στον Απόλλωνα, ο οποίος κρυμμένος στα σημεία δεν είναι πλέον αντιληπτός δια της ακοής.

Η αρχαιοελληνική μουσική σημειογραφία είναι, πρώτα απ’ όλα, σημειογραφία αρμονίας. Ως εκ τούτου μπορεί να παρασταθεί ως γλυπτό. Επιπλέον, η πλέουσα συρμάτινη γλυπτική σύνθεση, καλυμμένη από χιλιάδες σωματίδια του φωτεινού φάσματος, μετατρέπεται σε καθαρό φως. Ελίσσεται μαζί με τη μελωδία και δημιουργεί τρισδιάστατες σκιές, που προβάλλονται στις επιφάνειες του χώρου, ως κινούμενα σχέδια.

Στο κλείσιμο της έκθεσης, στις 30 Μαρτίου, στις 20:00, θα προβληθεί ένα νέο βίντεο των Joulia Strauss και Moritz Mattern με τίτλο «TK-News Athens». Είναι η ειδική έκδοση ψευδοειδήσεων, επιστημονικής φαντασίας, που συνήθως αναφέρονται στις διαλογικές διαδικασίες στο Spree-Athens (ένα νέο όνομα για το Βερολίνο).

Λίγα λόγια για την εικαστικό

Η Joulia Strauss (1974) έχει ως βάση το Spree-Athens (Βερολίνο). Οι ρίζες της είναι στα δάση του Mari, μιας παγανιστικής φυλής από τα ανατολικότερα δάση της Ευρώπης. Σπούδασε στη Νέα Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη και στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών στο Βερολίνο, στην τάξη του Georg Baselitz. Έργα της έχουν εκτεθεί στο Pergamon Museum (Βερολίνο), Deutsche Guggenheim (Βερολίνο), Stedelijk Museum (Άμστερνταμ), Tate Modern (Λονδίνο), ZKM (Καρλσρούη), Hudson Valley Center for Contemporary Art (Νέα Υόρκη), Philadelphia Science Centre, Hamburger, Frankfurter, Wolfsburger Kunstvereins, Martin-Gropius-Bau (Βερολίνο), και στις Biennale Μόσχας, Τιράνων και Αθήνας. Μόλις εξασφάλισε την παραμονή της στο MyLivingRoom, στην Αθήνα. Επί του παρόντος η Joulia Strauss και ο μουσικός επιστήμονας/φιλόσοφος των ΜΜΕ Martin Carlé, συνεργάζονται στη Γατο-Σημειογραφία, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μιας σημειογραφίας στο χρονικό τομέα της προσομοίωσης.

Πληροφορίες: ΒΕΤΟΝ7 Πύδνας 7, Βοτανικός, τηλ.: + 30 210 7512625, info@beton7.com

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

1 σχόλιο: