Κυριακή 14 Μαΐου 2017

«Sweet Europe»: Έκθεση γελοιογραφίας στο Μετρό Συντάγματος

Βασίλης Παπαγεωργίου.


Έλληνες και Βρετανοί επαγγελματίες σκιτσογράφοι καταθέτουν την άποψή τους για τη σημερινή Ευρώπη και αναπόφευκτα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., μέσα από 150 σκίτσα που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση «Sweet Europe» («Γλυκιά Ευρώπη»), από τις 14 έως τις 21 Μαΐου στον σταθμό του μετρό στην πλατεία Συντάγματος.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση γελοιογραφίας που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με πρόεδρο τον Πάνο Μαραγκό, μετά την επιτυχία της περσινής για την προσφυγική κρίση.


Βαγγέλης Χερουβείμ.

 Στόχος είναι η έκθεση να καταστεί θεσμός που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα. Φέτος, η περιστρεφόμενη γύρω από την Ευρώπη θεματολογία είναι ελεύθερη, με τους Βρετανούς να έχουν τον πρώτο λόγο εξαιτίας της επικαιρότητας. «Το θέμα που τώρα επείγει και γιγαντώνεται είναι η κρίση και το άδηλο μέλλον της Ευρώπης είτε ως οικονομικής ένωσης, είτε ως ευρωπαϊκής κουλτούρας, είτε ως παρακαταθήκης κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων κτλ.

Η μοίρα της Ευρώπης είναι σημαντικό θέμα γιατί αφορά ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού...», σημειώνουν οι διοργανωτές στο σκεπτικό τους όπως και ότι «η μοίρα της Ευρώπης αφορά άμεσα και ζωτικά τη χώρα μας γιατί αποτελούμε καλώς ή κακώς μέρος της».


Πάνος Ζάχαρης .

 Από εκεί και πέρα, είναι στην κρίση κάθε δημιουργού και στη συνέχεια κάθε επισκέπτη της έκθεσης «για να αναρωτηθεί ο ίδιος για το πώς καταλαβαίνει και ποιο αξιολογεί ως βασικό πρόβλημα ή προτέρημα ή πρόταση διεξόδου ή οτιδήποτε άλλο αυτού του οικοδομήματος που λέμε Ευρώπη», τονίζει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων.

 Στον χώρο της έκθεσης «Sweet Europe» θα παρίστανται καθημερινά σκιτσογράφοι για να απαντούν σε τυχόν απορίες των επισκεπτών ενώ τα σχολεία που επιθυμούν μπορούν να ξεναγηθούν και να σχεδιάσουν τα δικά τους σκίτσα, κατόπιν συνεννόησης.

 Γιάννης Ιωάννου.

 Θα εκδοθεί, επίσης, άλμπουμ με τα φιλοξενούμενα σκίτσα ενώ η φιλοδοξία των διοργανωτών είναι η έκθεση να έχει την επιτυχία της περσινής που ξεκίνησε από τη Ρόδο, παρουσιάστηκε στα Δωδεκάνησα, την Αθήνα, το Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ της Ισπανίας με πιθανή κατάληξη, φέτος τον Σεπτέμβρη, το Παρίσι. Η έκθεση που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων έχει ως συνδιοργανωτές τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και τη ΣΤΑΣΥ -η οποία παραχωρεί τον εκθεσιακό χώρο στην πλατεία Συντάγματος.

 Ηλίας Μακρής.

 Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, την Τρίτη 16 Μαΐου στις 8 μ.μ.

 Μιχάλης Κουντούρης

 Συμμετέχουν, από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr):  Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

 Κώστας Μητρόπουλος.


Από τη Μεγάλη Βρετανία: Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright (“Brighty”), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall,  The Surreal McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock, Kipper Williams.
Πηγή:naftemporiki.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου