Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018


Η Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Απόστολου Καραστεργίου, με τίτλο ‘Πέντε Σημεία Έξι’. Η έκθεση ξεκινά τη Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου 2018.
Ο Απόστολος Καραστεργίου δημιουργεί έργα που δύσκολα κατατάσσονται σε αυτονόητα σχήματα και ορισμούς. Βαθύς γνώστης του σχεδίου και έχοντας τη σιγουριά των ικανοτήτων του, δεν επαναπαύεται σε αυτές αλλά πάντα δοκιμάζει και δημιουργεί έργα με άλλες τεχνικές, καμιά φορά πολύπλοκες.
Η έκθεση αυτή, η δεύτερη που παρουσιάζει στη γκαλερί, αποτελείται απο πέντε έργα κατασκευασμένα με χρωματιστά μολύβια και ψηφιακό κολάζ, μία φωτογραφία και ένα έργο μεγαλύτερων διαστάσεων, ζωγραφισμένο επίσης με μολύβια. Αν και εκ πρώτης όψεως η νέα του αυτή δουλειά δεν σχετίζεται εύκολα με την προηγούμενη, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, το πως βλέπει και πως τοποθετεί ο ίδιος τον εαυτό του στον σύγχρονο κόσμο. Το κοινό αυτό στοιχείο σχετίζεται πολύ έμμεσα με τον υπερρεαλισμό, έναν υπερρεαλισμό όμως σύγχρονο και ρηξικέλευθο.



Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 / 20:00- 22:30
Διάρκεια: έως 3 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Tρίτη-Παρασκευή 12.00 - 20.00
Σάββατο: 12.00 -15.00 

 

3, Iraklitou Str. Kolonaki
Αθήνα
@eleftheriatseliougallery
Κλήση 21 0361 8188

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Πλάσματα της Κομοτηνής που θυμίζουν τάματα σε μια έκθεση

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει την 3η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Πεχλιβάνη, σε επιμέλεια Μαρίας Γιαγιάννου.
«Ένας πολύχρωμος λαός από τσιρκολάνους αναδύθηκε από τα χώματα της Κομοτηνής, για να υπερβεί την πόλη και την ίδια την ιστορικότητά της, με τα προκλητικά του σκέρτσα. Η Ε. Πεχλιβάνη στολίζει τον τόπο της καταγωγής της με πλάσματα που θυμίζουν τάματα, χρυσές φλούδες προσευχής που ανακαλούν με διορθωτικές πινελιές το Αλλού της παιδικής ηλικίας, του τόπου που αναπνέει τον αέρα τουλάχιστον πέντε πολιτισμικών παραδόσεων και φυσικά της τέχνης ως ονειρικής παρέμβασης στην πραγματικότητα». M. Γιαγιάννου
 Η Ελένη Πεχλιβάνη σπούδασε Ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας με καθηγητές τους Γ. Ψυχοπαίδη και Α. Χριστάκη, από όπου αποφοίτησε το 2009. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα Χαρακτικής, Σκηνογραφίας και Φωτογραφίας.

 Τον Μάρτιο και Οκτώβριο του 2010 ανέλαβε την οργάνωση του εικαστικού τμήματος με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 οργάνωσε το εικαστικό τμήμα με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. 

 Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές-θεματικές εκθέσεις, το 2011 διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στον εικαστικό Διαγωνισμό με θέμα «Γυναίκα», που έγινε στην μνήμη του ιδρυτή του Κ. Ανδρέου (1917-2007), γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη και από το 2015 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.  

 Info
Διάρκεια έκθεσης: 30.01–17.02.2018
Ωρες: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11- 2 μ.μ. & 6-9 μ.μ.
Τετάρτη, Σάββατο: 11–2 μ.μ. & 6-9μ.μ. 

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

"Φαουστουπής" (Ρουμπελστίλτνσκιν) των αδελφών Γκριμ!!!

"Φαουστουπής" (Ρουμπελστίλτνσκιν) των αδελφών Γκριμ!!!
Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων
 
 
Συνεχίζεται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" www.mairivi.gr η κουκλοθεατρική παράσταση "Φαουστουπής" (Ρουμπελστίλτνσκιν) των αδελφών Γκριμ με μουσική του Λουδοβίκου των Ανωγείων.
Για τις Κυριακές 21, 28 Ιανουαρίου και 4, 11 Φεβρουαρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι.
Προσοχή: Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 το θέατρο αργεί!!!

Παραστάσεις πραγματοποιούνται καθημερινές για σχολεία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς!


"Εργαστήρι Μαιρηβή" Κουκλοθέατρο
Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

Κρατήσεις: 2105222181 - 6942420062
αναλυτικά
"Φαουστουπής" (Ρουμπελστίλτνσκιν) Λαϊκό παραμύθι των αδελφών Γκριμ
Παράσταση θεάτρου κούκλας
για όλες τις ηλικίες







Είναι μικροσκοπικός, αναιδέστατος, αινιγματικός και σπιρτόζος.
Πραγματοποιεί κάθε σου ευχή αλλά μπορεί να σου πάρει ότι αγαπάς και πιο πολύ.
Είναι ένα αίνιγμα, μια τρέλα και μια ζαβολιά.
Είναι ένα ψέμα που την αλήθεια κυνηγά.
Το όνομα του ποιος θα το βρει;
Κανείς δεν  ξέρει πως τον λεν Φαουστουπή!!!
Η ιστορία του "Φαουστουπή", κατά κόσμον «Ρουμπελστίλτσκιν» χάνεται στα 1808, όταν τυχαία την ανακάλυψαν και την προσθέσανε στη συλλογή τους οι θρυλικοί παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ.
Η προσπάθεια της κόρης του μυλωνά που πρέπει να κάνει το άχυρο χρυσάφι (!), δουλεύτηκε εντατικά από τους αδελφούς Γκριμ και εκδόθηκε τελικά το 1812.
Από τότε το παραμύθι κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές.
Ο Ρουμπελστίλτσκιν ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας όνομα, γλώσσα, πατρίδα και συχνά όψη!
Το παραμύθι μας μιλά και για τον κίνδυνο των υπερβολικών επιθυμιών, της φιλοδοξίας και της καύχησης.
Όποιος δεν μπορεί να ελέγξει την επιθυμία και την αλαζονεία του κάποια στιγμή θα συναντήσει στην ζωή του τον Φαουστουπή!


Η ιστορία…
Ένας γέρος μυλωνάς καμαρώνει για τις χάρες της κόρης του, λέγοντας ότι «άχυρο πιάνει και χρυσάφι γίνεται»,
σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία.

Το ακούει ο νεαρός βασιλιάς και παρερμηνεύοντας τα λόγια του μυλωνά, την κλείνει στο παλάτι του για να του φτιάξει χρυσάφι.
Η μικρή κόρη απελπίζεται, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά της ένα μικρό παράξενο ανθρωπάκι, ο "Φαουστουπής".
Αυτός της υπόσχεται ότι θα της φτιάξει χρυσάφι, αρκεί …

Συντελεστές της παράστασης
Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης
Κείμενο: Ισμήνη Καμπανέλλη, Μαιρηβή Γεωργιάδου
Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Τεχνική επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Μουσική επεξεργασία – ενορχήστρωση: Γιώργος Παυλάκος

Λίγα λόγια για τις κούκλες της παράστασης
Οι κούκλες της παράστασης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια.
Κάθε κούκλα είναι μοναδική, με πρόσωπα και άκρα γλυπτά, από ξυλοπολτό.
Οι κουκλοπαίκτες χειρίζονται τις κούκλες με μηχανισμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός τους, ενώ τα άκρα τους με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων κάθε χαρακτήρα.
 
Κυριακές 21 & 28 Ιανουαρίου2018
και
Κυριακές 4 & 11 Φεβρουαρίου 2018,
στις 12 μ.

Καθημερινές για σχολεία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς!!!
Έκπληξη!!!
Πριν από την παράσταση τα παιδιά μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση κούκλας που λειτουργεί στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο μας.
Κούκλες και σκηνικά από παραστάσεις του Εργαστηρίου, σας περιμένουν και σας δίνουν τη δυνατότητα να έρθετε πιο κοντά με την τέχνη του  κουκλοθέατρου!!!
Μικρό ιστορικό
Το "Εργαστήρι Μαιρηβή" αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Κουκλοθεατρικής τέχνης στην Ελλάδα.
Λειτουργεί από το 1999 με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση της τέχνης του Κουκλοθέατρου και βασίζεται στην αγάπη και τη γνώση μιας δημιουργικής καλλιτεχνικής ομάδας, που αποτελείται από ανθρώπους που, προέρχονται από τον επαγγελματικό χώρο του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κουκλοθέατρου.
Διατηρεί θεατρική σκηνή στην περιοχή του Ψυρρή, αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στο Kουκλοθέατρο και Μουσείο Κούκλας στην περιοχή του Μεταξουργείου.
Ανεβάζει δικές του παραγωγές και υλοποιεί εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά.
Από το 2013 και κάθε χρόνο διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης.
Στο πλαίσιο αυτό Κουκλοθίασοι και Παραμυθάδες από όλο τον κόσμο έρχονται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" με παραστάσεις και εργαστήρια.
 
Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
τηλ.: 2105222181 - 6942420062
info@mairivi.gr
  

Photocircle by Nana Karamagioli





Επετειακή Έκθεση Φωτογραφίας για τα τριάντα χρόνια του Φωτογραφικού Κύκλου (1988-2018) με τίτλο "ΦΩΤΟΚΥΚΛΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ" Φωτογραφίες Νανάς Καραμαγκιώλη

Εγκαίνια Έκθεσης : Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20.00
Διάρκεια Έκθεσης : 23 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου 2018
Χώρος: Booze:BaseGALLERY & :OVERVIEW-Ikon 
 

«Φωτοκυκλικά πορτρέτα»
Νανά Καραμαγκιώλη


Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, με αφορμή την τριακονταετία από την ίδρυση του σωματείου «Φωτογραφικός Κύκλος», εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα μελών του Κύκλου που έχει τραβήξει η Νανά Καραμαγκιώλη στη διάρκεια των τριάντα αυτών χρόνων. Η έκθεση συμπληρώνεται με φωτογραφικές αναμνήσεις από σημαντικές εκδηλώσεις που σημάδεψαν την πορεία αυτή.
Επετειακή έκθεση φωτογραφίας για τα 30 χρόνια του Φωτογραφικού Κύκλου (1988-2018) από τις 23 Ιανουαρίου ως τις 18 Φεβρουαρίου, 2018, στο Βοοze:BaseGALLERY & :OVERVIEW-Ikon

Φωτοκυκλικά πορτρέτα
Το 1988, με τη Νανά Καραμαγκιώλη και μερικούς φίλους και μαθητές, ιδρύσαμε τον Φωτογραφικό Κύκλο, του οποίου έγινα πρόεδρος και εκείνη αντιπρόεδρος. Λίγα χρόνια μετά ο πρόεδρος παντρεύτηκε την αντιπρόεδρο και έκτοτε -και μέχρι σήμερα- παραμείναμε πρόεδρος, αντιπρόεδρος και σύζυγοι.

Η Νανά υπήρξε στην κυριολεξία η πρώτη μαθήτρια μου το 1981, πάνω στην οποία δοκίμασα και τα πρώτα διδακτικά μου βήματα. Δεν σταμάτησε ποτέ να φωτογραφίζει -και με σημαντικά αποτελέσματα- αλλά δεν ξέχασε ποτέ ότι ξεκίνησε τη φωτογραφία για παιχνίδι και χαρά. Με συνέπεια να φωτογραφίζει συχνά σε συνθήκες όπου εμείς οι άλλοι (δυστυχώς επειδή παίρναμε τον εαυτό μας υπερβολικά στα σοβαρά), δεν σηκώναμε μηχανή, ή δεν την παίρναμε καν μαζί μας. Έτσι, μετά από κάθε σεμινάριο, εκδρομή ή ταξίδι, είχαμε όλοι να χαρούμε πορτρέτα που μας είχε πάρει η Νανά, η ποιότητα των οποίων τις περισσότερες φορές ξεπερνούσε την απλώς καλοτραβηγμένη αναμνηστική φωτογραφία, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι η Νανά, είτε από καλοσύνη είτε από θετικό ένστικτο, βελτίωνε την πραγματική μας εικόνα.

Σκεφτήκαμε επομένως, να εορτάσουμε την είσοδο μας φέτος στο 31ο έτος ζωής του Κύκλου με μια σειρά πορτρέτων μελών του Κύκλου, παλαιών και νέων, που έχει κατά καιρούς τραβήξει η Νανά, να δούμε και πάνω τους το πέρασμα του χρόνου, να ξαναθυμηθούμε εποχές πιο ανέμελες, και να τονίσουμε μέσα από αυτό το καλειδοσκόπιο προσώπων τη διάρκεια και τη συνέχεια του σωματείου. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν οι ευκαιρίες (και οι δυνατότητες) για εκδρομές και ταξίδια και μειώθηκαν και τα πορτρέτα. Παρόλα αυτά σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συνοδεύσουμε τα φωτοκυκυκλικά πορτρέτα με μερικές συλλογές μικρών φωτογραφιών, τραβηγμένες από διαφόρους φωτογράφους, που θα θυμίζουν αντίστοιχες δραστηριότητες, ταξίδια, εκδρομές, σεμινάρια ή εγκαίνια εκθέσεων.

Η επιλογή ως εκθεσιακού χώρου του Booze δεν ήταν τυχαία, ούτε αυθαίρετη. Πρώτον, διότι η ιδιότητα του χώρου διασκέδασης ταιριάζει με την αίσθηση γιορτής που είναι για μας η τριακονταετία του Κύκλου και, δεύτερον, διότι στο παλιό Booze, πριν από την επέκτασή του, είχαμε κάνει τις δύο πρώτες ομαδικές μας εκθέσεις, το 1989 και το 1991.

Τριάντα χρόνια «Κύκλος» (1988-2018)
Όταν ήμασταν μικροί, τα καλοκαίρια έμοιαζαν ατέλειωτα. Όταν μεγαλώσαμε, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο Ιούλιος βρέθηκε παράξενα κοντά στον Σεπτέμβριο. Αυτό συνέβη και με τις δεκαετίες του «Κύκλου». Το 1998, στην πρώτη επετειακή έκθεση στο Σπίτι της Κύπρου, νιώθαμε ότι ο «Κύκλος» είχε ήδη ένα μακρύ παρελθόν. Τώρα που κλείνουμε την τρίτη δεκαετία και μπαίνουμε στην τέταρτη, έχουμε την αίσθηση ότι μόλις προχτές γιορτάσαμε τα είκοσι χρόνια.

Πρέπει βέβαια να παραδεχτεί κανείς ότι δεν είναι ούτε συνηθισμένο ούτε εύκολο να κρατάει για τόσα χρόνια μια ομάδα ανθρώπων (με τις αυξομειώσεις της βέβαια), της οποίας το συνεκτικό στοιχείο δεν είναι κάποιο συμφέρον, αλλά απλώς μια κοινή χαρά και επιθυμία. Αν ήμασταν κατάστημα θα γράφαμε (με καμάρι) κάτω από την πινακίδα μας «Οίκος ιδρυθείς το 1988». Ξεπεράσαμε και χωνέψαμε οικονομικές δυσκολίες, προσωπικούς εγωισμούς, τεχνολογικές επαναστάσεις, μαζί βέβαια με τη φυσική κούραση που φέρνει ο χρόνος.

Τα σημειώματα που γράφτηκαν για τις προηγούμενες επετειακές εκθέσεις (και που μπορεί κανείς να διαβάσει στο site του Κύκλου) αναλύουν με λεπτομέρειες την πορεία και την προσφορά του «Κύκλου» στη φωτογραφία. Αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε στο κλείσιμο των τριάντα χρόνων είναι ότι η ποιότητα και η ποικιλία της φωτογραφίας που γίνεται σήμερα στον «Κύκλο» είναι χωρίς καμία αμφιβολία μεγαλύτερη από ποτέ, ότι εκμεταλλευτήκαμε σε σημαντικό βαθμό τη διάδοση των νέων μέσων, όπως φαίνεται από την παρουσία μας στο διαδίκτυο και από τη συχνή μας ψηφιακή επικοινωνία, ότι υιοθετήσαμε με ευκολία τις νέες τεχνολογίες, ότι ανοιχτήκαμε (σε κάποιο βαθμό) στην περιφέρεια και ότι συνεχίσαμε, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, την προσπάθεια για διοργάνωση ομαδικών εκθέσεων και για παραγωγή φωτογραφικών λευκωμάτων. Και πάνω από όλα ότι δεν χάσαμε το κέφι μας και την περιέργειά μας. Κάτω από την πινακίδα του «μαγαζιού» μας ας γράψουμε, λοιπόν, «στις δεκαετίες που ακολουθούν».
Πλάτων Ριβέλλης


Επικοινωνία_
Πλάτων Ριβέλλης: platon@rivellis.gr / www.rivellis.gr / 6945-437577
Φωτογραφικός Κύκλος: info@photocircle.gr / www.photocircle.gr / 210-3645577
 
Booze Cooperativa
Kolokotroni 57 , Athens, 10560
2114053733
booze.crossteam@gmail.com
www.boozecooperativa.com

 

Aίθουσα Tέχνης Τεχνοχώρος > Affordable art fair Milan 2018.

Η Aίθουσα Tέχνης Τεχνοχώρος ταξιδεύει στο Μιλάνο και συμμετέχει στην Affordable art fair Milan 2018. Από τις 25 μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου, με τρεις εξαιρετικούς καλλιτέχνες, τον Βασίλη Καρακατσάνη, τον Νικόλα Αντωνίου και την Χριστίνα Τζάνη, συντίθεται ένα πολύχρωμο περίπτερο με αρίθμηση L7 και με έργα οικονομικά που αντιστοιχούν και ταιριάζουν απόλυτα στο όνομα της έκθεσης: «affordable».
Μετά από 25 χρόνια, ο Βασίλης Καρακατσάνης επανήλθε με ένα θέμα που τον έχει απασχολήσει στο παρελθόν, αλλά με άλλο κίνητρο. Η εικαστική του προσέγγιση σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο, από την «οριζόντια διατομή», των περισσότερων προσεγγίσεών του, όλα τα χρόνια της δουλειάς του, με «κλειδί» τελικά το ύφασμα, υλικό που κυριάρχησε στη ζωγραφική του προσπάθεια, τόσο σαν στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και με σαφέστατη βιωματική σχέση.
Mέσα από τα έργα του Καρακατσάνη ξετυλίγεται η ιστορία της «ιδιόρρυθμης» οικογένειας Abd Al Aziz, που με έδρα τη Βηρυτό και με δραστηριότητα σε διάφορες πόλεις, ειδικά της Μεσογείου, εμπορεύεται «μαγικά» χαλιά, σε ανθρώπους που έχουν το κουράγιο να ταξιδέψουν μαζί τους, ζώντας την ψευδαίσθηση ή την πραγματικότητα. Τα μέλη της οικογένειας είναι διασκορπισμένα σε διαφορετικές πόλεις, κρατώντας έτσι την αυτοτέλεια της προσωπικής τους ζωής, επηρεάζοντας τους αγοραστές ο καθένας, με τη δυναμική του ή χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους, σαγήνης ή μαγείας. Τα κέρδη τα διαχειρίζεται ισόποσα για όλα τα μέλη της οικογένειας, εταιρεία με έδρα τη Γενεύη.



Σύμφωνα με τον Νικόλα Αντωνίου, η κβαντική φυσική υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μία ενιαία αντικειμενική πραγματικότητα αλλά υπάρχουν πολλές μορφές πραγματικότητας γιατί ακριβώς εξαρτάται από το πώς ο καθένας μετράει και αντιλαμβάνεται «την πραγματικότητα». Επομένως, αυτό που ο καθένας μας ονομάζει πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «εικόνα» που δημιουργούμε ανάλογα με τη φυσιολογία μας… με αυτό που είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε αλλά και με αυτό που επιλέγουμε να αντιληφθούμε.
Με βάση αυτή τη λογική και με μια ρομαντική αντιμετώπιση του θέματος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου δημιουργεί ασταμάτητα. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που διαθέτει, δηλαδή τις αισθήσεις του, συνδυάζει στοιχεία και ενέργειες, και παράγει «εικόνες». «Εικόνες» που ονομάζει «πραγματικότητα».
Το ενδιαφέρον είναι ότι παρόλο που γνωρίζουμε τη σχέση «εικόνα-πραγματικότητα» δεν είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε πόσο μάλλον να το ελέγξουμε. Αυτό που η κβαντική φυσική υποστηρίζει, δίνει στον άνθρωπο νέα προοπτική. Του αποδεικνύει ότι μπορεί και είναι ελεύθερος να αποφασίσει ο ίδιος πώς θέλει να βλέπει τα πράγματα γύρω του και ότι μπορεί να επιλέξει τη δική του «πραγματικότητα» και στον υλικό αλλά και στον ψυχικό του κόσμο. Μπορούμε, με άλλα λόγια, να παρέμβουμε στη φύση του αντικειμένου που βλέπουμε αλλά και στον ίδιο τον εαυτό μας, απλά παρατηρώντας και μετρώντας διαφορετικά.
Λόγω του κοινωνικού αλλά και του πολιτιστικού τρόπου μόρφωσής μας, έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με συγκεκριμένη λογική. Χρησιμοποιούμε συνεχώς την ίδια, μονότονη μέθοδο παρατήρησης, που μας περιορίζει και μας φυλακίζει. Μας υποχρεώνει να τρέχουμε με μανία, θυσιάζοντας τα πάντα για την κατάκτηση μιας πραγματικότητας που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «εικόνα».
Με αυτόν τον τρόπο, ο άνθρωπος απομονώνεται, δίνει δύναμη στο εγώ του, μοιάζει να αιωρείται αβοήθητος, να κάνει κύκλους μέσα στον ίδιο τον εαυτό του, βυθισμένος και ζαλισμένος μέσα στον υλικό κόσμο που πιστεύει ότι τον καταπλήσσει.
Όπως αναφέρει η Χριστίνα Τζάνη, η απόκλιση από κάποια αρχική πορεία της διαδικασίας σύλληψης και η τραυματική απόκλιση των χαρακτηριστικών της βασικής μορφής συχνά προκύπτουν από την αποπλάνηση του υλικού. Σύμφωνα με τον Jean Baudrillard, η γοητεία είναι ισοδύναμη με την κατάργηση της παράστασης, την απόσταση μεταξύ της πραγματικότητας της εικόνας. Το μελάνι ως πρόσχημα, γεφυρώνει την απρόβλεπτη τύχη της απόστασης μεταξύ της πραγματικότητας και των εγκαταλειμμένων αβέβαιων συνθηκών όπου το αποτέλεσμα λειτουργεί ως πρόκληση. Η γοητεία είναι πάντα η γοητεία του κακού και φροντίζει να καταστρέψει την τάξη. Το υλικό είναι μετουσιωμένο και η σύμπτωση με το συνειδητό διατηρεί τη μορφή του στο χώρο, που είναι αδεσμοποίητη από τη νατουραλιστική αντίληψη της αναπαραστατικής τέχνης. Η ερυθρότητα των χεριών αποκαλύπτει έντονα την ευαισθησία των νέων πρωταγωνιστών και απομυθοποιεί τη διαχείριση της οπτικής παράστασης σε σχέση με την ερμηνεία του θεατή. Το έργο βρίσκεται στο σύνορο μεταξύ του απροσδόκητου και του προβλέψιμου.
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:
Ο Βασίλης Καρακατσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στις Ανωτάτες Σχολές Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Βαρκελώνης και συντήρηση αρχιτεκτονικών μνημείων στο Centro Europeo της Βενετίας, με υποτροφίες του ΙΚΥ, της Ισπανικής κυβέρνησης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις από το 1982 έως σήμερα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ινδονησία, τον Ισημερινό, την Τουρκία, τη Δανία και τη Γερμανία παρουσιάζοντας το προσωπικό του εικαστικό λεξιλόγιο, αντλώντας θεματικές ενότητες κυρίως από βιωματικές εμπειρίες και από την παρατήρηση του οικείου κόσμου που τον περιβάλλει. Οργανώνει συχνά τις συνθέσεις του με θεατρική αντίληψη και ανάγει το καθημερινό αντικείμενο σε δομικό στοιχείο των έργων του. Χρησιμοποιεί καθαρή και πλούσια χρωματική κλίμακα με ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις, μεταπλάθοντας με εικαστικές παρεμβάσεις αυτούσια στοιχεία του υπαρκτού και βιωματικού του χώρου και διερευνώντας με ευαισθησία τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης.
Ο Νικόλας Αντωνίου γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1988. Είναι απόφοιτος του 3ου Εικαστικού Εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2012), με καθηγητές τους Χάρη Κοντοσφύρη και Μανώλη Πολυμέρη, ενώ έχει συμμετάσχει στο International Artist Residency Program στο Budapest Art Factory στη Βουδαπέστη. Από το 2010 μέχρι σήμερα, ο Νικόλας Αντωνίου έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κυριότερες από αυτές ήταν το 2010 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής στην Κοζάνη με τίτλο «Χρόνος – Μνήμη – Λήθη», ενώ την επόμενη χρονιά συμμετείχε στην «Έκτη Μπιενάλε Φοιτητών των Καλών Τεχνών» που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Αττικού Μετρό στο Σύνταγμα, η έκθεση “Romania – Greece – Cyprus Contemporary Art Exhibition” στη Ρουμανία, η “Budapest Art Factory, Project Space” στη Βουδαπέστη και η έκθεση “Έυμορφος Άνθρωπος – Shapely Persons” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. Ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ουγγαρίας.
Η Χριστίνα Τζάνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 2010 μέχρι το 2015 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, με καθηγητές τον Χάρη Κοντοσφύρη και τον Θωμά Ζωγράφο. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σημαντικότερες, την ατομική έκθεση ‘Forgotten Whispers’ στην KH5 Gallery στη Ζυρίχη (2016), την ατομική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας με τίτλο ‘Εξωδεκτική Ευαισθησία’ (2016), ‘Τender Wounds’ στη Gallery X στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας(2016) καθώς και στις ομαδικές  ‘13 Hours’ στη Last Rite Gallery στη Νέα Υόρκη, στη Biennial Castra στη γκαλερί Lokarjeva στη Σλοβενία, όπως και στο  Fid Prize 7, Esä’s Grande Gallerie, στη Γαλλία και στην έβδομη Μπιενάλε των φοιτητών των Καλών Τεχνών της Ελλάδας στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Πρόσφατα βραβεύτηκε από τους οργανισμούς  Osten και WAVA με το βραβείο ‘Young Balkan Artist 2017’. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

 Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

Φεστιβάλ Ουτοπία 2 - 4 Φεβρουαρίου

Δημόσια
 
 
Φεστιβάλ ΟΥΤΟΠΙΑ

Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, 2 - 4 Φεβρουαρίου 2018

80 Καλλιτέχνες και ο Άλλος Άνθρωπος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ουτοπία (οὐ+τόπος), φανταστικός κόσμος ή κοινωνία, όπου όλα λειτουργούν αρμονικά και τέλεια, ένα μη, ή δύσκολα, πραγματοποιήσιμο ιδανικό. Το τέλειο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό σύστημα.

Συνδέεται με μια αισιόδοξη, ιδεαλιστική, σχεδόν αδύνατη τελειότητα, τη δύναμη της εξιδανίκευσης του απλού, του χαρούμενου, του φυσικού και του αληθινού.

Η «Arcadia», (Et ego in Arcadia) ιστορικά αντιπροσωπεύει την αναζήτηση της αρμονίας με τη Φύση και ταυτόχρονα θεωρείται συνώνυμο της ουτοπίας.

Χαρακτηρισμός και του ιδανικού ανθρώπου, φανταστικά ιδανική-ονειρευτή οντότητα.


"Όλες οι ουτοπίες θα ξεπεραστούν, μόνο αν οι άνθρωποι αποκτήσουν φτερά και γίνουν άγγελοι" - Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Διοργάνωση: ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 - www.diafragma26.gr σε συνεργασία με το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ - www.embros.gr - Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή, Αθήνα

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Ξακουστή Χελάκη, xelaki.ksa@hotmail.com
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ανδρέας Κατσικούδης, Αθηνά Κανελλοπούλου, Δημήτρης Ρουστάνης, Ξακουστή Χελάκη
Την αφίσα επιμελήθηκαν: Χρήστος Μαρμέρης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου


Πρόγραμμα
Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

17.30: Έναρξη Φεστιβάλ
18.30: Προβολή VIDEO – PERFORMANCE:
“Life Force – 10% Nature remaining” με τον Fawas Ameer Hamsa.
19.00: Προβολή VIDEO:
«Τα παιδιά μας εξηγούν τι ζωγράφιζαν» με θέμα «Ο κόσμος μας», της Ευαγγελίας Σπιθούρη.
19.30: Προβολή SLIDE SHOW:
«Τα πουλια της ΟΥΤΟΠΙΑΣ» του Βαγγέλη Αποστολίδη.
20.00: Προβολή οπτικοποιημένου ποιήματος:
«Ουτοπία» με στίχους του Δημήτρη Διοματάρη, σκηνοθεσία Ευγενία Γιαννακοπούλου. Απαγγέλει ο Σταύρος Στρατηγάκης
20.15: Προβολή VIDEO:
«Global Civil War» σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή, επιμέλεια Άλκηστης Καφετζή και μουσική Γιώργου Κουβαρά
20.30: LIVE PERFORMANCE:
«δε πρεζιντεντ, προεκλογικολόγο προέδρου των ηπα ξύπα» με τον Αντώνη Βάθη, φώτο-κρέντιτς: Φώτης Μιλιώνης
21.30 – 01.00: Live DJ set
NIO MARCH (Ανδρέας Αγιαννιτόπουλος)

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου
17.30: Έναρξη Φεστιβάλ
18.30: Προβολή VIDEO:
«Tsi-Mu-Ha Flesh»
Concept/costume: Eleni Danesi
Performance: Lady Mustache
Music: Sehnor Gato
19.00: Live στη σκηνή του ΕΜΠΡΟΣ:
Δρώμενο κίνησης και ήχου: «Cravity» Εριφύλη Δαφέρμου – Μανούσος Κλαπάκης.
20.00: Προβολή ταινίας μικρού μήκους:
«Κοσμικό Ανατομείο» του Γρηγόρη Σεμιτέκολο.
Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας
21.30: LIVE PERFORMANCE:
με τους Σίσσυ Δουτσίου + Vän Fog
22.00: LIVE PERFORMANCE
με τους Τάσος Σαγρής και WhoDoes
22.30: Live στη σκηνή του ΕΜΠΡΟΣ:
PARTY με τα συγκροτήματα: Violent Cartoons, Duoyu, Matchin' Punchies

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου
15.00: 1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
της Αναστασίας Καλογεροπούλου
Τίτλος τραγουδιού: «ΝΑ ΜΕ ΚΡΑΤΑΣ», σε συνεργασία με τον Hüsnü Şenlendirici σε μουσική του Παναγιώτη Ραφαήλ και στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου
16.00: Επαναλήψεις προβολών:
1) «Ουτοπία» με στίχους του Δημήτρη Διοματάρη σε σκηνοθεσία Ευγενία Γιαννακοπούλου και με απαγγελία του Σταύρου Στρατηγάκη
2) «Τα παιδιά μας εξηγούν τι ζωγράφιζαν» με θέμα «Ο κόσμος μας» της Ευαγγελίας Σπιθούρη


Συμμετέχουν 80 Kαλλιτέχνες και η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»

Με φωτογραφίες τους συμμετέχουν οι:
Karin Çizmeciyan Skotiniyadis
Όλγα Βάρελη
Ελίνα Γεροντή
Μαρία Γεωργάλου
Βίκυ Γεωργαντά
Γιώργος Γκιζάρης
Βαγγέλης Γουβέλης
Σοφία Δαλαμάγκα
Νικολέτα Δημπάρη
Μαργαρίτα Δόμινου
Μαρίλη Ηλιάδου
Ζαχαρούλα Καλομινίδου
Δημήτρης Καλύβεζας
Παναγιώτης Κατσίγιαννης
Ανδρέας Κατσικούδης
Νώντας Κλεάνθης
Ελευθερία Κούντζου
Γιώργος Λόης
NenaM
Κονδυλένια Μπούσμπουρα
Νίκος Νάτσιος
Αγάπη Νικολοπούλου
Μπάμπης Ντιριντής
Δημήτρης Πάλλης
Γιώργος Παπαδόπουλος
Όλγα Παπακυριάκου
Αγγελική Πρέντζα
Ευάγγελος Ρόκος
Δημήτρης Ρουστάνης
Κατερίνα Σβορώνου
Στράτος Σκοτεινιάδης
Ανδρέας Σπίνος
Θεοδώρα Σταυροπούλου
Αλεξάνδρα Σταύρου
Ιωάννα Ταχμιντζή
Χρήστος Τσαλτάμπασης
Ιωάννα Τσούμα
Πέννυ Φραγκάκη
Γιωργία Χαραλαμπάκη
Ξακουστή Χελάκη
Στέφανος Χρόνης
Φιλοθέη-Μαρία Σκιτζή Βαρδή

Με ποιήματά τους συμμετέχουν οι:
Ανδρέας Κατσικούδης
Ηλέκτρα Λαζάρ
Κώστας Λιννός
Ιωάννα Λιούτσια
Παναγιώτης Μπακάλης
Σταμάτης Μπουρίκος
Αικατερίνη Τεμπέλη
Ευαγγελία Τυμπλαλέξη

και ο:
Δημήτρης Διοματάρης με το οπτικοποιημένο ποίημα του: «Ουτοπία» σε σκηνοθεσία Ευγενία Γιαννακοπούλου. Απαγγέλει ο Σταύρος Στρατηγάκης.

Με έργα ζωγραφικής συμμετέχουν οι:
Victor Obeid
Ελισσαβέτα Δάνδαλη
Μαριάννα Δημοπούλου
Βασίλης Ζούπας
Χρύσουλα Ξυνέλη
Αντωνία Παπανδρέου - Επαμεινώνδας Παπανδρέου
Διονύσης Παράσχης
Βασιλική Σαμουηλίδου

Με κείμενά τους συμμετέχουν οι:
Ελένη Γιαννακού
Τόμμυ Πατωνίδης

Με εικαστικές παρεμβάσεις συμμετέχουν οι:
Δέσποινα Ανανιάδου
Ιφιγένεια Βράσκου
Γιώργος Καραθανάσης
Σταύρος Κατσικάδης
Κώστας Νικάκης

Με γλυπτά τους συμμετέχουν οι:
Νίκος Μικρούλης

Θα παρακολουθήσουμε μέσω video τις performance των:
Fawas Ameer Hamsa
Ελένη Δανέση

Θα παρακολουθήσουμε ζωντανά την performance των:
Εριφύλη Δαφέρμου – Μανούσος Κλαπάκης

και το Κενό Δίκτυο με τις performance των:
Σίσσυ Δουτσίου + Vän Fog
και Τάσος Σαγρής και WhoDoes


Θα παρακολουθήσουμε video των:
Βαγγέλης Αποστολίδης
Ευαγγελία Σπιθούρη
Τάσος Σαγρής

Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους:
«Κοσμικό Ανατομείο» του Γρηγόρη Σεμιτέκολο
Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας
Θα απολαύσουμε μουσική με τον:
NIO MARCH (Ανδρέας Αγιαννιτόπουλος), Live DJ set

Θα απολαύσουμε ζωντανά τα μουσικά σχήματα:
Violent Cartoons
Duoyu
Matchin' Punchies

Θα ακούσουμε για πρώτη φορά το τραγούδι της:
Αναστασία Καλογεροπούλου

Θα μαγειρέψουμε και θα φάμε παρέα με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – «Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»
Ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο. Έλα μαζί μας να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο όμορφη!

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ο «κοσμοπαρωρίτης» Νίκος Καζαντζάκης σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Μουσείο Μπενάκη


Ένας φόρος τιμής στο οικομενικό έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα με αφορμή το «Έτος Καζαντζάκη».
Το Μουσείο Μπενάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2017 ως «Έτους Νίκους Καζαντζάκη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το αφιέρωμα με γενικό τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης ο κοσμοπαρωρίτης» περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, στην Πινακοθήκη Γκίκα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης,  ενώ το σύνολο των εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, μια σύγχρονη προσέγγιση της ζωής και του έργου του, φωτίζοντας γνωστές αλλά και άγνωστες πλευρές, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό.






Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες με οικουμενικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί τον πιο πολυμεταφρασμένο νεοέλληνα συγγραφέα, που κατόρθωσε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του, αναδεικνύοντας ένα λογοτεχνικό ταλέντο παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
Νίκος Καζαντζάκης ο κοσμοπαρωρίτης
Ο «ΑΝΗΦΟΡΟΣ» ΤΟΥ
Η κύρια έκθεση του αφιερώματος παρουσιάζει  γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής, του έργου και των ταξιδιών του Νίκου Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας σημαντικούς σταθμούς της πορείας του. Συγκεκριμένα, γίνεται μια εργοβιογραφική προσέγγιση της προσωπικότητάς του, μέσα από χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων τέσσερα πρώιμα θεατρικά του έργα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, φωτογραφίες και ποικίλο πληροφοριακό υλικό, η οποία εμπλουτίζεται από το πλήθος των μεταφρασμένων σε περισσότερες από 50 γλώσσες έργων του, προβάλλοντας τον οικουμενικό του χαρακτήρα. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στις εμβληματικές μορφές (όπως ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Μπερξόν, ο Νίτσε και άλλοι) και στα ταξίδια του (στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο), σε πρόσωπα και εμπειρίες δηλαδή που αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες της διαμόρφωσης και της έμπνευσής του.
Όταν η δημιουργικότητα συναντά τη λογοτεχνία…





Στo πλαίσιο της έκθεσης το γραφείο της LEGO στην Ελλάδα μαζί με τον Σπύρο Γερόπουλο και τους Gricks - Adult Fans of LEGO (AFOL’s) στην Ελλάδα, δημιούργησαν μωσαϊκό πορτρέτο του Νίκου Καζαντζάκη με 45.000 LEGO τουβλάκια. Το μωσαϊκό θα βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και είναι σε πραγματικό μέγεθος έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να φωτογραφηθούν δίπλα στον Νίκο Καζαντζάκη.
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 21.12.2017 – 25.02.2017 | Ωράριο έκθεσης: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00–18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης € 7 | Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: € 3,5 Ι ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: € 15

Νίκος Καζαντζάκης ο κοσμοπαρωρίτης
Η «ΟΔΥΣΕΙΑ» ΤΟΥ
Η έκθεση αναφέρεται στην «Οδύσεια», το καζαντζακικό επικό ποίημα, συνέχεια του φημισμένου ομηρικού έπους. Παρουσιάζονται τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας για την αγγλική μετάφραση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη (από το Μουσείο Μπενάκη) και τα χαρακτικά έργα του Χρήστου Σανταμούρη (από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς). Κεντρικό άξονα της έκθεσης αποτελεί το πρωτότυπο δακτυλόγραφο της «Οδύσειας», σε απευθείας «συζήτηση» με τις εικαστικές δημιουργίες των δύο καλλιτεχνών. Παράλληλα, η σχετική αλληλογραφία Καζαντζάκη και Χατζηκυριάκου-Γκίκα, που περιλαμβάνεται στην έκθεση, αποκαλύπτει το πλαίσιο της συνεργασίας τους για το εγχείρημα της ποιητικής εικονογράφησης της καζαντζακικής «Οδύσειας».

 Μουσείο Μπενάκη Πινακοθήκη Γκίκα | ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 22.12.2017 – 24.02.2017 | Ωράριο έκθεσης: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 - 18.00. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7 | Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: € 5 Ι ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: € 15 ΠΡΟΣΟΧΗ η έκθεση θα είναι επισκέψιμη πέρα των ημερών λειτουργίας κάθε Τετάρτη και Πέμπτη: 10:00 – 18:00.


Νίκος Καζαντζάκης ο κοσμοπαρωρίτης
Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΟY
Η έκθεση έχει στόχο να αποτυπώσει την επαφή του έλληνα λογοτέχνη με τον κόσμο της Ανατολής, με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα που τη συνοδεύει και το φιλοσοφικό πνεύμα που τη διαπνέει. Εκτός από τα ταξίδια του στην Αίγυπτο (όπου συναντά τον Κ.Π. Καβάφη), το Σινά, την Κίνα και την Ιαπωνία (όπως αποτυπώνονται στις ταξιδιωτικές του διηγήσεις), παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα χειρόγραφα δύο παραμυθιών του (διασκευές από τις «Ιστορίες της Χαλιμάς»), ενώ παράλληλα ανιχνεύονται τα στοιχεία που συνδέουν τον Kρητικό συγγραφέα με την ανατολίτικη κοσμοθεωρία.
Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 22.12.2017 – 24.02.2017 | Ωράριο έκθεσης: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 - 18.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά Ι Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη: Τιμή εισιτηρίου € 9 | Τιμή μειωμένου εισιτηρίου € 7 Ι ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: € 15





ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Ξ ε ν α γ ή σ ε ι ς
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, ώρα 18:00
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Η συμμετοχή στην ξενάγηση επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης (€ 8, € 4) κατά € 2.
Ξενάγηση στην έκθεση από τη Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχο των έργων Ν. Καζαντζάκη και διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη
Θεματικές ξεναγήσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις εκθέσεις του αφιερώματος, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο 2018.
Θ έ α τ ρ ο  /  P e r f o r m a n c e
«Ασκητική»
Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 2018, 21:00
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Τιμή εισιτηρίου: € 10, € 8
Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη © Νίκη Σταύρου
Ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, το δοκίμιο-μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού, μεταφέρεται στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.
Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης, απόφοιτος της σχολής του Κουν και δραστήριος εργάτης του θεάτρου, έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας, δράση πολυεπίπεδη και πολυσχιδής, διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Βασίλης Βασιλάκης
Θεατρική Διασκευή: Ευτυχία Δρούκα
Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
Ενδυματολόγος: Δανάη Καββαδία

 «ΟΔΥ[Σ]ΣΕΙΑ | ΑΝΑΓΝΩΣΗ Α»
Παρασκευή 23, Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, 20:30
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς
Ελεύθερη είσοδος
Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη © Νίκη Σταύρου

Μια solo performance πάνω στο εμβληματικό κείμενο των 33.333 στίχων του Νίκου Καζαντζάκη. Με άξονα την παρτιτούρα λόγου και κίνησης, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας επιχειρεί, μέσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον, μια πρώτη ανάγνωση του έργου του Καζαντζάκη, που ιστορεί το τελευταίο ταξίδι του Οδυσσέα από την Ιθάκη έως το θάνατό του.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, ερμηνεία και διασκευή κειμένου: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Ειδικός επιστημονικός σύμβουλος: Νίκος Μαθιουδάκης
Μουσική σύνθεση-Ηχητικό περιβάλλον: Αλέξανδρος Κτισκάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Επιμέλεια video-προωθητικού υλικού: Χρήστος Συμεωνίδης
Οργάνωση-σχεδιασμός παραγωγής: Delta Pi


Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό   π ρ ό γ ρ α μ μ α
«Το Αχ! και τα 24 μολυβένια στρατιωτάκια»
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά από 14 ετών και ενηλίκους
από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, 11:00 - 14:00Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
«Δεν έχω στην εξουσία μου παρά είκοσι τέσσερα μολυβένια στρατιωτάκια, τα είκοσι τέσσερα γράμματα της αλφαβήτας, θα κηρύξω επιστράτευση, θα σηκώσω στρατό, θα παλέψω με το θάνατο» (Αναφορά στον Γκρέκο).
Η βασική αυτή σκέψη του Καζαντζάκη, αποτελεί την αφετηρία για ένα τρίωρο πρόγραμμα δημιουργικής γραφής.  Ένα παιχνίδι γραφής που σας καλεί να στήσετε τα δικά σας «μολυβένια στρατιωτάκια» στα χνάρια της σκέψης του Καζαντζάκη, στις συναντήσεις του Κρητικού συγγραφέα με τον Όμηρο, τον Δάντη, τον Σαίξπηρ, τον Καβάφη και τον Νίτσε. Η ιδέα θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις ανάγκες των σχολικών ομάδων εφόσον εκδηλωθεί το ενδιαφέρον και μετά από συνεννόηση.
Σχεδιασμός-παρουσίαση: Κέλη Δασκαλά
Η Κέλη Δασκαλά διδάσκει Λογοτεχνία και Δημιουργική γραφή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι συντονίστρια ομάδων δημιουργικής γραφής.

 Διάρκεια: 21 Δεκεμβρίου 2017 έως 25 Φεβρουαρίου 2018
Πηγή: http://www.clickatlife.gr









Μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του χαράκτη Νικόλαου Βεντούρα

Στον Αστερισμό του Ταύρου, 1968, χαλκογραφία, 33,5 εκ. x 44,5 εκ. 

 Παρουσιάζοντας την ιστορία της δημιουργικής δραστηριότητάς του από τα πρώιμα ζωγραφικά και χαρακτικά του έργα, τον εντυπωσιακό όγκο σημειώσεων και σχεδίων, μέχρι τις φωτογραφίες του και τις εικονογραφήσεις του για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, μια μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Κερκυραίου χαράκτη Νικόλαου Βεντούρα (1899 - 1990) πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138).


Λιτανεία της Αναστάσεως των Αγ. Πατέρων, 1972, χαλκογραφία, 40 εκ. x 25 εκ.
Easter Procession of Ayioi Pateres church, 1972, copperplate engraving, 40 cm x 25 cm


Με τίτλο «Νικόλαος Βεντούρας - Μισός αιώνας πρωτοπορίας», η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018, σε επιμέλεια Γρηγόριου Καρύδη, πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις και παρουσιάζεται ειδικός κατάλογος - μονογραφία για τον Νικόλαο Βεντούρα, με κείμενα από τον Martin Royalton - Kisch, επιμελητή του British Museum, και κείμενα και αναλυτικές παρουσιάσεις των έργων και των σημειώσεων του Νικόλαου Βεντούρα.


Στον κάμπο του Σιδάρι [sic], 1973,  χαλκογραφία, 28 εκ. x 20,5 εκ.
At Sidari plain, 1973,  copperplate engraving, 28 cm x 20.5 cm

 Ανήσυχο πνεύμα και πληθωρικός δημιουργός
Γόνος οικογένειας με καταγωγή από τη Βενετία και μέλη της τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Λορέντζο Μαβίλη, ο Νικόλαος Βεντούρας έζησε και εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Κέρκυρα. Ανήσυχο πνεύμα και πληθωρικός δημιουργός, ήταν σε συνεχή επαφή με τις διεθνείς σύγχρονές του τάσεις στην τέχνη, ενώ, παράλληλα, είχε αναπτύξει δεσμούς και φιλικές σχέσεις με καλλιτέχνες, συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Η στροφή, 1984, χαλκογραφία, 8,5 εκ. x 11 εκ.
The bend on the road, 1984, copperplate engraving, 8.5 cm x 11 cm


Καλλιτέχνης χαράκτης, «αυτοδίδακτος, εξαιρουμένης της λιθογραφίας, την οποίαν εδιδάχθην», ο Νικόλαος Βεντούρας, με συστηματικές σπουδές στη χημεία, πειραματίστηκε εκτενώς με τα υλικά του. Στις σημειώσεις του, καταγράφει συστηματικά και μεθοδικά όλα τα πειράματά του, τις χημικές αντιδράσεις, τους χρόνους διάβρωσης και τις τεχνικές που εφάρμοζε, δημιουργώντας τα πολύ ιδιαίτερα έργα του.
Στα θέματά του, περιλαμβάνονται τοπία της Κέρκυρας, καρνάγια και καράβια, όψεις της πόλης της Κέρκυρας και της Βενετίας, αλλά και αστερισμοί, σπουδές γυμνού, θρησκευτικές εικόνες και λιτανείες. Μέσα από τα χαρακτικά του, παρακολουθούμε τις έντονες αναζητήσεις του στην τεχνική και στις διαφορετικές τεχνοτροπίες, από την παραστατικότητα και τον λυρισμό μέχρι τον εξπρεσιονισμό και την αφαίρεση, πάντοτε σε διαρκή συνομιλία με τα εικαστικά ρεύματα της εποχής του, αλλά και τη χαρακτηριστική βαθιά εσωτερικότητα παρούσα.


Ο Πειραιεύς 1ον / Στον λιμένα του Πειραιώς, 1954, χαλκογραφία, 20,5 εκ. x 27 εκ.
Piraeus 1st / At the port of Piraeus, 1954, copperplate engraving, 20.5 cm x 27 cm


«Έτσι και το μυαλό, όταν αντικρίζει ένα τοπείον, σκέπτεται πάντα ταυτοχρόνως επί δυο επιπέδων, επί του λογικού και του θυμικού: το ένα βλέπει καθαρώς αντικειμενικά το τοπείον, το άλλο το βλέπει μαζί με τας μνήμας και τα αρχέτυπα, εγγράμματα τα εσωτερικά αντίστοιχα αυτού του τοπείου».
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10.00 - 18.00, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 - 22.00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: κανονικό: 7 ευρώ, μειωμένο: 3,5 ευρώ. Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.

Πηγή: naftemporiki.gr